Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 5. 2022,
5.19

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,76

2

Natisni članek

Golden State Warriors finale NBA Liga NBA Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Četrtek, 19. 5. 2022, 5.19

1 leto, 11 mesecev

KONČNICA LIGE NBA, KONFERENČNI FINALE, ZAHOD, PRVA TEKMA

Boleč udarec za Luko Dončića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,76

2

Luka Dončić | Luka Dončić je na prvi tekmi proti Golden State Warriors doživel visok poraz. Igra Dallasa ni stekla in temu primeren je bil rezultat na semaforju v korist domačih (112:87). | Foto Reuters

Luka Dončić je na prvi tekmi proti Golden State Warriors doživel visok poraz. Igra Dallasa ni stekla in temu primeren je bil rezultat na semaforju v korist domačih (112:87).

Foto: Reuters

Ko ekipa pod streho pospravi le 11 od 48 trojk, ima vsega 36-odstoten met iz igre in vknjiženih 14 asistenc, je jasno, da je šlo v napadalnem smislu nekaj konkretno narobe in da bo pogled na semafor, ki kaže rezultat, neprijeten. V takšnem položaju so se na prvi tekmi konferenčnega finala proti Golden State Warriors znašli košarkarji Dallas Mavericks. Luka Dončić, ki je odigral najslabšo tekmo v končnici, in njegovi soigralci so bili na gostovanju povoženi ter izgubili s 87:112. Slovenski košarkarski zvezdnik je dvoboj končal pri 20 točkah, sedmih skokih, štirih asistencah in sedmih izgubljenih žogah, ob njegovi prisotnosti na parketu pa je Dallas, ki je bil pred tekmo finančno kaznovan, izgubil za kar 30 točk.

Konferenčni finale, zahod (1. tekma):

Golden State Warriors : Dallas Mavericks 112:87 (28:18, 54:45, 88:69) /1:0/

Curry 21, 12 sk., 4 as., Wiggins 19, Poole 19, Thompson 15; Luka Dončić 20 (za 3 3/10, za 2 3/8, prosti meti 5/8), 7 sk., 4 as., 1 ukr. žoga, 7 izg. žog v 35 min, Dinwiddie 17, Brunson 14, Bullock 9

// izid v zmagah, za napredovanje so bile potrebne štiri zmage

Za Luko Dončića se je začelo zgodovinsko popotovanje. Prvič v karieri namreč igra v konferenčnem finalu lige NBA. Po velikem zmagoslavju nad najboljšo ekipo rednega dela Phoenix Suns, ki je bila ena od osrednjih favoritov za morebitno krono, je z mislimi povsem pri Golden State Warriors. Klubu, ki je v zadnjih sedmih letih trikrat osvojil šampionski prstan. A vse skupaj se je začelo klavrno, z visokim porazom.

Stephen Curry z nekaj soigralci že pozna teren, po katerem hodita obe moštvi, zato so njihova prednost izkušnje. In v prvem dvoboju je bilo to ključno. Gostom so se roke zatresle, kar je pomenilo, da so bili nerazpoloženi pri metih z razdalje. Tudi Dončiću so se, saj je v prvi četrtini zgrešil tri od štirih trojk. Na splošno jih je skupaj s soigralci vrgel velikokrat, prevečkrat. Kar devetnajstkrat so poskusili izza črte 7,25 metra in bili le trikrat uspešni.

Obramba šepala

Eno je zadel tudi Luka in po njegovi je Dallas drugič ter tudi zadnjič vodil na tekmi, ko je bilo na semaforju 13:11, sicer pa je bilo vse v znamenju gostiteljev. Poletni in razigrani so bili, predvsem pa učinkoviti, zato ni bilo nič nenavadnega, da so po uvodnih dvanajstih minutah vodili z desetimi točkami razlike (28:18).

A v vrstah Jasona Kidda ni šepal le napad. Tudi obramba ni bila na ravni, ki so jo kazali na odločilni tekmi proti Phoenix Suns. Verjetno se ljubitelji košarke spomnite, da so Dončić in druščina v prvem polčasu Sonca zajezili pri vsega 27 točkah, tokrat so jim Bojevniki v prvi četrtini natresli 28 točk.

Vrhunci tekme med Golden State Warriors in Dallas Mavericks

Ob odsotnosti Dončića, ki je bil po dvanajstih minutah igranja v prvi četrtini na krajšem počitku, je njegovim soigralcem uspel preobrat in po trojki Spencerja Dinwiddieja so priključili Dallas pri 33:35. Kljub vsemu je skrbel pogled na klop, na kateri je sedel slovenski košarkarski virtuoz, saj se je nekajkrat prijel za desno ramo.

Nova finančna kazen za Dallas

Lastnik Dallas Mavericks Mark Cuban se ne bo pretirano oziral na kazen, ki jo je liga NBA še drugič v tej končnici dodelila klubu. In to zaradi istega razloga. V blagajno lige mora plačati 50 tisoč ameriških dolarjev, ker je bila klop Dallasa spet preveč aktivna. V sporočilu za javnost je komisar zapisal, da je na odločilni sedmi tekmi proti Phoenix Suns več igralcev in članov trenerskega štaba daljši čas med igro stalo na igrišču in stran od klopi.

Napadalno neprepričljivi

Čeprav sta osrednja strelca pri Golden Statu Curry in Klay Thompson, je na uvodni tekmi blestel Andrew Wiggins, ki je bil s 15 točkami najbolj zaslužen za to, da so gostitelji spet pobegnili na +12 točk (49:37) in prisilili trenerja Dallasa, da se je odzval z novo minuto odmora.

Mavericks so bili videti energetsko na drugačni ravni kot na sedmi tekmi proti Phoenixu, kar se ni odražalo le pri zgrešenih metih za tri točke, ampak tudi pri prostih metih. Napadalno so bili neprepričljivi, s premalo ekipnega duha. Vsega šest asistenc so premogli, domači trinajst. Povrhu vsega so zgrešili štiri proste mete in kar 22 trojk. A niso podrli rekorda po številu vrženih trojk v enem polčasu tekme v končnici. Ta ostaja v lasti Houston Rockets – njihova številka se je zaustavila pri 35 metih izza črte 7,25 metra, košarkarji Dallasa pa so v tem obračunu poskusili z 29 meti.

Posledično je bil temu primeren zaostanek devetih točk po prvih 24 minutah igre (45:54). Prav pogled na statistiko in vse zgrešene mete je pred nadaljevanjem vlival optimizem, saj so imeli gostje ogromno rezerv. A je bilo jasno, da se bo moralo na parketu nekaj konkretnega spremeniti, da bi se tehtnica lahko začela nagibati na stran Mavs. 

Razigral se je Curry

Ob vstopu v drugi polčas je prišla za Dallas najslabša mogoča novica. Luka je hitro izgubil dve žogi, na drugi strani je vroč postajal Curry, ki ga gostje niso znali zaustaviti. Praktično ga je nemogoče, ko pride v svoj ritem. Zadel je dve trojki in skupaj z Wigginsom sta bila osrednja junaka, da je prednost poskočila na +17 (64:47).

Stephen Curry | Foto: Reuters Foto: Reuters

Wiggins pa ni bil uspešen le v napadu. Odličen je bil zlasti v obrambi. Kot klop se je držal Dončića, ki je izgubljal žoge kot po tekočem traku. V tretji četrtini jih je štiri od skupno sedmih, kar je bila voda na domači mlin. Znano je, da košarkarji Golden State Warriors radi igrajo hitro košarko s protinapadi, in po izgubljenih žogah so se jim vrata do zmage na široko odprla. Ker povrhu vsega Dončićevi soigralci niso bili razpoloženi napadalno, je bil temu primeren rezultat na semaforju ob izteku tretje četrtine, ko so gostitelji na krilih Curryja vodili s 84:62.

Dončića zaustavili - več izgubljenih žog kot zadetih metov iz igre

A to še ni bila najvišja razlika med ekipama. Kmalu ob vstopu v zadnji del igre je bilo že +27 (96:69). Razmerje sil se ni spremenilo, čeprav so navijači Dallasa upali, da se bo morda ponovil 28. februar 2022, ko so njihovi ljubljenci prav v tej dvorani zadnjo četrtino dobili s 33:13 in dosegli zmago. Tokrat takšnega scenarija ni bilo pričakovati in kmalu je postalo jasno, da bo Dallas doživel katastrofo.

Dončić je zaključek obračuna kot vsi prvokategorniki presedel na klopi in imel čas razmišljati, kaj bo skupaj s soigralci spremenil v nadaljevanju serije. Njegova predstava je bila ena najslabših v končnici - dosegel je 20 točk (met za 3 3/10, za 2 3/8, prosti meti 5/8), zbral sedem skokov, le štiri asistence, izgubil pa sedem žog. In ko je bil on na parketu, je Dallas izgubljal za kar 30 točk.

Američani so hitro pobrskali po svoji statistiki in prišli do podatka, da je imel Luka prvič v končnici več izgubljenih žog kot doseženih metov iz igre.

Teksašani bodo morali hitro pozabiti na uvodni poraz, čeprav imajo verjetno v glavi kar nekaj vprašanj, saj je naslednji obračun na sporedu že v soboto ob 3. uri po slovenskem času. V uteho jim je lahko podatek, da so izgubili tudi obe uvodni tekmi proti Utahu in Phoenixu, na koncu pa oba preskočili. Proti drugemu so v svojo dvorano pripotovali celo z zaostankom 0:2.

Luka Dončić
Sportal Nov izziv dodatnih razsežnosti za Dončića
Luka Dončić Rick Carlisle
Sportal Oglasil se je nekdanji Dončićev trener: vedel je, da se bo to zgodilo

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Če bodo takšni meti uspevali Dončiću … #video
Luka Dončić
Sportal Legenda lige NBA prehvalil Dončića
Luka Dončić
Sportal Kar je naredil Dončić, odmeva po vsem svetu
LeBron James, Luka Dončić
Sportal Dončiću na dušo popihal tudi njegov veliki vzornik, javil se je tudi nekdanji trener
Luka Dončić, Marko Milič, Goran Dragić
Sportal Prvi Slovenec, ki je tlakoval pot Luki Dončiću: Ves čas smo v stiku
 
Ne spreglejte