Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
18. 11. 2020,
12.45

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Jaka Blažič KZS Aleksander Sekulić EuroBasket 2022 EuroBasket

Sreda, 18. 11. 2020, 12.45

3 leta, 5 mesecev

EUROBASKET 2022

Zvezane roke začasnega selektorja, ki vseeno upa na Dončića

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Slovenija 2020 | Slovenijo ob koncu meseca čakata tekmi proti Ukrajini in Madžarski. | Foto Sportida

Slovenijo ob koncu meseca čakata tekmi proti Ukrajini in Madžarski.

Foto: Sportida

Selektor slovenske košarkarske reprezentance Aleksander Sekulić je štiri dni pred zborom objavil seznam izbrane vrste za prihajajoči kvalifikacijski tekmi za uvrstitev na EuroBasket 2022. Evropski prvaki se bodo ob koncu meseca v Stožicah v pričakovano okrnjeni zasedbi pomerili z Ukrajino in Madžarsko (28. in 30. 11.). Na seznamu je 15 igralcev, med katerimi ni prvega zvezdnika Luke Dončića, zanj pa selektor pravi, da še "ostaja kanček upanja".

Prav veliko manevrskega prostora ob sestavi seznama vabljenih košarkarjev v ljubljanski "mehurček" Aleksander Sekulić ni imel. Roke so mu namreč zvezali neprekinjen potek evrolige, zaradi katerega ni mogel vpoklicati Klemna Prepelića, Zorana Dragića in Žana Marka Šiška, nenaklonjenost lige NBA, ob kateri je v vodo padla reprezentančna vrnitev Luke Dončića (nanj sicer še upa, a zelene luči kluba nima, pri KZS pa priznavajo, da so možnosti za ugoden razplet majhne) in Vlatka Čančarja (že v petek odhaja v ZDA), zdravstveno stanje Alekseja Nikolića, ki se po pomladni operaciji še ni vrnil pod koše, ter odločitev Gašperja Vidmarja o reprezentančni aktivnosti le v olimpijskih kvalifikacijah. 

Aleksander Sekulić: prihodnji teden prvič kot članski selektor | Foto: Sportida Aleksander Sekulić: prihodnji teden prvič kot članski selektor Foto: Sportida Kogar ni …

A 42-letnemu Ljubljančanu, ki bo o dokončni usodi Dončića obveščen do konca tedna, negodovanje ob naštevanju tistih, ki niso na voljo, ne bo kaj prida koristilo, zato se bo tudi v nedeljo ob uradnem začetku kratkih priprav in prvem spletnem nastopu pred sedmo silo zanesljivo ukvarjal predvsem s tistimi, ki tokrat so na voljo. V omejenem bazenu se je mladi selektor naslonil na uveljavljene košarkarje iz lige ABA, kjer ga lahko veselijo pomembne vloge in dobra forma predvsem Jake Blažiča, Jurija Macure in Blaža Mesička, in vidnejše evropske legionarje brez evroligaškega prizvoka, med katerimi bosta tokrat še posebej pomembna  Luka Rupnik in naturalizirani Jordan Morgan, medtem ko pa med vabljenimi ni mladega Gregorja Glasa, ki kot drugi strelec srbske lige blesti pri Dynamicu, in pa Žige Dimca.

SLOVENSKA REPREZENTANCA 

Jaka Blažič
(Cedevita Olimpija), Urban Durnik (Koper Primorska), Alen Hodžić (Cedevita Olimpija), Gregor Hrovat (Cholet), Jan Kosi (Krka), Luka Lapornik (Krka), Jurij Macura (Koper Primorska), Blaž Mahkovic (Helios Suns), Blaž Mesiček (Split), Jordan Morgan (Unics), Edo Murić (Cedevita Olimpija), Matic Rebec (Rouen Metropole), Luka Rupnik (Zaragoza), Miha Škedelj (Krka) in Jan Špan (Delteco Gipuzkoa).

Luka Dončić še ni povsem odpisal možnosti, da bi znova zaigral za Slovenijo. | Foto: Getty Images Luka Dončić še ni povsem odpisal možnosti, da bi znova zaigral za Slovenijo. Foto: Getty Images

"Luka se je močno zavzel za to, da bi igral"

"Na priprave za tekmi z Ukrajino in Madžarsko smo povabili 15 košarkarjev. Med njimi žal ni igralcev, ki igrajo v evroligi in ligi NBA. Kanček upanja, da bi se izbrani vrsti pridružil tudi Luka Dončić, sicer še obstaja, saj se je Luka skupaj s Košarkarsko zvezo Slovenije res močno zavzel za to, da bi oblekel slovenski dres, a še ni prejel dovoljenja. Na seznamu so tako igralci, ki so bili v reprezentančnem kadru v zadnjih reprezentančnih akcijah, in povratnik Luka Lapornik," je v uradni izjavi, ki jo je medijem posredovala KZS, dejal selektor Sekulić in sporočil, da se mu bosta ob Jerneju Valentinčiču v štabu reprezentance kot pomočnika  pridružila Dalibor Damjanović in Dragiša Drobnjak. Ob tem lahko le upa, da mu načrtov, podobno kot pred dnevi ženskemu selektorju Damirju Grgiču, ne bo prekrižal kakšen pozitiven test na novi koronavirus.

Morgan Jordan se bo znova pridružil slovenski reprezentanci. | Foto: Sportida Morgan Jordan se bo znova pridružil slovenski reprezentanci. Foto: Sportida

Ljubljanski "mehurček"

Prav negativen rezultat testiranja bo obenem tudi vstopnica za ljubljanski kvalifikacijski "mehurček", ki ga ob usmeritvi Fibe pripravljajo pri Košarkarski zvezi Slovenije. Poslovni direktor zveze Aleš Križnar nam je pred kratkim zatrdil, da bo ta "mini Orlando" velikanski organizacijski zalogaj. Osnovna ideja je oblikovanje varnega okolja v dvorani Stožice in bližnjem Austria Trend hotelu, ki ju bodo povezovali posebni avtobusi. V to zaprto okolje bodo člani vseh reprezentanc, organizatorji, sodniki in spremljevalno osebje (skupno vsaj 150 oseb) vstopili ob predložitvi dveh negativnih testov na novi koronavirus, izstopov iz tega varovanega "mehurčka" pa nato ne bo.

Še nikoli brez EuroBasketa

Cilj gostiteljev je jasen. To sta nova koraka proti EuroBaksetu, ki ga bodo septembra 2022 gostile Nemčija, Italija, Gruzija in Češka. Slovenija sicer naskakuje že 14. zaporedni nastop na evropskem prvenstvu. Z drugimi besedami, na tekmovanju najboljših evropskih ekip izbrana vrsta nepretrgoma nastopa vse od osamosvojitve. Za podaljšanje tega niza, kar je pravzaprav normativni minimum, morajo aktualni evropski prvaki v štiričlanski kvalifikacijski skupini F zasesti eno od prvih treh mest. Po dveh tekmah je izkupiček polovičen (poraz na Madžarskem in zmaga proti Avstriji). Po novembrskem "mehurčku" v Stožicah in tekmah z Ukrajino in Madžarsko čakajo zasedbo selektorja Sekulića nato še februarsko kvalifikacijsko okno ter še druga obračuna z Avstrijo in Ukrajino.

Slovenija se vrača v Stožice, kjer pa bodo tribune samevale. | Foto: Sportida Slovenija se vrača v Stožice, kjer pa bodo tribune samevale. Foto: Sportida

Selektor s pogodbo za štiri tekme

Sekulić bo sicer kot dvanajsti selektor vodil Slovenijo (pred njim so bili to že Zmago Sagadin, Andrej Urlep, Boris Zrinski, Slobodan Subotić, Aleš Pipan, Jure Zdovc, Memi Bečirović, Božidar Maljković, Igor Kokoškov in Rado Trifunovič), a z jasnim predhodnim dogovorom o začasnem mandatu. Izbrano vrsto namreč kot trener iz dosedanjega štaba (kandidat je bil sicer tudi Jaka Laković, ki pa bo tudi tokrat ostal pri delodajalcu v Ulmu) prevzema za preostale štiri tekme kvalifikacij, nato pa nameravajo pri KZS na podlagi epidemioloških razmer in vse slike v evropski košarki ter tudi finančnih zmožnosti sprejeti odločitev o sestavi strokovnega vodstva reprezentance za kvalifikacije za olimpijske igre.  

Aleksander Sekulić in Igor Kokoškov
Sportal Kokoškov II je moral počakati

Kvalifikacije za EuroBasket 2022

Turnir v Ljubljani
28. 11.:
Slovenija – Ukrajina
Avstrija – Madžarska

30. 11.
Slovenija – Madžarska
Ukrajina – Avstrija

Vrsti red: 
1. Madžarska 2 tekmi - 2 zmagi
2. Ukrajina 2 - 1
3. Slovenija 2 - 1
4. Avstrija  2 - 0

Na EP 2022 potujejo tri najboljše skupine po februarskem kvalifikacijskem oknu.
Luka Dončić Kristaps Porzingis
Sportal Dončić v sezono brez prvega napadalnega partnerja
Rajon Rondo
Sportal Novo slovo pri prvakih, Hayward za visoko vsoto v Charlotte
Koper Primorska
Sportal Rešitev v Kopru? Upajo, da jo bo prinesel Miklavž.
Sportal Zaradi vojne ob otroštvo, zaradi Slovenije do novega doma
Ne spreglejte