Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 4. 2024,
5.27

Osveženo pred

4 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Nikola Jokić Luka Dončić Luka Dončić Houston Rockets Dallas Mavericks NBA Liga NBA

Ponedeljek, 1. 4. 2024, 5.27

4 tedne, 1 dan

Liga NBA, 31. marec

Neverjeten šov Dončića! Liga NBA česa takega še ni videla. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Luka Dončić Houston | Luka Dončić je z Dallasom v izjemnem nizu. Na gostovanju pri Houston Rockets, ki so pred tem dobili 11 zaporednih tekem, je prispeval izjemnih 47 točk, od tega skoraj polovico v uvodni četrtini, s katero se je vpisal v zgodovino lige NBA. | Foto Reuters

Luka Dončić je z Dallasom v izjemnem nizu. Na gostovanju pri Houston Rockets, ki so pred tem dobili 11 zaporednih tekem, je prispeval izjemnih 47 točk, od tega skoraj polovico v uvodni četrtini, s katero se je vpisal v zgodovino lige NBA.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallasa so na krilih fantastične predstave Luke Dončića, ki je prispeval kar 47 točk, navduševal s spektakularnimi potezami in postavljal nove mejnike, v gosteh ugnali Houston (125:107). Mavericks so tako spodrezali krila najbolj vroči ekipi lige NBA, ki je pred tem dobila kar 11 tekem zapored. Dallas je nanizal že sedem zmag, na lestvici zahodne konference pa skočil na peto mesto! Končnico sta si zagotovila Oklahoma City in branilec naslova Denver, pri katerem je znova blestel Nikola Jokić.

Houston Rockets : Dallas Mavericks 107:125 (24:36, 45:66, 73:91)

Najboljši strelci: Smith Jr. 28 (trojke 5/7), Holiday 16, Whitmore 13, Green 12, Landale 11, VanVleet 10; Dončić 47, Irving 24 (trojke 4/9), Exum 13 (trojke 3/3), Washington Jr. 12 (trojke 3/5)

Učinek Luke Dončića: 47 točk (met za tri 9/16, met za dve 9/14, prosti meti 2/5), 12 sk., 7 as., 2 ukr. žogi, 4 izg. žoge v 35 minutah

Victor Wembanyama
Sportal Zalučal žogo med občinstvo, zdaj bo moral plačati

Ne, to ni prvoaprilska šala, ampak realnost. Kruta realnost za tekmece, ki se morajo spopasti z razigranim Luko Dončićem, ki je že večkrat poudaril, kako igra v tej sezoni najboljšo košarko v karieri, všečna in čudovita realnost pa za vse ljubitelje košarke v Sloveniji, ki so lahko upravičeno ponosni na 25-letnega Ljubljančana.

Vrhunci dvoboja med Houstnom in Dallasom:

Tokrat je košček bogatega opusa čarovnij in spektakularnih potez, pa tudi nizanja košev in točk, v čemer je v tej sezoni najboljši v ligi NBA, občutil Houston. Čeprav se je Dallas odpravil na gostovanje k teksaškemu sosedu, ki je z 11 zaporednimi zmagami veljal za najbolj vročo ekipo v ligi NBA, je hitro pokazal, kdo je v tem trenutku boljši. In to prepričljivo boljši. Rakete so bile nemočne. Dallas jim ni dovolil, da bi sploh poletele v nebo.

Njihov cilj, da bi si priigrale zmago, še kako potrebno v boju za deseto mesto, ta kot zadnje še pelje v dodatne kvalifikacije za končnico lige NBA (play-in), se je izkazal za neuresničljivega. Ob tako popolnem večeru 25-letnega Slovenca, ki mu je že po tradiciji v najpomembnejšem in najbolj ranljivem obdobju priskočil na pomoč Kyrie Irving, je bilo zmagovitega niza Houstna hitro konec. Dončić mu je nasul kar 47 točk. Toliko, kot mu jih ni prav nihče v tej sezoni.

Dallas našel nepremagljivo začetno peterko

Luka Dončić je navkljub bolečinam v kolenu stisnil zobe in popeljal Dallas do nove pomembne zmage v boju za končnico.  | Foto: Reuters Luka Dončić je navkljub bolečinam v kolenu stisnil zobe in popeljal Dallas do nove pomembne zmage v boju za končnico. Foto: Reuters Ko so rakete nazadnje gostile Dallas, so ga odpihnile za skoraj 30 točk (122:96). A tako je bilo konec prejšnjega leta. Dobre tri mesece pozneje je bilo marsikaj drugače. Na tisti tekmi namreč ni bilo Dončića, ni bilo niti Irvinga, prav tako Danteja ExumaP. J. Washingtona Jr. in Daniela Gafforda. Houston je imel tako takrat opravka s povsem drugačno Kiddovo ekipo, ta, ki pa je nastopila v razprodani dvorani Toyota Center (18.055 gledalcev) v noči na ponedeljek, pa je še enkrat več demonstrirala silno moč, znanje in potencial, s katerim bi lahko v tej sezoni napravila odmeven rezultatski presežek.

Dallas je vedno boljši. Ne le, da je dobil zadnjih sedem tekem. Dobil je kar 11 od zadnjih 12 srečanj, na lestvici zahodne konference ujel New Orleans, tako da je vse bližje zagotovitvi nastopa v končnici že po rednem delu. Dallas je v tej sezoni začel dvoboj s peterko Dončić – Irving – Jones – Washington – Gafford na 11 tekmah. Dobil je vse tekme, tako da je omenjena začetna peterka v tej sezoni še nepremagljiva.  

Vrhunci Luke Dončića proti Houstnu:

Čaroben večer nakazal že spektakularen koš na ogrevanju

Slovenski košarkarski velemojster Dončić obožuje največje izzive. Houston je bil v zadnjih tednih, čeprav že nekaj časa ne more računati na poškodovanega turškega centra Alperena Senguna, nerešljiva uganka za tekmece v ligi NBA. Ko pa se je na rakete nameril Dallas, je bil tako boljši, da je obračun v določenih trenutkih celo spominjal na dvoboj mačke z mišjo. In to najbolj po zaslugi Luke Dončića!

Slovenski zvezdnik je ponudil eno najboljših predstav v tej sezoni. Da bi bil lahko to njegov večer, je namignil že z atraktivno potezo med ogrevanjem. Žogo je v visokem loku vrgel proti semaforju, nato pa je čudežno zadela cilj in popestrila že tako razkošno zbirko Dončićevih spektakularnih mojstrovin.

Da bo to poseben večer Luke Dončića, je Ljubljančan nakazal že med ogrevanjem, ko je zadel koš po tem drznem, a še kako spektakularnem metu, ko je žogo v visokem loku vrgel proti osrednjemu zaslonu, od katerega se je žoga odbila v koš:

Če je Houston po začetnih vodstvih s 5:2 in 10:5 še verjel, da bi lahko proti Dallasu nadzoroval potek dogodkov in ustavil glavni orožji Kiddove čete, to pa je za mnoge trenutno najboljši klubski dvojec lige NBA, Luka Dončić in Kyrie Irving, pa jim je dal nekdanji košarkar Olimpije in madridskega Reala hitro vedeti, da jih čaka večer, poln trpljenja.

Zgodovinski podvig v prvi četrtini

Dončiću je v napadu uspevalo malodane vse. Uvodno četrtino je končal s tako kraljevskim izkupičkom, da bi težko našli boljšega. Dallas je popeljal do lepe prednosti (36:24), sam pa imel prste vmes pri kar 33 točkah. Od tega jih je 22 dosegel sam, preostalih 11 pa je bilo doseženih po njegovih podajah.

Luka Dončić se je zapisal v zgodovino lige NBA kot prvi košarkar, ki je od sezone 1996/97, ko so začeli tekme spremljati s podrobno statistično obdelavo v številnih kategorijah, naprej v eni izmed četrtini dosegel vsaj 22 točk, 8 skokov in 4 asistence:

Tako je prvo četrtino, v kateri je nastopil vseh 12 minut, sklenil z 22 točkami, 8 skoki in 4 asistencami. To bi bila za številne košarkarje lige NBA sanjska statistika izkupička na celotni tekmi. Brez obotavljanja bi ga vzeli za svojega, če bi imeli to možnost, Ljubljančan pa je to dosegel zgolj v uvodni četrtini. Zanimivo je bilo, da se Irving v njej sploh ni vpisal med strelce, a je Dallas imel še vedno v žepu +12. Statistični guruji na drugi strani velike luže so hitro prišli do spoznanja, da ga od sezone 1996/97, ko se je v ligi NBA začelo podrobnejše beleženje statističnih prvin na tekmah, pa vse do danes ni bilo junaka, ki bi v posamezni četrtini napravil kaj podobnega. Dončić je tako znova rušil mejnike in postavljal rekorde.

Luka Dončić je proti Houstnu zadel v polno kar devet trojk. Zanimivo je, da je imel na dvoboju najslabši odstotek pri prostih metih, za dve in tri točke pa je metal neprimerno bolje. Dallas je sicer na tekmi zadel kar 24 od 47 metov za tri točke, kar znaša imenitnih 52 odstotkov. | Foto: Reuters Luka Dončić je proti Houstnu zadel v polno kar devet trojk. Zanimivo je, da je imel na dvoboju najslabši odstotek pri prostih metih, za dve in tri točke pa je metal neprimerno bolje. Dallas je sicer na tekmi zadel kar 24 od 47 metov za tri točke, kar znaša imenitnih 52 odstotkov. Foto: Reuters

Že v uvodni četrtini je zadel kar pet trojk, tudi od table, če je bilo potrebno, kar sicer pogosto trenira na treningu. Košarkarji Houstna so ga skušali zaustaviti na vse možne načine, a jim je prvi zvezdnik Dallasa odčital lekcijo. Že šestič v tej sezoni je v eni izmed četrtin dosegel vsaj 20 točk.

Dončić po cirkuškem košu: Ko sem bil mlad, sem bil natakar

V nadaljevanju je prednost gostov še zrasla. Dončić je prvo polovico druge četrtine preskočil, saj si je privoščil dragocen počitek. V igro se je vrnil pri prednosti 47:35 (+12), pred tem je do svojih prvih točk na tekmi prišel tudi Irving, nato pa je Ljubljančan ponovil vajo iz prve četrtine. Nadaljeval je svoj festival zadetih trojk, polnil koš gostiteljem tudi s polrazdalje, in prvi polčas sklenil pri neverjetnih 32 točkah!

Luka Dončić se je na gostovanju pri teksaških sosedih izkazal z izjemno predstavo. | Foto: Guliverimage Luka Dončić se je na gostovanju pri teksaških sosedih izkazal z izjemno predstavo. Foto: Guliverimage

Dallas je z njegovo pomočjo ter odlično kolektivno obrambo, Houston je dosegel le 45 točk, na odmor odšel z ogromno prednostjo +21, socialna omrežja pa so nadaljevala vročo temo, kateri košarkar v ligi NBA bi si najbolj zaslužil priznanje MVP. Dončić po najnovejši objavi vodstva lige na lestvici kandidatov zaostaja le še za prvim favoritom Nikolo Jokićem.

Najbolj neverjeten koš dvoboja:

Dončić je na gostovanju v Houstonu zaigral v slogu prekaljenega MVP. Ko je v tretji četrtini šel še korak naprej in v slogu čarovnika, s katerim je zakuhal že ogromno ''cirkuških'' uspešnih metov, popeljal Dallas na +25 (47:72), je poskrbel za eno najbolj posrečenih potez ne le večera, ampak verjetno kar meseca. Uspel mu je izjemen koš, ko je iz zelo zahtevnega položaja (pokrival ga je Jabari Smith Jr.) vrgel proti košu z eno roko, in to na presenečenje mnogih "od spodaj", a navkljub temu senzacionalno zadel cilj! Zaploskalo mu je tudi domače občinstvo. "Nisem bil presenečen, ko sem zadel. Ko sem bil mlad, sem bil natakar," je Dončić z odgovorom na vprašanje, zakaj se je odločil za tako nenavaden met, nasmejal prisotne novinarje.

Dončić je tudi dvakrat zapored nesebično, v svojem slogu, saj je sledil neoviran met soigralca, na trojki našel Danteja Exuma. Avstralec je bil podobno kot pri zadnjem metu na nedavnem gostovanju v Sacramentu natančen.

Luka Dončić je izenačil rekord franšize po številu zadetkih trojk v eni sezoni (257). Toliko jih je pred skoraj tremi desetletji zadel George McCloud:

Houston je v nadaljevanju vendarle dokazal, zakaj je v zadnjem obdobju med najboljšimi ekipami v ligi NBA. Še zdaleč se ni predal, ampak se do konca tretje četrtine, v kateri je Dončić svoj strelski šov popeljal do neverjetnih 47 točkah, približal Dallasu na -18. Tudi po zaslugi izkušenega Freda VanVleeta, ki je bil skoraj nezgrešljiv pri metu za tri točke.

Prebudil se je še Irving, Dallas pri sedmih zaporednih

Kyrie Irving je v zadnji četrtini dosegel kar 15 od 24 točk, dodal pa je tudi sedem asistenc. | Foto: Reuters Kyrie Irving je v zadnji četrtini dosegel kar 15 od 24 točk, dodal pa je tudi sedem asistenc. Foto: Reuters Upanje v domači dvorani na preobrat je še živelo, a se je pri Mavericks prebudil Kyrie Irving. Svoj strelski barometer pogosto spravi na najvišjo stopnjo zlasti v zadnji četrtini. Izjeme ni predstavljajo niti gostovanje pri Houstnu. Prednost je zrasla nad 20 točk, pri rezultatu 87:111 pa se je na parket vrnil Dončić. Houston se resda še ni predal, iz igre je poleg Jabarija Smitha Jr., ki je na koncu ob odličnem metu za tri točke 5/7 dosegel 28 točk, začel zadevati še Aaron Holiday, a se bližje kot na 15 točk zaostanka ni nikoli več približal. Dallas je tri minute pred koncem vodil s 118:103 in varno peljal tekmo novi zmagi naproti.

Ko se je dve minuti pred koncem na semaforju zasvetil rezultat 122:105, je bil zmagovalec dokončno odločen, Kidd pa je lahko poslal najboljše igralce na klop. V zadnji četrtini je tako Irving močno popravil svojo statistiko in jo sklenil pri 24 točkah, Dončić pa se je lahko pohvalil s 47 točkami, 12 skoki, 7 asistencami in dvema ukradenima žogama. Zadel je kar devet trojk in s tem izenačil rekord kariere.

Luka Dončić je že v prvem polčasu zbral 32 točk, po treh četrtinah pa se je lahko pohvalil že s 47! | Foto: Guliverimage Luka Dončić je že v prvem polčasu zbral 32 točk, po treh četrtinah pa se je lahko pohvalil že s 47! Foto: Guliverimage

Na tekmi je izgubil štiri žoge, kar se še zdaleč ni izkazalo za usodno težavo. Dallas je velemojstrsko prekinil zmagoviti niz Houstna, najdaljši v tej sezoni (11 zaporednih zmag je nanizal tudi Boston), zdaj pa je v naletu Dallas. Še drugič v tej sezoni je pri sedmih zaporednih zmagah, osmo pa bo iskal v noči na sredo v San Franciscu pri Golden Statu. Če bi mu uspelo, bi tako postavil najdaljši zmagoviti niz vse od šampionskega leta 2011.

Stephen Curry je proti San Antoniu dosegel 33 točk. V noči na sredo bo gostil Dončićev Dallas. | Foto: Reuters Stephen Curry je proti San Antoniu dosegel 33 točk. V noči na sredo bo gostil Dončićev Dallas. Foto: Reuters

Golden State, naslednji tekmec Dallasa, je sicer v noči na ponedeljek ugnal San Antonio s 117:113. Največ točk je dosegel Stephen Curry (33), ki je za tri točke metal 7/15, Draymond Green pa je dodal 21 točk in 11 skokov. Bojevniki so se z zmago še utrdili na desetem mestu, ki še vodi v play-in. Pri poražencih je znova opozoril nase mladi francoski orjak Victor Wembanyama (32 točk in 9 skokov).

Fantastični Jokić popeljal Denver v končnico

V uvodnem srečanju večera si je Denver po visoki zmagi nad Clevelandom (130:101) že zagotovil nastop v končnici lige NBA. Dvoboj je zaznamoval kdo drug kot Nikola Jokić. Srbski as, ki bo konec avgusta nastopil tudi na dobrodelni poslovilni tekmi Gorana Dragića v Ljubljani, je proti Cavaliersom zbral kar 26 točk, 18 skokov in 16 asistenc.

To je bil že njegov 22. trojni dvojček v tej sezoni, skupno v karieri pa 128.! Jokićev imeniten nastop je še toliko bolj vreden, saj je še nedavno čutil bolečine v desnem zapestju, njegov trener Michael Malone pa že peto tekmo zapored ni mogel računati na pomoč Kanadčana Jamala Murrayja. Izkazal se je Kentavious Caldwell-Pope. Dosegel je 22 točk, največ v tej sezoni, trojke pa metal imenitnih 7/10. Reggie Jackson in Michael Porter Jr. sta dodala po 19 točk, moštvo še vedno poškodovanega slovenskega reprezentanta Vlatka Čančarja pa je tako prekinilo niz dveh porazov. Nuggets so zadeli kar 21 trojk, največ v tej sezoni. Jackson je zadel vseh pet metov z velike razdalje.

Pri Clevelandu, ki v zadnjem obdobju ni v najboljši formi, saj je izgubil kar osem od 12 tekem, sta dosegla največ točk Evan Mobley (23) in Jarrett Allen (19), Donovan Mitchell pa jih je ob skromnem metu iz igre dal zgolj 13.

Jamesovih 40 ob 90-odstotnem metu za tri točke

LeBron James je izenačil svoj najboljši strelski izkupiček v tej sezoni. | Foto: Reuters LeBron James je izenačil svoj najboljši strelski izkupiček v tej sezoni. Foto: Reuters Dončić je bil strelski kralj večera v ligi NBA. Mejo 40 točk sta dosegla tudi zvezdnika klubov iz mesta angelov, LeBron James (LA Lakers) in Paul George (LA Clippers). 39-letni kralj James je navdušil s strelsko predstavo proti Brooklynu. Za tri točke je zadeval kot za stavo. Od desetih metov je zgrešil le enega. To je bila že njegova 1485. tekma v karieri, na njej pa je izenačil najboljši strelski izkupiček v tej sezoni, jezernikom pa pomagal do zmage nad Brooklynom (116:104). Lakers, pri katerih sta izstopala tudi Anthony Davis (24 točk in 14 skokov) ter Rui Hachimura (20 točk in 10 skokov) so na zadnjih šestih tekmah zmagali kar petkrat. Zanimivo je, da so člani začetne peterke dosegli kar 114 od 116 točk. Zdaj želijo na lestvici prehiteti Sacramento, blizu je tudi sedmouvrščeni Phoenix.

LA Clippers so v gosteh odpravili Charlotte (130:118). Omenjenega tekmeca so premagali že 12. zapored, George pa je z 41 točkami postavil osebni strelski vrhunec sezone. Za tri točke je metal 8/12. Hrvat Ivica Zubac je prispeval 24 točk in 12 skokov, Kawhi Leonard je dodal 23 točk. Pri gostiteljih, ki so na zadnjih devetih tekmah zmagali le enkrat, je bil najbolj razpoložen strelec Miles Bridges (33 točk).

Oklahoma prvič po letu 2020, Embiid se vrača

Poleg Denverja si je nastop v končnici zagotovil tudi vodilni klub zahodne konference Oklahoma City. In to kako! S 113:112 je premagal New York, zmagoviti koš pa je slabi dve sekundi pred koncem dosegel prvi zvezdnik Shai Gilgeous-Alexander. Thunder so se uvrstili v končnico prvič po letu 2020, Avstralec Josh Giddey pa je vknjižil trojni dvojček (16 točk, 13 skokov in 12 asistenc). To je njegov tretji ''triple-double'' v karieri, vse tri je dosegel vselej, ko je igral proti New Yorku! Najboljši strelec srečanja je bil Jalen Wiliams (33), Gilgeous-Alexander jih je dodal 19. Pri poražencih je bil najboljši Jalen Brunson (30), ki pa je zapravil priložnost za zmago. Ob zvoku sirene je zgrešil met za dve točki.

Napet zaključek srečanja med New Yorkom in Oklahomo Cityjem:

Philadelphia 76ers so prekinili niz treh zaporednih porazov. Premagali so Toronto s 135:120. Pri zmagovalcih je Kelly Oubre Jr. dosegel osebni strelski rekord v tej sezoni (32 točk), trojke je metal 6/11. Trener Nick Nurse je pred srečanjem pojasnil, da je Joel Embiid, ki se vrača po operaciji levega kolena (6. februar), v soboto opravil lažji trening v Torontu. Tako bi se lahko Kamerunec, ki želi letos na olimpijskem turnirju v Parizu igrati za ZDA, kmalu vrnil na parket.

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Po norem trilerju Dallas in Dončić vstala od mrtvih

Liga NBA, 31. marec:

Lestvica:

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dončić legendarnemu Srbu jasno pokazal, kaj si misli #video
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Pred izjemnim Dončićem le še eden
Ne spreglejte