Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
18. 11. 2022,
10.42

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,16

2

Natisni članek

Benjamin Šeško Benjamin Šeško Zlatko Zahović slovenska nogometna reprezentanca

Petek, 18. 11. 2022, 10.42

1 leto, 5 mesecev

izjemen strelski niz Benjamina Šeška

Kakšen podvig 19-letnega dragulja! To v 21. stoletju ni uspelo še nobenemu Slovencu.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,16

2

Slovenija : Romunija slovenska nogometna reprezentanca Benjamin Šeško | Benjamin Šeško je Slovenijo v Romuniji popeljal v vodstvo in se vpisal med strelce že na četrti zaporedni reprezentančni tekmi. | Foto Guliverimage

Benjamin Šeško je Slovenijo v Romuniji popeljal v vodstvo in se vpisal med strelce že na četrti zaporedni reprezentančni tekmi.

Foto: Guliverimage

Slovenski nogometni dragulj Benjamin Šeško nadaljuje izvrstno strelsko formo v državnem dresu. V polno je zadel že na četrti zaporedni reprezentančni tekmi, s tem pa poskrbel za dosežek, s katerim se ne more v tem stoletju pohvaliti prav nihče od njegovih rojakov. Če bo najstnik iz Radeč v nedeljo zatresel še mrežo Črne gore, bo izenačil absolutni slovenski rekord Zlatka Zahovića.

Slovenija : Romunija slovenska nogometna reprezentanca Benjamin Šeško
Sportal Slovenija zmagala v Romuniji, petarda Srbije, poraz Belgije

Cluj-Napoca, eno izmed večjih romunskih mest, letos ni bil pretirano srečno prizorišče za slovenske športnike. Poleti so nogometaši Maribora, aktualni državni prvaki, v Cluju sklenili evropsko sezono, nato je visok poraz v košarkarskem EuroCupu doživel še slovenski prvak Cedevita Olimpija.

Najprej Šeško, nato še Šporar

Slovenska reprezentanca je v četrtek gostovala četrtič na romunskih tleh in se prvič veselila zmage. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovenska reprezentanca je v četrtek gostovala četrtič na romunskih tleh in se prvič veselila zmage. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ko pa so se v Cluj napotili izbranci Matjaža Keka, oboroženi z dobro voljo, optimizmom in zavedanjem, da se je rezultatska krivulja slovenske izbrane vrste končno obrnila navzgor, z njo vred pa tudi zanimanje navijačev, je sledila zgodovinska zmaga. To je bilo prekrasno darilo predsedniku Nogometne zveze Slovenije Radenku Mijatoviću, ki je v sredo dopolnil 59 let.

Slovenija je prvič v gosteh premagala Romunijo, ki išče pot do stare nogometne slave. Proti Kekovi zasedbi, ki je igrala z najmočnejšimi orožji, se je predstavila v pomlajeni obliki, v kateri ni manjkalo novincev. Eden izmed njih, mladi vratar Horatio Moldovan, je imel v prvem polčasu ogromno dela. Premagala sta ga oba izpostavljena napadalca Kekove čete, najprej Benjamin Šeško, nato še Andraž Šporar, 24-letni vratar Rapida iz Bukarešte pa je do konca prvega dela ubranil nekaj zelo nevarnih strelov in preprečil še višje vodstvo Slovenije.

Vroči strelski niz Benjamina Šeška v dresu reprezentance se je začel 12. junija na domači tekmi s Srbijo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Vroči strelski niz Benjamina Šeška v dresu reprezentance se je začel 12. junija na domači tekmi s Srbijo. Foto: Grega Valančič/Sportida

V drugem polčasu, ko se je selektor Kek v želji, da bi pred začetkom kvalifikacijskega ciklusa za Euro 2024 preizkusil čim več taktičnih različic, odločil za nekatere spremembe in premešal varovance v polju, so Romuni prevzeli pobudo, večkrat ogrozili vrata Jana Oblaka in ga nato po izjemnem strelu Denisa Draguša tudi premagali. Ostalo pa je vendarle pri zmagi gostov, prvi slovenski zmagi na romunskih tleh, ki je le še utrdila samozavest igralcev in jim dala vedeti, kaj vse so delali pravilno (v prvem polčasu) in kaj narobe (v drugem polčasu).

Elvis Bašanović
Sportal Agent najbolj vročega slovenskega najstnika uživa kot še nikoli

Srbija, Norveška, Švedska, Romunija. Sledi še Črna gora?

Slovenijo je z izjemnim zadetkom popeljal do edine zmage v ligi narodov. V Stožicah je padla Norveška (2:1), Slovenija pa si je priigrala dragocene točke v boju za obstanek. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenijo je z izjemnim zadetkom popeljal do edine zmage v ligi narodov. V Stožicah je padla Norveška (2:1), Slovenija pa si je priigrala dragocene točke v boju za obstanek. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida S predstavo v prvem delu je bil zelo zadovoljen tudi Benjamin Šeško. Najdražji slovenski nogometaš, ki igra v polju, je v neugodnem obdobju. Odkar je sklenil dogovor z RB Leipzigom, ki se mu bo pridružil po koncu sezone, se mu je v Salzburgu, kjer je bil programiran za največjega zvezdnika v napadu, zamajal status prvokategornika. Ni več standarden v začetni enajsterici, moral se je navaditi na dvoboje, kjer vstopa v igro s klopi. Selektor Matjaž Kek je slutil, da bi se lahko zgodilo kaj podobnega, zato želi 19-letnemu napadalcu, ki spada med najbolj nadarjene najstnike v Evropi, ponuditi vso podporo in mu pomagati, da zadrži tekmovalno formo na visoki ravni.

O tem, kako Šeško uživa v državnem dresu, kjer si je s svojim znanjem, nesporno kakovostjo in nesebičnostjo hitro pridobil spoštovanje starejših soigralcev, pričajo njegove predstave za Slovenijo. Na zadnjih štirih tekmah se je vselej vpisal med strelce. In to kako! Najprej jo je 12. junija v Stožicah zagodel Srbiji, udeleženki SP 2022, in po preobratu izenačil na 2:2, nato pa je v nepozabnem tednu ob koncu septembra z dvema mojstrovinama pokvaril načrte Skandinavcem.

Švedsko mrežo je zatresel z redko videnim volejem, ki je postal spletna uspešnica in le še povzdignil zanimanje javnosti za Benjamina Šeška. | Foto: AP / Guliverimage Švedsko mrežo je zatresel z redko videnim volejem, ki je postal spletna uspešnica in le še povzdignil zanimanje javnosti za Benjamina Šeška. Foto: AP / Guliverimage

Najprej je v Ljubljani zadel za dragoceno zmago nad Norveško (2:1) in zasenčil slovitega stanovskega kolega Erlinga Brauta Haalanda, s katerim ga zlasti v Avstriji tako radi primerjajo, saj je tudi norveški zvezdnik pred leti nosil dres Salzburga. Nato pa je z redko videnim, enim najlepših evrogolov v zgodovini slovenskega reprezentančnega nogometa, po katerem je Slovenija obujala spomine na nepozabna zadetka Marca van Bastna (1988) in Milana Osterca (2001), zatresel še švedsko mrežo.

Slovenija Nogomet Stožice Jan Oblak
Sportal Mladi Romun presrečen, srečal bo svojega idola Jana Oblaka

Še vedno najstnik, a že pri petih zadetkih

Slovenska nogometna reprezentanca je neporažena že petkrat zapored. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovenska nogometna reprezentanca je neporažena že petkrat zapored. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Strelskega niza v državnem dresu pa s tem ni bilo konec. Šeško se je med strelce vpisal tudi na gostovanju v Cluju. Na stadionu, kjer je Maribor poleti skušal doseči zadetek, s katerim bi si podaljšal evropsko sezono, a mu to ni uspelo, je zadel v polno v 26. minuti. Po podaji Petra Stojanovića, s katerim se odlično razume, tako da sta že večkrat sodelovala v akcijah za zadetek (na gostovanju v Beogradu tudi v obratni vlogi), je z natančnim strelom z glavo premagal Moldovana.

S tem je postavil nov mejnik, saj je dosegel peti zadetek v reprezentanci. Čeprav je še vedno najstnik, star komaj 19 let, je že pri petih doseženih zadetkih, s čimer je le še potrdil kandidaturo, da bi lahko nekega dne, če bo nadaljeval v podobnem ritmu, ne le ujel, ampak tudi prehitel absolutnega rekorderja Zlatka Zahovića (35 zadetkov).

Zlatko Zahović je s 35 zadetki najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zlatko Zahović je s 35 zadetki najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Za primerjavo, Mariborčan je za prvih pet zadetkov v državnem dresu potreboval 19 nastopov, Šeško pa 16. Ni pa Benjamin v tem pogledu slovenski rekorder, za pet zadetkov je najmanj tekem potreboval Haris Vučkić (le osem), manj od Šeška so jih potrebovali tudi Sašo Udovič (9), Tim Matavž (10), Milan Osterc (11), Milivoje Novaković (13) in Miha Zajc (15), a je pri vseh prisotna velika razlika. To so dosegali v bistveno starejših letih kot Šeško, ki ima še ogromno časa, v katerem lahko na igriščih pokaže še marsikaj.

Edini Slovenec, ki mu je to uspelo v tem stoletju

Benjamin Šeško bo 20. rojstni dan praznoval 31. maja 2023. Vmes ga čakajo že uvodne tekme v kvalifikacijah za EP 2024. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Benjamin Šeško bo 20. rojstni dan praznoval 31. maja 2023. Vmes ga čakajo že uvodne tekme v kvalifikacijah za EP 2024. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Za Slovenijo je tako zadel na štirih zaporednih tekmah in postal prvi slovenski nogometaš, ki mu je to uspelo v 21. stoletju. Pred tem so bili na treh zaporednih tekmah v tem stoletju strelsko uspešni Sašo Udovič (2000), Milivoje Novaković (2015) in Haris Vučkić (2020), nekdanji napadalec Krškega in Domžal pa je šel letos še korak dlje in podaljšal niz na štiri.

V nedeljo ga čaka nova priložnost. Če bo nastopil proti Črni gori, dvoboj v Stožicah se bo začel ob 15. uri, tako da velja pričakovati lep obisk (vstop na stadion bo za mlajše od 14 let brezplačen), in se ponovno vpisal med strelce, bo s tem izenačil absolutni državni rekord. Tega je leta 1999 postavil Zlatko Zahović, ki je bil pred 23 leti v izjemni formi. V kvalifikacijah za EP 2000, na katerih je Slovenija prvič resneje mešala štrene najboljšim in si priigrala nastop na velikem tekmovanju, je namreč samozavestni Mariborčan zadel v polno na kar štirih zaporednih tekmah. Še pred tem je dosegel zadetek na prijateljski tekmi s Finsko, ko je na stadionu ŽAK proti bodoči tekmici Kekove čete v boju za Euro 2024 izenačil na končnih 1:1, nato pa se je začel njegov šov v kvalifikacijah.

Zlatko Zahović se je leta 1999 vpisal med strelce na kar petih zaporednih tekmah! | Foto: Reuters Zlatko Zahović se je leta 1999 vpisal med strelce na kar petih zaporednih tekmah! Foto: Reuters

Najprej je v Latviji prispeval oba zadetka za preobrat Slovenije in zmago takratne Katančeve zlate generacije z 2:1, nato je odločil zmagovalca na gostovanju v Albaniji (1:0), prispeval prvi zadetek proti Albancem še za Bežigradom, kjer je Slovenija nadaljevala zmagoviti niz in premagala tekmeca z 2:0, 4. septembra 1999 pa je spravil na noge slovenske navijače v Ljubljani z zadetkom za zmago nad Gruzijo z 2:1.

Pisala se je 80. minuta, nadaljevala pa slovenska nogometna pravljica. Rekordni Zahovićev strelski niz je kruto prekinilo gostovanje v Oslu, kjer je Slovenija doživela boleč poraz (0:4). Tako je ostalo pri petih zaporednih tekmah, na katerih se je vpisal med strelce, pri tem pa se podpisal pod kar šest zadetkov.

Benjamin Šeško, njegov nesojeni naslednik, ima torej v nedeljo priložnost, da izenači podvig slovenskega strelskega rekorderja. Pri rosnih 19 letih!

Poljska reprezentanca, spremstvo
Sportal Poljske nogometaše pospremili dve vojaški letali #video
Sportal Navijači zgroženi nad ceno piva v Katarju
Sadio Mane
Sportal Svetovno prvenstvo v Katarju bo moral izpustiti še en zvezdnik
Ne spreglejte