Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
25. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Sevilla Liverpool NK Maribor NK Maribor

Petek, 25. 8. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Predstavitev nasprotnikov Maribora v ligi prvakov

Dva velikana, ki se vračata, in stara znanka

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Kdo so nasprotniki nogometašev Maribora v skupini E lige prvakov, v katero so bili ob Liverpoolu, Sevilli in moskovskem Spartaku na torkovem žrebu v Monaku izžrebani slovenski prvaki?

Moskovski Spartak je najuspešnejši ruski klub, ki je na nov državni naslov čakal kar 16 let. | Foto: Reuters Moskovski Spartak je najuspešnejši ruski klub, ki je na nov državni naslov čakal kar 16 let. Foto: Reuters

Spartak Moskva: velikan, ki se prebuja

Spartak, ki domače tekme igra na novi Otkrtije Areni (sprejme nekaj več kot 45 tisoč gledalcev), ki je gostila tekme letošnjega pokala konfederacij, zgrajena pa je bila za potrebe svetovnega prvenstva, v Rusiji prihodnje poletje, je najuspešnejši ruski klub.

Osvojil je kar 22 naslovov državnega prvaka. Dvanajst v času nekdanje Sovjetske zveze, še deset pa v samostojni Rusiji. Toda na zadnjega, ki ga je osvojil v prejšnji sezoni, je čakal dolgih 16 let.

Quincy Promes je v tej sezoni na 8 tekmah dosegel 6 golov. | Foto: Getty Images Quincy Promes je v tej sezoni na 8 tekmah dosegel 6 golov. Foto: Getty Images V ligi prvakov je v skupinskem delu do zdaj nastopal v 12 sezonah, nazadnje v sezoni 2012/13, ko se je od nje poslovil po skupinskem delu. V tem tekmovanju je najdlje prišel v sezoni 1995/96, ko se je poslovil šele v četrtfinalu.

Poskrbel je še za nekaj odmevnejših evropskih rezultatov. Največji je zagotovo tisti iz leta 1991, ko je nastopil v polfinalu pokala državnih prvakov, zdajšnje lige prvakov. Dve leti pozneje je do polfinala prišel še v pokalu pokalnih zmagovalcev, do polfinala pa se je prebil tudi leta 1998 v nekdanjem pokalu UEFA.

Nazadnje je v Evropi nase opozoril leta 2011, ko je bil četrtfinalist lige Europa.

Trenira ga Italijan Massimo Carrera, nekdanji pomočnik selektorja italijanske reprezentance in pomočnik trenerja torinskega Juventusa, ki je šele lani, pri 52 letih, stopil na samostojno trenersko pot in se takoj izkazal.

Njegov najbolj nevarni nogometaš je nizozemski reprezentant Quincy Promes, omeniti pa velja še nekdanjega strelca Šahtarja Donecka in Milana, Brazilca Luiza Adriana, Hrvata, ki je nase že opozoril v dresih Monaca in nazadnje Milana Maria Pašalića, pa tudi izkušenega kapetana, dolgoletnega ruskega reprezentanta Denisa Glušakova.

Zagotovo bodo pravi zalogaj tudi navijači Spartaka, ki ne veljajo za ravno miroljubne in bodo v velikem številu zagotovo pripotovali tudi v Maribor.

Sevilla lovorike v Evropi osvaja redno, medtem ko na domačih tleh zmaguje redko. | Foto: Reuters Sevilla lovorike v Evropi osvaja redno, medtem ko na domačih tleh zmaguje redko. Foto: Reuters

Sevilla: v Španiji malo lovorik, v Evropi rekorderka

Sevilla je klub, ki v Španiji vseskozi taca za madridskim Realom, Barcelono, Atletico Madridom in še nekaterimi tamkajšnjimi najuspešnejšimi klubi. Osvojila je le eno prvenstveno lovoriko, še to daljnega leta 1946. V pokalu se je lovorik veselila petkrat, nazadnje leta 2010.

Sevilla je že petkrat osvojila ligo Europa oziroma pokal Uefa. | Foto: Reuters Sevilla je že petkrat osvojila ligo Europa oziroma pokal Uefa. Foto: Reuters Zanimivo, več lovorik ima v Evropi. Kar petkrat je zmagala v ligi Europa in je rekorderka v tem tekmovanju. Enkrat, leta 2014 je do lovorike prišla po tem, ko je na poti do zmage izločila prav Maribor (2:1 in 2:2). Tudi z igranjem v ligi prvakov ima nekaj izkušenj. Nazadnje je v njej nastopala v prejšnji sezoni, ko se je poslovila po skupinskem delu, še pred tem je bila del elite štirikrat. Najdlje je prišla leta 2010, ko se je od elitne evropske nogometne lige poslovila šele v izločilnih delih.

Prejšnjo sezono španskega prvenstva je končala na četrtem mestu. Njegov najboljši strelec je francoski napadalec Wissam Ben Yedder, prav zvenečih imen v ekipi Andaluzijcev ne boste našli. Še v prejšnji sezoni sta tam igrala Francoz Samir Nasri in Črnogorec Stevan Jovetić, a ju zdaj ni več tam.

Morda še najbolj znana sta Jesus Navas, povratnik v Sevillo iz Manchester Cityja, in donedavni soigralec Samirja Handanovića pri milanskem Interju, argentinski vezist Ever Banega. Omeniti velja še francoskega vezista Stevena N'Zonzija, izkušenega danskega branilca Pabla Sarabio in tudi vse boljšega mladega španskega vratarja Sergia Rica.

Jürgen Klopp največjega zvezdnika Liverpoola Philippa Coutinha noče in noče spustiti iz rok. | Foto: Reuters Jürgen Klopp največjega zvezdnika Liverpoola Philippa Coutinha noče in noče spustiti iz rok. Foto: Reuters

Liverpool: edini pravi velikan

Čeprav prihaja iz tretjega, najslabšega bobna, je Liverpool, ki ima veliko navijačev tudi v Sloveniji, zagotovo največji magnet za širšo javnost in verjetno tudi najbolj zahteven nasprotnik od mogočih v skupini klubov, ki bi lahko doleteli Maribor.

Kar petkratni evropski prvak, nazadnje je zmagal v ligi prvakov leta 2005, ki se lahko pohvali tudi s tremi pokali UEFA, tremi evropskimi superpokali in 18 naslovi angleškega prvaka, velja za enega največjih v Evropi, a v zadnjem obdobju še išče identiteto, zaradi katere je danes to, kar je.

Liverpool je bil leta 2003 v Ljubljani. | Foto: Reuters Liverpool je bil leta 2003 v Ljubljani. Foto: Reuters Klub, ki je bil ustanovljen daljnega leta 1892 in tekme igra na kultnem Anfieldu, ki sprejme nekaj več kot 54 tisoč gledalcev, namreč že celo večnost ni bil državni prvak. Že več kot četrt stoletja, nazadnje je bil najboljši v Angliji leta 1990.

Menjali so se igralci, menjali so se trenerji, a v Liverpool ni prišla niti ena samcata prvenstvena lovorika, ki je na Otoku najbolj cenjena. Zdaj je na trenersko klop sedel Nemec Jürgen Klopp in Liverpoolčani so prepričani, da jim lahko uspe.

Da mislijo resno, kaže tudi to, kako se letos poleti obnašajo na nogometni tržnici. Barcelona je za njihovega brazilskega asa Philippa Coutinha poslala že več ponudb, višjih od 100 milijonov evrov, a vselej naletela na gluha ušesa. Nosilcev igre na Anfieldu niso prodali in se še dodatno okrepili. Več kot 40 milijonov evrov so Romi nakazali za egipčanskega zvezdnika Mohameda Salaha.

Ob omenjenih velja omeniti še senegalskega napadalca Sadia Maneja, še enega Brazilca Roberta Firmina, kapetana Jordana Hendersona, Emreja Cana, Daniela Sturridga in še koga.

Liverpool, ki je v ligo prvakov prišel prek kvalifikacij in v play-offu razbil nemški Hoffenheim, v Slovenijo, kjer ga bo zagotovo spremljalo na tisoče navijačev, ne prihaja prvič. V sezoni 2003/04 je v pokalu Uefa igral proti Olimpiji in jo izločil. Na prvi tekmi v Ljubljani je bilo 1:1. Verjetno se Mariborčani ne bi pritoževali, če bi bilo tudi tokrat, ko bodo Liverpoolčani igrali v Ljudskem vrtu, podobno.

 
Ne spreglejte