Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 10. 2018,
18.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

Natisni članek

Ljubljanski maraton

Petek, 26. 10. 2018, 18.00

5 let, 5 mesecev

Predstavitev tekaške elite na 23. Ljubljanskem maratonu

Niso ljubitelji dežja, a v nedeljo se mu ne bodo mogli izogniti. Bo dovolj za rekord?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79
Predstavitev elitni tekači LM 2018 | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Lov na rekord ljubljanskega maratona v ženski in moški kategoriji je odprt, poudarjajo organizatorji 23. Ljubljanskega maratona. Novinarjem so se danes predstavili štirje elitni maratonci, od katerih slovenski organizator pričakuje doseganje rekordov. V moški konkurenci računa predvsem na 28-letnega Etiopijca Sisaya Lemmo Kasaya, lastnika 14. najboljšega maratonskega izida vseh časov. Januarja letos je v Dubaju maraton v pretekel v času 2;04:08. Tekači so imeli na voljo tolmača, a so se vsi odločili, da spregovorijo v angleškem jeziku.

V Ljubljani bo v deževni nedelji na 42-kilometrski razdalji teklo tudi 26 elitnih tekačev iz tujine. Organizatorji so jih sprva povabili 29, a je eden izmed njih zaradi težav s pridobivanjem vizuma ostal doma, eno od maratonk je izdala poškodba kolena, eden od atletov pa se je odločil, da maraton odteče v Južni Koreji. Ta konec tedna je namreč na koledarju kar 21 polmaratonskih in maratonskih preizkušenj.

Tekači so imeli na voljo tolmača (drugi z leve strani), a so se vsi odločili, da na vprašanja odgovarjajo v angleškem, ne maternem jeziku. | Foto: Ana Kovač Tekači so imeli na voljo tolmača (drugi z leve strani), a so se vsi odločili, da na vprašanja odgovarjajo v angleškem, ne maternem jeziku. Foto: Ana Kovač

Na prvi novinarski konferenci v takšni obliki – elitne tekače so običajno predstavili na predvečer tekmovanja – so organizatorji predstavili po dva maratonca z najboljšim osebnim rekordom med vabljenimi tekači v moški in ženski konkurenci ter dva slovenska atleta, ki bosta tekla na polmaratonski razdalji (21 kilometrov).  

Sportal Vse, kar morate vedeti o Volkswagen 23. Ljubljanskem maratonu
Razdrih: Letošnji maraton bo najpomembnejši v zgodovini

Razlog za večje število vabljenih tekačev kot običajno je tudi želja po pridobitvi zlatega znaka Mednarodne atletske zveze, ki je dokaz kakovosti prireditve. Organizatorji morajo zanj izpolniti celo vrsto zahtev (več o tem si lahko preberete v članku z naslovom Ali bodo tekači in navijači na ljubljanskem maratonu na boljšem, če ta postane zlat?), med drugim mora sodelovati tudi najmanj 12 elitnih tekačev s seznama tako imenovanih zlatih atletov iz najmanj štirih držav. Letos so na seznamu elitnih tekačev tudi tekači iz Ugande, Eritreje, Romunije, Moldavije … Predsednik organizacijskega odbora Andrej Razdrih je menil, da je letošnji maraton celo najpomembnejši v 23-letni zgodovini.

Z osebnim rekordom 2;04:08 bo Etiopijec Sisay Lemma Kasaye prvi favorit za zmago na ljubljanski trasi. | Foto: Ana Kovač Z osebnim rekordom 2;04:08 bo Etiopijec Sisay Lemma Kasaye prvi favorit za zmago na ljubljanski trasi. Foto: Ana Kovač

Prvi adut Sisay Lemma Kasaye: lastnik 14. najboljšega maratonskega časa na svetu

Nedvomno prvo ime letošnjega maratona bo Etiopijec Sisay Lemma Kasaye, ki je januarja letos v Dubaju maraton pretekel v času 2;04:08, kar je zadostovalo za 5. mesto in je njegov najboljši maratonski čas. Z njim se uvršča na 14. mesto med maratonci vseh časov, za letos pa je to sedmi najboljši čas.

Sisay Lemma
Sportal V Ljubljano prihaja človek, kakršnih je bilo v zgodovini človeštva le še 14

Zahvalil se je za povabilo na maraton in poudaril, da sta z njim v Ljubljano pripotovala tudi žena in osemmesečni sin, na tekmo pa se intenzivno pripravlja že vse od junija. "Moj doseg se vrti okrog dveh ur in pet ali šestih minut," je povedal. "Sem vrhunski atlet in na vseh tekmovanjih želim teči najbolje. Rezultat, ki ga dosežem, je moja referenca," se zaveda 27-letni tekač, ki je opozoril tudi na pomen narekovalcev tempa. "Tudi od njih bo veliko odvisno," je poudaril.

Lastnika rekordnih maratonskih znamk v Ljubljani sta Etiopijec Limenih Getachew (2;08:19) in Kenijka Caroline Cheptonui Kilel (2:25:24).


Tudi etiopski maratonec Ayele Abshero si želi rekorda. Letos je bil s časom 2;07:19 tretji najhitrejši v Hamburgu. V Ljubljani računa na zmago ali drugo mesto. | Foto: Ana Kovač Tudi etiopski maratonec Ayele Abshero si želi rekorda. Letos je bil s časom 2;07:19 tretji najhitrejši v Hamburgu. V Ljubljani računa na zmago ali drugo mesto. Foto: Ana Kovač

Drugi adut Ayele Abshero: po poškodbi in slabih odnosih pripravljen na vzpon

Tudi drugi po osebnem rekordu med vabljenimi tekači, Etiopijec Ayele Abshero, ki se lahko pohvali z osebnim rekordom 2;04:23 (1. mesto v Dubaju leta 2012), se zaveda pomembnosti slehernega rezultata. Ti so zadnjih šest let precej oddaljeni od osebnega rekorda, a je letošnji rezultat, 3. mesto na maratonu v Hamburgu (2;07:19), znak, da se rezultatska krivulja obrača navzgor. "Po poškodbi, ki me je pestila, slabih odnosih z nekdanjo ekipo se zdaj počutim dobro. V Ljubljani računam na 1. ali 2.mesto, s tem bo prišel tudi dober čas," je napovedal. V Ljubljani ga spremlja brat, ki je tudi njegov trener.

Kenijki Visiline Jepkesho in Sharon Jemutai Cherop bosta favoritinji za zmago v ženski konkurenci. | Foto: Ana Kovač Kenijki Visiline Jepkesho in Sharon Jemutai Cherop bosta favoritinji za zmago v ženski konkurenci. Foto: Ana Kovač

Glavni adutinji: Visiline Jepkesho in mamica Sharon Jemutai Cherop

Žensko konkurenco sta na predstavitvi atletov zastopali Kenijki 29-letna Visiline Jepkesho, ta je lani v Parizu 42-kilometrsko razdaljo pretekla v času 2;21:37, kar je njen osebni rekord, in 34-letna Sharon Jemutai Cherop.

Zadnja je svoj najboljši rezultat dosegla pred petimi leti v Berlinu (2;22:28), pred dvema letoma rodila svojo prvorojenko in se zdaj vrača med najboljše. Letos je v Rimu maraton pretekla v času 2;29:26. V Ljubljano je z njo pripotoval tudi mož, ki pomaga tudi tako, da moli zanjo, je povedala in dodala, da je vse odvisno od vremena, a si tako kot Jepkeshova želi rekorda.

Sharon Jemutai Cherop se po porodu spet vrača v ustaljene maratonske tirnice. | Foto: Ana Kovač Sharon Jemutai Cherop se po porodu spet vrača v ustaljene maratonske tirnice. Foto: Ana Kovač

Niso ljubitelji dežja

Vsi štirje trenirajo v svoji matični domovini in se zaradi slabih cest izogibajo teku v dežju, so povedali. Zagotovo se mu ne bodo mogli izogniti v nedeljo. Vremenoslovci napovedujejo dež in 14 stopinj Celzija. Zanimivo je, da je Jemutai Cheropova svoj osebni rekord dosegla prav v dežju.

tek, dež
Sportal Kaj obleči za deževni maraton?

Kršinarjeva in Puhar v lov na državne naslove v polmaratonu

Svoje načrte sta predstavila tudi Neja Kršinar in Rok Puhar, ki bosta nastopila na polmaratonski razdalji. Kršinarjeva je optimistična in računa na čim boljši nastop, napovedala je, da bo spomladi najverjetneje odtekla tudi svoj prvi maraton in poskušala uloviti normo za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020.

Neja Kršinar in Rok Puhar bosta lovila državni naslov v polmaratonu. | Foto: Ana Kovač Neja Kršinar in Rok Puhar bosta lovila državni naslov v polmaratonu. Foto: Ana Kovač

Puhar, ki se sicer od lani bolj posveča maratonu, bo zaradi okoliščin, ki jih je pojasnil v nedavnem intervjuju za Sportal, v nedeljo nastopil na maratonski polovički (maraton bo tekel decembra v Valencii), kjer je zmagal že trikrat. Tokrat polmaratonska preizkušnja šteje tudi za državni naslov. "S trenerjem Romanom Kejžarjem sva se načrtno pripravljala na ta nastop. Računam na čim boljši rezultat."

Roman Kejžar
Sportal Črnoglede napovedi Slovenca, ki je že 18 let državni rekorder

30 tisoč za zmagovalca in 1.500 za najboljšega Slovenca in Slovenko

Zmagovalec bo prejel 30 tisoč evrov nagrade. Za morebitni rekord bo dobil še nekaj več, če bo deležen še bonusa, se znesek lahko zviša tudi do 40 tisoč evrov. Precej manjši so zneski za slovenski maratonce. Najboljši bo prejel 1.500 evrov nagrade. Zneski so v moški in ženski konkurenci izenačeni.

Organizatorji si želijo, da bi letos imeli več sreče kot zadnji dve leti. Predlanskim je sanje o rekordni znamki pokvarilo intervencijsko vozilo, ki je zapeljalo na traso in za seboj potegnilo avto z uro in skupino vodilnih tekačev, ki je zato pretekla več kot predvidenih 42.195 metrov, lani pa je bil kriv veter.

Neposredni prenos nedeljskega programa (28.10.2018) Volkswagen 23. Ljubljanskega maratona boste lahko spremljali na Siol.net in z vklopi na Planet TV.
Ne spreglejte