Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 10. 2017,
8.50

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

1

Natisni članek

Planinska zveza Slovenije požar Kocbekov dom na Korošici

Sreda, 25. 10. 2017, 8.50

6 let, 5 mesecev

Na pogorišču bo zrasel nov Kocbekov dom, vsaka pomoč je dobrodošla #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

1

Kocbekov dom požar | Foto Beno Karner

Foto: Beno Karner

Na mestu, kjer so prejšnji petek ognjeni zublji pogoltnili priljubljeno planinsko postojanko Kocbekov dom na Korošici, bo Planinsko društvo Celje Matica že spomladi začelo graditi novo planinsko kočo. Investicija bo po prvih ocenah vredna najmanj 400 tisoč evrov, so sporočili iz Planinske zveze Slovenije. Ker sredstva od zavarovalnice ne bodo krila vseh stroškov, so pri PD Celje Matica odprli poseben račun za zbiranje sredstev.

O nadaljnih korakih po tragediji, ki ji je prejšnji petek botrovala nepazljivost ene od obiskovalk zimske sobe Kocbekovega doma, ki stoji ob južnem vznožju Ojstrice na višini 1808, so v ponedeljek razpravljali na seji upravnega odbora Planinskega društva Celje Matica. Odločili so, da je gradnja novega doma nujna.

Kaj se je v petek dogajalo v zimski sobi Kocbekovega doma?

Kocbekov dom požar | Foto: Beno Karner Foto: Beno Karner Potem ko je oskrbnica Kocbekovega doma Mojca Prebil, v petek, 20. 10. 2017, ob koncu planinske sezone v dopoldanskih urah Kocbekov dom zapustila, so se v večernih urah v tamkajšnjo zimsko sobo, kjer si planinci zatočišče lahko poiščejo tudi izven poletne planinske sezone, zatekli trije planinci.

41-letna Poljakinja, živeča na območju Zadra, z dvema mladoletnima otrokoma. Po zdaj znanim podatkih naj bi ženska želela na plinskem kuhalniku prekuhati vodo, a jo je zamenjala s petrolejem v plastenki. Pri tem se je tekočina vnela, ženska pa je štedilnik takoj ugasnila in poskušala tekočino odstraniti iz objekta. Pri tem se je del tekočine najverjetneje polil, ogenj pa se je hitro razširil po celotnem objektu. Ženska je bila v požaru opečena po obrazu, vratu, prsnem košu in rokah eden od sinov pa si je poškodoval roko in stopalo. Vse tri planince so odpeljali v UKC Ljubljana.

Kot smo uspeli izvedeti, so Poljakinjo že izpustili iz bolnišnice, grozi pa ji ovadba zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Policijska preiskava še poteka.

 

Na kraj dogodka so s helikopterjem prileteli gasilci iz Kamnika, Kamniške Bistrice in Luč, pomagali pa so tudi gorski reševalci iz Celja in Kamnika. | Foto: Na kraj dogodka so s helikopterjem prileteli gasilci iz Kamnika, Kamniške Bistrice in Luč, pomagali pa so tudi gorski reševalci iz Celja in Kamnika.

Zavarovalnica ne bo krila stroškov nove gradnje

"Upravni odbor društva se je odločil, da postavimo nov Kocbekov dom na Korošici, kajti prevelika je pomembnost te visokogorske postojanke na križišču poti iz Koroške, Štajerske in Kranjske. Določen je bil gradbeni odbor, ki bo pripravil smernice za nadaljnje delo. Dom je bil zavarovan, a sredstva, ki jih bomo prejeli od zavarovalnice, ne bodo zadoščala za gradnjo doma, ki bo odvisna od financ in vremena, računam pa, da bo dom zgrajen v dveh letih," je napovedal predsednik PD Celje Matica Mirko Doberšek.

Gradnja sodobne planinske koče z upoštevanjem ekološke in energetske učinkovitosti bo po prvih ocenah vredna najmanj 400 tisoč evrov, ki jih društvo ne bo zmoglo samo. V ta namen so pri Abanki Celje odprli poseben račun. "S široko podporo in racionalno rabo denarja smo prepričani, da bomo uspeli," je kljub razsežnosti tragičnega dogodka optimističen Doberšek.

Kocbekov dom požar | Foto: Beno Karner Foto: Beno Karner

Sredstva za gradnjo novega planinskega doma lahko nakažete na poseben račun:

TRR: 051 0080 1595 8723
Sklic: 00 005
Namen: prispevek za izgradnjo novega doma na Korošici

Ogenj je žal že večkrat pustošil na Korošici. Tudi prvo kočo na Korošici je namreč uničil požar in sicer leta 1881, le pet let po odprtju. Naslednje leto so planinci zgradili novo, ki je doživela več obnov in dozidav, obsežnejše obnove so se lotili v zadnjem obdobju.

"Ravno smo končali dvanajstletno obdobje tretje sanacije Kocbekovega doma. Izvedena je bila statična sanacija kamnitih sten, sanacija vodotesnosti fasadnih sten z obitjem doma s pločevino, zamenjava notranje opreme, preplesk celotnega doma, pred tednom dni smo končali montažo novih stranišč in fotovoltaike. V tem obdobju je bilo vloženih več kot 200.000 evrov in številne prostovoljne ure naših članov," je o tem povedal predsednik Doberšek.

Kocbekov dom požar | Foto: Beno Karner Foto: Beno Karner

Čiščenje pogorišča tik pred vrati

Kmalu bo stekla tudi prva akcija čiščenja pogorišča, saj da ga "ne morejo zaščititi pred radovedneži in skritimi pastmi novozapadlega snega, kar je lahko smrtno nevarno", so sporočili iz PD Celje Matica.

Vse aktualne informacije o sanaciji bodo objavljali na svoji spletni strani, našli pa jih boste tudi na spletni strani Planinske zveze Slovenije, kjer se zavedajo, da je uničenje Kocbekovega doma velika izguba za celotno planinstvo.

"Zato smo v stalnem stiku z vodstvom planinskega društva in pričakujemo, da se bomo aktivno vključili v vse aktivnosti gradbenega odbora za pripravo in izvedbo novogradnje. Skupaj bomo dorekli, na katerih področjih lahko PZS glede na razpoložljive možnosti najučinkoviteje pomaga," je poudaril podpredsednik PZS Miro Eržen.

Ne spreglejte