SiolNET. Sportal Košarka
4,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger
TOKIO 2020

Olimpijska vrata priprta za Slovence in Hrvate

4,43

termometer

Luka Dončić
Luka Dončić bo imel priložnost, da Slovenijo popelje na OI 2020. Foto: Sportida

Znana je polovica udeležencev olimpijskega košarkarskega turnirja. Vozovnico za Tokio 2020 bosta v kratkem prejeli še dve evropski reprezentanci. Sloveniji pa se obeta vabilo v kvalifikacije.

Kot bi odbita žoga Jureta Zdovca v odločilni kvalifikacijski proti tedanji Skupnosti neodvisnih držav v boju za Barcelono 1992 še vedno lebdela v zraku, slovenska košarkarska reprezentanca še kar čaka na premierni nastop na olimpijskih igrah. Uspelo je hokejistom in rokometašem. Košarkarjem še nikoli. Novo priložnost bo imela reprezentanca, ki naj bi bila grajena okrog Luke Dončića, znova prihodnje leto. Fiba bi morala namreč prav Sloveniji podeliti posebno vabilo (wild card) za nastop v olimpijskih kvalifikacijah. Slovenija bo namreč tudi na prenovljeni lestvici Mednarodne košarkarske zveze uvrščena najvišje med reprezentancami, ki ne bodo imele olimpijske vozovnice ali mesta v dodatnih kvalifikacijah. Drugi evropski "wild card" si lahko obeta Hrvaška.

ZDA košarka Sportal Potop zvezdnikov, po Srbih praznih rok tudi Američani

Evropski neznanki

Kar pet evropskih reprezentanc ostaja v boju za naslov svetovnega prvaka na Kitajskem. Najboljši dve bosta na koncu SP 2019 nagrajeni tudi z neposredno uvrstitvijo na olimpijske igre 2020. Vse druge celine so medtem že "določile" svoje neposredne potnike v Tokio. Azijo bo ob gostiteljici Japonski zastopal še Iran, afriška predstavnica bo Nigerija, Oceanijo bo predstavljala Avstralijo, medtem ko pa bosta ameriški kvoti zapolnili Argentina in Združene države Amerike.

Tokio2020

Pot do Tokia 2020

Na olimpijskih igrah 2020 bo nastopilo 12 košarkarskih reprezentanc. Osmerica bo znana po SP 2019 (ZDA, Argentina, Avstralija, Japonska, Nigerija, Iran in še dve evropski).

Zadnje štiri udeležence košarkarskega olimpijskega turnirja bodo dali štirje dodatni kvalifikacijski turnirji (23.–28. junij 2020). Na vsakem turnirju bo nastopalo po šest reprezentanc, na OI bodo potovale le zmagovalke.

In kako bo Fiba določila 24 kvalifikacijskih kandidatov? Večina bo znana že po SP, saj bo vabilo na dodatne kvalifikacije prejelo najboljših 16 reprezentanc, ki še ne bodo imele zagotovljenega mesta v Tokiu.

Iz Evrope bodo v kvalifikacijah zanesljivo zaigrale Litva, Italija, Grčija, Rusija, Nemčija, Turčija in slabša trojica izmed petih četrtfinalistov (Češka, Poljska, Srbija, Francija in Španija). To pomeni, da si izmed evropskih ekip na SP 2019 mesta v dodatnih olimpijskih kvalifikacijah ni izborila le Črna gora. V kvalifikacije bodo vabljene tudi Brazilija, Venezuela, Portoriko, Dominikanska republika, Nova Zelandija, Tunizija in Kanada.

Zadnjih osem ekip bo krovna zveza določila s posebnimi vabili. Evropi bosta namenjena dva "wild carda" (Slovenija in Hrvaška).

giannis Antetokounmpo Sportal Prvi zvezdnik praznih rok, na udaru pa znova sodniki Haka Sportal Tudi na Kitajskem ne gre brez bojnega plesa Luka Dončić Sportal Pričakujte drugačnega Dončića

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin