Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 1. 2023,
5.17

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

28

Natisni članek

NBA Liga NBA Chicago Bulls Dallas Mavericks Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić

Nedelja, 8. 1. 2023, 5.17

1 leto, 3 mesece

Liga NBA, 7. januar

Dončić dvomljivcem še enkrat več zaprl usta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

28

Luka Dončić Dallas Mavericks | Luka Dončić je dosegel že svoj 55. trojni dvojček v karieri. | Foto Reuters

Luka Dončić je dosegel že svoj 55. trojni dvojček v karieri.

Foto: Reuters

Luka Dončić je bil proti New Orleans Pelicans s 34 točkami, desetimi skoki in desetimi asistencami prvi igralec srečanja in najzaslužnejši košarkar za zmago Dallasa s 127:117. Dončić se je že 55. v karieri v ligi NBA podpisal pod trojni dvojček. Čeprav je v prejšnjem mesecu blestel v ligi NBA in je prvi strelec tekmovanja, je kljub temu na lestvici kandidatov za osvojitev priznanja MVP zdrsnil na četrto mesto. Goran Dragić je ob zmagi Chicaga nad Utah Jazz (126:118) dosegel pet točk in štiri asistence.

Luka Dončić Saša Dončić
Sportal Saša Dončić želel svojemu sinu Luki, da se nauči na njegovih napakah

Učinek Luke Dončića: 34 točk (7/17 za 2, 3/6 za 3, 11/15 prosti meti), 10 sk., 10 as., 1 blokada, 7 izg. žog v 39:26

Učinek Gorana Dragića: 5 točk (1/2 za 2, 1/3 za 3), 1 sk., 4 as. v 13:13

Luka Dončić je proti New Orleans Pelicans prišel še do svojega 55. trojnega dvojčka v karieri. Tekmo je končal pri 34 točkah, desetih skokih in desetih asistencah, osmič v tej sezoni se je podpisal pod trojni dvojček z več kot 30 doseženimi točkami, skupno je bil to že njegov deveti v tem obdobju. S 55 trojnimi dvojčki je zdaj Dončić peti najbolj učinkovit košarkar med vsemi še aktivnimi košarkarji v ligi NBA, četrtič mu je trojni dvojček uspel proti New Orleansu.

Predstava Luke Dončića:

Dallas se je tako proti New Orleansu na deveti zaporedni tekmi še osmič dosegel zmago. Že v prvi četrtini so Mavs izkoristili odsotnost številnih košarkarjev Pelikanov, saj so med drugim manjkali Zion Williamson, C.J. McCollum in Brandon Ingram, in prvih 12 minut dobili s kar 34:15, ob polčasu je njihovo vodstvo znašalo 17 točk (63:46). New Orleans, ki je na tekmi zaostajal z največ 23 točkami zaostanka, ob tem je vodil le pri izidu 2:0, je v tretji četrtini prišel na razliko enajstih točk, a so nato košarkarji Dallasa znova dali v višjo prestavo in tekmo brez večjih pretresov pripeljali v svoje dobro s 127:117.

Podaja Dončića, ki je močno odmevala:

Dončić o zdravstvenih težavah, vprašaj pred tekmo z Oklahomo

Dončić je imel na prejšnji tekmi nekaj zdravstvenih težav. Med srečanjem z Bostonom so ga motile tudi bolečine v levem gležnju in prsnem košu. "Imam nekaj težav z zdravjem. A mislim, da so samo težave z alergijami, zato sem vzel nekaj zdravil. Danes sem se počutil že veliko bolje, včeraj sem bil še bolj slab," je po koncu dejal Dončić, ki ima ob tem še težave z gležnjem in bo najverjetneje izpustil tekmo v noči na ponedeljek proti Oklahomi. "Igram z bolečim in zatečenim gležnjem, zato bomo še videli, ali bom stopil na parket," je dejal Dončić, ki je v tej sezoni že izpustil nekaj tekem, ki sta si sledili v dveh zaporednih večerih.

Ali bo slovenski košarkar najverjetneje izpustil nedeljsko tekmo, trener Dallasa Jason Kidd še ni želel potrditi. "Je to očitno? Bomo videli, kako se bo počutil," je dejal Kidd. Dončić je sicer ob koncu druge četrtine prejel svojo deveto tehnično napako v sezoni, do morebitne 16., ki pomeni tekmo suspenza, mu jih tako manjka še sedem.

Luka Dončić je prejel še svojo deveto tehnično napako v tej sezoni. | Foto: Reuters Luka Dončić je prejel še svojo deveto tehnično napako v tej sezoni. Foto: Reuters

Tako kot New Orleans je bil na dvoboju oslabljen tudi Dallas Mavrericks. Ponovno so manjkali Josh Green, Dorian Finney-Smith in Maxi Kleber, Dallas je nedavno prekinil sodelovanje s Kembo Walkerjem. Ob kadrovskih težavah je pomembno vlogo znova prevzel Christian Wood, ki je kljub težavam z osebnimi napakami v 24 minutah dosegel 28 točk, šest skokov in dve blokadi. Odlično partijo je pokazal tudi novinec Jaden Hardy, ki je izkoristil ponujeno priložnost in dosegel 15 točk, ob tem sta bila pri Dallasu dvomestna še Tim Hardaway Jr. z 18 točkami ter Spencer Dinwiddie z 12.

"Jaden je bil danes naravnost odličen. Pomagal nam je dvigniti ritem igre, ves čas je napadal in niso ga mogli ustaviti. Je odličen košarkar in to je bilo danes več kot vidno na parketu," je pohvale na račun 20-letnega soigralca podelil Dončić.

Vrhunci tekme:

Boston Dallas Dončić
Sportal Konec sanjskega niza, Dončiću ponagajalo zdravje, Air Čančar navdušil #video

Jokić zadržal vodilno mesto, Dončić ni več med najboljšimi tremi

V soboto so v ligi NBA znova razkrili tudi osveženo lestvico ''Kia MVP Ladder'', kjer so razvrščeni vsi največji kandidati za osvojitev prestižnega priznanja, in na kateri je bil nekaj časa v vodstvu tudi Dončić. Čeprav je nato nanizal nekaj izjemnih predstav, pomagal Dallasu do sedmih zaporednih zmag in bil proglašen za najboljšega igralca meseca, mu to ni pomagalo doseči vidnejše uvrstitve na lestvici kandidatov za nagrado MVP. Prejšnji teden je bil tretji, nato pa zdrsnil za eno mesto.

Po novem je tako šele četrti največji kandidat za priznanje, ki ga je nazadnje osvojil Nikola Jokić. Srb jo je prejel že dvakrat zapored. Nagrado, ki bo po novem poimenovana po legendarnem Michael Jordanu, bi lahko dobil še tretjič, saj vodi na lestvici. V zadnjem obdobju zbira trojne dvojčke kot za stavo, v tej sezoni jih je zbral že deset, s povprečjem 25,2 točke, 10,7 skoka in 9,5 asistenc je v tem trenutku prvi favorit.

Na drugem mestu ostaja Jayson Tatum (30,7 točke, 8,2 skoka in 4,2 asistence), ki je na zadnjem srečanju zasenčil Dončića in v Dallasu dosegel šele svoj drugi trojni dvojček v karieri, na tretje mesto pa se je povzpel izkušeni Kevin Durant (29,9 točke, 6,7 skoka in 5,5 asistence), ki je v tej sezoni z Brooklynom pri vrhu vzhodne konference. Luka Dončić, ki je bil še ob koncu leta 2022 na tretjem mestu, je zdrsnil na četrto. Čeprav ima imenitno statistiko, najbolj razkošno v karieri (34,0 točke, 8,8 skoka in 8,7 asistence) ter je prvi strelec tekmovanja.

Kevin Durant je na lestvici "Kia MVP Ladder" prehitel 23-letnega slovenskega asa. | Foto: Reuters Kevin Durant je na lestvici "Kia MVP Ladder" prehitel 23-letnega slovenskega asa. Foto: Reuters

Na petem mestu lestvice je Giannis Antetokounmpo (Milwaukee), sledijo Joel Embiid (Philadelphia), Ja Morant (Memphis), Donovan Mitchell (Cleveland), Jaylen Brown (Boston), Zion Williamson (New Orleans), Shai Gilgeous-Alexander (Oklahoma City), James Harden (Philadelphia), LeBron James (LA Lakers), Julius Randle (New York) in Domantas Sabonis (Sacramento). Elitna družba najbolj raznovrstnih igralcev lige NBA.    

Denver Nuggets Vlatko Čančar
Sportal Čančar z Denverjem sam na vrhu zahodne konference, uspešen tudi Dragić #video

Goran Dragić je tokrat dosegel pet točk. | Foto: AP / Guliverimage Goran Dragić je tokrat dosegel pet točk. Foto: AP / Guliverimage Dragić s Chicagom do tretje zaporedne zmage

Najboljši strelski predstavi večera sta uspeli košarkarjema Chicaga Zachu LaVinu in DeMaru DeRozanu, ki sta se ob zmagi Bullsov nad Utahom (126:118) podpisala pod 36 in 35 točk. LaVine je ob sedmih skokih zadel še šest trojk iz dvanajstih poskusov, tri zaporedne mete za tri je dosegel v zadnji četrtini in Chicagu pomagal do vodstva z osmimi točkami naskoka, kar je bilo na koncu dovolj za novo zmago. Goran Dragić je po tretji zaporedni zmagi svoje ekipe v dobrih 13 minutah na parketu dosegel pet točk, štiri asistence in en skok. Za Utah je Finec Lauri Markkanen dosegel 28 točk.

Vrhunci tekme:

Liga NBA, 7. januar:

Lestvica:

Preberite še:

Luka Dončić Giannis Antetokounmpo
Sportal V Stožicah se obeta veliki spektakel z Dončićem in Antetokounmpom
Luka Dončić
Sportal Fantastično, kakšno priznanje za Luko Dončića
LeBron James Luka Dončić
Sportal Tekma All-Star: Dončić prejel več glasov, kot je prebivalcev Slovenije
Dallas Kemba Walker Luka Dončić
Sportal Ni bil prava okrepitev, Dallas odpustil Walkerja
Ne spreglejte