Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
7. 6. 2021,
4.00

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61

3

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Domžale Zlatko Zahović NK Maribor NK Maribor slovenska nogometna reprezentanca Sven Šoštarič Karič Amir Karić

Ponedeljek, 7. 6. 2021, 4.00

2 leti, 10 mesecev

Amir Karić

Legendarni Slovenec, ki se je zaradi sina sprl z Zlatkom Zahovićem

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61

3

Amir Karić | ''Ko so v petek pred tekmo v Kopru predvajali slovensko himno, sem kar nekaj časa čutil mravljince na svoji koži. Takoj se spomniš tistih lepih trenutkov. Ni lepšega, kot igrati za svojo državo. Res,'' nam je zaupal nekdanji reprezentant Amir Karić. Za Slovenijo je zbral 63 nastopov. Dosegel je en zadetek, pred 25 leti na prijateljski tekmi proti ZAE. | Foto Ana Kovač

''Ko so v petek pred tekmo v Kopru predvajali slovensko himno, sem kar nekaj časa čutil mravljince na svoji koži. Takoj se spomniš tistih lepih trenutkov. Ni lepšega, kot igrati za svojo državo. Res,'' nam je zaupal nekdanji reprezentant Amir Karić. Za Slovenijo je zbral 63 nastopov. Dosegel je en zadetek, pred 25 leti na prijateljski tekmi proti ZAE.

Foto: Ana Kovač

Nekdanjega slovenskega reprezentanta Amirja Karića, brez katerega si Srečko Katanec v obdobju zlate generacije ni mogel zamisliti udarne enajsterice, razganja od ponosa. Odkar je njegov sin Sven Šoštarič Karić debitiral za člansko reprezentanco, se je naposlušal čestitk in pohval. Zadovoljstvo je še toliko večje, saj je 23-letni Sven do krstnega nastopa v izbrani vrsti prehodil zahtevno pot, največje peripetije pa doživljal pri Mariboru in v Angliji.

Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek opozarja: Če ne bo urejenih statusov ...

Družina Karić si je imela na nedeljskem kosilu marsikaj povedati. Čustva so dosegla vrhunec. Dosežek, s katerim se lahko po petkovi tekmi z Gibraltarjem (6:0) v Sloveniji pohvalijo le še pri Elsnerjevih in Zahovićevih, še oidmeva. Državni dres sta namreč oblekla tako oče kot sin. Tako žal že pokojni Marko in Luka Elsner, Zlatko in Luka Zahović ter Amir in Sven Šoštarič Karić.

''Vsak sanja o tem, da bo zaigral za A-reprezentanco. Tako je bilo tudi pri Svenu. Zelo se je razveselil tega vpoklica, ki si ga je tudi zaslužil. Ne le zaradi sezone, ampak tudi tekem za reprezentanco do 21 let. Stvari je treba nadgrajevati,'' je Amir Karić, eden izmed prepoznavnih simbolov zlate Katančeve generacije, s katero je nastopil tako na evropskem kot tudi svetovnem prvenstvu, presrečen, da je bil priča zgodovinskemu trenutku. V petek je na Bonifiki pozdravil sina ob njegovem prvem nastopu za člansko reprezentanco.

V tujini moraš tudi igrati, ne le prestopiti

Amir Karić je tretji oče v zgodovini slovenskega nogometa, ki je dočakal dan, ko je dres A reprezentance na tekmi oblekel tudi njegov sin. Zanimivo je, da sta tako Amir kot Sven zaigrala na položaju levega bočnega igralca. Družinsko tradicijo nadaljuje tudi hčerka Tija Šoštarič Karić, pri 16 letih zelo obetavna nogometašica. | Foto: Reuters Amir Karić je tretji oče v zgodovini slovenskega nogometa, ki je dočakal dan, ko je dres A reprezentance na tekmi oblekel tudi njegov sin. Zanimivo je, da sta tako Amir kot Sven zaigrala na položaju levega bočnega igralca. Družinsko tradicijo nadaljuje tudi hčerka Tija Šoštarič Karić, pri 16 letih zelo obetavna nogometašica. Foto: Reuters Spremlja ju ogromna podobnost. Ne le po zunanjosti, ampak tudi igralskem slogu. Tudi Sven je v Kopru nosil dres s številko 19 in zaigral na položaju levega bočnega branilca. Bi lahko sin presegel njegovo kariero? Karić je zbral 63 nastopov za reprezentanco in sodeloval pri vseh največjih uspehih slovenskega nogometa ob prelomu tisočletja. Čudeže je ustvarjal tako v dresu izbrane vrste kot tudi NK Maribor. Kakšen pa bi bil lahko domet njegovega sina?

''Težko je primerjati takratni nogomet z zdajšnjim. V mojih časih si moral kar nekaj znati, da si lahko šel v tujino, danes pa gredo mladi igralci hitreje ven. Zadostuje že pol sezone, da te opazijo skavti, in si že v tujini. Tega takrat ni bilo,'' poudarja nekdanji reprezentant.

''Sven bi bil lahko zdaj deležen še večjega zanimanja. Reprezentanca ti da ogromno. Dvigne se tudi tvoja vrednost,'' je ponosni oče novopečenega reprezentanta prepričan, da bo njegov sin, sicer branilec Domžal, če bo še naprej prejemal vpoklice Matjaža Keka, veliko lažje dočakal konkretno ponudbo iz tujine.

Sven Šoštarič Karić se je v tujino odpravil že kot najstnik, a se na Otoku, razen udejstvovanja v ligi do 23 let, ni pretirano naigral. | Foto: Grega Valančič/Sportida Sven Šoštarič Karić se je v tujino odpravil že kot najstnik, a se na Otoku, razen udejstvovanja v ligi do 23 let, ni pretirano naigral. Foto: Grega Valančič/Sportida

Kdaj sploh (še enkrat) iti v tujino? Oče mu svetuje, da bi bilo najbolje še malce počakati. ''Najprej je treba standardno igrati v slovenski ligi, odigrati zelo dobro sezono ali dve, izstopati v svoji ekipi in si nato zagotoviti minutažo tudi v reprezentanci. Šele potem lahko računaš na prestop v tujino. Moraš pa v tujini tudi igrati, ne samo prestopiti. Večina igralcev ima s tem težave. Mislijo, da so s tem, ko so odšli v tujino, naredili vse, a se takrat začenjajo druge zadeve. Profesionalizem, kakršnega niso poznali,'' dobro pomni, kako je imela kariera njegovega sina tako vzpone kot tudi padce in obdobja, ko je pogrešal redno igranje.

Javno spregovoril o svojih napakah

"Denar je težko zaslužiti, a zelo lahko zapraviti," je leta 2016 v intervjuju novinarju Roku Viškoviču zaupal Amir Karić. | Foto: Ana Kovač "Denar je težko zaslužiti, a zelo lahko zapraviti," je leta 2016 v intervjuju novinarju Roku Viškoviču zaupal Amir Karić. Foto: Ana Kovač Dobro ve, o čem govori. Nekdanji reprezentant, ki je pred leti razglasil osebni stečaj, mladim pa v odmevnem intervjuju za Sportal podal številne nasvete o življenju, v katerem je odkrito spregovoril o svojih največjih napakah, je v nogometu doživel ogromno stvari.

Čeprav ima njegov sin Sven šele 23 let, se lahko tudi on že pohvali z večletnimi izkušnjami iz tujine. Tam je na lastni koži občutil nemalo pasti. Podoživljal jih je na podoben način kot zdajšnji kapetan Olimpije Timi Max Elšnik. Nekaj časa sta bila tudi soigralca pri Derby Countyju, kamor se je Karić odpravil leta 2017. Bil je zelo ambiciozen, takrat je spadal med najbolj nadarjene mladince Maribora, se spogledoval s ponudbo zagrebškega Dinama, nato pa odšel na Otok.

Zlatko Zahović ga je razočaral

Amir Karić je pričakoval drugačen odziv in dejanja Zlatka Zahovića, ko je njegov sin Sven še treniral pri Mariboru. | Foto: Vid Ponikvar Amir Karić je pričakoval drugačen odziv in dejanja Zlatka Zahovića, ko je njegov sin Sven še treniral pri Mariboru. Foto: Vid Ponikvar To je bilo obdobje, ko je Sven postal jabolko spora nekdanjih članov zlate Katančeve generacije. Takrat je kadrovsko politiko pri Mariboru urejal Zlatko Zahović, nekdanji Karićev soborec v izbrani vrsti. Amir mu je zameril številne stvari. Zmotila ga je vsebina sinove pogodbe z mariborskim klubom. Po njegovem mnenju Svena, čeprav je izstopal v ekipi in bil njen kapetan, niso dovolj cenili niti spoštovali. Očital mu je, da je imel vsak novinec boljši status od njega.

''Kar zadeva odnos z Zlatkom Zahovićem, so se vedno kopja lomila okrog Svena. Vedno, ko je bilo treba nekaj narediti za Svena, me je razočaral. Tega od Zlatka, glede na to, da sva ves čas igrala skupaj v reprezentanci, bila tudi sostanovalca v sobi, nisem pričakoval. A tako so se stvari pač odvile. Nikoli ne veš, ali bi bilo dobro zanj, če bi ostal v Mariboru ali ne. Na koncu se je razpletlo lepo. Napredoval je v vseh pogledih, življenje pa gre dalje,'' se dogodkov iz stresnega leta 2017, ko je njegov sin pretrgal pogodbo z Mariborom in odšel v Anglijo, spominja Amir. Takrat je bil trener mlajših kategorij NK Maribor, a je šla stvar tako daleč, da najuspešnejši slovenski klub po tem, ko je mesto ob Dravi zapustil sin Sven, z njim ni podaljšal pogodbe. Tako je Ljudski vrt zapustil tudi sam.

Tako sta Amir Karić in Zlatko Zahović objeto pozirala pred eno izmed številnih skupnih tekem v dresu slovenske reprezentance. | Foto: Reuters Tako sta Amir Karić in Zlatko Zahović objeto pozirala pred eno izmed številnih skupnih tekem v dresu slovenske reprezentance. Foto: Reuters

''Pri Mariboru so se stvari s Svenom otežile, v Angliji pa je prejel priložnost za dokazovanje. Zadeve so bile v redu, klub je bil zadovoljen, v ligi do 23 let si je nabral ogromno izkušenj. Angleški nogomet je dokaj agresiven, fizično naporen, ogromno je hitrih igralcev. Moral se je privaditi. Na začetku je bilo kar nekaj težav, a jih je reševal s svojo nogometno inteligenco. Nato ga je doletela smola, saj so ljudje, ki so pripeljali Svena, zaradi slabših rezultatov zapustili klub. Ravno takrat, ko je že opravil nekaj treningov s prvo ekipo. Žal se nato stvari niso razvijale tako, kot smo predvidevali,'' je spregovoril o sinovi izkušnji s tujino, ko je treniral z ovni, takratnimi člani angleškega championshipa.

Maribor bi ga lahko pripeljal dvakrat, a ...

Ko se je Sven Šoštarić Karić, letos tudi udeleženec Eura do 21 let, leta 2019 vrnil iz Anglije, pri mariborskem klubu zanj niso pokazali zanimanja. | Foto: Vid Ponikvar Ko se je Sven Šoštarić Karić, letos tudi udeleženec Eura do 21 let, leta 2019 vrnil iz Anglije, pri mariborskem klubu zanj niso pokazali zanimanja. Foto: Vid Ponikvar Ni bil prvi ne zadnji mladi slovenski nogometaš, ki se je po nekajletnem nabiranju izkušenj v tujini vrnil v domovino z mešanimi občutki. ''Kot staršu ti seveda ni vseeno, če zgodba otroka v tujini ni bila uspešna. Takrat, ko se je vrnil, je bilo zanj pomembno le, da igra. Čim več. Na začetku smo bili malce skeptični, ko je izbral Domžale, a so se izkazale za dobro potezo. Nekaj časa je potreboval za prilagoditev, nato pa se je vse obrnilo na bolje. Postal je standardni član, ogromno napredoval, kmalu bo napočil tudi njegov čas za še en odhod v tujino,'' je zadovoljen, da njegov sin v dresu Domžal izkazuje določen napredek, ki ga je prepoznal tudi selektor Matjaž Kek.

Amir je Velenjčan. Pri NK Maribor je pustil velik delež. Ne nazadnje je z njim okusil tudi prvo evropsko pravljico, ko je leta 1999 zaigral v ligi prvakov. Vzljubil je vijolice, ki jih Sven, rojeni Mariborčan, nosi v srcu, a mu do zdaj še ni bilo usojeno, da bi za njih zaigral v članski konkurenci.

Lovorike je osvajal z Mariborom, bil leta 2010 prvak s Koprom, Olimpiji pa malce pred tem pomagal na trnovi poti vrnitve do prve lige. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Lovorike je osvajal z Mariborom, bil leta 2010 prvak s Koprom, Olimpiji pa malce pred tem pomagal na trnovi poti vrnitve do prve lige. Foto: Urban Urbanc/Sportida

''Maribor je ne glede na razmere njegov klub. Vedno bo njegov klub. In Maribor je imel nekaj možnosti, da ga pripelje. Najprej takrat, ko se je vračal iz Anglije, a ni klub pokazal nobenega zanimanja,'' se je preselil v leto 2019, ko je vlogo športnega direktorja pri Mariboru še opravljal Zahović. ''Ponudila se je še ena priložnost, preden je podaljšal pogodbo z Domžalami. Takrat je Maribor pokazal zanimanje, a se zadeve niso speljale do konca. No, zdaj pa bi bil Sven verjetno prevelik finančni zalogaj za Maribor, saj ima visoko odškodnino,'' je po drugi strani prepričan, da bodo imeli Domžalčani, ko bo napočil trenutek za ponovno slovo Šoštariča Karića od Slovenije, veliko razlogov za zadovoljstvo, saj si bodo izdatno napolnili klubsko blagajno.

Slovenija - Gibraltar (prijateljska tekma, Koper)
Sportal Razlika, da te kap

Sven igra bolj inteligentno

V zadnji prvoligaški sezoni je Sven Šoštarić Karić na 30 nastopih vknjižil štiri rumene kartone. Njegov oče Amir Karić, ki je v 1. SNL odigral 327 tekem, je prejel 110 rumenih in 8 rdečih kartonov. | Foto: Grega Valančič/Sportida V zadnji prvoligaški sezoni je Sven Šoštarić Karić na 30 nastopih vknjižil štiri rumene kartone. Njegov oče Amir Karić, ki je v 1. SNL odigral 327 tekem, je prejel 110 rumenih in 8 rdečih kartonov. Foto: Grega Valančič/Sportida Sven priznava, da je bil oče njegov velik vzornik. Od mladih nog je vztrajal na očetovem igralnem položaju, v zadnji sezoni pa je v Domžalah poskrbel za spremembo. ''Pogosto je igral tudi na štoperskem položaju. To sta igralna položaja, na katerih se najbolje počuti,'' pojasnjuje Amir, ki je slovel kot zelo vročekrven igralec. Poleg nesporne kakovosti, s katero je postal nenadomestljiv del Katančeve zlate generacije in zaigral na obeh največjih tekmovanjih (EP 2000 in SP 2002), hkrati pa si služil kruh v različnih tujih državah (vse od Anglije, Japonske in Rusije do Cipra), si je prislužil tudi veliko kartonov. Ali zaradi grobe igre ali tudi ostrega jezika. Dolgo let je bil rekorder 1. SNL, nato pa ga je prehitel Sebastjan Gobec.

Sin Sven prejema bistveno manj kartonov. ''Igra bolj inteligentno, bolj z glavo. Nima takih čustev, kot sem jih imel jaz. Danes se na sploh igra drugačen nogomet, veliko manj je agresije in duel igre. Sodniki to že prej rešujejo, včasih pa se je dopuščala moška igra.''

Amir Karić
Sportal Amir Karić: Upam, da mladi ne bodo ponavljali mojih napak

Pri 47 letih še igra nogomet

Velja za svojevrstnega fenomena slovenskega nogometa, saj pri 47 letih še vztraja na zelenicah in pomaga nižjeligašu Malečniku, | Foto: Reuters Velja za svojevrstnega fenomena slovenskega nogometa, saj pri 47 letih še vztraja na zelenicah in pomaga nižjeligašu Malečniku, Foto: Reuters Ni pa še starejši Karić rekel zadnje v nogometu. Čeprav je star 47 let, še vedno igra aktivno nogomet in pomaga nižjeligašu Malečniku. ''Žal mi je, da nam je koronavirus vzel to prvenstvo. Vsak si želi odigrati sezono do konca, upajmo, da bo bolje v naslednji sezoni. Je pa Malečnik lepa lokalna zgodba, ljudje so zelo prijazni. Niti malo mi ni žal, rad se potrudim za njih,'' je vzljubil klub iz okolice Maribora. Ker pa je v nogometu prisoten tudi kot trener v NK Jarenina, nima časa za treninge z ekipo. Meni, da to niti ni potrebno, saj je že dobro uigran s soigralci, svoje pa prispevajo tudi bogate izkušnje.

S selektorjem Matjažem Kekom, s katerim sta si nekoč delila slačilnico, se pred srečanjem v Kopru ni pogovarjal o sinu. ''Ne. Sven govori svoje zadeve na igrišču. Matjaž je bil moj soigralec, pozneje tudi moj trener. Imava dober, korekten odnos. Če bo karkoli potreboval, sem mu vedno na voljo.''

Slovenija ni zaigrala na velikem tekmovanju že dobro desetletje. Amir je občutil čar tako evropskega (2000) kot tudi svetovnega prvenstva (2002). Kdaj bi se lahko Slovenija spet znašla med elito? ''V kvalifikacijah za SP 2022 smo začeli zelo dobro, odigrali vrhunsko proti Hrvaški, potem pa so nastopila določena nihanja. Na nekaterih v narekovaju ''slabših'' tekmah pa ni prostora za spodrsljaje. Bolje je potem izgubiti proti Hrvaški, pa premagati preostale. Potem ti ne pomaga, da daš proti Hrvaški 200 odstotkov, potem pa na slabših tekmah izgubiš točke. Tudi v preteklih kvalifikacijah je bilo tako. Škoda je takšnih tekem. Na primer poraza na Cipru. Ne glede na to, kje si, mora Slovenija take tekme dobiti,'' ga je v slabo voljo spravil rezultat zadnjega gostovanja za točke v Nikoziji.  

Če bi Slovenija leta 2000 imela Oblaka ali pa Handanovića ...

Ko je nosil državni dres, je bil vlečni konj reprezentance Zlatko Zahović, še danes najboljši strelec članske izbrane vrste, njegov sin Sven pa je po krstnem nastopu v Kopru poudaril, kako uživa, ko lahko sodeluje z Janom Oblakom ali Josipom Iličićem. Oba sta torej v različnih obdobjih sodelovala z nekaterimi velikani slovenskega nogometa.

Karić je prepričan, da bi slovenska reprezentanca na EP 2000 oziroma SP 2002, če bi lahko takrat računala na tako vrhunskega vratarja kot je Jan Oblak (ali pa pred njim Samir Handanović), dosegla veliko več. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Karić je prepričan, da bi slovenska reprezentanca na EP 2000 oziroma SP 2002, če bi lahko takrat računala na tako vrhunskega vratarja kot je Jan Oblak (ali pa pred njim Samir Handanović), dosegla veliko več. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

''To je res, a je spet težko primerjati našo takratno reprezentanco z aktualno. Mi smo imeli tako velik ekipni duh, da je bilo to nekaj neverjetnega. Nismo se bali prav nobene reprezentance v Evropi. To smo tudi pokazali na igrišču. Imeli pa smo tudi malce smole, zlasti na velikih tekmovanjih. Če bi takrat imeli vratarja kot je Oblak ali pa Handanović, sem prepričan, da bi na velikih tekmovanjih prišli višje in naredili bistveno več. Kar pa se aktualne reprezentance tiče, pogrešam ekipni duh. Morda ga ima, a se ne kaže na igrišču. Sploh v tej meri, kot smo ga izžarevali mi,'' je dal vedeti, kaj pogreša pri zdajšnjih reprezentantih, ki jih vodi Kek.

Kar zadeva njegovega sina, je prepričan, da je na dobri poti, a mora nekatere zadeve še izboljšati. ''Vsak levičar je v nogometu zelo neugoden za tekmeca. Zlasti so iskani levi bočni branilci. Sven je na dobri poti, a mora opraviti še ogromno stvari. Njegovo najmočnejše orožje mora biti dober predložek. Da poskrbi, da Slovenija iz prekinitve kar najhitreje doseže zadetek. Lažje je tako zabijati kot pa izigrati ekipo skozi kombinacije.''

Domžalčani so si po zaslugi četrtega mesta in pokalnega naslova Olimpije priigrali nastop v Evropi. Žreb jim bo tekmeca v uvodnem krogu kvalifikacij za konferenčno ligo dodelil 15. junija. | Foto: Vid Ponikvar Domžalčani so si po zaslugi četrtega mesta in pokalnega naslova Olimpije priigrali nastop v Evropi. Žreb jim bo tekmeca v uvodnem krogu kvalifikacij za konferenčno ligo dodelil 15. junija. Foto: Vid Ponikvar

Rad pove, da je Sven v mladosti ogromno treniral predložke. ''Se pa tudi pozna, da je v zadnji sezoni pri Domžalah igral bolj na položaju štoperja kot pa bočnega branilca. Tako za malenkost izgubiš občutek. A s trdim delom ga bo dobil nazaj in dokazal, da si zasluži še kak vpoklic selektorja,'' je prepričan, da bo najprej v dresu Domžal, kjer ga vodi njegov nekdanji soigralec Dejan Djuranović, pokazal dobre predstave v Evropi, s tem pa bi lahko prepričal selektorja, da ga vnovič pokliče septembra, ko se bo šlo zares. Ko bo Slovenija iskala nove točke v boju za SP 2022. Za tekmovanje, na katerem je že zaigral njegov oče …

Gibraltar
Sportal Zgodovinski trenutek za Slovenijo in družino Karić
Matthias Käit
Sportal Japonci ugnali Srbe, nogometaš Domžal zablestel proti baltiškim sosedom
Ne spreglejte