Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 2. 2024,
5.01

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,82

Natisni članek

Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Cleveland Cavaliers NBA Liga NBA

Sreda, 28. 2. 2024, 5.01

2 meseca

Liga NBA, 27. februar

Nočna mora za Dončića in Dallas #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,82
Luka Dončić | Luka Dončić je s soigralci Dallasa doživel boleč poraz, potem ko je že kazalo na zmago. A je sledil neverjeten met Clevelanda za končni uspeh. | Foto Reuters

Luka Dončić je s soigralci Dallasa doživel boleč poraz, potem ko je že kazalo na zmago. A je sledil neverjeten met Clevelanda za končni uspeh.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski dragulj Luka Dončić je bil še kot 24-letnik na zadnji tekmi izjemen, a se mu je po koncu dvoboja s Cleveland Cavaliers tako kot soigralcem pred oči spustila tema. Po veliki drami so se zmage s 121:119 veselili domačini, čeprav je še dve sekundi pred iztekom igralnega časa kazalo na uspeh Teksašanov, nato je neverjetno trojko z zvokom sirene s svoje strani zadel Max Strus in zavil tabor Dallasa v črno. Dončić je dvoboj končal s 45 točkami, 14 asistencami in 9 skoki, kar pomeni, da mu je le skok zmanjkal do trojnega dvojčka.

Luka Dončić
Sportal Nova vragolija Luke Dončića #video

Cleveland Cavaliers : Dallas Mavericks 121:119

Mitchell 31 (trojke 7/11), Strus 21 (trojke 7/10); Dončić 45 (met za 3 6/11, za 2 11/18, prosti meti 5/5), 14 as., 9 sk., 3 ukr. žoge, 1 izg. žoga v 41 min., Irving 30.

Vrhunci tekme med Cleveland Cavaliers in Dallas Mavericks

Navijači Cleveland Cavaliers slavijo svojega junaka Maxa Strusa. S približno 18 metrov je ob zvoku sirene zadel zmagoviti koš in razžalostil gostujoči tabor, ki ni mogel verjeti, kakšna trojka je uspela domačemu košarkarju. Poraz je potisnil Dallas na osmo mesto zahodne konference, kar pomeni, da bi v tem primeru moral odigrati dodatne kvalifikacije za končnico, medtem ko so Cavs zdaj druga zasedba na vzhodu.

A je še 2,6 sekunde pred koncem kazalo na veliko zmagoslavje Mavericksov, potem ko je Luka Dončić dobro asistiral P. J. Washingtonu, ki je izpod koša zadel za 119:118. Cavaliers niso imeli več minute odmora in so žogo dali vročemu Strusu, ki je pred tem zadel že šest trojk – vseh 21 točk je tako dosegel s trojkami. Zalučal jo je s svoje sredine igrišča za veliko zmagoslavje. Njegov zmagoviti met z zvokom sirene je bil drugi najdaljši v ligi NBA po sezoni 1996/97.

Dončić je nekoliko oviral Strusa ob zmagovitem košu, a mu je vseeno uspel izjemen met za zmago. | Foto: Guliverimage Dončić je nekoliko oviral Strusa ob zmagovitem košu, a mu je vseeno uspel izjemen met za zmago. Foto: Guliverimage

Najdaljši met je dosegel Devont Graham iz New Orleansa, ki je pred tremi leti zadel zmagoviti koš z 18 metrov.

Neverjeten met Strusa za zmago

Poraz je bil za Dončića in soigralce še toliko bolj frustrirajoč, potem ko so štiri minute pred koncem še vodili s 110:100. In prav Strus je bil tisti, ki ga bodo v taboru Dallasa sanjali, saj je v zaključku tekme zadel kar pet trojk.

Na svoji zadnji tekmi kot 24-letnik, čeprav je bil v Sloveniji že 28. februar, ko Luka praznuje rojstni dan, je bil slovenski košarkarski dragulj sicer spektakularen. Dvoboj je končal s 45 točkami, 9 skoki, 14 asistencami in 3 ukradenimi žogami. A mu ni bilo do veselja pred številnimi slovenskimi navijači, ki so se zbrali v dvorani Rocket Mortgage FieldHouse – Cleveland velja za največjo slovensko skupnost v ZDA. Po zadnjih ocenah živi v tem delu Amerike približno 60 tisoč izseljenih Slovencev in njihovih potomcev.

Prav posebnega sprejema je bil deležen tudi Kyrie Irving, ki je pred leti skupaj z LeBronom Jamesom popeljal Cavalierse do naslova prvaka lige NBA. In prav Irving je bil s 30 točkami in 6 skoki še edini preostali razpoloženi igralec v gostujočem taboru.

Dramatičnih zadnjih pet minut igre

Dallasu ni kazalo dobro že v prvem polčasu. Natančneje v drugi četrtini, ko so domači vodili s 15 točkami razlike pri 56:41. A je Dončić s trojko začel preobrat vse do vodstva Mavsov v zadnji četrtini z desetimi točkami prednosti (110:100).

Luka je kot rock zvezdnik – v Clevelandu ga je pričakalo veliko slovenskih navijačev

Toda Cavalierji so v dobrih dveh minutah naredili hitro serijo 15:3, od tega je Strus zadel štiri trojke, in Donovan Mitchell, ki je prav tako tekmo končal pri sedmih trojkah, še eno. Navijači so bili že takrat v deliriju, ozračje v areni pa dodobra naelektreno.

V ključnem trenutku je napako naredil Irving, ki je po podaji Tima Hardawaya jr. nenamerno prestopil črto za avt, kmalu zatem pa je Strus zadel novo trojko za 106:110. A se je Irving oddolžil in na drugi strani 3:16 pred koncem zadel trojko za 113:106. Vendar je imel Strus nov odgovor in iz rokava stresel novi trojki ter svoje moštvo z 2:35 pred koncem približal na 112:113.

Ni minilo veliko časa, ko je Mitchell – ob Dončiću z 31 točkami drugi strelec dvoboja – z novo trojko popeljal Cleveland do vodstva s 115:113, nakar je Josh Green na drugi strani s hitrim prodorom 45,6 sekunde pred zadnjim zvokom sirene izenačil na 115:115. Spet je na sceno z novo trojko stopil Mitchell in popeljal Cavse do prednosti treh točk (118:115) – na semaforju je pisalo še 29,8 sekunde igralnega časa. Domači navijači so bili z mislimi že pri zmagi, a so morali še nekoliko počakati na končno veselje.

Dallas je namreč prek Irvinga hitro prišel do točke zaostanka, Cleveland je imel napad za zmago. Po dobri obrambi Dallasa so domači 8,3 sekunde pred iztekom izgubili žogo, posledično pa so se Mavsom odprla vrata do raja. Dončić je po podvajanju pod obročem dobro zaposlil Washingtona, ki je na veliko veselje zadel za 119:118. A je bilo kratkotrajno, saj se je soj luči usmeril v osrednjega junaka Strusa, ki je zadel met kariere s svoje strani igrišča za 121:119.

"Ta poraz mora nekaj časa še smrdeti"

"Ne glede na bolečino poraza, moramo hitro obrniti na novo stran," je po porazu dejal glavni trener Jason Kidd, medtem ko je Irving na vprašanje, ali je treba pozabiti ta poraz, nazorno odgovoril: "Ne izplakneš takšnega poraza. Ljudje smo. Ta mora še smrdeti nekaj časa. Nekaj čustev moraš dati iz sebe. Dreti se moraš, ko prideš v hotelsko sobo, ali se pogovoriti s komerkoli potrebuješ, šele nato splakneš. To je proces."

Luka Dončić | Foto: Reuters Foto: Reuters

Luka Dončić in soigralci ne bodo imeli veliko počitka, saj jih že v noči na četrtek čaka težko gostovanje pri Toronto Raptors, ki so zmagali na treh zaporednih obračunih, to pa bo za slovenskega košarkarja prva tekma pri dopolnjenih 25 letih.

Dallas je na zadnjih desetih tekmah izgubil le trikrat, a ima zdaj dva zaporedna poraza. Popotovanja po vzhodu tako ni začel dobro, potem ko je pred tem že izgubil z Indiana Pacers. Po gostovanju v Kanadi bo sledil še prihod na vroči teren v Boston – najboljša ekipa lige – nato bodo Dončićevi naporen teden zaključili na domačih tleh s Philadelphia 76ers, in to ob 19. uri po našem času.

Liga NBA, 27. februar:

Lestvica:

Preberite še:

Indiana Dallas
Sportal Najprej popihal na dušo Dončiću, nato prekinil sanjski niz Dallasa #video
Toronto Raptors : Indiana Pacers
Sportal Najprej ustavili Dallas, nato je njihov niz končal Toronto
Boston Celtics Jayson Tatum
Sportal Presegli so Dallas
Steve Kerr
Sportal Postal bo najboljši trener v liga NBA

 

Ne spreglejte