Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 6. 2021,
23.01

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

4

Natisni članek

Severna Makedonija Jan Oblak Jan Oblak Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Sreda, 2. 6. 2021, 23.01

2 leti, 10 mesecev

Prijateljske tekme (od 27. maja do 2. junija)

Benzema se je vrnil, zapravil 11-m, nato pa je Francozom le steklo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

4

Severna Makedonija Slovenija | Domen Črnigoj je globoko v sodnikovem podaljšku poskrbel, da ostaja Slovenija v Skopju neporažena. | Foto Reuters

Domen Črnigoj je globoko v sodnikovem podaljšku poskrbel, da ostaja Slovenija v Skopju neporažena.

Foto: Reuters

Slovenska članska nogometna reprezentanca je v Skopju remizirala s Severno Makedonijo, udeleženko letošnjega evropskega prvenstva (1:1). Izbranci Matjaža Keka bodo še eno prijateljsko tekmo odigrali v petek, ko se bodo na Bonifiki pomerili z Gibraltarjem. Francija je s pomočjo povratnika Karima Benzemaja nadigrala Wales, Nemčija in Danska sta remizirali, Anglija je bila boljša od Avstrije.

Matjaž Kek
Sportal Kek: To je najbrž cena, ki jo moramo plačati

Udeleženci evropskega prvenstva, na katerem bo nastopilo kar 24 od vseh 54 članic Evropske nogometne zveze (Uefa), se že pripravljajo na največji letošnji spektakel. Hrvaška je v torek doma zgolj remizirala z Armenijo (1:1), Kosovo pa je kar s štirimi zadetki Vedata Muriqija nadigral Kosovo.

V sredo se je na prijateljskih tekmah predstavilo veliko udeleženec Eura. Nizozemska in Škotska, ki je zaradi okužbe Johna Flicka s Covid-19 pogrešala kar sedem igralcev, sta se v Algarveju na Portugalskem razšla brez zmagovalca (2:2). Memphis Depay je v sodnikovem podaljšku preprečil poraz tulipanov. To je bil njegov drugi zadetek na tekmi. 

Karim Benzema, Antoine Griezmann in Ousmane Dembele se odlično poznajo iz španskega prvenstva. Tokrat so prvič združili moči skupaj v državnem dresu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Karim Benzema, Antoine Griezmann in Ousmane Dembele se odlično poznajo iz španskega prvenstva. Tokrat so prvič združili moči skupaj v državnem dresu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Anglija je po zaslugi zadetka 19-letnega upa Arsenala Bukaya Sake v Middlesbroughu premagala Avstrijo, Nemčija in Danska sta se v sosedskem obračunu, odigran je bil na Tirolskem v Innsbrucku, razšli z remijem (1:1), svetovni prvak Francija pa je v Nici visoko odpravil Wales. Otočani so v 26. minuti ostali z igralcem manj, kar so galski petelini znali izkoristiti v svojo prid. Povratnik Karim Benzema, ki je zaigral v državnem dresu prvič po letu 2015, je najprej zapravil strel z bele točke (to je bila že njegova tretja zaporedna zapravljena 11-metrovka v državnem dresu), nato pa so mrežo Valižanov zatresli zvezdniki PSG in Barcelone, Kylian Mbappe, Antoine Griezmann in Ousmane Dembele.

Črnigoj utišal Makedonce v zadnjih sekundah

Slovenska nogometna reprezentanca je na gostovanju v Skopju bolj navdušila s predstavo v prvem polčasu, v katerem si je priigrala nekaj priložnosti, Makedoncem pa je največ preglavic povzročal razigrani Josip Iličić. Sodnik je sredi prvega dela ''spregledal'' očiten prekršek nad Andražem Šporarjem, po katerem bi lahko, takšen je bil tudi občutek po ogledu počasnega posnetka, pokazal na belo točko. Če v prvem delu, ki se je začel stresno za slovensko reprezentanco, saj je moral Jure Balkovec zaradi poškodbe stegenske mišice zapustiti igrišče že po treh minutah, ni bilo strelov v okvir vrat, pa je bilo drugače v nadaljevanju.

Fotogalerija s tekme v Skopju, foto Reuters:

Fotogalerija
1 / 17

Takrat je v primerjavi s prvim polčasom, v katerem je branil Jan Oblak, a ni imel veliko dela, med vratnicama stal Vid Belec. V 55. minuti je bil nemočen ob mojstrskem zadetku Eljifa Elmasa, ki ostaja strup za slovensko izbrano vrsto, saj je na dveh domačih tekmah proti Kekovi četi dal kar tri zadetke. Enaindvajsetletni zvezdnik Napolija je tudi Makedonec z največjo tržno vrednostjo v ekipi. Čudežni deček makedonskega nogometa, ki ga radi primerjajo z Zinedinom Zidanom, je po podatkih Transfermarkta vreden 17 milijonov evrov.

Ejlif Elmas se je specializiral za zadetke v slovenski mreži. | Foto: Reuters Ejlif Elmas se je specializiral za zadetke v slovenski mreži. Foto: Reuters

Slovenski selektor je kmalu po vodstvu Makedoncev izvedel trojno menjavo, v igro je vstopil tudi Benjamin Šeško, ta je v ponedeljek praznoval 18. rojstni dan. S tem je postal Posavec najmlajši debitant v zgodovini slovenske članske reprezentance. Dosežek prejšnjega rekorderja Petra Stojanovića je popravil za dobro leto. To je bil drugi slovenski debitant na tekmi v Skopju, prvi je bil Jan Mlakar, ki je odigral 79 minut.

Aleksander Čeferin London
Sportal Kako so se odločili selektorji?

Če je bila Slovenija v drugem polčasa manj nevarna kot v prvem, Makedonci pa so vratarju Belcu zadali kar nekaj preglavic, pa je vseeno preprečila poraz. Globoko v sodnikovem podaljšku je po akciji Maria Jurčevića, podajalca Jake Bijola in strelca Domna Črnigoja, ki je s silovitim udarcem utišal sicer glasne makedonske navijače, izenačila na 1:1.

Prijateljske tekme:

Četrtek, 27. maj:
Turčija : Azerbajdžan 2:1 (2:1)
Dervisoglu 34., Ayhan 44.; Mahmudov 28.

Petek, 28. maj:
Italija : San Marino 7:0 (2:0)
Bernardeschi 31., Ferrari 34., Politano 49., 77., Belotti 67., Pessina 74., 86.

Sobota, 29. maj:
Švedska : Finska 2:0 (1:0)
Quiason 22., Larsson 58./11-m

Nedelja, 30. maj:
Mehika : Islandija 2:1 (0:1)
Lozano 73., 78.; Alvarez 14./ag.

Malta : Severna Irska 0:3 (0:1)
Jones 2., Whyte 53., McCann 55.

Švica : ZDA 2:1 (1:1)
Rodriguez 10., Zuber 63.; Lletget 5.

Ponedeljek, 31. maj:
Turčija : Gvineja 0:0

Torek, 1. junij:
Severna Makedonija : Slovenija 1:1 (0:0)
Elmas 55.; Črnigoj 97.

Hrvaška : Armenija 1:1 (1:0)
Perišić 24.; Angulo 72.

Litva : Estonija 0:1 (0:0)
Anier 59.

Slovaška : Bolgarija 1:1 (1:1)
Benes 27.; Iliev 9. 

Kosovo : San Marino 4:1 (2:0)
Muriqi 27., 45., 46., 75./11-m; Tomassini 85.

Poljska : Rusija 1:1 (1:1)
Swierczok 4.; Karavajev 21.

Sreda, 2. junij:
Belorusija : Azerbajdžan 1:2 (0:0)
Skaviš 56.; Husejnov 73., Šejdajev 90. 

Bosna in Hercegovina : Črna gora 0:0

Norveška : Luksemburg 1:0 (0:0)
Haaland 90.+2

Romunija : Gruzija 1:2 (0:0)
Ivan 78.; Mikautadze 61., Aburjania 71.; R.K.: Kanase 42./Romunija, Kverkveliya 64./Gruzija

Nizozemska : Škotska 2:2 (1:1)
Depay 17., 89.; Hendry 11., Nisbet 64. 

Anglija : Avstrija 1:0 (0:0)
Saka 56.

Nemčija : Danska 1:1 (0:0)
Neuhaus 48.; Poulsen 71.

Francija : Wales 3:0 (0:0)
Mbappe 35., Griezmann 48., Dembele 79.; R.K.: Williams 26./Wales

Severna Makedonija : Slovenija 1:1 (0:0)
Elmas 55.; Črnigoj 90.+7

Konec srečanja v Skopju. Dvoboj, ki je bil razburljiv do zadnje sekunde, se je končal brez zmagovalca. Gostitelje je v vodstvo popeljal Eljif Elmas, a je makedonsko zabavo z zadetkom tik pred končnim sodnikovim piskom preprečil Domen Črnigoj.

Dvoboj na Areni Toše Proeski je spremljalo okrog 10 tisoč ljubiteljev nogometa. | Foto: Reuters Dvoboj na Areni Toše Proeski je spremljalo okrog 10 tisoč ljubiteljev nogometa. Foto: Reuters

Gooooool! 1:1! 97. minuta. Globoko v sodnikovem podaljšku so domači navijači obnemeli. Utišal jih je prekrasen zadetek Domna Črnigoja. Primorec, ki se je z Venezio pred dnevi uvrstil v serie A, je tako v šesti minuti sodnikovega podaljška izenačil na 1:1. Domači selektor Igor Angelovski, ki je v preteklosti deloval tudi v Sloveniji, v sredo pa bo praznoval 45. rojstni dan, se je od razočaranja prijel za glavo, Slovenija pa je ostala neporažena na gostovanju pri udeležencu Eura 2020.

79. minuta: še ena menjava v slovenski reprezentanci, ki v drugem polčasu ni tako nevarna kot v prvem delu. Makedonci so si priigrali več priložnosti, vratar Vid Belec ima kar nekaj dela, selektor Matjaž Kek pa se je odločil še za zadnjo menjavo. Namesto debitanta Jana Mlakarja je vstopil v igro Damjan Bohar.

62. minuta: selektor Matjaž Kek je izvedel trojno menjavo. Igro so zapustili Andraž Šporar, Josip Iličić in Sandi Lovrić, vstopili pa so Domen Črnigoj, Jaka Bijol in Benjamin Šeško. Mladi napadalec Salzburga, ki je v nedavno končani sezoni kot posojen napadalec rdečih bikov v drugi avstrijski ligi za Liefering zabil kar 21 zadetkov, je v ponedeljek praznoval 18. rojstni dan. S tem je postal najmlajši debitant v zgodovini slovenske reprezentance. Prejšnji rekord, ki ga je imel Petar Stojanović (19 let, mesec in 11 dni), je popravil za več kot leto dni!  

Gooooool! 1:0! 55. minuta. Makedonci so po hitrem protinapadu povedli. Ezgjan Alioski je z leve strani lepo zaposlil Eljifa Elmasa, mladi zvezdnik Napolija pa je mojstrsko udaril proti slovenskim vratom in s pomočjo Maria Jurčevića, ki ga je oplazila žoga, premagal nemočnega Vida Belca. Makedonci so povedli z 1:0, Elmas pa je dosegel že tretji zadetek proti Sloveniji, vse tri na srečanjih v Skopju, saj je bil dvakrat uspešen tudi leta 2019 v kvalifikacijah za Euro 2020.

Začetek drugega dela. Selektor Matjaž Kek se je odločil za menjavo v golu. Namesto Jana Oblaka, ki je branil uvodnih 45 minut in stisnil zobe, saj je na zadnji tekmi španskega prvenstva staknil lažjo poškodbo, je med vratnici stopil Vid Belec.

Konec prvega polčasa v Skopju. Slovenija je bila nevarnejši tekmec, a se je uvodni del, v katerem nista ekipi streljali niti enkrat v okvir vrat, končal brez zadetkov. Skupno razmerje strelov na gol je 5:4 v korist Kekove čete, za katero je debitiral Jan Mlakar. Najbolj razigran posameznik v Kekovi četi je Josip Iličić, nad katerim so Makedonci storili kar nekaj grobih prekrškov. Po dveh je sodnik pokazal rumeni karton.

30. minuta: nova priložnost za Slovenijo. Po atraktivni akciji Josipa Iličića, ki je zaposlil Petra Stojanovića, je nato skušal ogroziti makedonska vrata Andraž Šporar, a je poslal žogo čez vrata.

22. minuta: sodnik Besfort Kasumi, ki prihaja s Kosova, je oškodoval slovensko izbrano vrsto. Branilec makedonskega prvaka Shkendije Egzon Bejtulal je storil prekršek nad Andražem Šporarjem. Porinil ga je s hrbtne strani, tako da je Ljubljančan, ki bi se drugače znašel v lepi priložnosti, padel na tla. Piščalka delivca pravice je ostala nema, Jasmin Kurtić, ki je bil blizu dogajanja, ni skrival začudenja in razočaranja. 

11. minuta: makedonska obramba je izkusil del mojstrstva in bogatega znanja Josipa Iličića. Izkušeni as Atalante je prodrl v kazenski prostor gostiteljev, se atraktivno otresel treh branilcev, najbolj je osmešil Visarja Musliuja, nato pa je malce izgubil ravnotežje in v padcu poslal žogo mimo vratnice. Ostaja pri začetnem rezultatu 0:0.

8. minuta: prva (pol)priložnost za Slovenijo. Petar Stojanović je z desne strani poslal predložek v kazenski prostor gostiteljev. V skoku je bil najvišji Jan Mlakar, a je njegov strel z glavo meril mimo vrat.

3. minuta: komaj se je začelo srečanje, pa je že na tleh obležal Jure Balkovec. Levi bočni branilec turškega prvoligaša Fatih Karagumruk si je poškodoval stegensko mišico, tako da je moral selektor Matjaž Kek nepričakovano hitro poseči po prvi menjavi. V igro je vstopil Mario Jurčević, nogometaš hrvaškega podprvaka Osijeka.

Začetek dvoboja v Skopju. Na Areni Toše Proeski se je zbralo okrog 10 tisoč ljubiteljev nogometa.

S to enajsterico bo selektor Kek začel tekmo v Skopju, v napadu bo od prve minute zaigral Jan Mlakar in tako debitiral v članski izbrani vrsti. V konici napada bo v sistemu 4-4-2 sodeloval z Andražem Šporarjem. Med vratnicama bo Jan Oblak, ki je po zadnji tekmi španskega prvenstva čutil manjše zdravstvene težave, a je pripravljen za nastop:

Ne spreglejte