SiolNET. Sportal Volkswagen Ljubljanski maraton
0,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger
LJUBLJANSKI MARATON - KAJ JE DOBRO VEDETI? (13)

Kam se postaviti na štartu maratona?

0,55

termometer

tek
Foto: Thinkstock

Na večjih tekaških prireditvah so že nekaj časa določene tako imenovane štartne cone. Tekač se postavi v časovno cono glede na svoj tempo teka, a še vedno je veliko tistih, ki se precenjujejo.

V naših nasvetih smo že večkrat pisali o tem, da veliko stvari preizkusimo ali preverimo na treningu. Tako je tudi pri določanju lastnega tempa oziroma okvirnega rezultata na tekmi. Med tekači so velikokrat tudi tisti, ki lovijo svoje osebne rekorde, zato je za njih še toliko pomembnejše, kam se postavijo na štartu.

Na Volkswagen Ljubljanskem maratonu je pet štartnih con:

1. štartna cona:
10 kilometrov – pod 0:45
21 kilometrov – pod 1:35
42 kilometrov – pod 3:10

2. štartna cona:
10 kilometrov – pod 0:50
21 kilometrov – pod 1:43
42 kilometrov – pod 3:25

3. štartna cona:
10 kilometrov – pod 0:55
21 kilometrov – pod 1:48
42 kilometrov – pod 3:45

4. štartna cona:
10 kilometrov – pod 1:00
21 kilometrov – pod 2:00
42 kilometrov – pod 4:00

5. štartna cona:
10 kilometrov – pod 1:00
21 kilometrov – pod 2:00
42 kilometrov – pod 4:00

tek Foto: Thinkstock

Ob strani je položaj slabši

"Ko sem želel biti med boljšimi, sem se postavil v sredino in bolj spredaj. Če imaš namen hitro teči, ob straneh ni nikoli dobro. Če dam lahko primerjavo, tudi vsaka reka najhitreje teče na sredini. Ob strani je položaj skratka slabši, seveda pa se moraš realno postaviti tja, kamor spadaš," nam je zaupal izkušeni tekač Tadej Kaluža, ki je na ljubljanskem maratonu dosegel nekaj vidnih rezultatov.

Ljubljanski maraton 2017 Foto: Sportida

Veliko je tistih, ki se postavijo tja, kamor se ne bi smeli

Tudi Tadej ima nekaj izkušenj z oviranjem tistih tekačev, ki se postavijo tja, kamor se ne bi smeli. Je pa to odvisno od tega, za kakšen tek gre. "Velikokrat se zgodi, da se tekači ne postavijo tja, kjer jim je mesto. Na določenih tekih so postavijo dovolj realno oziroma po svojih zmožnostih, se pa tudi dogaja, da so v ospredju tisti, za katere bi bilo bolje, da bi bili v začelju. Na začetku se zaženejo, ko jih potegne množica, kmalu pa jih ni nikjer. Lahko rečem, da je to kar pogost pojav, in menim, da ga ne bomo mogli nikoli spremeniti.

Do začetka ljubljanskega maratona bomo na Sportalu objavljali veliko informacij in nasvetov, ki bodo ljubiteljem teka prišli prav. Pri nasvetih nam bodo pomagali osebni trener Gašper Predanič, nutricionistka Mojca Cepuš in tekač Tadej Kaluža.
Ljubljanski maraton 2017 Sportal Vse, kar morate vedeti o Volkswagen 23. Ljubljanskem maratonu Ljubljanski maraton Sportal Samo Rugelj: Vsak tekač je svoja vrsta, vsak je svoj unikat Ljubljanski maraton Sportal Na Ljubljano ju bo spominjala vsaj za 30 tisoč evrov težja denarnica

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • puščica2 / 19.10.2018. ob 12:23 +2 0

    Obstaja 10. štartna cona? Nas je kar nekaj takih.

    +2 0
delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin