Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
23. 10. 2018,
20.24

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36

Natisni članek

tek Ljubljanski maraton Nives Orešnik

Torek, 23. 10. 2018, 20.24

5 let, 6 mesecev

NIVES OREŠNIK V PRIPRAVAH NA Volkswagen 23. Ljubljanski maraton

Čeprav je športnica, je imela s pripravami na maraton precej težav

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36
Nives Orešnik | Ko se je Nives prvič udeležila maratona, priprave niso bile lahke, čeprav se že skoraj vse življenje ukvarja s športom. | Foto adidas

Ko se je Nives prvič udeležila maratona, priprave niso bile lahke, čeprav se že skoraj vse življenje ukvarja s športom.

Foto: adidas

Nives Orešnik je že nekaj let osebna trenerka in vaditeljica, že skoraj vse življenje pa se tako ali drugače ukvarja s športom. A priprave na prvi maraton so ji vseeno povzročale kar nekaj težav, je priznala.

Sportal Vse, kar morate vedeti o Volkswagen 23. Ljubljanskem maratonu

V nedeljo bo prestolnica spet dihala s tekači, ki se bodo udeležili Volkswagen 23. Ljubljanskega maratona. Med njimi bo tudi osebna trenerka Nives Orešnik, ki se bo podala na traso 10 kilometrov, kjer se je prvič preizkusila pred dvema letoma. Takrat je presenetila samo sebe, saj je imela kot športnica kar nekaj težav s pripravami.

Prvi tek na 10 kilometrov je bil zanjo velik izziv, saj do takrat ni veliko tekla, športi, ki jih je trenirala, pa so bili bolj eksplozivni. "Teki na daljše razdalje nikoli niso bili moja močna točka. Problem sem imela predvsem v glavi. Čeprav sem bila športnica, vaditeljica in sem trenirala ure in ure dnevno, je bila moja tekaška kondicija zelo slaba. Najdlje sem neprekinjeno tekla 10 do 15 minut."

Največji problem sem imela s tem, da nisem znala najti pravilne intenzivnosti in da so me ovirale misli: zakaj sploh tečem, kam bom zdaj tekla, kako dolgo še, saj ne zmorem, nimam kondicije, dolgočasno je in tako dalje.

Teki na daljše razdalje nikoli niso bili njena močna točka, priznava. | Foto: adidas Teki na daljše razdalje nikoli niso bili njena močna točka, priznava. Foto: adidas

Potrebovala je čas, da je našla svoj tempo

Potem pa se je vsega skupaj lotila bolj sistematično in je začela z intervali. "Tako, da sem nekaj minut tekla, nekaj minut pa hodila. Ker je bilo takrat slabo vreme, sem večinoma tekla na tekaču v fitnesu, kjer sem se igrala s kombinacijo teka in hitre hoje v klanec."

Najprej je to počela pol ure, nato pa podaljševala intervale teka in zmanjševala intervale hoje. "Ko sem to usvojila, sem pa povečala čas celotnega treninga na 40 minut, 45 minut in pozneje na eno uro. Ko sem usvojila tudi to, pa sem se lotila izziva, da čim dalj časa neprekinjeno tečem. Počasi sem dosegala od šest in osem kilometrov do 10 kilometrov."

Nives Orešnik
Trendi Nives Orešnik: Rekreacija in zdrav način prehranjevanja sta zame kot osebna higiena #UličniStil

Med pripravami na prvi maraton je pri sebi spoznala še nekaj: da je težko zmerna in da jo je oviralo prav to, da se je v tek preveč zagnala. Zato je potrebovala čas, da je našla svoj optimalni tempo, ki ni prehiter, a je z njim lahko zdržala celotnih 10 kilometrov.

Ko se pripravlja na tekaški podvig, k treningom obvezno vključi raztezanje. | Foto: adidas Ko se pripravlja na tekaški podvig, k treningom obvezno vključi raztezanje. Foto: adidas

Ne samo tek, še pilates in redno raztezanje

Poleg treninga teka je v priprave vključila še druge vaje, ki so ji pomagale pri nastopu na maratonu. Vključila je še vaje za ravnotežje, pilates, vaje za stabilen trup in hrbtenico ter samomasažo z valjem in redno raztezanje, enkrat do dvakrat tedensko.

Vse to mi je pomagalo, da nisem preobremenila mišic ali sklepov in do zdaj zaradi teka nisem imela še nobenih posebnih težav. Se pa zavedam, da bi jih imela, če za to ne bi poskrbela.

Priprave na letošnji maraton so bile tako manj intenzivne, saj že ve, kaj lahko pričakuje od sebe. Temeljitejših priprav bi se lotila le, če bi hotela preseči svoj dozdajšnji rezultat, česar pa letos ne načrtuje. Tekla bo predvsem zaradi dobrega namena, v sklopu dobrodelne akcije enega izmed sodelujočih podjetij.

Nives med treningi prisega na Adidasovo športno opremo, nazadnje jo je posebej navdušila kolekcija Adidas by Stella McCartney. Ta je pred kratkim prispela tudi v novo, prenovljeno trgovino Adidas v Emporiumu. | Foto: adidas Nives med treningi prisega na Adidasovo športno opremo, nazadnje jo je posebej navdušila kolekcija Adidas by Stella McCartney. Ta je pred kratkim prispela tudi v novo, prenovljeno trgovino Adidas v Emporiumu. Foto: adidas

V zadnjem tednu malce poviša vnos ogljikovih hidratov

Ko se pripravlja na 10-kilometrski tek, Nives primerno poskrbi tudi za vnos hrane. Ker je njena dieta načeloma nizkohidratna, si v dneh, ko trenira za tekaški podvig, privošči malce več ogljikovih hidratov. "Prav tako pa po treningu poskrbim za vnos beljakovin in ogljikovih hidratov, da mišicam napolnim glikogenske zaloge. Izogibam se maščobam, v zadnjem tednu pred tekom pa malce povišam vnos ogljikovih hidratov."

Za regeneracijo med pripravo na tek prehrani doda magnezij in kalcij ter, če začuti, še več beljakovin.

tek, hrana
Sportal Verjeli ali ne, tudi čokolino je lahko dober pred tekom

Na tek se nikoli ne odpravi s polnim želodcem, na dan teka jé čim bolj lahko hrano in se pred tekom izogne mlečnim izdelkom.

"V času priprav na tek in med tekom pijem izotonične napitke (med tekom seveda samo požirek ali dva), saj s tem preprečim utrujenost mišic, morebitne mišične krče, prav tako pa mi dvigne tudi raven energije. Nekateri si med daljšimi teki pomagajo tudi z geli in podobnimi dodatki."

Adidas jo prepriča tudi pri izbiri športnih copat. | Foto: adidas Adidas jo prepriča tudi pri izbiri športnih copat. Foto: adidas

Niso vsi tekaški copati najboljši za tek

Ko pa pride do tekaške opreme, ima Nives še en dragocen nasvet: Niso vsi tekaški copati najboljši za tek, sploh, če se mu posvetite večkrat tedensko, pravi. "Opažam, da veliko ljudi obupa nad tekom zaradi bolečin v gležnjih, kolenih in kolkih prav zaradi napačne obutve in slabega tekaškega koraka."

Zato priporoča, da se pred nakupom res dobro posvetujete s poznavalci. "Obrnite se na svetovalce, ki vam lahko pomagajo, saj vam bo to olajšalo marsikatero preglavico, tek boste bolj vzljubili, prav tako pa bodo boljši tudi vaši rezultati."

Dogajanje na Volkswagen 23. Ljubljanskem maratonu boste v nedeljo, 28. oktobra, lahko spremljali v neposrednem prenosu na Siol.net in na Planet TV. Televizijski prenos se bo začel ob 8.20, pred startom teka na 10 kilometrov, in bo trajal do 9.30. V tekaško dogajanje se bodo na Planet TV znova vklopili ob 10.10, pred štartom paraplegikov, maratoncev in polmaratoncev, tekače pa bodo spremljali vse do 13.55. Na Siol.net bo prenos trajal do poznih popoldanskih ur.

Preverite tudi:

Nives Orešnik
Trendi Kaj je barre pilates, vadba, ki jo Slovencem predstavlja Nives Orešnik?
Izotonični napitek pijača rekreacija
Sportal Veliko tekačev zadnji teden pred maratonom dela največ napak
Nataša Gorenc
Sportal Trenerka Nataša Gorenc: Kos obleke lepše stoji na natreniranem, oblikovanem telesu
Ne spreglejte