SiolNET. Sportal Volkswagen Ljubljanski maraton
0,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger
LJUBLJANSKI MARATON - KAJ JE DOBRO VEDETI?

Ste se na asfaltno podlago navadili?

0,25

termometer

tek tekač |  | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Poleg vseh priprav je pomembno tudi, da se navadite na podlago, na kateri boste tekli na tekmi ali maratonu. Na Maratonu po Ljubljani je to asfalt.

Tekaški trenerji priporočajo, da treninge opravljate na mehkejših podlagah, saj tek po asfaltu ni ravno koristen za vaše telo. A če se pripravljate na tekmo ali maraton – v našem primeru Maraton po Ljubljani –, je dobro določeno količino treningov narediti na trši podlagi oziroma asfaltu. To nam je zatrdil tudi Tadej Kaluža, izkušeni tekač in maratonec.

tek, narava, rekreacija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Tecite po različnih terenih

"Če tečete večkrat na teden, si morate treninge razporediti tako, da tečete po različnih terenih. Tisti tekač, ki nima dobre tehnike in ima večjo telesno težo, mora gledati, da ne trenira preveč po trdi podlagi. Sem ter tja pa se je treba preizkusiti tudi na asfaltu, da se telo oziroma noge navadijo. Lahko se zgodi, da imate potem na tekmi težave. Pomembna je tudi obutev – blaženi tekaški copati."

Ko se je Tadej pripravljal na tekmovanja ali maratone, je poskušal 50 odstotkov treninga narediti na trdi podlagi. "Trda podlaga ne pomeni samo asfalt. Lahko tečemo tudi po zbitem makadamu," nam je zaupal in ob tem omenil tudi tartan, pri katerem je treba biti previden.

Ljubljanski maraton 2017 | Foto: Sportida Foto: Sportida

Tartan je lahko nevaren za vaše mišice in sklepe

To je svojevrstna podlaga in je lahko obremenjujoča za naš organizem. Pri tej podlagi je težava, ker je elastična in vrača energijo. Če nimaš utrjenega mišičnosklepnega sistema, torej če nimate močnih tetiv in mišic, imate lahko težave. Ko priletiš na tartan in če nisi tog oziroma napet, dobiš vso energijo nazaj in je lahko nasprotni učinek. Pri tekačih, ki tečejo na tartanu, lahko velikokrat pride do raznih vnetij. Pokostnica je tipičen primer, če pretiravate na trdi podlagi ali na tartanu.

Tek, ženska, rekreacija Sportal Kako hitro začeti tek in kakšen naj bo vaš tempo? ljubljanski maraton, pijača, hrana Sportal Koliko ali sploh eksperimentirati s hrano pred tekom? Sportal Družba pri teku je dobrodošla

 

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin