Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 10. 2024,
18.15

Osveženo pred

5 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,78

Natisni članek

Natisni članek

Joyce Chepkemoi Tele Anja Fink Malenšek Ljubljanski maraton

Nedelja, 20. 10. 2024, 18.15

5 minut

NLB 28. Ljubljanski maraton

Prvi maraton, pa že kar zmaga in rekord: "Ljubljana mi je zelo všeč"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,78
Joyce Chepkemoi Tele | Joyce Chepkemoi Tele je v Ljubljani odtekla svoj prvi maraton. | Foto Nebojša Tejić/STA

Joyce Chepkemoi Tele je v Ljubljani odtekla svoj prvi maraton.

Foto: Nebojša Tejić/STA

V ženski konkurenci je na ljubljanskem maratonu že drugo leto zapored padel rekord. Lani ga je s časom 2:21,05 postavila Etiopijka Zinash Gerado Senbeta, letos pa ga je še izboljšala kenijska debitantka Joyce Chepkemoi Tele. Nov ženski rekord 42-kilometrske ljubljanske trase je 2:20,17. Slovenska državna prvakinja je postala Anja Fink Malenšek, ki je v absolutni konkurenci s časom 2:39,10 zasedla šesto mesto.

Tamire Gataneh Molla
Sportal Etiopijec Molla do velike zmage na 28. ljubljanskem maratonu, Kobetu državni naslov in slovenski rekord trase #video

"Zelo sem vesela," je v cilju 28. ljubljanskega maratona na Kongresnem trgu v angleščini domala zašepetala drobna 29-letna Kenijka Joyce Chepkemoi Tele. Od danes je rekorderka največjega teka v Sloveniji, s časom 2:20,17 je za 42 sekund premagala Etiopijko Gadise Mulu Demissie, branilko lanske zmage, Zinash Gerado Senbeta, ki prav tako prihaja iz Etiopije, pa kar za slabe štiri minute.

"Dirka je bila zahtevna, konkurenca pa močna"

Povabljene afriške tekačice so si pred maratonomželele teke pod dvema urama in 20 minutami, a je suverena zmaga Joyce Chepkemoi Tele vseeno osupljiva. Na 42-kilometrskih tekih namreč ni tekmovala še nikoli, v Ljubljani je bil njen maratonski debi. "To je bil sploh moj prvi maraton in res ni bilo lahko. Dirka je bila zahtevna, konkurenca pa močna," nam je še povedala zmagovalka in nova rekorderka ter z nasmehom dodala: "Ljubljana mi je zelo všeč."

Fotogalerija
1
 / 17

Ni pričakovala teka pod dvema urama in 40 minutami

Za zmagovito Kenijko so se zvrstile štiri Etiopijke, najboljša neafriška tekačica pa je bila danes najboljša Slovenka Anja Fink Malenšek na šestem mestu. S časom 2:39,10 je osvojila tudi naslov državne prvakinje. "Zelo zadovoljna sem, tudi z rezultatom, nisem pričakovala teka pod 2:40, kajti imela sem precej stvari poleti, tudi poškodbo, trenirati sem tako začela šele pred enim mesecem. Pa začela sem opravljati svoj poklic, ki me veseli. Skratka, z rezultatom sem lahko zadovoljna," nam je povedala 27-letna zobozdravnica iz Novega mesta.

Anja Fink Malenšek se je poleti ubadala s poškodbo, na ljubljanski maraton se je začela pripravljati zelo pozno. | Foto: Nebojša Tejić/STA Anja Fink Malenšek se je poleti ubadala s poškodbo, na ljubljanski maraton se je začela pripravljati zelo pozno. Foto: Nebojša Tejić/STA

Zaradi poškodbe in poznega začetka treningov ni računala, da se bo približala osebnemu rekordu, ki ga je odtekla decembra lani v Valencii (2:33,42), ji je šlo pa v Ljubljani precej gladko, pravi: "Na progi je bilo super, vreme prav tako, vesela sem bila suhih cest in navijačev. Kakšne večje krize nisem imela, pomagal mi je zajec Rok Puhar, ki je opravil izjemno delo, zato se zahvaljujem tudi njemu." Tekla je v skupinah z moškimi maratonci, Afričanke so bile zanjo prehitre, preostale prepočasne.

To je bila za slovensko prvakinjo zadnja tekma v sezoni, načrtov za naslednjo pa še nima. "Najprej se bom poveselila tega dosežka, nato se spočila in videla, kako naprej."

Preberite še:

Primož Kobe
Sportal Tesno, da bolj ne bi moglo biti: Vsakdo ima krizo in vsaka kriza mine #video
Jakob Medved, 28. Ljubljanski maraton
Sportal Šest kilometrov se je držal najboljših maratoncev, vendar je šlo prehitro
Ne spreglejte