SiolNET. Sportal Košarka
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger
KOPER PRIMORSKA

Zadnje dejanje primorske agonije

0,28

termometer

Finale DP: Sixt Primorska vs Petrol Olimpija
Primorska pravljica je, kot vse kaže, končana. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Košarkarji Kopra Primorske so v tem tednu ostali še brez druge tekme. V klubu so še vedno zaviti v molk. A ob nadaljevanju prakse odpovedovanja tekem bodo namesto Koprčanov "spregovorili" pri Košarkarski zvezi Slovenije in ligi ABA. Iz prve so zvečer že sporočili, da so neodigrano tekmo 11. kola SKL registrirali z rezultatom 20:0 v korist Šenčurja.

Če so košarkarji Šenčurja v sredo šele nekaj ur pred tekmo državnega prvenstva izvedeli, da jim ni treba na pot v Koper, pa so bili pri Borcu iz Čačka že tri dni pred napovedanim gostovanjem Kopra Primorske obveščeni o tem, da jih v ponedeljek čaka prost večer.

Ni skrivnost, da sta bili obe tekmi odpovedani zaradi težav ali kar razpadanja primorskega moštva. Finančne težave so sodu izbile dno, igralci so bili pred dnevi obveščeni o tem, da imajo zeleno luč za iskanje novega delovnega okolja. V klubu, ki je še vedno zadnji slovenski državni in pokalni prvak, še naprej molčijo. Vsaj javno. Neuradno še iščejo morebitne poti rešitve in obstoja.

Z odpovedjo tekem so na nešporten način kupili nekaj časa. A "bonus" bo kmalu pokurjen. Iz KZS so potrdili, da so tekmo registriral z rezultatom 20:0 v korist Šenčurja. "Komisar članskih tekmovanj je danes izdal sklep o registraciji neodigrane tekme 11. kola 1.SKL med Koprom Primorsko in Gorenjsko gradbeno družbo Šenčur, ki bi se morala v Kopru odigrati 9. decembra. Skladno s tekmovalnim pravilnikom je komisar izdal sklep, da se tekma registrira po uradni dolžnosti, z rezultatom 0:20, ekipa Koper Primorske pa ne prejme točke za sodelovanje,” so zapisali.

Tudi v vodstvu lige ABA so že naznanili, da bo tekma registrirana z rezultatom 20:0 za Borac. V pravilnikih obeh tekmovanj pa je navedeno, da dvema primeroma neprihoda na tekmo sledi izključitev iz tekmovanja.

Jurij Macura je preteklo nedeljo dosegel zadnji koš za Primorsko. Zdi se, da zadnji koš v zgodovini kluba. Jurij Macura je preteklo nedeljo dosegel zadnji koš za Primorsko. Zdi se, da zadnji koš v zgodovini kluba. Foto: Vid Ponikvar

Koledar pravi, da bi morala Koper Primorska 16. decembra v 12. krogu DP gostovati pri kranjskem Triglavu, tri dni pozneje pa v Bonifiki gostiti Split. Prihodnji teden bo torej dokončno znana usoda kluba, za katerega se že nekaj dni zdi, da umira na obroke.

Čakanje na epilog je ob tem popestrila še skupine nekdanjih košarkarjev obalnega kluba (Nejc Barič, Marjan Čakarun, Žiga Dimec, Lance Harris, Alen Hodžić, Marko Jagodić-Kuridža, Jan Kosi, Aleksandar Lazić, Ivan Marinković, Samo Udrih, Daniel Vujasinović in Nejc Zupan), ki se je v pismu za javnost, objavljenem v časniku Ekipa, ob omenjanju enormnih dolgov sprašuje, kako je "mogoče, da v Republiki Sloveniji za tovrstno goljufijo s številnimi žrtvami ne odgovarja nihče".

"Čudi nas, da kaj takšnega dopušča KZS, ki je klubu po že v štartu nepregledni fuziji s KK Lastovka dovolila delovanje prek 'partnerskih' podjetij, kot je bilo podjetje Incognitus športni marketing, d. o. o. Podjetje je bilo očitno uporabljeno kot varovalka lastnika prav za primer, do katerega je prišlo,'' so zapisali nekdanji člani prvakov in dodali, da bodo ''z vsemi razpoložljivimi sredstvi na odgovornost poklicali idejne vodje nasedlega projekta.'' Pri tem so omenili Miho Debevca, Klemna Pura in predsednika Gregorja Vugo.

Koper Primorska Sportal Žalosten konec: kdo bo ugasnil luč?

Kronologija Primorske

1995: ustanovljeno je bilo Športno društvo Koš Koper.
1997: v Domžalah je nastal klub Lastovka, sprva na rekreativni, nato tudi na tekmovalni ravni.
2015: Lastovka se je uvrstila v 1. SKL.
2016: združitev Lastovke in Kopra. Novi klub, KK Primorska, je prevzel tekmovalne pravice domžalskega kluba in domovanje koprskega kluba.
2016/17: v prvi sezoni je Sixt Primorska pod vodstvom trenerja Aleksandra Sekuliča osvojil sedmo mesto v DP.
2017/18: trenersko taktirko je prevzel Jurica Golemac. Primorska je osvojila slovenski pokal.
2018/19: sanjska sezona Sixt Primorske: klub je osvojil vse domače lovorike in 2. ligo ABA ter si s tem pridobil mesto med jadransko elito.
2019/20: Sixt Primorska je igral v prvem delu hit lige ABA, a je po finančnih težavah že decembra prišlo do igralskega eksodusa. Koper so zapustili Marjan Čakarun, Lance Harris, Marko Jagodić-Kuridža, Stephen Holt, Žan Mark Šiško in trener Jurica Golemac (pozneje še Ivan Marinković). Kljub težavam je Primorska februarja znova postala pokalni prvak.
1. 7. 2020: klub naznani, da je prejel tekmovalno licenco.
14. 9. 2020: po črnogledih napovedih iz kluba sporočijo: "Gremo naprej."
9. 12. 2020: na prošnjo Primorske je KZS odložila tekmo za DP s Šenčurjem. 
11. 12. 2020: odpovedana je tekma lige ABA Borac - Primorska

J J Barea Dallas Sportal Dončićev prijatelj zapustil Dallas: Ničesar ne bi menjal jURICA gOLEMAC Sportal Žal mu je, da navijači ne vidijo, kako garajo

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin