Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 6. 2024,
12.02

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Aleksander Sekulić Slovenska košarkarska reprezentanca

Sreda, 5. 6. 2024, 12.02

2 tedna, 1 dan

Širši seznam košarkarske reprezentance za kvalifikacije za OI

Sekulić razkril karte: na seznamu tudi Dončić, a neznank je še veliko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08
slovenska košarkarska reprezentanca Luka Dončić | Sekulić je na seznam uvrstil tudi Luko Dončića in Zorana Dragića, ki je zadnje reprezentančno dejanje februarja izpustil. | Foto FIBA

Sekulić je na seznam uvrstil tudi Luko Dončića in Zorana Dragića, ki je zadnje reprezentančno dejanje februarja izpustil.

Foto: FIBA

Selektor slovenske košarkarske reprezentance Aleksander Sekulić je danes razkril širši seznam reprezentantov, na katere bo računal na prihajajočem kvalifikacijskem olimpijskem turnirju, kjer se bo Slovenija borila za drugo olimpijsko vstopnico v zgodovini. Na seznamu je za zdaj 16 košarkarjev, med njimi so tudi Luka Dončić, Vlatko Čančar in Edo Murić, medtem ko bo vloga naturaliziranega košarkarja pripadla Miku Tobeyju.

Glavno vprašanje pred začetkom priprav je bilo, komu bo pripadlo mesto naturaliziranega košarkarja. Kot glavnega kandidata za vlogo naturaliziranega košarkarja se je že nekaj časa omenjalo člana Maccabija Josha Neba, pa tudi člana Dallasa Daniela Gafforda, a bo, kot kaže, Sekulić vsaj za zdaj, ker postopek pridobivanja vse potrebne dokumentacije za novo naturalizacijo še ni izpeljan, stavil na preverjeno moč, saj je na seznamu med naturaliziranimi košarkarji le dozdajšnji član Mike Tobey.

"Dokler ni v rokah papirjev, nikakor ne moremo razpredati o imenih, dejstvo je, da so procesi naturalizacije dolgi, časa pa je vedno zelo malo. Pri vseh teh postopkih in odločitvah pa vedno gledamo tudi v prihodnost. Postopki potekajo, kaj se bo iz tega izcimilo, pa bomo videli, bomo pa to povedali takoj, ko oziroma če bo uradno," je že pred slabim mesecem dni v pogovoru za Sportal glede morebitnih novosti pri naturalizaciji dejal predsednik KZS Matej Erjavec, ki je že takrat zatrdil, da je Tobey pripravljen ponovno obleči slovenski dres.

"S Sašo Dončićem sva Mika obiskala v Beogradu in ga vprašala, ali je zdrav in ali je še pripravljen nositi slovenski dres, in Mike je to dvakrat potrdil. Potem sva ga še vprašala, ali je pripravljen prvi dan priti na priprave, in je odvrnil, da absolutno. Že lansko leto je potem nastal položaj, da sta si bila z Morganom na pripravah konkurenca. Zavedamo se naših potreb in tudi kakovosti, ki jo Mike gotovo ima. Veseli nas, da že imamo torej igralca, ki bo prvi dan prišel na trening in je pripravljen nositi reprezentančni dres."

Seznam reprezentance:

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija), Miha Cerkvenik (Krka), Vlatko Čančar (Denver Nuggets, ZDA), Žiga Dimec (Anwil Wloclawek, Poljska), Luka Dončić (Dallas Mavericks, ZDA),  Zoran Dragić (Cedevita Olimpija), Gregor Hrovat (JDA Dijon, Francija), Aleksej Nikolić (ES Chalon, Francija), Tibor Mirtič (Kansai Helios Domžale), Edo Murić (Cedevita Olimpija), Bine Prepelič (Spirou Basket Charleroi, Belgija), Klemen Prepelič (Galatasaray, Turčija), Leon Stergar (Krka), Luka Ščuka (Cedevita Olimpija), Jan Špan (Krka) in Mike Tobey (Crvena zvezda, Srbija).

Pri Muriću in Čančarju vprašaj, Dončić osredotočen na finale lige NBA

Strokovni štab #mojtim na čelu s selektorjem Aleksandrom Sekulićem je na seznam za olimpijski kvalifikacijski turnir v Pireju za zdaj uvrstil 16 košarkarjev. Po odsotnosti zaradi poškodbe se v izbrano vrsto vračata Edo Murić in Vlatko Čančar, a je njuna pripravljenost po sezoni brez igranja pod velikim vprašajem. Sicer pa na seznamu najdemo stare znance. Tudi Luko Dončića, ki v teh dneh z Dallasom začenja veliki finale lige NBA proti Bostonu, ta pa je kljub temu že večkrat zatrdil, da če bo le nared, bo Sloveniji vnovič priskočil na pomoč. Prvič bo del članske reprezentance Miha Cerkvenik, medtem ko na seznamu v primerjavi z lanskim svetovnim prvenstvom ni Žige Samarja, Jakoba Čebaška in Gregorja Glasa.

"Po uspešni februarski reprezentančni akciji je pred nami z olimpijskimi kvalifikacijami vrhunec letošnjega koledarskega leta. Znova nas spremlja nekaj negotovosti in izzivov, saj še ne vemo povsem, kdaj bomo zbrani v polni zasedbi. Poleg tega bodo igralci na priprave prišli v različnih formah ter z različno igralno kilometrino. Nekateri bodo bolj sveži, drugi utrujeni. A s tem že imamo izkušnje in upam, da bomo tudi tokrat našli pravo ravnovesje in način, kako vse okoliščine združiti v delujočo celoto. Verjamem, da bodo reprezentanti izjemno motivirani in nas bo ob odličnem vzdušju spremljala zelo delovna vnema. Le tako bomo v Grčijo odpotovali optimalno pripravljeni," je ob tem povedal Sekulić.

Vlatko Čančar se je poškodoval na lanskih pripravah za SP, po dolgotrajni rehabilitaciji se zdaj vrača v izbrano vrsto, a je njegova pripravljenost pod vprašajem. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Vlatko Čančar se je poškodoval na lanskih pripravah za SP, po dolgotrajni rehabilitaciji se zdaj vrača v izbrano vrsto, a je njegova pripravljenost pod vprašajem. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Reprezentanca bo priprave začela v ponedeljek in uvodni teden preživela v Zrečah ter se nato preselila v Ljubljano. Košarkarji iz lige NBA se reprezentančnim zasedbam lahko pridružijo 17. junija. Četa selektorja Aleksandra Sekulića bo med pripravami na olimpijske kvalifikacije odigrala tri pripravljalne dvoboje. Za uvod bo 23. junija gostovala v litovski prestolnici Vilni, dvakrat pa se bo v Stožicah predstavila domačim navijačem. Na slovenski praznik dan državnosti 25. junija se bo še drugič pomerila z Litvo, 28. junija pa še z Brazilijo.

Slovenija je v Tokiu leta 2021 osvojila četrto mesto. Se bo letos zavihtela tudi v Pariz? | Foto: Anže Malovrh/STA Slovenija je v Tokiu leta 2021 osvojila četrto mesto. Se bo letos zavihtela tudi v Pariz? Foto: Anže Malovrh/STA Kako na OI?

Slovenska izbrana vrsta bo drugo zaporedno uvrstitev na olimpijske igre med 2. in 7. julijem lovila v grškem Pireju. Slovenija bo v Grčiji nastopila v skupini A, prvo tekmo pa bo igrala v torek, 2. julija, ob 21. uri po lokalnem času proti Hrvaški. Po dnevu premora 3. julija, ko se bosta med seboj pomerili Hrvaška in Nova Zelandija, pa se bo v četrtek, 4. julija, ob 17.30 po grškem času pomerila še z Novo Zelandijo. V skupini B bosta poleg domačinov Grkov igrala Egipt in Dominikanska republika. Po odigranih tekmah znotraj posamezne skupine ter prostem dnevu 5. julija bosta v soboto, 6. julija, na sporedu polfinalna obračuna (A1 : B2 in A2 : B1), v nedeljo, 7. julija, pa še finalni dvoboj zmagovalcev polfinala, ki bo prinesel udeleženca olimpijskih iger.

Olimpijske igre v Parizu se bodo odvile med 26. julijem in 11. avgustom 2024. Na igre so že uvrščene Francija, Nemčija, Srbija, Kanada, Združene države Amerike, Japonska, Avstralija in Južni Sudan. Preostale štiri reprezentance bodo prišle z omenjenih kvalifikacijskih turnirjev. Če se bo slovenskim košarkarjem drugič zapored uspelo uvrstiti na olimpijado, bodo v Franciji igrali v skupini A skupaj z Avstralijo, Kanado in zmagovalcem turnirja v Španiji.

Na voljo tudi vstopnice za tekmo z Brazilijo

Iz KZS so še sporočili, da so od danes na voljo tudi karte za obračun z Brazilijo, ki bo  28. junija v Stožicah. Vstopnice si po ugodnejših cenah lahko zagotovite med 5. in vključno 16. junijem. Vstopnice na rdečem ringu bodo v tem obdobju na voljo že od deset evrov, na zelenem ringu pa od 29 evrov naprej.

Preberite še:

Luka Dončić Daniel Gafford
Sportal Na koga bo stavila slovenska reprezentanca?
Luka Dončić Nico Harrison
Sportal Nico Harrison podaljšal sodelovanje z Dallas Mavericks
Luka Dončić
Sportal Ameriški novinar Grant Afseth za Sportal: Luka Dončić je definicija posebnosti
Kyrie Irving
Sportal Zgodba Kyrieja Irvinga se bo ponovila: žvižgi, negodovanje
Ne spreglejte