Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 2. 2024,
22.22

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

Natisni članek

Luka Ščuka finale KK Krka Novo mesto Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija Pokal spar

Petek, 16. 2. 2024, 22.22

2 meseca, 1 teden

Pokal Spar, zaključni turnir, finale

Po preobratu in tesni končnici lovorika Cedeviti Olimpiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23
Cedevita Olimpija | Cedevita Olimpija je kljub zdesetkanemu kadru premagala Krko in osvojila pokalno lovoriko. | Foto Filip Barbalić/www.alesfevzer.com

Cedevita Olimpija je kljub zdesetkanemu kadru premagala Krko in osvojila pokalno lovoriko.

Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com

Cedevita Olimpija je v finalu košarkarskega pokala Spar po preobratu in tesni končnici s 87:86 premagala Krko in osvojila 23. pokalni naslov. Novomeščani so odigrali zelo dober prvi polčas in ga dobili z 51:45. Jan Špan, nekdanji član ljubljanske ekipe, je dal 19 točk. A prvih pet minut drugega polčasa je bil za Krko slab in Olimpija je prvič povedla, po 30 minutah pa je bilo na semaforju 70:67 za Ljubljančane. Zadnja četrtina je bila izenačena, Špan je v zadnji minuti izgubil žogo v ključnem napadu in zmaga je bila Olimpijina.

Cedevita Olimpija Alen Omić
Sportal Povratnik v Ljubljano poslal jasno sporočilo
Gašper Okorn Krka
Sportal Okorn jasen: To je enostavno preveč
Pred finalom slaba novica za Olimpijo in reprezentanco
Pred finalom so iz Cedevite Olimpije sporočili, da poškodba mladega upa Luke Ščuke ni bila nedolžna, kot je sprva kazalo. Podrobnejši pregled je namreč razkril zlom roke, zaradi katerega bo s parketa odsoten vsaj pet tednov. Ščuka je bil sicer uvrščen tudi na seznam slovenske reprezentance za prihajajoči cikel kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025, na katerem ima Aleksander Sekulić 13 košarkarjev.

Jan Špan je bil neustavljiv v prvem polčasu (19 točk), v tretji četrtini se je začel preobrat. | Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com Jan Špan je bil neustavljiv v prvem polčasu (19 točk), v tretji četrtini se je začel preobrat. Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com Za Ljubljančane je to drugi naslov v tej sezoni po superpokalu, ki so ga osvojili septembra, in deseta zaporedna lovorika na domačih tekmovanjih. Zadnji naslov, ki so ga izpustili iz rok, je bil pokal 2021. Krka ostaja pri štirih pokalnih naslovih; nazadnje je slavila 2021, ko je prav na Kodeljevem najprej izločila Cedevito Olimpijo, nato pa v finalu ugnala Šentjur. To je bil šesti finale pokala Spar med glavnima rivaloma slovenske košarke, prvi po letu 2017, ko je v Domžalah zmagala Union Olimpija. Petkrat je slavila Olimpija, enkrat pa Krka.

Gregor Glas je dal devet točk. | Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com Gregor Glas je dal devet točk. Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com "Izredno težek teden za nas, to je bila naša četrta tekma v sedmih dneh in to z osmimi igralci. Od 18 registriranih igralcev to sezono nam jih je na tem turnirju manjkalo 10. Vsi so izmučeni in so si res priborili zmago," je v prvi izjavi dejal trener Cedevite Olimpije Zoran Martić. Strinjal se je Gregor Glas: "Bili smo zelo utrujeni že s polfinalne tekme. Izčrpala nas je do konca in to se je videlo v prvem polčasu in zato smo tudi zaostajali. Ob polčasu je bilo nekaj vroče krvi, a smo stopili skupaj. Šli smo do konca na vse ali nič. Igrali smo agresivnejše, bolj povezano in uspel nam je ta preobrat."

Marko Radovanović je dal devet točk. | Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com Marko Radovanović je dal devet točk. Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com Krka je prevladovala v prvem polčasu, v katerem je imela tudi enajst točk prednosti (37:26), Olimpija, ki je nastopila brez treh standardnih članov, pa je svoj obraz pokazala v drugem delu. Prvič na tekmi je povedla v 27. minuti (62:61). DJ Stewart je manjkal zaradi poškodbe stopala, Justin Cobbs ima težave s stegensko mišico, Luka Ščuka pa si je na polfinalu zlomil roko.

Odločitev je padla v zadnjih minutah, ko je ključno vlogo odigral Gregor Glas. V zadnjih šestih minutah je zadel tri trojke, ki so Cedeviti Olimpiji omogočile, da je bila v zaključku vseskozi v rahli prednosti. Krka je imela v zadnjem napadu priložnost za izenačenje s trojko, vendar je Marko Radovanović zgrešil met, koš Mihe Škedlja ob zvoku sirene pa je bil dovolj zgolj za minimalni poraz. Jan Špan je tekmo končal z 29 točkami, pri Olimpiji pa so izstopali Jaka Blažič in Nikola Radičević s 17 in Omić s 16.

"Zmagovalca je odločila ena žoga, malenkosti, dnevna forma, predvsem pa tri trojke Gregorja Glasa v zadnji četrtini. Vseeno moram biti s predstavo svoje ekipe v teh dveh dneh zadovoljen. Prikazali smo borbeno igro in bili vse do konca v igri za naslov," pa je po porazu povedal trener Krke Gašper Okorn.

Cinkarna Celje šestič zapored najboljša v pokalu Slovenije

ŽKK Cinkarna Celje | Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com ŽKK Cinkarna Celje Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com Košarkarice Cinkarne Celje so šestič zapored postale zmagovalke pokala Slovenije, Akson Ilirijo so premagale z 89:32. Celjanke so dosegle najvišjo zmago v finalih pokala – presegle so 48 točk razlike iz 1997 med Ježico in Mibex Ilirijo, hkrati pa so Ljubljančanke postavile neslavni rekord po najnižjem številu doseženih točk v finalih pokala. Pred tem ga je držal Ingrad Celje, ki je leta 2000 proti Ježici zbral 38 točk.

Cedevita Olimpija Gregor Glas
Sportal Nevpoklic v reprezentanco dodatna motivacija?

Pokal Spar, finale

Petek, 16. februar:

Zmagovalci pokalnega tekmovanja:

23 naslovov – Cedevita Olimpija
4 – Krka
3 – Koper Primorska
1 – Hopsi Polzela, Zlatorog Laško, Helios Suns

Ne spreglejte