SiolNET. Sportal Naj planinska koča
3,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Očistimo gore in Planinska zveza Slovenije

To so najlepše planinske poti po izboru Slovencev #top3

3,05

termometer

Koča na Prehodavcih
Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info)

Sodelujoči v akciji Naj planinska pot, ki jo organizirata Planinska zveza Slovenije in akcija Očistimo naše gore, so največ glasov namenili krožni poti Planina Blato–Planina pri Jezeru–Planina Dedno polje–Vrata (pod Zelnarico)– Prehodavci (na fotografiji)– Dvojno jezero– Štapce– Ovčarija–Planina pri Jezeru–Planina Blato. Zmagovalna pot je prejela skoraj dvakrat toliko glasov kot drugouvrščena planinska pot. 

Sodelujoči v akciji Izbiramo najlepše planinske poti so za naj planinsko pot izbrali krožno pot Planina Blato–Planina pri Jezeru–Planina Dedno polje–Vrata (pod Zelnarico)–Prehodavci–Dvojno jezero–Štapce– Ovčarija–Planina pri Jezeru–Planina Blato. Sodelujoči v akciji Izbiramo najlepše planinske poti so za naj planinsko pot izbrali krožno pot Planina Blato–Planina pri Jezeru–Planina Dedno polje–Vrata (pod Zelnarico)–Prehodavci–Dvojno jezero–Štapce– Ovčarija–Planina pri Jezeru–Planina Blato. Foto: Miro Kregar

Akcija Naj planinska pot je potekala v okviru vseslovenske okoljevarstvene akcije Očistimo naše gore, ki pod okriljem Zavarovalnice Triglav letos poteka že devetič.

Ljubitelji gora so na prvo mesto (z naskokom) postavili krožno pot Planina Blato–Planina pri Jezeru–Planina Dedno polje–Vrata (pod Zelnarico)–Prehodavci–Dvojno jezero–Štapce–Ovčarija– Planina pri Jezeru–Planina Blato.

Drugo mesto so pohodniki prisodili krožni poti Aljažev dom–Bovški Gamsovec–Kriški podi– Stenar–Aljažev dom, tretje pa planinski poti, ki vodi od Soriške planine do Ratitovca.

Tonka Zadnikar Sportal Legendarna oskrbnica: Zelo težko sem se navadila na gospe s torbicami in v salonarjih

Drugo mesto v akciji je pripadlo poti Aljažev dom–Bovški Gamsovec– Kriški podi (na fotografiji je razgled s Kriških podov na Trento)–Stenar–Aljažev dom. Drugo mesto v akciji je pripadlo poti Aljažev dom–Bovški Gamsovec– Kriški podi (na fotografiji je razgled s Kriških podov na Trento)–Stenar–Aljažev dom. Foto: Aleš Zdešar (www.slovenia.info)

Za izglasovano naj planinsko krožno pot, ki vam bo v zmernem tempu, brez postankov, vzela dobrih 11 ur, skrbijo tri planinska društva: Planinsko društvo LPP, Planinsko društvo Ljubljana Matica in Planinsko društvo Radeče. Markacisti iz omenjenih društev, ki skrbijo za pot, bodo nagrajeni z boni za nakup športne obutve.

Mojca Odar Alpe Švica Sportal Učiteljica in gorska reševalka, zaradi katere učenci postajajo pravi poznavalci Triglava Pia Peršič Via Adriatica Trail Sportal Kače, minska polja, vročina: Slovenca prva na svetu, ki sta po novi poti prehodila Hrvaško

Ključno je tudi dobro delo markacistov

Organizatorji akcije so namreč prepričani, da je zmaga krožne poti, ki so ji sodelujoči v akciji namenili največ glasov, ne samo posledica dejstva, da je pot med planinci priljubljena, ampak tudi priznanje in zahvala markacistom iz društev, ki skrbijo, da je pot lepo vzdrževana, varna in označena.

En markacist je odgovoren za kar 14 kilometrov poti (!)

Marsikdo si predstavlja, da je delo markacistov zgolj označevanje poti (slikanje markacij), a to nikakor ne drži. To je le manjši del njihovih nalog. Skrbijo namreč tudi za vzdrževanje in nadelavo (opremljanje) planinskih poti, svoje delo pa opravljajo prostovoljno.

Vurejanje in vzdrževanje planinskih poti skrbijo markacisti. V Sloveniji jih je približno 700, skrbijo pa za več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti. Vurejanje in vzdrževanje planinskih poti skrbijo markacisti. V Sloveniji jih je približno 700, skrbijo pa za več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti. Foto: Urban Urbanc/Sportida
V Sloveniji jih je približno 700, skrbijo pa za več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti. To pomeni, da je vsak markacist v povprečju odgovoren za kar 14 kilometrov poti.

Vsak slovenski markacist je v povprečju odgovoren za kar 14 kilometrov planinskih poti. Vsak slovenski markacist je v povprečju odgovoren za kar 14 kilometrov planinskih poti. Foto: Urban Urbanc/Sportida
Njihova povprečna starost je dokaj visoka, zato se trudijo za pomladitev svojih vrst. Akcija Očistimo naše gore bo zato sofinancirala udeležbo na jesenskem tečaju novih generacij markacistov, s čimer želi spodbuditi mlajše planince k aktivnemu doprinosu k planinstvu skozi to obliko organiziranega prostovoljstva.

Kako lahko podprete delo markacistov?

markacisti

V okviru razpisa z naslovom Planinske poti za prihodnje generacije bo obnovljena pot od parkirišča pod slapom Rinka do Frischaufovega doma na Okrešlju. V okviru razpisa z naslovom Planinske poti za prihodnje generacije bo obnovljena pot od parkirišča pod slapom Rinka do Frischaufovega doma na Okrešlju.

Pot do doma na Okrešlju bo obnovljena

PZS in akcija Očistimo gore sta poleg izbiranja naj planinske poti letos v želji po spodbuditvi obnove slabše ohranjenih planinskih poti pripravili tudi razpis z naslovom Planinske poti za prihodnje generacije.

Za pot skrbi PD Celje Matica, ki bo za obnovo prejelo tri tisoč evrov finančne pomoči. . Za pot skrbi PD Celje Matica, ki bo za obnovo prejelo tri tisoč evrov finančne pomoči. .

Med desetimi prispelimi vlogami planinskih društev so za prenovo izbrali pot od parkirišča pod slapom Rinka do Frischaufovega doma na Okrešlju, za katero skrbi PD Celje Matic.

Pot na Okrešelj pred obnovo

Glavni poudarki obnove poti bodo markiranje, erozijska zaščita in zamenjava brvi nad slapom, menjava jeklenic, zamenjava smernih tabel in drogov. Pri delih bo sodelovalo od deset do 15 markacistov, dokončana pa bo predvidoma do konca letošnje jeseni.

Pot na Okrešelj pred obnovo

Komisija se je pri vrednotenju prispelih predlogov osredotočila na kakovost pripravljenega predloga prenove, obiskanost poti, varnostni vidik in potrebe društev. Planinsko društvo bo za obnovo prejelo tri tisoč evrov denarne pomoči.

Dom na Kofcah Sportal Izbor za naj planinsko kočo 2019 je končan, zmagovalki sta ... Pohodnika sedita na Krstenici pohodništvo Sportal Kdo so nagrajenci glasovanja Naj planinska koča?

Na Siol.net izbirate Naj planinsko in naj visokogorsko planinsko kočo!

Na Siol.net pravkar poteka četrta sezona akcije Naj planinska koča, ki ga pripravljamo v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije. Letos boste izbrali dve zmagovalki: naj planinsko kočo in naj visokogorsko planinsko kočo.

Glasovanje bo potekalo v dveh krogih. Prvi krog izbora bo od 18. 6. 2018 do 6. 8. 2018, drugi krog, v katerem boste lahko glasovali za finalistke (po pet iz vsake kategorije), pa od 7. 8. 2018 do 11. 9. 2018. Zmagali bosta koči, ki bosta v svoji kategoriji dobili največ vaših glasov.

Med izborom bodo ob torkih potekala tedenska žrebanja, ob izteku izbora pa bomo izžrebali še nagrajence, ki bodo osvojili glavne nagrade.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 238
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin