Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 10. 2018,
13.30

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

Natisni članek

Ljubljanski maraton Tekaške dileme

Sreda, 24. 10. 2018, 13.30

5 let, 5 mesecev

LJUBLJANSKI MARATON - KAJ JE DOBRO VEDETI? (17)

Kaj obleči za deževni maraton?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69
tek, dež | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Po zadnjih napovedih vremenoslovcev bo na dan Volkswagen 23. Ljubljanskega maratona deževno, a toplo vreme. Peter Kastelic, izkušeni tekač, nam je razkril, kaj je v takšnih vremenskih razmerah najbolje obleči in kako se pripraviti na štart maratona.

Brane Gregorčič je v torek za Siol.net povedal, da je vremenska napoved za nedeljo vse prej kot obetavna. Dejal je, da bo tekače na maratonu pral dež, veliko prijaznejše pa bodo temperature. Te se bodo gibale okrog 15 stopinj Celzija.

Ljubljanski maraton 2017
Sportal Kakšno bo vreme na ljubljanskem maratonu? "Nočete vedeti."

Leta 2012 je na ljubljanskem maratonu tekače pričakal sneg. Letos ga zagotovo ne bo. | Foto: Vid Ponikvar Leta 2012 je na ljubljanskem maratonu tekače pričakal sneg. Letos ga zagotovo ne bo. Foto: Vid Ponikvar Pomembno je, da že pred štartom niste mokri

In kaj je v takšnem vremenu pomembno za tekača? "Če bo padal dež, je zelo pomembno, da ste na ogrevanju dobro oblečeni. To pomeni, da imate vetrovko, saj je pomembno, da niste mokri že pred štartom. Vedeti je treba, da boste v tekaški coni čakali približno od 10 do 15 minut, kar je v takšnem vremenu lahko neprijetno," nam je uvodoma povedal Kastelic, ki meni, da je dobro to, da v nedeljo ne bo prehladno.

"Povsem drugače bi bilo, če bi bilo pet stopinj Celzija in bi še deževalo. V takšnem vremenu te lahko na štartu zebe že po minuti čakanja. Ena izmed rešitev je, da imate, če zares močno dežuje, na sebi oblačilo, ki ga ne bi pogrešali. To pomeni, da ga imate na sebi do štarta, potem pa ga na štartu pustite. Ko enkrat začnete teči, ne bi smeli imeti težav, sploh pri 15 stopinjah Celzija," je povedal naš sogovornik, ki ob močnem dežju priporoča tudi tekaško kapo.

"Vsak pri sebi najbolje ve, kaj mu ustreza"

In kaj ob takšnem vremenu obleči za tek? "Za sam tek in če bo res tako toplo, lahko brez težav pridejo v poštev kratka majica in kratke hlače. Če so temperature nižje, imate na sebi več stvari in ob dežju se te bolj napijejo, kar je lahko neprijetno. Seveda pa vsak pri sebi najbolje ve, kaj mu ustreza. Odvisno je tudi od tega, koliko časa bomo tekli in kako hitro bomo tekli. Prepričan sem, da bodo najboljši tekači tekli v kratkih majicah in kratkih hlačah."

ljubljanski maraton | Foto: Sportida Foto: Sportida

Počasnejši imajo lahko na sebi vetrovko

"Nekdo, ki bo tekel nekoliko bolj počasi, lahko še vedno teče z lahko vetrovko. To govorim v primeru, če bo padal močan dež, ampak kot sem že rekel, vsak za sebe najbolje ve, kaj mu ustreza. Zgodijo se vremenski ekstremi, ko tudi najboljši kenijski tekači nosijo vetrovke. To se je na primer zgodilo letos na bostonskem maratonu."

Dogajanje na Volkswagen 23. Ljubljanskem maratonu boste v nedeljo, 28. oktobra, lahko spremljali v neposrednem prenosu na Siol.net in na Planet TV. Televizijski prenos se bo začel ob 8.20, pred startom teka na 10 kilometrov, in bo trajal do 9.30. V tekaško dogajanje se bodo na Planet TV znova vklopili ob 10.10, pred štartom paraplegikov, maratoncev in polmaratoncev, tekače pa bodo spremljali vse do 13.55. Na Siol.net bo prenos trajal do poznih popoldanskih ur.
Sportal Vse, kar morate vedeti o Volkswagen 23. Ljubljanskem maratonu
Nives Orešnik
Sportal Čeprav je športnica, je imela s pripravami na maraton precej težav
Tek
Sportal Dobro je, da na dan maratona tehtnica pokaže malo več kilogramov
Ne spreglejte