Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
4. 6. 2021,
13.13

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11

Natisni članek

Gibraltar Žan Zaletel Žan Rogelj Igor Vekić Sven Šoštarič Karič Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Petek, 4. 6. 2021, 13.13

2 leti, 10 mesecev

Pred dvobojem Slovenija – Gibraltar

Zgodovinski trenutek za Slovenijo in družino Karić

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11
Gibraltar | Gibraltar je britansko čezmorsko ozemlje na južni obali Španije in s pogledom na ožino do Afrike. Ima le 34 tisoč prebivalcev in je edini kraj v Evropi, kjer živijo opice v divjini. | Foto Reuters

Gibraltar je britansko čezmorsko ozemlje na južni obali Španije in s pogledom na ožino do Afrike. Ima le 34 tisoč prebivalcev in je edini kraj v Evropi, kjer živijo opice v divjini.

Foto: Reuters

Slovenska nogometna reprezentanca se bo danes prvič v obdobju državne samostojnosti pomerila z Gibraltarjem, eno najslabših evropskih izbranih vrst. V kvalifikacijah bolj ali manj predstavlja ''topovsko hrano'' tekmecem. Takšna je tudi njena statistika. Selektor Matjaž Kek bi lahko danes v Kopru (začetek ob 20.45) poslal v ogenj kar štiri novince.

Matthias Käit
Sportal Japonci ugnali Srbe, nogometaš Domžal zablestel proti baltiškim sosedom

Slovenija nima veliko izkušenj z igranjem (prijateljskih) domačih tekem proti evropskim palčkom. Še največkrat je na sončni strani Alp gostoval San Marino, predstavila sta se tudi Malta in Ferski otoki (Maltežani bodo v začetku septembra gostovali v sklopu kvalifikacij za SP 2022), številni od pregovorno ''slabših'' in manj enakovrednih tekmecev pa še čakajo na prvo priložnost za nastop proti nogometašem, ki jih na sprednjem delu dresa krasi podoba Triglava. Liechtenstein in Andora bosta denimo še dolgo čakala, Gibraltar pa se bo prvič pomeril s Slovenijo danes.

Kek: Motivacije je pri fantih dovolj

Gibraltar je v 18 nastopih v kvalifikacijah za EP in SP dosegel le pet zadetkov. Izgubil je vseh 18 srečanj. | Foto: Reuters Gibraltar je v 18 nastopih v kvalifikacijah za EP in SP dosegel le pet zadetkov. Izgubil je vseh 18 srečanj. Foto: Reuters Vse kaj drugega kot prepričljiva zmaga Slovenije na Bonifiki bi bila veliko presenečenje. Gostujoča zasedba, v kateri prevladujejo ljubitelji nogometa, ki so sicer redno zaposleni drugje (policaji, uradniki, prodajalci …) in se s športom ne ukvarjajo profesionalno, se bo pomerila z motivirano Kekovo četo. Slovenija želi končati niz treh tekem brez zmage (dva poraza in remi), Gibraltar pa ji omogoča, da ponudi priložnost številnim novim obrazom.

O tem je dan pred srečanjem spregovoril tudi selektor Matjaž Kek. "Pred nami je sklepno dejanje zelo težke sezone. Tekmec vsaj po dosedanjih izidih ni v nekem srednjem kakovostnem razredu, ampak vsaka tekma nam mora nositi določene cilje. Motivacije je dovolj pri fantih. Končujemo daljše druženje, imeli smo nekaj več treningov in tekmo proti Severni Makedoniji. Upam, da smo naredili tiste stvari, ki nam bodo pomagale septembra v nadaljevanju kvalifikacij," je Mariborčan prepričan, da bo tudi tekma z Gibraltarjem pomagala pri iskanju odgovorov na vprašanja, kako se kar najbolje lotiti septembrskih tekem v kvalifikacijah za SP 2022.

Matjaž Kek
Sportal Kek: To je najbrž cena, ki jo moramo plačati

Zgodovinski trenutek za Slovenijo in družino Karić

Zdravstvene težave so najbolj prizadele igralni položaj levega bočnega igralca, saj sta poškodovana tako Jure Balkovec kot Mario Jurčević, ki ga je zamenjal na torkovi prijateljski tekmi v Skopju (1:1). Priložnost bi lahko tako dočakal Sven Šoštarič Karić in tako nadaljeval bogato družinsko nogometno vez, saj je njegov oče Amir Karić pred leti pomagal pisati najlepše pravljice zlate Katančeve generacije.

Sven Šoštarič Karić podobno kot oče Amir prisega na igranje na položaju levega bočnega položaja. | Foto: Sportida, Reuters Sven Šoštarič Karić podobno kot oče Amir prisega na igranje na položaju levega bočnega položaja. Foto: Sportida, Reuters

Le družini Elsner in Zahović

V dresu članske reprezentance Slovenije sta v obdobju državne samostojnosti zaigrala le dva para očetov in sinov. Kot prvima je to uspelo žal že pokojnemu Marku Elsnerju in njegovemu sinu Luki Elsnerju, zdajšnjemu trenerju belgijskega Kortrijka, ni pa manjkalo veliko, da bi zaigral še Rok Elsner, ki se je že udeležil priprav članske reprezentance, a ni zaigral. Za Slovenijo sta zaigrala tudi Zlatko Zahović, še danes najboljši strelec slovenske izbrane vrste vseh časov, in njegov sin Luka Zahović, ki se je lani preselil na Poljsko, kjer nosi dres Pogona.

Ker ima določene zdravstvene težave tudi Jan Oblak, po drugi strani pa Gibraltar ne predstavlja tekmeca, zaradi katerega bi moral imeti slovenski vratar obilico dela, obstaja velika verjetnost, da največji zvezdnik slovenskega nogometa v Kopru ne bo nastopil. Tako bi lahko podobno kot v drugem polčasu v Skopju dobil priložnost Vid Belec, hkrati pa se ponuja možnost, da bi v članskem državnem dresu debitiral vratar Brava Igor Vekić. ''Nekaj novih imen ste videli v Skopju, nekaj pa jih boste tudi jutri,'' je v četrtek dal vedeti Kek. Prvi nastop bi tako lahko vpisala tudi soigralca Žan Rogelj in Žan Zaletel.

Bo Igor Vekić danes dočakal ognjeni krst med vratnicama članske reprezentance Slovenije? | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Bo Igor Vekić danes dočakal ognjeni krst med vratnicama članske reprezentance Slovenije? Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Selektor Kek pričakuje zelo obrambno igro tekmeca, ki je do danes v kvalifikacijah za velika tekmovanja odigral 18 tekem in na njih tudi 18-krat izgubil. Dosegel je pet, prejel pa kar 87 zadetkov, kar znaša skoraj pet na dvoboj. Če bi šlo Sloveniji v napadu marsikaj po maslu, bi lahko celo naskakovala najvišjo zmago v zgodovini. Vsaj na domačih tleh. Za zdaj za najvišjo velja tista, dosežena na slovenski kulturni praznik pred 22 leti, ko je Slovenija na mednarodnem prijateljskem turnirju v gosteh premagala Oman s kar 7:0. Kar zadeva domače tekme, je pred šestimi leti v Ljubljani napolnila mrežo San Marinu (6:0), še šest let pred tem (2009) pa je istega tekmeca v Mariboru nadigrala s 5:0. Takrat je bil slovenski selektor prav Kek.

Najvišje zmage slovenske reprezentance:

Oman : Slovenija 0:7 (8. februar 1999) – prijateljska tekma
Slovenija : Islandija 7:1 (7. februar 1996) – prijateljska tekma
Slovenija : San Marino 6:0 (27. marec 2015) – kvalifikacije za EP 2016
Latvija : Slovenija 0:5 (10. junij 2019) – kvalifikacije za EP 2020
Slovenija : San Marino 5:0 (12. avgust 2009) – kvalifikacije za SP 2010

Šeško in Mlakar lovita prvi zadetek

Jan Mlakar je v torek debitiral v članskem dresu Slovenije. | Foto: Reuters Jan Mlakar je v torek debitiral v članskem dresu Slovenije. Foto: Reuters "Gibraltar verjetno ne bo odstopal od zaprte formacije, ko poskuša strnjeno v zadnji tretjini držati neodločen izid. Nekateri so to zlahka prebijali, nekateri pa so imeli težave. Tako bodo potrebne hitrost v razmišljanju, rešitve ena na ena, strpnost. Vsekakor ima tudi ta tekma svoj namen, kot vsaka. Septembra bomo namreč spet imeli praktično en trening in takoj tekmo, tako da je bilo dobrodošlo, da smo bili več časa skupaj," je selektor Kek pojasnil, zakaj mu bo prišla zelo prav tudi tekma proti nasprotniku, ki sodeč po igralskem kadru in zmožnostih ne bi smel predstavljati resnejših preglavic za Slovenijo.

V napadu gostiteljev bi lahko ponovno zaigral 18-letni Benjamin Šeško, najmlajši Slovenec, ki je kadarkoli zaigral za člansko A-reprezentanco, velike načrte, s tem pa tudi prvi zadetek v državnem dresu, pa bo lovil Jan Mlakar. "Res je, da so mogoče med slabšimi tekmeci, ampak vemo, kakšen je nogomet. Malo se sprostiš, pa že imaš lahko težave. Šli bomo na zmago in moramo delati stvari, ki se od nas pričakujejo. Uživati moramo v igri in vzeti to kot dobro pripravo za naprej," opozarja Ljubljančan, ki je v zadnji sezoni nosil barve Maribora kot posojen nogometaš Brightona, da bi se lahko vsakršno podcenjevanje hitro maščevalo.

Prvak Gibraltarja šokiral Celtic

Pri prvaku Gibraltarja nastopa Nigerijec Sunny Omoregie. | Foto: Vid Ponikvar Pri prvaku Gibraltarja nastopa Nigerijec Sunny Omoregie. Foto: Vid Ponikvar Gibraltar igra nogometne tekme kot polnopravni član evropske družine šele osem let. Ne razpolaga z velikim bazenom igralcev, saj ima le 34 tisoč prebivalcev. Večinoma je izgubljal z visoko razliko, a nekajkrat tudi presenetil tekmece. Zlasti ob krstni tekmi, ko je leta 2013 remiziral s Slovaško.

Nogometaši iz edine evropske države, kjer v divjini živijo opice, so vseeno šestkrat okusili slast zmage. Dočakali so jo proti Armeniji, Latviji, Liechtensteinu, Malti in San Marinu (dvakrat), najlepše trenutke pa dočakali v zadnji izvedbi lige narodov, ko so bili najboljši v skupini z Liechtensteinom in San Marinom ter napredovali v skupino C.

Selektor Gibraltarja je nekdanji urugvajski reprezentant Julio Cesar Ribas. Star je 64 let, pred tem pa je treniral najuspešnejši klub iz Gibraltarja Lincoln Red Imps, v katerem tudi igra največ zdajšnjih reprezentantov, kar devet. ''Rdeče antilope'' imajo kar 25 državnih naslovov, leta 2016 pa so poskrbele za odmeven evropski podvig, saj so v kvalifikacijah za ligo prvakov doma premagale sloviti Celtic z 1:0. To je bila velika sramota Škotov, ki so nato v Glasgowu težje od pričakovanega zmagali s 3:0.

Gibraltar igra domače tekme na stadionu v bližini znamenite Gibraltarske stene. | Foto: Reuters Gibraltar igra domače tekme na stadionu v bližini znamenite Gibraltarske stene. Foto: Reuters

Zanimivo je, da je Lincoln Red Imps tudi morebitni tekmec Mure v 1. krogu kvalifikacij za ligo prvakov, saj za razliko od črno-belih spada med nosilce. Pri Lincolnu nastopa tudi stari znanec 1. SNL, nekdanji napadalec Celja in Maribora, Nigerijec Sunny Omoregie.

Severna Makedonija Slovenija
Sportal Benzema se je vrnil, zapravil 11-m, nato pa je Francozom le steklo
Aleksander Čeferin London
Sportal Kako so se odločili selektorji?
Jan Oblak
Sportal Lepa gesta: osrečili so otroke s posebnimi potrebami
Ne spreglejte