SiolNET. Sportal Naj planinska koča
6,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako ravnati ob ugrizu kače? Nikakor ne tako, kot so nas učili pred leti.

6,35

termometer

Kača. Ugriz. |  | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kot smo že poročali, je v nedeljo na pobočju Stola v občini Žirovnica pohodnico najverjetneje ugriznila kača. Preverili smo, kaj storiti, če se znajdemo v takem položaju.

Zaradi aktualnosti članek obujamo iz arhiva. Preberite še, kako ravnati, če nas v gorah ulovi nevihta, in kako se izognemo strelam.

Rezanje rane in izsesavanja kačjega strupa, kot so nas nekdaj učili v šolah, je že dolgo stvar preteklosti. Današnji nasvet ob ugrizu kače se glasi: rano pokrijte s sterilno gazo, imobilizirajte in za pomoč pokličite na številko 112. Sicer pa, kot poudarja gorski reševalec Matjaž Šerkezi, so kače plašne živali in se ljudi izogibajo. "Ugriz se zgodi le, če jo presenetimo ali po nesreči pohodimo," poudarja.

Če kačo presenetimo ali jo po nesreči pohodimo

Kako ravnati, kadar srečamo kačo? "Ko kačo zagledamo, se ji le v velikem ovinku izognemo. V nahrbtniku imamo vedno prvo pomoč, ki jo moramo znati pravilno uporabljati. Pozanimajmo pa se tudi o območju, kamor odhajamo, in tem, kakšna vrsta kač živi tam," svetuje Šerkezi.

V Sloveniji živijo tri vrste strupenih kač: modras, laški gad in navadni gad. Kot poudarja Šerkezi, so kače plašne živali in se človeka izogibajo, ugriz se zgodi le, če jo presenetimo ali po nesreči pohodimo.

Kako ravnati ob kačjem ugrizu

  1. Oseba mora ostati mirna, najbolje je, da se usede v polsedeč položaj.
  2. Rano pokrijte s sterilno gazo in jo imobilizirajte.
  3. Pokličite na telefonsko številko 112 (center za obveščanje), kjer vam bodo dali nadaljnja navodila in aktivirali ustrezno reševalno službo.
  4. Če je mogoče in varno, kačo fotografirajte, saj bo to v primeru zapletov zdravnikom v pomoč.

Modras. | Foto: STA, Wikipedia Modras. Foto: STA, Wikipedia

Smrtni odmerek je 75 miligramov, gad ali modras ob enkratnem ugrizu izbrizgata le od deset do 20 miligramov

Kdaj je ugriz lahko usoden? Modras in gad ob enkratnem ugrizu v telo lahko izbrizgata "le" od deset do 20 miligramov, pojasnjuje Šerkezi.

Za lažjo predstavo: smrtni odmerek strupa modrasa ali gada je za odraslega, zdravega človeka, težkega okrog 75 kilogramov, 75 miligramov.

Ogrožena skupina po ugrizu so predvsem starejši posamezniki, otroci in ljudje s kroničnimi boleznimi.

Ne režite in ne izsesavajte strupa!

"Rane se ne reže in strupa se ne izsesava," poudarja Šerkezi.

Poudaril je še, da srečanje s kačo ne sme biti razlog in povod za njeno uničenje. Po njegovem mnenju so precej bolj kot kače nevarni klopi, saj so lahko prenašalci bolezni, ki na človeku pustijo hude posledice.

​Preberite še:

 

  Pohodnica Novice Pohodnici postalo slabo. Razlog? Ugriz ... Gletscherweg Innergschlöss Sportal Pohod do ledenika, po eni najlepših gorskih poti v Avstriji #video MaPZS Sportal Varno v gore s pomočjo zemljevida in aplikacije Storžič Sportal Krožna pot na Storžič, gor čez Kališče, dol mimo Javornika #video Doroteja Jazbec Sportal Markacisti, kaj bi brez njih?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin