Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 7. 2018,
7.13

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

1

Natisni članek

pohodništvo Naj planinska koča

Petek, 20. 7. 2018, 7.13

5 let, 9 mesecev

Kakšna je v teh dneh gneča na Triglavu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

1

Triglav | Foto Dejan Jelušič

Foto: Dejan Jelušič

Čeprav se je poletna planinska sezona začela že sredi junija, pa bo obleganje najvišje slovenske gore vrhunec začelo doživljati šele prihajajoči konec tedna. Kakšna je v teh dneh pot na Triglav?

"Čez Krmo je pot kopna, medtem ko je na poteh, ki vodijo iz doline Vrat in Kota, še nekaj snega in je potrebna dodatna previdnost," nam je povedal Herman Uranič, že tretjo sezono oskrbnik Triglavskega doma na Kredarici, ene od 158 planinskih postojank, za katere lahko glasujete v akciji Naj planinska koča.

Izbiramo Naj planinsko kočo 2018

Na Siol.net skupaj s Planinsko zvezo Slovenije že četrto sezono z vašo pomočjo izbiramo najbolj priljubljeno planinsko kočo. Letos lahko glasujete za naj planinsko in naj visokogorsko planinsko postojanko. Vabljeni k sodelovanju, glasovanje prinaša bogate nagrade.
Dom na Kofcah
Sportal Izbor za naj planinsko kočo 2019 je končan, zmagovalki sta ...

"Sezona vzponov na Triglav se bo začela ta konec tedna in bo trajala do približno 20. avgusta, medtem ko bodo konci tedna zapolnjeni še pozno v jesen," je napovedal. Že v sredo je na Kredarici prespalo od 160 do 170 planincev, polovica od njih se jih je že zgodaj odpravila proti najvišji slovenski gori, ki letos zaznamuje poseben jubilej.

Kocbekov dom požar
Sportal Devet mesecev po hudem požaru na Korošici: namesto nove koče za zdaj še kontejnerji
26. avgusta bo namreč minilo natanko 240 let od prvega vzpona na Triglav. Leta 1778 so se na pobudo Žige Zoisa nanj povzpeli štirje domačini iz Bohinja: rudar Luka Korošec, ki naj bi bil prvi, ki je stopil na vrh, rudar Matevž Kos, lovec na gamse Štefan Rožič in ranocelnik iz Stare Fužine Lovrenc Willomitzer, ki je bil vodja odprave.

Triglav gora pohodništvo | Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info) Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info)

Na vrhuncu sezone pot proti Triglavu spominja na romarsko, gneča pa je običajno razporejena čez cel dan. Največ ljudi se proti Triglavu poda takoj zjutraj, okrog 6. in 7. ure, drugi naval pa Uranič opaža med 14. in 16. uro, ko Kredarico dosežejo pohodniki, ki so tisti dan štartali iz doline.

Večina pohodnikov, ki si pot do Triglava razdeli na več etap, prespi na Kredarici. Tamkajšnji dom je pred kratkim doživel barvno obnovo. Zaposleni v podjetju Jub Slovenije, ki so s posebno akcijo zbirali barve za obnovo, so prebarvali več kot 700 kvadratnih metrov zunanjih in notranjih zidnih površin. To je bila prva obnova doma po letu 1984.

POZOR! Preden se podate v gore, si vzemite čas za:

1. Preverite vremensko napoved. Najdete jo tudi na naši spletni strani na povezavi www.vreme.siol.net.
2. Naštudirajte pot, ki ste si jo zamislili, in pripravite vso potrebno opremo. Več o tem si lahko preberete na povezavi: Brez kompleta prve pomoči, astronavtske folije ter kape in rokavic (tudi poleti) raje ne hodite v gore.
3. Če se znajdete v težavah, pokličite na 112. Če ste priča nesreči, pokličite na 112 in ostanite ob poškodovancu. O ukrepih v primeru helikopterske pomoči si preberite članek Zakaj je nevarno mahati reševalnemu helikopterju?

Triglavski dom na Kredarici | Foto:

Franjo Potočnik
Sportal Franjo Potočnik: človek številnih talentov, ki pri 82 letih še vedno hodi na Triglav #intervju
Tonka Zadnikar
Sportal Legendarna oskrbnica: Zelo težko sem se navadila na gospe s torbicami in v salonarjih

"Izredno smo zadovoljni s tem," se je smejalo prvemu dirigentu oskrbniške ekipe na Kredarici. "Vsi skupaj se trudimo, da bi bilo čim lepše in čim bolj udobno. V jedilnici smo zamenjali tudi peč. Po novem je tam namesto krušne plinska peč, trudimo pa se tudi, da bi se znebili neprijetnega vonja iz stranišč. Sprva smo razmišljali o izgradnji čistilne naprave, a smo si zaradi velikih stroškov (700 tisoč evrov) premislili. Zdaj urejamo dokumentacijo za preureditev sanitarij v zaprt sistem in uvedbo nekaj novih stranišč. Pričakujemo, da se bo to zgodilo že prihodnje leto."

Triglavski dom na Kredarici
Sportal Tako so ta konec tedna barvali Triglavski dom na Kredarici #foto
Koča na Prehodavcih
Sportal To so najlepše planinske poti po izboru Slovencev #top3
Pia Peršič Via Adriatica Trail
Sportal Kače, minska polja, vročina: Slovenca prva na svetu, ki sta po novi poti prehodila Hrvaško
Tonka Zadnikar Tonkina koča
Sportal To je ena od najlepših pravljičnih poti Slovenije #foto
Ne spreglejte