Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 7. 2018,
17.36

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,46

3

Natisni članek

Kocbekov dom na Korošici Naj planinska koča pohodništvo

Sreda, 18. 7. 2018, 17.36

5 let, 9 mesecev

Devet mesecev po hudem požaru na Korošici: namesto nove koče za zdaj še kontejnerji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,46

3

Kocbekov dom požar | Foto Beno Karner

Foto: Beno Karner

Skoraj devet mesecev po katastrofalnem požaru na Korošici, ki je pogoltnil priljubljeni Kocbekov dom, so na pogorišču več kot 1.800 metrov nad morjem postavili temelje za postavitev kontejnerskega naselja. Gre za začasno rešitev, ki je namenjena planincem, oskrbnici in delavcem, ki bodo gradili nov dom. Kakšen je časovni okvir, kako je z zbiranjem denarja in kaj se dogaja z denacionalizacijskim zahtevkom Cerkve?

21. oktobra lani je slovensko planinsko javnost šokirala novica, da so Kocbekov dom na Korošici do temeljev pogoltnili ognjeni zublji.

Požar naj bi bil posledica zmote, ki se je pripetila 41-letni na Hrvaškem živeči Poljakinji, ki se je tistega usodnega večera z dvema otrokoma zatekla v zimsko sobo Kocbekovega doma (sam dom je bil zaradi zimskega režima delovanja takrat že zaprt), tam pa glede na poročilo policije namesto vode na plinskem kuhalniku želela prekuhati petrolej.

Dom na Kofcah
Sportal Izbor za naj planinsko kočo 2019 je končan, zmagovalki sta ...

V izbruhu požara, ki se je hitro razširil na celoten objekt, je bila ženska lažje opečena, eden od sinov pa se je poškodoval pri teku iz objekta. Vse tri so prepeljali na zdravljenje v UKC v Ljubljani, proti storilki pa je bila, kot so nam potrdili na celjski policijski postaji, podana kazenska ovadba.

Od Kocbekovega doma, ki je poimenovan po Franu Kocbeku, pobudniku in organizatorju slovenskega planinstva v Kamniško-Savinjskih Alpah, razen pločevine in kupa odpada ni ostalo ničesar. | Foto: Beno Karner Od Kocbekovega doma, ki je poimenovan po Franu Kocbeku, pobudniku in organizatorju slovenskega planinstva v Kamniško-Savinjskih Alpah, razen pločevine in kupa odpada ni ostalo ničesar. Foto: Beno Karner

Za 300 tisočakov gmotne škode

Dom, ki so ga prizadevni planinci iz PD Celje Matica, ki je lastnica objekta, zadnjih deset let postopoma obnavljali - lani so končali tudi obnovo sanitarij, na streho pa so namestili manjšo sončno elektrarno - je pogorel do tal. Nastalo je za približno 300 tisoč evrov gmotne škode, pri čemer izpad dohodka sploh ni upoštevan.

Kocbekov dom požar
Novice Na pogorišču bo zrasel nov Kocbekov dom, vsaka pomoč je dobrodošla #foto

Na Korošici so postavili temelje za postavitev kontejnarjev, ki bodo namenjeni planincem, oskrbnici in delavcem, ki bodo gradili novo planinsko postojanko. | Foto: Beno Karner Na Korošici so postavili temelje za postavitev kontejnarjev, ki bodo namenjeni planincem, oskrbnici in delavcem, ki bodo gradili novo planinsko postojanko. Foto: Beno Karner

Odpadni material so s pomočjo helikopterjev prepeljali v dolino. | Foto: Beno Karner Odpadni material so s pomočjo helikopterjev prepeljali v dolino. Foto: Beno Karner

Kocbekov dom | Foto: Beno Karner Foto: Beno Karner

Bolje kontejner kot nič

Kaj se na pogorišču več kot 1.800 metrov nad morjem dogaja v teh dneh? Na Korošici so trenutno v fazi postavitve začasnega kontejnerskega naselja in bivaka, kjer bo prostor za oskrbnico, delavce in planince, ki bodo potrebovali zatočišče.

"Pripravljamo teren," nam je povedal Mirko Doberšek, predsednik PD Celje Matica. "S pomočjo helikopterja smo v dolino odpeljali pet do šest ton odpadnega materiala in pločevine, na Korošico pa pripeljali material za postavitev temeljev, na katere bomo postavili kontejnerje," je napovedal.

Študenti arhitekture so za nov Kocbekov dom na Korošici pripravili tri idejne zasnove. Na Siol.net vam jih bomo predstavili v prihodnjih dneh. | Foto: Ana Kovač Študenti arhitekture so za nov Kocbekov dom na Korošici pripravili tri idejne zasnove. Na Siol.net vam jih bomo predstavili v prihodnjih dneh. Foto: Ana Kovač

"Poteka tudi zbiranje idejnih zasnov za novo planinsko kočo. Eno različico predloga smo sicer že sprejeli, a so člani upravnega odbora društva predlagali, da se postavi modernejša koča.V vmesnem obdobju so tudi študenti arhitekture pripravili nekaj idej, ki jih bodo arhitekti, ki bodo idejno zasnovo izoblikovali do konca, lahko uporabili," je pojasnil prvi mož PD Celje Matica, kjer sta se glede idejne zasnove nove koče izoblikovali dve struji.

Klasična, ki si želi postavitve tehnološko moderne koče, ki pa gabaritsko in navzven ne bo bistveno odstopala od prejšnje, in modernejša, ki se zavzema za sodobnejši videz koče.

Tonka Zadnikar
Sportal Legendarna oskrbnica: Zelo težko sem se navadila na gospe s torbicami in v salonarjih

Nova koča naj bi stala okvirno 800 tisoč evrov

Investicija bo po prvih ocenah vredna 800 tisoč evrov, a se Doberšek boji, da bodo stroški višji. Gradnja bo zahtevna in draga, saj bo treba ves material na goro pripeljati s helikopterji.

Korošican http://www.ursha.si | Foto:

Nekaj denarja se je že nabralo, širše pa bodo zbiranje sredstev zastavili takrat, ko bo idejna zasnova novega doma dokončno sprejeta. Doberšek je prepričan, da se bo to zgodilo do konca tega leta.

Zavarovalnica Triglav je svoj del zavarovalnine (200 tisočakov) že poravnala, Mestna občina Celje bo za obnovo namenila 30.000 evrov. Pomoč obljubljata tudi občina Luče in tamkajšnja lokalna pašna skupnost.

Denacionalizacijski zahtevek Cerkve

Kar zadeva denacionalizacijski zahtevek Rimskokatoliške cerkve glede lastništva zemljišča na Korošici, ki je zadnje čase buril duhove, Doberšek pravi, da gre že za dlje časa odprto vprašanje (iz leta 1992), ki ga rešujejo z mediacijo. "Dogovarjanje se odvija v pravo smer, vsi smo optimistični," je dejal.

Koča na Prehodavcih
Sportal To so najlepše planinske poti po izboru Slovencev #top3

Prispevek Planinske zveze Slovenije

V iskanje rešitev je vključena tudi Planinska zveza Slovenije, kjer so imenovali posebno delovno skupino, ki si skupaj z gradbenim odborom planinskega društva prizadeva, da bi bili pri oblikovanju idejne zasnove nove koče upoštevani sodobni pristopi, vključno s področjema energetike in ekologije.

Tudi prvo kočo na Korošici je uničil požar. Zgodilo se je leta 1881, le pet let po odprtju.  | Foto: Tudi prvo kočo na Korošici je uničil požar. Zgodilo se je leta 1881, le pet let po odprtju.

V ta sklop spada tudi sodelovanje PZS s fakulteto za arhitekturo (zgoraj omenjeni trije predlogi) in fakulteto za šport z namenom, da bi tudi s prispevkom študentov prišli do takšne idejne zasnove, ki bi se najbolj približala navedenim ciljem.

"V tem delu PZS sodeluje kot partner, pomaga pa tudi s strokovnim svetovanjem projektne pisarne," so nam sporočili s PZS, kjer Planinskemu društvu Celje Matica pomagajo tudi pri urejanju helikopterskega prevoza s strani Slovenske vojske. To je namreč edini način, s katerim bodo gradbeni material lahko spravili na planino, odpad pa z nje.

Ob plačilu članarine za PZS 2019 en evro za Korošico

Na PZS so prav tako že napovedali, da so pripravljeni poravnati stroške projektne dokumentacije, poleg tega so na letni skupščini sprejeli sklep, da bo vsak odrasel planinec, ki je član PZS, ob plačilu članarine za leto 2019 prispeval dodaten evro za Korošico.

"A ponavljam, dokler nimamo končne idejne zasnove, se s tem še ne bomo ukvarjali. PZS mora to idejo prej še potrditi," Doberšek ne želi hiteti.

Korošica | Foto: Manca Čujež Foto: Manca Čujež

Nogometni turnir 1.808 metrov nad morjem

Korošica je znana tudi po tem, da na njenem gorskem travniku že vse od leta 1996 prirejajo turnir v malem nogometu. Tekmovanje vedno poteka na soboto po velikem šmarnu (15. avgusta). Ali bo nogometni turnir na sporedu tudi letos, bodo organizatorji še razmislili. "Želimo si ga, ali ga bomo lahko tudi izvedli, pa za zdaj ne vem," priznava Doberšek.

Kliknite za več o nogometnem turnirju na Korošici ...

Nogometni turnir na Korošici | Foto:

 

Ne spreglejte