SiolNET. Sportal Rekreacija
1,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger
LJUBLJANSKI MARATON - KAJ JE DOBRO VEDETI?

Dobro je, da na dan maratona tehtnica pokaže malo več kilogramov

1,00

termometer

Tek
Foto: Thinkstock

"Zagotovo je bolj pomembno pitje. Pitje je osnova in brez tega ne gre," nam je zaupala nutricionistka Mojca Cepuš iz podjetja BEFIT.

To je odvisno tudi od tega, kako dobro imamo natrenirano telo. Če brez težav dobiva energijo iz maščobnega tkiva, hrana niti ni tako pomembna. Po besedah naše sogovornice obstajajo primeri, ko nekateri opravijo triatlon, a so bili pred tem na postu.

Stopite na tehtnico

"Za nas, navadne smrtnike, ki smo navajeni, da so naše glavno gorivo ogljikovi hidrati, je pomembno, da napolnimo svoje glikogenske rezerve. To pomeni, da dva dni prej jemo večjo količino ogljikovih hidratov in spijemo dovolj tekočine, da se glikogen res dobro napolni. To najbolj vidimo na tehtnici, ko imamo na dan tekme od dva do tri kilograme več. Glikogen namreč veže vodo nase in moramo biti težji."

pijača, maraton Foto: Sportida

In kaj je dobro narediti pol ure pred štartom in med tekom?

Mojca Cepuš svojim klientom, ki se pripravljajo na maraton, tri ali štiri dni pred štartom svetuje, da povečajo ogljikove hidrate. Zelo pomembno je tudi, kaj tekač naredi tik pred štartom.

"Kakšne pol ure pred štartom je dobro pojesti energijsko tablico z ogljikovimi hidrati in spiti pol litra tekočine. Potem pa vsake pol ure tekme spiti pol litra tekočine, v katero damo malce soli in od 10 do 15 gramov sladkorja. To so minimalne osnove."

Tek, ženska, rekreacija Foto: Thinkstock

"Pri dolgih razdaljah je treba paziti, kako bomo vnašali energijo v telo. Poznamo vrsto pripravkov ali gelov, a nekateri tekači gele težko pogoltnejo in jim lahko postane slabo. Bolje je, če se energija stalno vnaša s pitjem. Moramo paziti, da ne damo več kot deset gramov sladkorja na en deciliter vode. Več kot to bi lahko povzročilo slabost ali celo bruhanje," je povedala Cepuševa, ki poudarja, da je treba takšne stvari testirati že med dolgimi treningi.

tek, hrana Foto: Thinkstock Ves čas je treba polniti zaloge

"Takrat preizkusimo, kaj ustreza našemu želodcu, in zelo pomembno je, da pijemo po načrtu, ne takrat, ko začutimo, da to potrebujemo. Ko začutimo prve znake utrujenosti, je že prepozno. Preden smo izčrpani in utrujeni, moramo ves čas polniti zaloge. Treba je imeti zelo dobro pripravljen načrt. Skoraj vsak tekač na velikem maratonu naleti na 'zid'. Na to moraš biti pripravljen in takrat moraš imeti poleg psihološke volje pripravljeno in podkrepljeno tudi telo. V tistem trenutku je že psihično naporno, in če takrat telo ne bo imelo na voljo dovolj vode, sladkorja in soli, boste najverjetneje odnehali oziroma ne boste prišli do cilja."

Tek, ženska, rekreacija Sportal "Imeli boste tremo in prav je tako" #video tek, maraton, napitek Sportal Tekači se pogosto odločajo tudi za čisto govejo juho Triglav tek 2018 Sportal Ne za vsako ceno do cilja, ni vredno

 

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin