Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 1. 2021,
3.15

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,36

Natisni članek

Kristaps Porzingis LaMelo Ball Charlotte Hornets Dallas Mavericks Liga NBA Luka Dončić Luka Dončić

Četrtek, 14. 1. 2021, 3.15

3 leta, 3 mesece

Liga NBA, 13. januar

Čudežni Luka Dončić z novim rekordom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,36
Luka Dončić | Luka Dončić je proti Charlotte Hornets podelil največ blokad (4) v karieri, sicer pa tekmo končal pri 34 točkah, 13 skokih in 9 asistencah. Ena asistenca mu je zmanjkala do trojnega dvojčka. | Foto Guliverimage

Luka Dončić je proti Charlotte Hornets podelil največ blokad (4) v karieri, sicer pa tekmo končal pri 34 točkah, 13 skokih in 9 asistencah. Ena asistenca mu je zmanjkala do trojnega dvojčka.

Foto: Guliverimage

Dallas Mavericks so na krilih izvrstnega Luka Dončića, ki je podelil največ blokad v karieri (štiri), podaljšali zmagoviti niz na štiri zmage. Slovenski košarkarski čarodej je bil od trojnega dvojčka oddaljen le asistenco - 34 točk, 13 skokov, devet asistenc. Tokrat so s 104:93 padli Charlotte Hornets, pa čeprav glavni trener Rick Carlisle zaradi karantene in covid-19 protokolov ni mogel računati na Josha Richardsona, Maxija Kleberja, Doriana Finneyja-Smitha, Dwighta Powella in Jalena Brunsona. Zato pa so navijači Dallasa pozdravili vrnitev rekonvalescenta Kristapsa Porzingisa.

James Harden
Sportal Bradati ostrostrelec Houstona le izsilil odhod v Brooklyn

Koronavirus ter z njim povezani striktni protokoli lige NBA so zdesetkali vrste Dallas Mavericks, ki so morali ponedeljkov obračun proti New Orleans Pelicans preložiti. Teksačanom se je v nadaljevanju tedna vendarle prižgala zelena luč za odhod na gostovanje k Charlotte Hornets, a glavni trener Rick Carlisle na letalo ni mogel popeljati peterice Josha Richardsona, Maxija Kleberja, Doriana Finneyja-Smitha, Dwighta Powella in Jalena Brunsona.

Vrhunci igre Luke Dončića

A je imel v svojih vrstah Luko Dončića in povratnika po poškodbi Kristapsa Porzingisa. Latvijec je oktobra prestal operacijo kolena in izpustil uvodnih devet tekem nove sezone. Hitro je zadel dve trojki, tekmo pa končal pri 16 točkah v 21 minutah. "Neverjeten igralec je. Na parketu je prebil le dvajset minut. Za prvo tekmo je odigral izvrstno. Vse boljši bo. Potrebovali ga bomo," je Dončić spregovoril o rekonvalescentu.

Izjemna tretja četrtina, rekord po številu blokad

Noro predstavo je medtem spet zrežiral slovenski virtuoz. Že v prvi četrtini je nakazal, da bi lahko bila to njegova noč. Enajstim točkam je v statistiko vpisal še pet asistenc, na parketu pa prebil vseh 12 minut. Potem ko je večji del druge četrtine presedel na klopi, je zacvetel v tretji, v kateri je dosegel kar 16 točk.

Dallas je takoj ob začetku drugega polčasa vodil že za 20 točk pri rezultatu 63:43, a so se domačini približali na deset točk zaostanka (62:72). Prav Luka je bil tisti, ki je z raznovrstno igro poskrbel, da je Dallas v zadnji del tekme vstopil s prednostjo 15 točk. Od trojnega dvojčka je bil oddaljen le še dve asistenci. Povrhu vsega je podelil tudi štiri blokade, kar je njegov rekord v ligi NBA. "Rekel sem super, ima štiri blokade. Ko bi imel vsaj jaz eno, sem si zaželel," se je nasmejal 224 centimetrov visoki Boban Marjanović, ki je velik Dončićev prijatelj, za zmago pa je v 15 minutah prispeval osem točk.

Trojnega dvojčka ni izsiljeval, Dallas medtem popeljal do četrte zaporedne zmage

Ker so imeli Mavericks otipljivo prednost, ne bi bilo nič nenavadnega, če bi Carlisle v zadnji četrtini Dončića kar pustil sedeti na klopi. A ga je še enkrat poslal v ogenj. Slovenski košarkar je bil osrednja figura ob četrti zaporedni zmagi Dallas Mavericks. Le asistenca, ki je v zaključku ni izsiljeval, mu je zmanjkala do trojnega dvojčka. Pohvalil se je lahko s 34 točkami, 13 skoki, devetimi asistencami in štirimi blokadami. Predvsem pa je bil vesel dejstva, da je zadel tudi trojke - pet iz devetih poizkusov.

Z zmago se je Dallas oddolžil Sršenom za poraz ob koncu leta 2020, ko so ga ponižali s 118:99. Na tisti tekmi so povsem zaustavili Dončića, ki je dosegel zanj skromnih 12 točk, zlati slovenski reprezentant pa se je v noči na četrtek oddolžil za takratno bolj bledo predstavo.

Trener Dallasa Rick Carlisle se je podpisal pod 800. zmago v ligi NBA, po tekmi pa je bil poln hvale na račun mladega slovenskega košarkarja. "Ta njegova statistika je bila spektakularna, a igral je še bolje, kot kažejo številke," je začel 61-letnik na klopi teličkov. "Dončić ima vse možnosti, da postane eden najboljših košarkarjev vseh časov. Pri tem ne mislim zgolj za njegove veščine in statistiko, s katero lahko postreže, ampak tudi za njegovo držo na parketu ter vodstvene sposobnosti," je še dodal Carlisle.

Harden poskrbel za vroče dogajanje s prestopom k Brooklyn Nets

Na gostovanju so bili uspešni tudi košarkarji Milwaukee Bucks, ki so imeli v svojih vrstah razpoloženega Giannisa Antetokounmpoja -  pohvalil se je z novim trojnim dvojčkom (22 točk, deset skokov in deset asistenc).

James Harden bo po novem član Brooklyn Nets. | Foto: Reuters James Harden bo po novem član Brooklyn Nets. Foto: Reuters

Že pred samim dogajanjem na parketu pa je v noči na četrtek dvignil temperaturo James Harden. Zvezdnik lige NBA je naposled le izsilil prestop iz Houston Rockets v Brooklyn Nets, kjer bo zdaj skupaj s Kevinom Durantom in Kyriejem Irvingom sestavljal napadalni trojček. Lahko pa se je že veselil zmage novega moštva, ki je v newyorškem derbiju premagalo New York Knicks. S 26 točkami je bil pri Nets strelsko najbolj razpoložen Durant.

Luka Dončić
Sportal Lastnik Dončićevega Dallasa razkril, od kod toliko okužb v klubu

Los Angeles Lakers so tokrat zanesljivo opravili z Oklahoma City Thunder s 128:99. Ob tem je bil spet najboljši strelec LeBron James, ki je v vsega 27 minutah dosegel 26 točk, dodal pa še šest skokov in sedem podaj. Tudi jezerniki so dosegli četrto zmago zapovrstjo in so na lestvici dve zmagi pred mestnimi tekmeci Clippers. Tudi ti so ponoči slavili, in sicer proti New Orleans Pelicans s 111:106. Pri poražencih je zaradi protokolov lige za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom manjkal Zion Williamson.

16 pozitivnih na novi koronavirus, prestavljeni še dve tekmi

Vodstvo lige NBA je v izjavi za javnost sporočilo, da je bilo ob zadnjem testiranju 16 košarkarjev pozitivnih na novi koronavirus. Ob tem so morali prestaviti še dve dodatni tekmi, ki bi morali biti na sporedu v noči iz petka na soboto. Vodstvo lige je zadnje teste na novi koronavirus opravilo v tednu med 6. in 13. januarjem in med 497 testi zabeležilo 16 pozitivnih primerov. Vsi so oziroma bodo morali najmanj dva tedna v samoosamitev.

Ob tem je precejšnje število košarkarjev po več klubih v karanteni tudi zaradi preverjanja bližnjih stikov ali nespoštovanja protokolov lige v boju s covidom-19. Zato so bili v NBA prisiljeni prestaviti že nekaj tekem. Danes so brez tekem ostali košarkarji Washington Wizards proti Utah Jazz ter Phoenix Suns proti Atlanta Hawks. Dodatno sta prestavljeni še srečanji med Detroit Pistons in Washington Wizards ter Phoenix Suns in Golden State Warriors.

Že pred tem so bili prestavljeni dvoboji Houston - Oklahoma, Boston - Miami, Dallas - New Orleans, Chicago - Boston in Boston - Orlando. Da bi moštva lahko igrala tekme, morajo imeti na voljo vsaj osem razpoložljivih igralcev, glede na zadnje težave zaradi vzpostavljenih zdravstvenih protokolov pa že potekajo pogovori, da bi lahko ekipe razširile kader na večje število igralcev.

Liga NBA, 13. januar:

Charlotte Hornets : Dallas Mavericks 93:104
Rozier 18; Dončić 34 točk (met za 3 5/9, za 2 9/16, prosti meti 1/2), 13 skokov, 9 asistenc, 4 blokade, 2 ukr. žogi, 4 izg. žoge v 35 min., Hardaway jr. 18, Porzingis 16

Detroit Pistons : Milwaukee Bucks 101:110
Grant 22; Antetokounmpo 22, 10 sk in asis., Holiday 21

New York Knicks : Brooklyn Nets 109:116
Randle 30; Durant 30, Brown in Harris 15

Minnesota Timberwolves : Memphis Grizzlies 107:118
Beasley 28, Towns in Russel po 25; Valančiunas 24 (16 skokov), Allen 20. 

Oklahoma City Thunder : Los Angeles Lakers 99:128 
Gilgeous-Alexander 17, Roby 11; James 26, Harrell 21.

Los Angeles Clippers : New Orleans Pelicans 111:106 
Leonard 28 (9 podaj), George 27; Alexander-Walker 37 (8 skokov), Ingram 22.

Sacramento Kings : Portland Trail Blazers 126:132 
Fox 29, Hield 26; Lillard 40 (13 podaj), McCollum 28 (10 podaj).

Washington Wizards - Utah Jazz*

Boston Celtics - Orlando Magic*

Phoenix Suns - Atlanta Hawks*

* - tekme so prestavljene zaradi okuženosti s koronavirusom

Lestvica:

Preberite še:

Miami Heat
Sportal Miami brez Dragića izgubil po podaljških, izjemen met Jamesa #video
Kyrie Irving
Sportal Ker ni nosil maske, zvezdniku NBA grozi huda kazen #video
Luka Dončić
Sportal Dončić ostal brez tistega, kar ima najraje, sršen Hayward "pikal" v prvem polčasu #video
Ne spreglejte