SiolNET. Sportal Volkswagen Ljubljanski maraton
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Volkswagen 22. Ljubljanski maraton

22. Ljubljanski maraton brez najboljših slovenskih maratonskih tekačev, a s kopico tujih

0,68

termometer

Ljubljanski maraton 2016
Foto: Grega Valančič/Sportida

Največja tekaška prireditev v Sloveniji, 22. Ljubljanski maraton, bo na sporedu čez natanko deset dni. Na kraljevski razdalji 42 kilometrov ne bomo videli najboljših slovenskih maratoncev, saj so njihove vrste zdesetkale poškodbe, bo pa tam kopica tujih maratoncev, ki bi lahko postavili nov rekord proge. Maraton bo, sodeč na število prijav, znova rekorden.

Ljubljana se bo prihodnji konec tedna znova prelevila v tekaško prestolnico Slovenije. V soboto, 28. oktobra, bo v okviru Volkswagen 22. Ljubljanskega maratona potekalo prvenstvo Slovenije v uličnem teku za osnovne (2 km) in srednje šole (3,5 km), dan pozneje pa državno prvenstvo v maratonu. Državno prvenstvo v polmaratonu je spomladi potekalo v Radencih.

Oglejte si posnetek novinarske konference:

Kot vsako leto bo sobota rezervirana za promocijske teke (600 m in 1600 m), Lumpi tek (200 m) in Fun tek (3,5 km). Štart vseh tekaških preizkušnj bo tudi letos na Slovenski cesti pred Uršulinsko cerkvijo, cilj pa na Kongresnem trgu.

Neposredni prenos maraton na www.siol.net in Planet TV!
Neposredni prenos nedeljskega dogajanja na ljubljanskih ulicah (vključno s tekom na 10, 21 in 42 kilometrov) boste lahko tudi letos spremljali na Siol.net in Planet TV. Na kanalu Planet TV2 bo prenos vsega dogajanja s komentarjem (enako bo tudi na naši spletni strani), na Planet TV pa se bodo oglašali z vklopi.

Razkopane ceste bodo v naslednjih dneh asfaltirane

Osrednje tekaške prireditve bodo na sporedu v nedeljo. Ob 8.30 bodo dogajanje odprli tekači na 10 kilometrov, sledil bo štart ročnih kolesarjev (10.25) ter tekačev na 21 in 42 kilometrov (10.30). Trasa ne bo bistveno spremenjena v primerjavi z lansko, četrtič pa bo preizkušnja na najdaljši razdalji potekala v enem krogu.

Maratonska trasa je letos malenkost spremenjena. Prvi razlog je bil narediti progo še hitrejšo, druga pa izogniti se kliničnemu centru, kjer je lani prišlo do zapleta. Maratonska trasa je letos malenkost spremenjena. Prvi razlog je bil narediti progo še hitrejšo, druga pa izogniti se kliničnemu centru, kjer je lani prišlo do zapleta. Foto: Peter Kastelic

Župan Ljubljane Zoran Janković je obljubil, da bodo že v naslednjih dneh ceste, na katerih trenutno potekajo gradbena dela, asfaltirane in tako pripravljene za tekače. "Zame je vsak, ki gre na štart zmagovalec. Najlepše pri vsem je, da lahko pet ur stojim v cilju in delim petke," je še dodal župan slovenske prestolnice in razkril, da so letos dobili dve ponudbi za privatizacijo maratona, ki bi med drugim zvišal ceno štartnin, a so obe zavrnili. Znova je poudaril, da Ljubljana in Ljubljančani živijo za svoj maraton, znova pa izpostavil željo po tem, da bi svetovni rekord padel prav v Ljubljani.

Letos z bronasto, leta 2018 že s srebrno značko?

značke Foto: IAAF Letošnja izvedba ljubljanskega maratona si je prislužila bronasto značko Mednarodne atletske zveze IAAF, že za drugo leto pa bi si organizatorji radi priborili srebrno značko. Eden od pogojev, da na maratonu tekmujejo tekmovalci iz petih različnih držav, ki imajo osebne rekorde pod 2;12:00 bo namreč izpolnjen.

Sistem podeljevanja značk bo sicer konec meseca v Frankfurtu na srečanju zvez in organizatorjev prevetren. Na srečanju bo veliko pozornosti namenjene tudi varnosti vseh tekačev na cestah ter zdravstvenim službam na tekaških prireditvah.

V sezoni 2017 ima bronasto značko 33 cestnih tekaških prireditev, 19 jih ima srebrno značko, 50 pa zlato.

Dogajanje bomo v neposrednem prenosu spremljali tudi na Siol.net in Planet TV. Dogajanje bomo v neposrednem prenosu spremljali tudi na Siol.net in Planet TV. Foto: Sportida

Kategorija Število prijav
42 km - moški 2.237
42 km - ženske 627
21 km  moški 5.503
21 km - ženske 3.723
Rekreativni tek - moški 2.985
Rekreativni tek - ženske 4.077
Handbike - moški 12
Handbike - ženske 10
SKUPNO 19.174

Če zgornjim prijavam prištejemo še osnovnošolske in srednješolske teke, promocijeske teke ter Lumpi in Fun tek skupno število prijav znaša 28.405.

Po besedah Gojka Zalokarja, direktorja Ljubljanskega maratona, ki se je na današnji novinarski konferenci sprehodil čez tehnično plat organizacije, število prijav še vedno raste in nakazuje rekordno udeležbo. "Letos pričakujemo petodstotno rast obiska, upamo pa tudi na rekord proge," je napovedal. Na dvodnevno tekaško prireditev je v vseh kategorijah trenutno prijavljenih 28.405 tekačev.

Andrej Razdrih (na sredini): Povabili smo vse slovenske maratonce, a zaradi poškodb ne bo nikogar. Andrej Razdrih (na sredini): Povabili smo vse slovenske maratonce, a zaradi poškodb ne bo nikogar. Foto: STA
Žal na glavnem delu Ljubljanskega maratona, 42-kilometrski razdalji, letos ne bomo videli vrhunskih slovenskih maratoncev. Po besedah Andreja Razdriha, predsednika organizacijskega odbora Ljubljanskega maratona, so jih organizatorji povabili že spomladi, a so jih vsi po vrsti zavrnili. Razlog? "Poškodbe. Nimamo razloga, da jim ne bi verjeli."

Andrej Razdrih Andrej Razdrih Foto: Peter Kastelic Razdrih se je dotaknil tudi lanskega zapleta, ko so štirje tekači ob koncu napačno zavili in odtekli dodatnih 800 metrov, ob tem pa ostali brez rekorda, maraton pa so v šali nekateri poimenovali "najdaljši maraton na svetu".

Meni, da je bila denarna kompenzacija prava rešitev: "Dva od tistih štirih tekačev sta se letos spet prijavila in računamo, da bosta uspešno odtekla maraton."

Nabor vrhunskih tekačev je predstavil Gabrijel Ambrožič. "Z izbiro smo zelo zadovoljni, z vsemi tekači smo že podpisali pogodbe," je povedal. Zvišali so tudi nagradni sklad, ki je zdaj bolj primerljiv z maratoni v tujini. "Za prvo mesto, doseženo v času pod 2;10:00, je na voljo 30 tisoč evrov."

Tekaška atmosfera 22. "ljubljanca" bo začela naraščati že v četrtek (26. 10. 2017), ko bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odprtje sejma Tečem - EXPO, ki ga bodo pospremila števila predavanja in dogodki, povezani s tekom, na sejmu pa bo tudi prevzem štartnih številk. Nedeljski program se bo končal v poznih popoldanskih urah.

Na dvodnevno tekaško prireditev je v vseh kategorijah trenutno prijavljenih 28.405 tekačev. Na dvodnevno tekaško prireditev je v vseh kategorijah trenutno prijavljenih 28.405 tekačev. Foto: Grega Valančič/Sportida
Organizatorji so za tekače in po enega spremljevalca za oba tekmovalna dneva zagotovili brezplačen prevoz z vsemi avtobusnimi linijami mestnih avtobusov, če pokažejo štartno številko ali akreditacijo. Parkirati bo mogoče na parkiriščih na Dolgem mostu, Barju in v Stožicah ter se z avtobusom pripeljati v središče mesta. "Opcij je ogromno, zato ne parkirajte po zelenicah v centru mesta, ker bodo kazni," je ob tem dodal Janković.

Preberite še:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin