Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 8. 2022,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

4

Natisni članek

pripravljalna tekma evropsko prvenstvo Srbija Svetislav Pešić Aleksander Sekulić EuroBasket 2022 EuroBasket Slovenska košarkarska reprezentanca

Četrtek, 18. 8. 2022, 4.00

1 leto, 8 mesecev

Odzivi po tekmi Slovenija : Srbija

Posebna pohvala srbskega selektorja na račun Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

4

Luka Dončić, Novak Đoković | Tekmo v Stožicah si je ogledal tudi Novak Đoković. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Tekmo v Stožicah si je ogledal tudi Novak Đoković.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenski košarkarji so z odliko opravili tudi peti pripravljalni preizkus pred evropskim prvenstvom. Slovenci so v Stožicah po podaljšku s 97:92 odpravili reprezentanco Srbije in tako še enkrat več dokazali, da se stvari pred prvenstvom odvijajo v pravo smer. Kljub temu je slovenski strateg Aleksander Sekulić po tekmi opozoril, da je rezerv v slovenski igri še ogromno, ob tem pa je beseda tekla tudi o (ne)igranju Gorana Dragića. Na drugi strani je srbski strateg Svetislav Pešić v prvi vrsti izpostavil in pohvalil slovenski ekipni duh.

Slovenija Srbija prijateljska tekma Luka Dončić
Sportal Pred očmi Đokovića 34 točk Dončića, Čančar junak v podaljšku

Sredin spektakel v Stožicah med Slovenijo in Srbijo je več kot upravičil pričakovanja košarkarske javnosti in navijačev. Če je kdo v sredo pogledoval proti igrišču in sedežem ob njem, bi z lahkoto pomislil, da se tekmeca merita na All-Star tekmi, saj se je v Ljubljani trlo zvezdniških imen. Obračun velikih favoritov na bližajočem se EuroBasketu, ki sta si ga med drugim ogledala tudi Novak Đoković in Anthony Randolph, pa se je po podaljšku na veselje domačih navijačev končal z zmago Slovenije s 97:92.

In čeprav je bil obračun evropskih prvakov in podprvakov v prvi vrsti namenjen testiranju trenutne forme obeh ekip, pa želja po zmagi zato na obeh straneh ni bila nič manjša. Na koncu so tako glasno množico v Stožicah razveselili slovenski košarkarji, ki so po letu 2017 še drugič zapored ugnali Srbijo. Slovenci tako po petih pripravljalnih tekmah še ne poznajo poraza, še drugo tekmo v tem obdobju pa so dobili po podaljšku in napeti končnici, kar je zagotovo dober obet tudi za prihodnje tekme, ko bo šlo zares.

Sekulić: Malce moram biti tudi kritičen, ker na trenutke izvedba ni bila takšna, kot bi si želeli.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Sekulić: Malce moram biti tudi kritičen, ker na trenutke izvedba ni bila takšna, kot bi si želeli. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Želeli bi si, da se takšne tekme na koncu prevesijo v našo korist, da bi to postala stalnica. To zmago smo si priborili z veliko borbenostjo, čeprav smo naredili veliko napak. Malce moram biti tudi kritičen, ker na trenutke izvedba ni bila takšna, kot bi si je želeli. Morali bomo še veliko delati, res pa je, da so se nam Luka, Tobey in Goran pridružili pozneje, in smo tudi zaradi tega še nekoliko v zaostanku. A kljub temu smo na tej tekmi vse pomanjkljivosti nadoknadili z veliko mero borbenosti, požrtvovalnostjo in kolektivno igro tako v obrambi kot v napadu," je v prvem komentarju po tekmi srečanje ocenil slovenski selektor Aleksander Sekulić.

Goran Dragić je igral le dobrih pet minut. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Goran Dragić je igral le dobrih pet minut. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Dogovor z Goranom že pred tekmo

Nekaj zaskrbljenih pogledov je sicer sprožil Goran Dragić, ki je tekmo začel v prvi peterki, po petih minutah in pol na parketu pa do konca obračuna ni več zaigral. Po tekmi so med drugim zaokrožile govorice, da naj bi Gogi utrpel blag udarec v koleno in je zato tudi preventivno dobil nekaj več počitka, da je s slovenskim kapetanom vse v najlepšem redu pa je po tekmi potrdil Sekulić.

"Z Goranom je vse okej. Že pred tekmo je bil načrt, da igra pet oziroma šest minut, potem pa ga spočijemo in gledamo naprej. Tak je bil dogovor med štabom, Gogijem in kondicijskim trenerjem že pred tekmo povsem preventivno že iz vidika, da ne bi bilo kakšne nepotrebne poškodbe oziroma da tempiramo formo za pozneje," je bil jasen Sekulić.

Težave na centrski liniji

Veliko govora je bilo v sredo v Stožicah tudi o odločitvah sodniške trojice, ki si je s svojimi odločitvami nekajkrat prislužila burne reakcije tako igralcev na parketu kot navijačev na tribunah. Že v prvem polčasu si je tehnično napako prislužil srbski selektor Svetislav Pešić, v drugem polčasu pa je tehnično napako prejel še Sekulić. "Sodniki so opravili svoje delo. Vsi smo si želeli zmage in tu so potem prisotne tudi emocije. Ne bom rekel, da je bilo slabo sojenje, bilo je takšno, kot je bilo. Je pa bilo na tej tekmi prisotnih veliko emocij, tako da je bila včasih kakšna reakcija tudi preveč subjektivna," je po koncu dejal slovenski selektor.

Mike Tobey je tekmo končal s petimi osebnimi napakami. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Mike Tobey je tekmo končal s petimi osebnimi napakami. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovencem je pričakovano kar nekaj sivih las povzročal Nikola Jokić, ki je bil eden izmed glavnih razlogov, da sta si tako Mike Tobey kot Žiga Dimec hitro nakopala težave z osebnimi napakami. "Tako kot zadnjič proti Turčiji smo tudi zdaj proti Srbiji igrali proti ekipam, ki imata dominantne centre. Na koncu koncev je Jokić MVP lige NBA in ga je res težko zaustaviti, ceno pa smo potem plačali z osebnimi napakami. A odziv preostalih, tu mislim predvsem Čančarja in Murića, ki sta nadomestila najvišja igralca, je bila izjemna. To nam pokaže, čemu se moramo še posvečati v prihodnosti, kaj moramo še graditi in kaj je lahko še boljše," je prepričan Sekulić, ki je bil zadovoljen, da se je kljub vsemu tehtnica na koncu nagnila na slovensko stran.

Odlično vzdušje  Stožice so pokale po šivih. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Stožice so pokale po šivih. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

K uspehu slovenske izbrane vrste je po mnenju marsikoga v dvorani zagotovo pripomogel tudi odličen timski duh, ki že nekaj časa krasi slovensko reprezentanco in o čemer je govora prav na vsaki reprezentančni akciji. "Dobro vzdušje je nekaj, kar res krasi to reprezentanco, podobno je bilo tudi lani, pa tudi že leta 2017. Nekako to jemljemo že za samoumevno, fantje so res veliki prijatelji tudi zunaj igrišča in potem se to izraža tudi na terenu. Ni nobene sebičnosti, vsak se zaveda svoje vloge in kakovosti, vsi so se podredili Luki kot vodji, ki je zame v tem trenutku najboljši igralec na svetu. Ko vse deluje, je potem vse lažje. Reprezentance, kot je Srbija, so zares močne in ko vidiš te igralce, ko pridejo na parket, je prisotnega tudi nekaj strahu, zato vsa čast mojim igralcem, da so se zoperstavili tem velikim imenom in dokazali, da smo tudi mi velika reprezentanca," je še dejal Sekulić.

Pešić s pohvalami na račun Slovenije

O ekipnem duhu slovenske reprezentance je po tekmi spregovoril tudi srbski selektor Pešić, ki je dobro ekipno energijo označil kot bistveno pri uspehu. "Pozna se, da naša ekipa ni tako dolgo skupaj, nismo kot Slovenci. Včasih, ko gledam košarkarje Slovenije, se mi zdi, kot so vsi odrasli na isti ulici, da ves čas trenirajo skupaj, da skupaj jedo kosilo in grejo na tekme. Res so zelo povezani in vse skupaj dobro deluje. Mi smo prvič skupaj, zato potrebujemo nekaj več časa, a delali smo sijajno," je po tekmi dejal Pešić.

"Sloveniji želim vse najboljše na prihodnjih tekmah," je dejal Pešić. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Sloveniji želim vse najboljše na prihodnjih tekmah," je dejal Pešić. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"To je bila za nas prva pripravljalna tekma v javnosti. Bil je pravi spektakel, polna dvorana, odlično navijanje. Res smo uživali. Obe reprezentanci sta dali svoj maksimum, bili sta borbeni. Bilo je nekaj dobrih stvari tako na naši strani kot na strani Slovenije. Težko je igrati proti Sloveniji, ki ima štiri odprte igralce, ki so vsi dobri strelci. Težko je zakrpati vse te luknje v obrambi, a mislim, da nam je to kar dobro uspelo, a potem te ta igra v obrambi veliko stane v napadu. Še vedno nismo v ritmu tekem. Zgrešili smo nekaj prostih metov, odprtih metov, a ostajam povsem miren, ker vem, da bomo to v pravi pripravljenosti vse izkoristili. Manjka tudi nekaj svežine, saj smo res trdo trenirali. Čestitke Slovencem, trenerju in igralcem za odlično tekmo. Sloveniji želim vse najboljše na prihodnjih tekmah," je sklenil Pešić.

Galerija s tekme v Stožicah (foto: Matic Klanšek Velej/Sportida):

Fotogalerija
1 / 46

Preberite še:

Slovenija Srbija prijateljska tekma Vlatko Čančar
Sportal Vlatko Čančar se je zahvalil tudi vročekrvnima bratoma Jokić
Sportal ''Dončić in slovenski sodniki zrušili Srbijo''
Vanja Marinković
Sportal Srb v Dončićevem slogu zadel neverjeten koš v Stožicah #video
Francija, Rudy Gobert, Elie Okobo
Sportal Francozi so se znesli nad Italijani, veselje Litve v Španiji
slovenska košarkarska reprezentanca trening, Luka Dončić
Sportal Luka Dončić je presenetil še samega sebe
Ne spreglejte