SiolNET. Sportal Naj planinska koča
3,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Varna pot v gore

Nenavadno, a resnično: v gorah boste pred udarom strele najbolj varni na melišču

3,07

termometer

pohodništvo gore |  | Foto: Manca Čujež
Foto: Manca Čujež

Kdor je že doživel nevihto v gorah, ve, da se ji je najbolje izogniti v velikem loku. Pa vendar, kako ravnati, če nas vendarle preseneti, in kako se odzvati, če se v gorah izgubimo?

Letos smo že večkrat poročali o nevihtah z močnimi padavinami. Te niso prijetne v dolini, kaj šele v gorah. Kaj lahko storimo, da se jim izognemo?

Dom na Kofcah Sportal Izbor za naj planinsko kočo 2019 je končan, zmagovalki sta ...

"Spremljajte vreme in se v gore podajte dovolj zgodaj," svetuje strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije (PZS) in alpinistični inštruktor Matjaž Šerkezi. Zgodaj pomeni okrog 4. ali 5. ure zjutraj, po 12. uri, ko so poletne nevihte najbolj pogoste, pa smo že v lahko planinski koči, v avtomobilu ali v dolini.

pohodništvo gore | Foto: Manca Čujež Foto: Manca Čujež

Kaj storiti, če nas ujame nevihta?

1. Sestopite z grebenov in izpostavljenih vrhov, še posebej tam, kjer so jeklenice oz. predmeti iz železa ali pa je v bližini skala rdeča, kar pomeni, da vsebuje kovine.

2. S sebe odstranite vse kovinske predmete, a jih ne odvrzite, samo spravite jih na varno mesto, stran od sebe, saj jih boste po hudi uri potrebovali, svetuje Šerkezi.

3. Usedite se na vrv ali hrbtno podlogo nahrbtnika, noge spravite v nahrbtnik in oblecite zaščitna oblačila.

4. Skušajte se postaviti v položaj, v katerem boste čim nižji.

5. Izogibajte se osamelih dreves in izpostavljenih predmetov, s telesom se ne dotikajte sten, saj se po njih lahko "sprehodijo" tokovi strele.

6. Pred udarom strele boste najbolj varni na melišču, kjer vztrajajte v čepečem položaju ali sedite na nahrbtnik.

7. Če kljubu vsemu sestop nadaljujete, naj bo razdalja med planinci vsaj 20 metrov, svetuje Šerkezi.

Ko elektronika odpove tiskani zemljevid in kompas prideta še kako prav. | Foto: Manca Čujež Ko elektronika odpove tiskani zemljevid in kompas prideta še kako prav. Foto: Manca Čujež

Kaj storiti, če se v gorah izgubimo?

Šerkezi svetuje, da ostanemo mirni in se poskušajmo po poti, po kateri smo prišli, varno vrniti do prve znane točke. To je lahko znamenje, markacija ali del poti, ki se ga spomnimo.

"Če nas je ujela tema ali megla in nismo smrtno ogroženi, kar pomenijo poškodbe, hud mraz in podobno, ter nimamo potrebe po vodi in hrani, poskušajmo noč preživeti na prostem oziroma zasilno bivakirati, tako da oblečemo vsa oblačila, se usedemo na nahrbtnik v zavetju dreves, rušja, balvana in ohranimo pozitivno misel, nato pa z dnem rešujmo položaj," poudarja Šerkezi, ki je tudi gorski reševalec.

Tonka Zadnikar Tonkina koča Sportal To je ena od najlepših pravljičnih poti Slovenije #foto

Pravi, da je zelo pomembno, da o svoji nameri obvestimo najbližje in jih s tem pomirimo.

Ponoči in v megli ne nadaljujemo poti v neznano, saj se ta v večini primerov konča z resnimi poškodbami, ki so posledica zdrsa ali padca prek stene. Če je naše življenje ogroženo oziroma smo poškodovani ali pa se znajdemo na območju, kjer je velika možnost objektivnih nevarnosti, pokličimo številko 112. Pomembno je tudi, da varčujete z baterijo mobilnega telefona, saj bo to edina vez z gorskimi reševalci, svetuje.

Priporočljivo je, da imate v nahrbtniku tudi kompas in tiskani zemljevid, ki bosta koristna tudi, če elektronika odpove. "Mobilne aplikacije so v pomoč pri načrtovanju ture, niso pa zamenjava za tiskani zemljevid in klasični kompas," še poudarja Šerkezi.

Triglav Sportal Kakšna je v teh dneh gneča na Triglavu? Franc Beguš Sportal Edini oskrbnik, ki v slovenskih gorah organizira koncerte klasične glasbe #video Pogled na Triglav s Kanjavca Sportal Naj kotički v slovenskih gorah: Triglav in južni pristopi z bohinjskih planin Triglavski dom na Kredarici Sportal Tako so ta konec tedna barvali Triglavski dom na Kredarici #foto Pia Peršič Via Adriatica Trail Sportal Kače, minska polja, vročina: Slovenca prva na svetu, ki sta po novi poti prehodila Hrvaško Koča na Prehodavcih Sportal To so najlepše planinske poti po izboru Slovencev #top3 Tonka Zadnikar Sportal Legendarna oskrbnica: Zelo težko sem se navadila na gospe s torbicami in v salonarjih

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin