Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 1. 2023,
4.29

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,44

9

Natisni članek

Vlatko Čančar Vlatko Čančar Denver Nuggets Dallas Mavericks Jayson Tatum Boston Celtics Luka Dončić Luka Dončić NBA Liga NBA

Petek, 6. 1. 2023, 4.29

1 leto, 3 mesece

LIGA NBA, 5. JANUAR

Konec sanjskega niza, Dončiću ponagajalo zdravje, Air Čančar navdušil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,44

9

Košarkarji Dallasa so prekinili zmagoviti niz. Po sedmih zaporednih zmagah so v domači dvorani naleteli na premočnega tekmeca. Boston, najboljša ekipa lige NBA v tej sezoni, jih je nadigral in izkoristil slabši večer Luke Dončića. Prvega strelca lige so zdelale zdravstvene težave. Ob skromnem metu iz igre (7/23) je končal tekmo pri 23 točkah, v zadnji četrtini pa ga trener Jason Kidd ni več poslal na parket. Dončića je tako zasenčil prvi zvezdnik Bostona Jayson Tatum, ki se je podpisal pod trojni dvojček. Ob zmagi Denverja nad LA Clippers (122:91) se je z dvojnim dvojčkom (15 točk, 12 skokov) in atraktivnim zabijanjem izkazal Vlatko Čančar.

LeBron James Luka Dončić
Sportal Tekma All-Star: Dončić prejel več glasov, kot je prebivalcev Slovenije

Dallas Mavericks : Boston Celtics 95:124 (20:29, 46:64, 65:89)
Dončić 23 (9 sk.), Dinwiddie 18 (5 as.), Hardy 15, Wood 12 (12 sk.), Powell 10 (8 sk.), Hardaway Jr. 8; Tatum 29 (14 sk., 10 as., 2 bl.), Brown 19 (7 sk.), Smart in Brogdon 15, G. Williams 12, White 10, Horford 8, Hauser 5

Učinek Luke Dončića: 23 točk (met za tri 0/6, met za dve 7/17, prosti meti 9/11), 9 sk., 3 as., 4 izg. žoge v 31 minutah

Kako nepredvidljiva je lahko košarka v ligi NBA. Boston je na zadnji tekmi prejel kar 150 točk, Dallas pa pred tem na krilih Luke Dončića zmagoval kot po tekočem traku. A zdelo se je, kot da bi premor treh dni, ki so ga imeli na voljo Mavericks po zadnji zmagi nad Houstonom, uspaval izbrance Jasona Kidda. Boston, vodilna ekipa sezone, se je po dveh zaporednih porazih v Dallasu predstavil v zelo dobri podobi, s katero je dal misliti gostiteljem.

Vrhunci dvoboja v Dallasu:

Odločno je vstopil v dvoboj, povedel s 5:0, Dončić, ki je na zadnjih sedmih tekmah v povprečju dosegal kar 42 točk, pa je zgrešil prva dva meta in se hitro prepričal, kako dobro je strateg Keltov Joe Mazzulla pripravil obrambo, s katero je želel omejiti prispevek najboljšega strelca lige NBA. Celtics so se odlično pripravili na napad Dallasa, ki ni imel veliko rešitev, ob že tako zdesetkani zasedbi (znova so manjkali Kleber, Finney-Smith in Green) pa so bili slabo razpoloženi še igralci s klopi, kar je gostitelje hitro pahnilo v zaostanek.

Rezervisti Dallasa skoraj nevidni

Jayson Tatum je zasenčil Luko Dončića. Čeprav tudi on ni bil najbolj natančen pri metu iz igre (8/22), je v Dallasu vknjižil trojni dvojček (29 točk, 14 skokov in 10 asistenc), drugega v karieri. Celotna zasedba Dallasa je zbrala le 15 asistenc in s tem izenačila najslabši dosežek v tej sezoni. | Foto: Reuters Jayson Tatum je zasenčil Luko Dončića. Čeprav tudi on ni bil najbolj natančen pri metu iz igre (8/22), je v Dallasu vknjižil trojni dvojček (29 točk, 14 skokov in 10 asistenc), drugega v karieri. Celotna zasedba Dallasa je zbrala le 15 asistenc in s tem izenačila najslabši dosežek v tej sezoni. Foto: Reuters Če so pri Bostonu rezervisti marljivo polnili koš Dallasa in v prvem polčasu prispevali 26 točk, pa se je pri Dallasu kot košarkar, ki ni začel dvoboja od prve sekunde, v tem delu dvoboja med strelce vpisal le Kemba Walker. Z dvema točkama. Razmerje košev rezervistov je bilo torej 26:2 za goste, končni rezultat prvega polčasa pa zelo podoben, Boston ga je dobil prepričljivo z 18 točkami prednosti (64:46).

Najboljša ekipa sezone je bila raznovrstna. Vroči strelec Jaylen Brown (na zadnjih šestih tekmah je dal vselej vsaj 29 točk) je prvič zadel v polno šele na začetku druge četrtine, v prvem polčasu pa dal le štiri točke, a je garal v obrambi, zlasti ob pokrivanju Dončića. Prvi zvezdnik Bostona Jayson Tatum se je strelsko razigral šele proti koncu prvega dela in bil nato z 11 točkami, toliko jih je dosegel tudi rezervist Malcolm Brogdon, prvi strelec svoje ekipe. Je pa Tatum izstopal tudi z večjim številom asistenc in skokov, s tem pa vložil resno kandidaturo za trojnega dvojčka.

Gostje so navduševali s preprostostjo akcij v napadu in veliko boljšim odstotkom meta iz igre, v prvem polčasu so zbrali 17 asistenc, Dallas, katerega igra je zelo trpela, pa se je podpisal pod zgolj štiri. Zelo dobro so Kelti metali tudi za tri točke (10/23 – 43,5 odstotka), gostitelji pa so od 16 poskusov zadeli zgolj dva (12,5 odstotka).

Luka Dončić je prvič v letu 2023 ostal praznih rok z Dallasom. Zmagovitega niza Mavericks je konec. Zbral je le tri asistence. Tako malo jih ni imel vse od 27. februarja 2022, ko je dvoboj z Golden State Warriors končal z le dvema asistencama. | Foto: Reuters Luka Dončić je prvič v letu 2023 ostal praznih rok z Dallasom. Zmagovitega niza Mavericks je konec. Zbral je le tri asistence. Tako malo jih ni imel vse od 27. februarja 2022, ko je dvoboj z Golden State Warriors končal z le dvema asistencama. Foto: Reuters

Zdravstvene težave Luke Dončića

Dallasu nič ni šlo dobro od rok. Čeprav si tega ni želel in je večkrat iskal proste soigralce, je moral Dončić ob zelo kakovostni obrambi gostov prevzemati odgovornost nase. Razen Spencerja Dinwiddieja ni imel dovolj razigranega soigralca, ki bi zadeval v serijah in razbremenil Ljubljančana, igralca decembra v ligi NBA, ki so ga za nameček pestile še zdravstvene težave.

Po prvi četrtini se je v bolečinah prijemal za levi gleženj, odšel za nekaj minut v slačilnico, ko se je vrnil in pri zaostanku (28:40) vstopil v igro sedem minut pred koncem polčasa, je večkrat zašepal, obenem pa ga je ovirala še bolečina v prsnem košu. Navijači so bili priča tudi bolečemu pokašljevanju, ki je dodatno nakazovalo, da ima Dončić med dvobojem z Bostonom zdravstvene težave.

Kelti zadržali prednost, Tatum do drugega trojnega dvojčka

Jayson Tatum je z Bostonom prekinil niz dveh zaporednih porazov. Na zadnji tekmi so Kelti proti Oklahoma Cityju prejeli kar 150 točk, tokrat pa so jih Dallasu dovolili le 95.  | Foto: Reuters Jayson Tatum je z Bostonom prekinil niz dveh zaporednih porazov. Na zadnji tekmi so Kelti proti Oklahoma Cityju prejeli kar 150 točk, tokrat pa so jih Dallasu dovolili le 95. Foto: Reuters Boston je v drugem polčasu zlahka ohranil dvomestno prednost. Navijači Dallasa so dobili malce upanja, ko so se Mavericks približali na zaostanek z 59:72. Še vedno so večinoma zadevali člani začetne peterke z izjemo Reggieja Bullocka, ki je dvoboj končal brez točke. A sledile so tri zaporedne trojke razigranih Keltov, ki so lažje od pričakovanj našli praznino v obrambi Dallasa in večino metov z razdalje zadeli z neoviranih položajev.

Ko je Boston znova dvignil prednost nad 20 točk, Dončić, ki zaradi štirih osebnih napak in načetega zdravja ni igral na vso moč v obrambi, pa ni in ni več mogel zadeti iz igre, so si gostje pred zadnjo četrtino priigrali visoko prednost +24.

Mladi Ljubljančan, ki je pred tekmo izvedel, da je v glasovanju za tekmo All-Star prejel šesto največje število glasov, v zadnji četrtini ni več stopil na parket. Celtics niso hoteli ničesar prepustiti naključju in še naprej igrali z uradno postavo. In to z razlogom. Dallas je najboljši del predstave prikazal v uvodni polovici zadnje četrtine, ko se je na krilih rezervista Jadna Hardyja, ta je bil na koncu s 15 točkami tretji strelec svojega moštva, in pa Dwighta Powlla, ki je kar pet od svojih osmih skokov zbral v napadu, približal na -15. Boston se je hitro odzval. Po minuti odmora sta Jayson Tatum in Jaylen Brown začela polniti koš gostiteljev, Tatum pa je obenem dopolnil zbirko asistenc in tako nekaj minut pred koncem zmagoslavno odkorakal proti klopi s svojim drugim trojnim dvojčkom v karieri. 

V neposrednem obračunu dveh kandidatov za osvojitev priznanja MVP je tako zasenčil Dončića, zlasti z razkošno statistiko, v kateri je ob 29 točkah zbral 14 skokov in 10 asistenc, Dallas pa je po sanjskih tednih, v katerih je nanizal kar sedem zmag, vendarle okusil grenkobo poraza. In to najvišjega v tej sezoni. Z 29 točkami je izgubil le še na gostovanju v Chicagu.

Navijače Mavericks pa je zaskrbelo še nekaj. Kaj se je dogajalo z Luko Dončićem, da je pokazal manj prepričljivo predstavo, kot so je bili od njega vajeni v prejšnjih tednih? Eden od odgovorov se je ponujal sam. Na drugi strani je vendarle stala najboljša ekipa sezone, ki je obrambno vrsto močno podredila cilju, da razoroži vročega Slovenca. In pri tem je bila zelo uspešna, nato pa je svoje opravilo še zdravje.

Goran Dragić
Sportal Dragić jo je z Biki zagodel nekdanjemu klubu: po 12 zmagah se je niz končal #video

Dallas bo na naslednji tekmi v noči na nedeljo gostil New Orleans, nato ga čaka pet zaporednih gostovanj (Oklahoma City, LA Clippers, LA Lakers in dvakrat Portland), 18. januarja pa se bo vrnil domov in gostil Atlanto.

Vlatko Čančar je ob zmagi vknjižil dvojni dvojček, znova je atraktivno zabil. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Vlatko Čančar je ob zmagi vknjižil dvojni dvojček, znova je atraktivno zabil. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Rezervist Čančar se je izkazal

Košarkarji Denver Nuggets so na domačem parketu zanesljivo odpravili LA Clippers (122:91). Vidnejšo vlogo ob zmagi je odigral Vlatko Čančar, ki je v igro vstopil s klopi in v slabih 27 minutah igre dosegel dvojni dvojček - 15 točk, 12 skokov. Dodal je še eno asistenco. Znova je navdušil z atraktivnim zabijanjem.

Denver je vso tekmo nadzoroval potek, prvo četrtino je dobil z 32:15, ob polčasu vodil za 34 (66:32), pred zadnjo četrtino pa kar za 43 (102:59). Do konca srečanja so Kalifornijci prednost sicer nekoliko stopili.

Prvi zvezdnik zmagovalcev Nikola Jokić tokrat strelsko ni bil najbolj razpoložen. V dobrih 24 minutah je dosegel 12 točk, šest skokov in devet asistenc. Jamal Murray je tekmo končal z 18 točkami, Nah'Shon Hyland pa s 16. Pri Clippers je največ točk, 13, dosegel Norman Powell.

Denver je drugi na zahodu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Denver je drugi na zahodu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Denver je s 25 zmagami na 38 tekmah drugi v zahodni konferenci, z istim izkupičkom zmag in porazov je pred njim Memphis.

Ta je v četrtek s 123:115 slavil pri Orlando Magic, Ja Morant je ob zmagi dosegel 32 točk, Jaren Jackson pa dvojni dvojček - 31 točk, 10 skokov.

Vrhunci srečanja med Denverjem in LA Clippers:

Markkanen Raketam nasul kar 49 točk

Finec Lauri Markkanen, ki je lani na evropskem prvenstvu v osmini finala zagrenil življenje Hrvaški, se je tokrat znesel še nad košarkarji Houston Rockets. V najbolj vroči predstavi, odkar se dokazuje v ligi NBA, je prispeval kar 49 točk. S tem je poskrbel za finski rekord, obenem pa pomagal Utahu (131:114) še do prekinitve bolečega niza petih zaporednih porazov.

Markkanen je v Salt Lake Cityju, kjer bo letos 19. februarja tekma All-Star, zablestel že v uvodni četrtini, v kateri je dosegel 18 točk. To je bil njegov rekord, prvovrstno predstavo pa je začinil s 14 točkami v zadnji četrtini in se tako ustavil tik pod 50. Markkanen je sicer edini košarkar v ligi poleg Stephena Curryja, ki se lahko pohvali s povprečjem vsaj 20 točk na tekmo ter 50-odstotno natančnostjo metov iz igre in 40-odstotnim metom za tri točke. Proti Raketam je iz igre metal 15/27.

Liga NBA, 5. januar:

Lestvica:

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Dončićev sanjski niz se nadaljuje, Dragić spremljal rekorden dosežek
Luka Dončić Giannis Antetokounmpo
Sportal V Stožicah se obeta veliki spektakel z Dončićem in Antetokounmpom
Luka Dončić
Sportal Fantastično, kakšno priznanje za Luko Dončića
Ne spreglejte