Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 2. 2020,
7.22

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,19

3

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić Miami Heat Dallas Mavericks Vlatko Čančar Vlatko Čančar Denver Nuggets Liga NBA NBA

Četrtek, 13. 2. 2020, 7.22

4 leta, 2 meseca

Liga NBA, 12. februar

Dobrodošel nazaj, Luka Dončić: navdušil z izjemno predstavo in potezami #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,19

3

Luka Dončić | Luka Dončić je zablestel ob povratku po poškodbi gležnja. Navijače Sacramenta je spravljal v obup, Dallasove pa navduševal z odličnimi potezami. | Foto Getty Images

Luka Dončić je zablestel ob povratku po poškodbi gležnja. Navijače Sacramenta je spravljal v obup, Dallasove pa navduševal z odličnimi potezami.

Foto: Getty Images

V košarkarski ligi NBA smo po sedmih tekmah, ki jih je izpustil zaradi poškodbe gležnja, dočakali težko pričakovan povratek Luke Dončića. In to kakšnega … Košarkarskemu svetu je pokazal, zakaj bo ta konec tedna del spektakla All-Star v Chicagu. Goran Dragić je moral z Miamijem na gostovanju priznati premoč košarkarjem Utah Jazz. LA Lakers je na krilih LeBrona Jamesa, ki je prispeval nov trojni dvojček, po podaljšku ugnal Denver. Vlatko Čančar ni dočakal priložnosti.

Luka Dončić nasmejan
Sportal Velikan Marjanović kar dvakrat dodobra nasmejal Dončića #video

Luka Dončić je v tej sezoni zaradi poškodbe desnega gležnja izpustil 11 tekem – najprej v decembru štiri in zdaj sedem. Navijači Dallasa so bili nekoliko v negotovosti in so se spraševali, ali bo to kaj vplivalo na njegovo igro.

Že na ogrevanju jim je dal vedeti, da je pripravljen, potem ko je zadeval trojke kot po tekočem traku.

Prav nič se ni videlo, da bi imel v zadnjih dveh tednih težave z gležnjem. Zdravstvena služba mu ga je dobro bandažirala, o čemer smo se lahko prepričali, ko se je fotoaparat usmeril v njegove superge, na katerih je imel zapisano številko 7 in začetnici soigralca Dwighta Powella, ki je zaradi poškodbe ahilove tetive že končal sezono.

Lukov desni gleženj je bil bandažiran in je zdržal celotno tekmo. | Foto: Reuters Lukov desni gleženj je bil bandažiran in je zdržal celotno tekmo. Foto: Reuters

Tekme željan slovenski košarkar je zablestel ob povratku. Z odlično predstavo in potezami je navduševal navijače, ki so se razveselili domače zmage, ki jih je v tej sezoni manj kot gostujočih (15:18). Sacramento Kings niso resneje ogrozili Teksačanov, ki so imeli nadzor nad dogodki v svoji dvorani in se na lestvici zahodne konference povzpeli na šesto mesto, saj so prehiteli Oklahoma City Thunder.

Luka je bil tisti, ki je držal osrednjo nit Dallasove igre. Naključje je hotelo, da se je vrnil prav proti moštvu, ki je leta 2018 izpustilo možnost, da bi ga pripeljalo v svoje vrste.

Ko se je ob polčasu pohvalil s 17 točkami, osmimi skoki in petimi asistencami, je vodstvo Sacramenta na čelu z legendo srbske košarke Vladem Divcem, ki takrat kot generalni direktor kalifornijskega moštva ni želel pod svoje okrilje vzeti slovenskega košarkarja, podražil novinar ESPN Tim MacMahon. "Verjetno bi moral biti Luka na naboru leta 2018 izbran prej kot tretji," je dal dobro vedeti. Sacramento je tisto leto na naboru kot drugega vzel Marvina Bagleyja, ki je svetlobna leta oddaljen od Lukovih predstav, tokrat pa je zaradi poškodbe manjkal v gostujočih vrstah.

Dončić ni ostal dolžan trenerju Sacramentu: Ne delaj tega!

Med tekmo je trener Sacramenta Luke Walton nekaj zabrusil Dončiću, ki mu je ob tem dejal: "Ne delaj tega."

Po koncu tekme so košarkarja s številko 77 na dresu vprašali, kaj je bilo, in je le dodal: "Rekel je nekaj o meni, kar mi ni bilo všeč."

Luke Walton Dallas Sacramento
Sportal Trener Sacramenta zakričal Dončiću: Luka, daj avtogram sodniku! #video

Luka se ni zaustavljal niti v drugem delu. Svojo roko je še bolj izostril in nadaljeval strelski pohod, ki ga je zaključil sredi zadnje četrtine. Trener Rick Carlisle ga je namreč ob visokem vodstvu predčasno poslal na klop, sicer bi lahko prvi zvezdnik Dallasa vpisal morda celo trojni dvojček, saj sta mu zmanjkali le dve asistenci.

Sicer pa se je pohvalil s 33 točkami, 12 skoki in osmimi asistencami ter še enkrat dokazal (zelo razpoložen je bil s 27 točkami, 13 skoki, petimi asistencami in tremi blokadami tudi Latvijec Kristaps Porzingis), da si je zaslužil mesto v prvi peterki tekme zvezd, ki bo v noči na ponedeljek po slovenskem času. V Chicagu, kjer je neizbrisen pečat pustil sloviti Michael Jordan, bo zaigral v prvi peterki skupaj z vzornikom LeBronom Jamesom, ki ga je izbral v svojo ekipo.

A to ne bo edina tekma, na kateri bo Luka prisoten ta konec tedna, ko bodo imela moštva premor. Prav tako bo nastopil na tekmi vzhajajočih zvezd – ta bo na sporedu v noči na soboto.

"Odlično je bilo. Ko si zunaj pogona, pogrešaš košarko. Lepo je biti nazaj. Zabeležili smo lepo zmago," je bil vesel Luka, ki se je ozrl tudi proti zvezdniškemu koncu tedna: "Uživat grem. Enkratna življenjska priložnost. Zelo sem vesel." A lahko pričakujemo, da bo ob takšnih predstavah v prihodnje še večkrat del zvezd na tekmi All-Star.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić izrekel stavek, ki so ga vsi želeli slišati

Na delu je bil tudi kapetan zlate slovenske reprezentance iz Istanbula 2017 Goran Dragić. Z Miami Heat je gostoval pri Utah Jazz. Vročica je imela ob polčasu prednost, na koncu pa morala priznati premoč domači ekipi, pri kateri je bil s 26 točkami najbolj razpoložen Donovan Mitchell. Pri Miamiju je 25 točk dosegel Jimmy Butler, Dragić pa jih je prispeval 13 ter ob tem vpisal še pet asistenc in tri skoke.

Luka Dončić, Goran Dragić
Novice Posebno darilo za navijače, ki bodo odpotovali na spektakel v ZDA

Sta pa pred tekmo prav zadnja, ki se zelo dobro razumeta, poskrbela za potezo, ki je nasmejala košarkarske privržence. Na ogrevanju je namreč Butler podal žogo Dragiću, kot da jo bo šel silovito zabijat v koš, a jo je le položil v koš – ob tem so na uradni strani Miamijevega profila na Twitterju v šali zapisali, da morda še ni prepozno, da bi ga na koncu tedna All-Star uvrstili v tekmovanje v zabijanju.

LeBron ujel Dončića

V zadnji tekmi večera, velikem derbiju zahodne konference, je zmaga romala v Kalifornijo. Los Angeles Lakers so v Koloradu ugnali Denver s 120:116, zmagovalec pa je bil odločen šele v podaljšku. Prvi zvezdnik Jezernikov LeBron James se je ponovno izkazal. Prispeval je 32 točk (met iz igre 15/29), 14 asistenc in 12 skokov. Na parketu je prebil skoraj 42 minut, več od njega je pri zmagovalcih igral le Anthony Davis, ki je bil s 33 točkami (trojke 3/6) tudi najboljši strelec srečanja, zbral pa je tudi deset skokov. James je dosegel že 12. trojni dvojček v tej sezoni in na lestvici ujel vodilnega Luko Dončića.

Tretji na razpredelnici igralcev, ki se lahko v tej sezoni pohvalijo s trojnimi dvojčki, je Nikola Jokić. Proti Los Angeles Lakers je ostal praznih rok, nov trojni dvojček pa zgrešil za štiri asistence, tako da ostaja pri enajstih. Srbski as je tekmo končal pri 22 točkah (met iz igre 9/18), 11 skokih in šestih asistencah, a se v podaljšku ni izkazal. Izgubil je dve žogi ter zgrešil vse tri mete iz igre. 

Pri Denverju je največ preglavic Jezernikom povzročal Jamal Murray. Dosegel je 32 točk, prispeval pa tudi deset asistenc. Slovenski reprezentant Vlatko Čančar je razburljiv dvoboj spremljal s klopi, trener Michael Malone mu tokrat ni namenil niti sekunde.

Učinek Luke Dončića proti Sacramento Kings (130:111)

Po prvi četrtini: Dallas Mavericks : Sacramento Kings 32:28

Luka Dončić 7 točk (met za 3 točke 0/1, za 2 točki 3/4, prosti meti 1/3), 6 skokov, 3 asistence, 3 izg. žoge v 9 min.

Po drugi četrtini: Dallas Mavericks : Sacramento Kings 63:52

Luka Dončić 17 točk (met za 3 točke 2/4, za 2 točki 5/9, prosti meti 1/3), 8 skokov, 5 asistenc, 4 izg. žoge v 9 min.

Po tretji četrtini: Dallas Mavericks : Sacramento Kings 96:77

Luka Dončić 25 točk (met za 3 točke 2/6, za 2 točki 6/10, prosti meti 7/9), 11 skokov, 7 asistenc, 4 izg. žoge v 26 min.

Po četrti četrtini: Dallas Mavericks : Sacramento Kings 130:111

Luka Dončić 33 točk (met za 3 točke 3/7, za 2 točki 7/11, prosti meti 10/12), 12 skokov, 8 asistenc, 4 izg. žoge v 31 min.

Učinek Gorana Dragića proti Utah Jazz (101:116)

Po prvi četrtini: Utah Jazz : Miami Heat 25:28

Goran Dragić 4 točke (met za 3 točke 0/1, za 2 točki 3/3), 2 sk. v 7 min.

Po drugi četrtini: Utah Jazz : Miami Heat 47:52

Goran Dragić 7 točk (met za 3 točke 0/2, za 2 točki ¾, prosti meti 1/1), 3 sk., 1 asistenca v 13 min.

Po tretji četrtini: Utah Jazz : Miami Heat 79:74

Goran Dragić 9 točk (met za 3 točke 0/4, za 2 točki 4/5, prosti meti 1/3), 2 sk., 2 asistenci v 21 min.

Po četrti četrtini: Utah Jazz : Miami Heat 116:101

Goran Dragić 13 točk (met za 3 točke 0/5, za 2 točki 5/7, prosti meti 3/5), 3 sk., 5 asistenc v 33 min.

Bucks izgubili šele osmič, konec velikega niza Toronta

Milwaukee Bucks, najboljši klub v tej sezoni, je izgubil na gostovanju pri Indiani (111:118). Odsotnost prvega strelca Giannisa Antetokounmpoja, ki je nedavno postal očka in manjkal na drugi zaporedni tekmi, je naredila svoje. Milwaukee je po prvem polčasu zaostajal kar za 23 točk, največ težav pa mu je povzročal T.J. Warren, s 35 točkami (met iz igre 16/19) najboljši strelec srečanja.

Pri Milwaukeeju ni noben presegel meje 20 točk, še najbližje je bil "rezervist" Donte DiVincenzo (19). Bucks so v tej sezoni izgubili šele osmič in z razmerjem 46-8 še vedno premočno zasedajo vodilni položaj v ligi.

Brooklyn je premagal Toronto (101:91), s tem pa se je niz zaporednih zmag branilcev naslova iz Kanade prekinil pri 15 tekmah. Newyorčani so zaigrali brez Kyrieja Irvinga.

Damian Lillard
Sportal Smola najbolj vročega strelca lige NBA, ki je ostal brez tekme All-Star #video

Lestvica:

Ne spreglejte