Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 6. 2024,
18.44

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,67

Natisni članek

finale Kristaps Porzingis Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA NBA Dallas Mavericks Boston Celtics

Sreda, 5. 6. 2024, 18.44

2 tedna

Pred začetkom finala lige NBA

Luka Dončić še enkrat utišal govorice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,67
Luka Dončić Dallas Mavericks | Luka Dončić je pripravljen na svoj prvi finale lige NBA. | Foto Guliverimage

Luka Dončić je pripravljen na svoj prvi finale lige NBA.

Foto: Guliverimage

Le še dober dan Luko Dončića loči od začetka velikega finala lige NBA. Slovenec se bo z Dallasom v noči na petek (2.30) v TD Gardnu na prvi tekmi v boju za šampionski prstan pomeril z Boston Celtics. "Vsak otrok, ki igra košarko, sanja, da bo nekoč na tem mestu. Tudi sam sem bil eden izmed njih," je pred pred gostovanjem v več kot dva tisoč kilometrov od Dallasa oddaljenem Bostonu dejal slovenski as, ki je spregovoril tudi o odnosu z nekdanjim soigralcem, zdaj pa članom Bostona Kristapsem Porzingisom, s katerim sta ves čas tarča številnih govoric. Nanj je bilo prav tako naslovljeno vprašanje o igranju za reprezentanco v letošnjem olimpijskem poletju.

Luka Dončić
Sportal Ameriški novinar Grant Afseth za Sportal: Luka Dončić je definicija posebnosti

"Nismo še končali našega dela," je v videoposnetku napovedi velikega finala lige NBA in najboljših potez košarkarjev Dallasa v tej sezoni ter simbolu ure Luka Dončić na družbenih omrežjih sporočil, da je pripravljen na prvo tekmo finala lige NBA v njegovi karieri. Slovenski as je po nekaj dneh "počitka" dan pred začetkom zadnjega dejanja sezone strnil misli pred začetkom finalne serije v Bostonu. Mavericks bodo v noči na petek po slovenskem času ob 2.30 v TD Gardnu odigrali prvo tekmo finala, ki bi lahko zasedbo Jasona Kidda popeljala še korak bližje drugemu šampionskemu prstanu v zgodovini franšize. A Dallasu bo nasproti stala najvišja ovira v končnici do zdaj, saj so bili Kelti z razlogom najboljša ekipa rednega dela.

"Boston ima odlično ekipo z odličnim trenerjem. Vsak točno pozna svojo vlogo in res imajo številna orožja. Igrajo drugačno obrambo kot ekipe, s katerimi smo igrali do zdaj. Zato moramo najti pravi način, kako napasti obroč. Znova bo glavna naša obramba, pomembno bo, kako nam bo uspelo ustaviti Jaysona Tatuma in Jaylena Browna. Ob tem imajo še kopico košarkarjev, ki lahko zaključujejo, tako da bo naša obramba res na preizkušnji. Vemo, da nas čaka glasno občinstvo, tega se vsi zavedamo. Težko je igrati tukaj, zato je še toliko bolj pomembno, da bomo ostali skupaj kot ekipa," je dejal Dončić, ki ga le še korak loči od uresničitve otroških sanj.

Dončić se je z Dallasom povzpel na vrh zahoda, do velikanskega uspeha mu zdaj manjka še zmaga v seriji z Bostonom. | Foto: Guliverimage Dončić se je z Dallasom povzpel na vrh zahoda, do velikanskega uspeha mu zdaj manjka še zmaga v seriji z Bostonom. Foto: Guliverimage

"V prvi vrsti se najprej samo veselim igranja v finalu lige NBA. Vsak otrok, ki igra košarko, sanja, da bo nekoč na tem mestu. Tudi sam sem bil eden izmed njih," je dejal 25-letni slovenski as, ki je z ekipo v tej sezoni prehodil dolgo in zahtevno pot s številnimi vzponi in padci. "Zelo je težko, mislim, da se ljudje sploh ne zavedajo, kako naporno je vse skupaj in kako težko je zmagovati tekme v tej ligi, sploh v končnici. Trdo garamo, mislim, da smo si zaslužili biti tukaj, ker smo se prav za vsako zmago v tej končnici nagarali. Leta 2022 je bila kemija podobna kot letos, bili smo enotni – tako kot letos. Kemija je na najvišji ravni, stojimo skupaj," je zatrdil Dončić.

Slovenec v tej sezoni v končnici v povprečju dosega 33,9 točke, 9,2 skoka in 9,8 asistence na tekmo, ob tem na parketu preživi skoraj 42 minut na vsako tekmo, kar je ob tem, da ima skozi celotno končnico težave s poškodbami, še toliko bolj impresiven podatek. Slovencu je zato nekaj dni od zadnje tekme z Minnesoto, ki jo je Dallas odigral v noči na petek, prišlo še kako prav. "Stanje je podobno kot prej. Teh nekaj dni več počitka je prišlo prav, a bomo šele na tekmi videli, kako bo. Zagotovo pa so ti dnevi brez tekem pomagali," je še dodal Dončić.

Kaj pa reprezentanca?

Luka Dončić je bil pred prvo tekmo v Bostonu deležen tudi vprašanja, ali bo julija oblekel reprezentančni dres v kvalifikacijah za olimpijske igre. "Videli bomo, kakšno bo stanje z mojim kolenom. Če bo vse v redu, bom zaigral," je sporočil Dončić. 

Snidenje z latvijskim orjakom

Ljubljančan pa ni edini, ki je po izjemno naporni sezoni močno načet. Med glavnimi vprašanji pred začetkom finalne serije je zagotovo ta, ali bo že na prvem srečanju za igro nared latvijski orjak Kristaps Porzingis, ki ima z Dallasom burno preteklost, letos pa je v dresu Boston Celtics doživel novo košarkarsko pomlad. Čeprav je zaradi poškodbe mečne mišice v prvem krogu končnice izpustil zadnjih deset tekem oziroma tako seriji s Cleveland Cavaliers kot Indiano Pacers, pa je bil v tej sezoni zagotovo eden glavnih akterjev v razpoloženi zasedbi Bostona.

Kristaps Porzingis upa, da bo lahko soigralcem pomagal že na prvi tekmi finalne serije. Nazadnje je igral 29. aprila. | Foto: Reuters Kristaps Porzingis upa, da bo lahko soigralcem pomagal že na prvi tekmi finalne serije. Nazadnje je igral 29. aprila. Foto: Reuters

28-letni Latvijec zdaj bije bitko s časom, da bo nared za prvo tekmo finala v TD Gardnu. "Ne vem, ali sem stoodstoten. Bomo videli. Seveda je bilo težko tekme opazovati s strani, a so fantje z odliko opravili svoje delo. Zdaj delam za to, da bom pripravljen za prvo tekmo finalne serije. Imam še nekaj časa, bomo videli, kako se bom počutil na dan tekme. Vsak dan mi da malce več časa, da se stanje še izboljša. Moram biti samozavesten, na parketu moram razmišljati samo o igri, gotovo pa ni idealno, da nekaj tekem nisem igral," je dejal Porzingis.

Pogled v preteklost

Ta bo v seriji z Dallasom zagotovo pod posebnim drobnogledom, še posebej zaradi svoje preteklosti, ko je nosil dres Mavsov, čeprav je bil njegov čas v Teksasu, kjer si je garderobo med letoma 2019 in 2022 delil z Luko Dončićem, zaznamovan s poškodbami. V sezoni, ko je prišel v Teksas, zaradi rehabilitacije po operaciji križne kolenske vezi sploh ni zaigral. V sezoni 2019/20 je manjkal 21-krat, zatem 29-krat, z Dončićem in soigralci pa na parketu ni našel skupnega jezika.

Porzinigs in Dončić v dresu Dallasa nista našla pravega recepta za uspeh. | Foto: Reuters Porzinigs in Dončić v dresu Dallasa nista našla pravega recepta za uspeh. Foto: Reuters

Porzingis in Dončić sta skupaj za Dallas zaigrala le na 110 tekmah in bila na koncu daleč od naveze, za katero je marsikdo mislil, da bo strah in trepet lige NBA. "Moj čas v Dallasu se ni izšel po željah. O tem zdaj sploh ne razmišljam, razmišljam le o delu, ki nas čaka zdaj. O vsem drugem lahko razmišljamo kasneje," je dejal Porzingis, ki je sicer že večkrat poudaril, da je bil v času pri Dallasu še precej nezrel, prav tako pa je bilo premalo komunikacije.

Kljub temu da sta tako Latvijec kot Dončić večkrat zatrdila, da med njima ni nobene vroče krvi, pa se v javnosti vsake toliko časa pojavijo zgodbe o ne preveč prijateljskem odnosu med obema akterjema, ki bosta zagotovo dva od glavnih členov pri pisanju scenarija za finale. "S Kristapsom imava dober odnos, ne vem, zakaj ljudje govorijo drugače. Vse druge zgodbe niso resnične," je vse govorice ovrgel Dončić, nato pa spregovoril tudi o času, ki sta ga skupaj preživela v Teksasu. "Ne vem, zakaj se najino sodelovanje ni izšlo. Oba sva bila še zelo mlada. Oba sva se trudila, a se na koncu ni izšlo. Zdaj smo vsi že naredili korak naprej od tega obdobja," je pred začetkom finala vidno naveličan pogovorov o tej temi še dejal Dončić.

Preberite še:

slovenska košarkarska reprezentanca Luka Dončić
Sportal Sekulić razkril karte: na seznamu tudi Dončić, a neznank je še veliko
Luka Dončić Nico Harrison
Sportal Nico Harrison podaljšal sodelovanje z Dallas Mavericks
Kyrie Irving
Sportal Zgodba Kyrieja Irvinga se bo ponovila: žvižgi, negodovanje
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dončić se je spomnil na poseben trenutek iz otroštva
Luka Dončić MVP Dallas Mavericks
Sportal Luka Dončić ima pred seboj visoko oviro
Ne spreglejte