Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 10. 2018,
19.22

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Ljubljanski maraton

Sobota, 27. 10. 2018, 19.22

5 let, 5 mesecev

Volkswagen 23. Ljubljanski maraton

Otroci in mladina so že opravili svoje delo #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Ljubljanski maraton, otroci | Foto Sportida

Foto: Sportida

Osrednji del Volkswagen 23. Ljubljanskega maratona bo sicer v nedeljo, ko so na programu maraton (42 kilometrov) in polmaraton (21 kilometrov) ter rekreativni tek (10 kilometrov), veliko dogodkov pa se je zgodilo že danes, ko sta v okviru tekmovanj otrok potekali tudi prvenstvi Slovenije v uličnem teku za osnovne in srednje šole, tekli pa so tudi predšolski otroci.

Predsednik organizacijskega odbora in eden glavnih pobudnikov maratona Andrej Razdrih je dejal, da je prvi maraton oktobra 1996 na 42, 21 in sedem kilometrov pritegnil nekaj več kot 670 ljudi, zdaj pa število skoraj vsako leto raste in za letos je prijavljenih več kot 25 tisoč ljudi v dveh dnevih. Samo za Lumpi tek predšolskih otrok je bilo letos 1340 prijav, kar je več kot dvakratnik celotne udeležbe na prvem maratonu. Za vse šolske teke je bilo 7066 prijav, za rekreativni zabavni tek po njih 97, za vse tri nedeljske razdalje pa je skupaj 18.366 prijav.

Otroške maratone je predlagal Gojko Zalokar

Zanimivo pa je, da Razdrih ni bil tisti, ki je predlagal otroške teke kot uvod v maraton v slovenski prestolnici. "Direktor maratona Gojko Zalokar je predlagal otroške maratone, sam sprva nad tem niti nisem bil najbolj navdušen. Toda Gojko je vztrajal in sem zelo vesel, da je bilo tako. S tem nismo za ljubljanski maraton dobili le podmladka, ampak tudi pritegnili in navdušili starše, ki so prišli sprva le spodbujat svoje otroke," se je v zgodovino ozrl Razdrih.

Sprva je bil ljubljanski maraton osamljen pri organizaciji otroških tekov na evropski in svetovni ravni. "Sedaj pa je vse več maratonov, ki uvajajo teke otrok in mladine, saj ne da bi bili preveč pametni, da nas posnemajo, toda marsikdo nas. Velik premik pa se je zgodil letos na kongresu svetovne maratonske zveze v Talinu. V Estoniji je bila kot priporočilo posebej izpostavljena uvedba otroških tekov na maratone. Pri nas je razdalja za otroke in tudi mladino zelo kratka in v mlajših starostnih kategorijah nima tekmovalnega pomena. Za razvoj otrok ni bistven dosežen čas, pomembna je udeležba in tudi druženje. Vesel in ponosen sem, da smo mi s tem začeli že leta in leta pred drugimi," je za STA povedal Razdrih.

Z veseljem kar precej denarja namenijo za najmlajše

S tem dodatnim dnevom pa so povezani tudi dodatni stroški. "Država ne da za to nič, toda mi z veseljem namenimo kar precej dodatnega denarja, da se ta duh tekov pelje naprej. Petina celotnih stroškov je namenjena za sobotni del maratona. Proračun v zadnjih letih je med 1,4 in 1,6, milijona evrov, tako da je kot zelo hitra ocena čez palec za sobotni del namenjeno okrog 300.000 evrov," je navedel Razdrih.

V soboto je bil na sporedu tudi tako imenovani Fun tek.

Fotogalerija
1 / 26
Predstavitev elitni tekači LM 2018
Sportal Niso ljubitelji dežja, a v nedeljo se mu ne bodo mogli izogniti. Bo dovolj za rekord?
Sportal Vse, kar morate vedeti o Volkswagen 23. Ljubljanskem maratonu
Tek, ženska, rekreacija
Sportal "Imeli boste tremo in prav je tako" #video
Ne spreglejte