SiolNET. Sportal Naj planinska koča
1,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Z atraktivnim opozorilom navdušili javnost

Hrvaški gorski reševalci s hudomušnim znakom proti natikačem #foto

1,39

termometer

Hrvaška gorskoreševalna služba se je enega večjih problemov na svojem teritoriju, neprimerne obutve pohodnikov, lotila s hudomušnim znakom: na prometni znak je preprosto nalepila japonko.

"Dragi turisti, vemo, da ne govorite hrvaško, zato prosimo, da med obiskom hrvaških gora upoštevate tale znak," so zapisali na družbenih omrežjih, zraven pa nalepili fotografijo provizoričnega znaka z rdečo podlago in belim krogom na sredini, znotraj katerega izstopa modra japonka, ki v gore nikakor ne spada.

Poteza je bila v javnosti deležna pozitivnega sprejema, na družbenih omrežjih pa se je zvrstilo cel kup hudomušnih domislic na njen račun. Na Facebooku je objavo všečkalo več kot šest tisoč uporabnikov, delili so jo več kot dvatisočkrat in vpisali več kot 200 komentarjev.

Kot so nam povedali v hrvaški gorskoreševalni službi (HGSS – Hrvaška gorska služba spasavanja), njihova kampanja, s katero opozarjajo na neprimerno obutev pohodnikov, traja že več let, predstavlja pa slikovito opozorilo vsem, ki se v gore podajajo v natikačih, japonkah in podobni neprimerni obutvi.

Planinska sezona PZS Sportal Kakšne pasti prinaša zima v gorah in kako to vpliva na odprtje planinskih koč? #video

"Japonke v gorah so sicer urbani mit, smo pa v preteklosti imeli že kar nekaj reševalnih akcij, v katerih smo reševali turiste v povsem neprimerni obutvi," so nam odgovorili s hrvaške gorskoreševalne službe.

V letošnjem letu so sodelovali že pri 350 intervencijah (njihovi slovenski kolegi v 200). V poletni sezoni je največ reševalnih akcij na območju nacionalnih parkov na Velebitu. "Pri tem izstopa NP Paklenica, kjer ima HGSS med sezono stalno dežurstvo," so nam povedali.

Poleti je več intervencij sproženih zaradi tujcev, na letni ravni pa prednjačijo domačini (80 odstotkov intervencij).

Preberite še:

Ana Nuša Češnovar Sportal Diplomirana geografinja, ki živi za Šmarno goro #video Betka Šuhel Metka Albreht Sportal Na najdaljši dan leta se na Šmarni gori obeta jutro, kot ga še ni bilo #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin