SiolNET. Trendi Zdravje
4,95

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj je barre pilates, vadba, ki jo Slovencem predstavlja Nives Orešnik?

4,95

termometer

Nives Orešnik
Foto: Osebni arhiv Nives Orešnik

Barre pilates je v tujini že nekaj let uveljavljena vadba, ki združuje elemente pilatesa, plesa, joge in funkcionalnega treninga, pri nas pa jo zadnje mesece spoznavamo zahvaljujoč Nives Orešnik.

Javnosti je najprej postala znana kot mis Slovenije 2012, zdaj pa je že nekaj let uveljavljena vaditeljica skupinskih vadb in trenerka. Nives Orešnik trenutno družbena omrežja polni zaradi nove vadbe, ki jo je povsem prevzela in jo predstavlja tudi Slovencem.

Gre za tako imenovani barre pilates, ki združuje pilates, ples, jogo in funkcionalni trening, kot glavni pripomoček pa se uporablja baletni drog v kombinaciji z mini žogami in lažjimi utežmi. Z barre pilatesom posameznik oblikuje mišice, doseže zmeren tonus, okrepi globoke mišice in stabilizatorje ter poveča gibljivost.

Nives vadbo vodi v studiu v Naklem, Ljubljani in Kranju.

Nives je znanje o barre pilatesu nabirala na različnih seminarjih, konvencijah in tečajih. Nives je znanje o barre pilatesu nabirala na različnih seminarjih, konvencijah in tečajih. Foto: Osebni arhiv Nives Orešnik

Zase kot vaditeljico in trenerko ima poseben cilj

Barre pilates jo je navdušil pred nekaj leti na kongresih v tujini, kjer se redno izobražuje. Meni namreč, da je stalno izobraževanje nujno, predvsem za vaditelje skupinskih vadb.

"Mislim, da moramo biti vaditelji skupinskih vadb v koraku s časom in trendi, morda celo bolj kot osebni trenerji. In biti moramo odprti za nove ideje, jih preizkusiti in biti fleksibilni."

Sama zase imam poseben cilj kot vaditeljica in trenerka: želim si obvladati raznolikost, da lahko vsaki stranki pomagam z znanjem z različnih področij, ter da iz njih sestavim raznoliko vadbo. Da lahko uporabljam različna orodja: fitnes, vaje z lastno težo, rokovanje z utežmi, pilates, joga, tek itd. In vsaki stranki dam to, kar potrebuje. Tako da je barre pilates dodatna kapljica v morje znanja, ki ga nabiram skozi leta dela.

Vadba ob baletnem drogu jo je prepričala predvsem zato, ker je bolj razgibana od klasičnega pilatesa, hkrati pa z zametki fitnesa skrbi za zdravo in vitalno telo. Čeprav z veseljem vodi visokointenzivne vadbe, je iskala nekakšen odmik od njih. In to je tudi našla.

Pilates ob baletnem drogu je kombinacija vsega, kar potrebuje moderna ženska, pravi Nives. Pilates ob baletnem drogu je kombinacija vsega, kar potrebuje moderna ženska, pravi Nives. Foto: Osebni arhiv Nives Orešnik

Lahkotna krepitev za oblikovanje celotnega telesa je prepletena z vajami za moč centra, boljšo stabilizacijo in gibljivost ... Lahkotna krepitev za oblikovanje celotnega telesa je prepletena z vajami za moč centra, boljšo stabilizacijo in gibljivost ... Foto: Osebni arhiv Nives Orešnik

... z nekaj plesnimi elementi pa vadba dobi poseben čar in postane bolj razgibana. ... z nekaj plesnimi elementi pa vadba dobi poseben čar in postane bolj razgibana. Foto: Osebni arhiv Nives Orešnik

Popoln za starejše, neaktivne ženske

Potem ko so bile v zadnjem času v porastu visokointenzivne vadbe, je barre pilates prišel ob pravem trenutku, saj prinaša nov, svež veter. Gre za bolj umirjene oblike vaj in je zato morda primernejši za starejše ženske, ki se po daljšem obdobju neaktivnosti ponovno lotijo vadbe, razlaga Nives.

"Če potrebujete vadbo za oblikovanje telesa, dobro počutje, izboljšanje drže, zavedanja telesa, je lahko edina," lahko pa predstavlja dodatek k intenzivnejšim, če je cilj osebe izgubiti čim več odvečnih kilogramov, dodaja.

Vsakemu posamezniku priporoča standardnih 150 minut aerobne aktivnosti na teden, ki naj vključujejo tek, hojo v hribe, kolesarjenje, ter dodatek anaerobne vadbe enkrat ali dvakrat na teden. "To je lahko fitnes ali vadba, v konkretnem primeru tudi pilates; sploh za vse, ki imajo težave s hrbtenico in sklepi."

Barre pilates lahko predstavlja tudi kot dopolnilo in s preostalimi, bolj intenzivnimi vadbami, ustvarja ravnovesje. Barre pilates lahko predstavlja tudi kot dopolnilo in s preostalimi, bolj intenzivnimi vadbami, ustvarja ravnovesje. Foto: Osebni arhiv Nives Orešnik

Nives ne verjame v eno "popolno" vadbo, temveč v raznolikost zdravega gibanja, pametno treniranje in v to, da moramo z vadbo slediti modernemu času in problematikam ter z njimi izboljševati stanje.

Dandanes bi morale biti vadbe odgovor na povišano stopnjo debelosti, bolečine in poškodbe sklepov in mišic, odgovor na stresen in hiter način življenja, ljudje pa bi morali kombinirati različne vadbene zvrsti. Sama treniram raznoliko in rada imam vse: aerobne vadbe, visokointenzivne vadbe, ki jih dopolnjujem s pilatesom in jogo.

Preberite še: Kako lahko pilates odpravi bolečine ter izboljša gibljivost telesa #video

Save

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 123
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin