Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 12. 2023,
6.06

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,67

Natisni članek

NBA Cleveland Cavaliers Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Četrtek, 28. 12. 2023, 6.06

4 mesece

Liga NBA, 27. december

Cleveland z neverjetnim preobratom v Dallasu ohladil Dončića #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,67
Dallas Cleveland | Luka Dončić je v zadnjem obdobju v imenitni formi. Že šestič zapored je v prvem polčasu dosegel vsaj 21 točk! Skupno je bil z 39 točkami prvi strelec večera lige NBA, a se je zmage veselil Caris LeVert, ki je v zadnji četrtini poskrbel za izjemen preobrat gostov. | Foto Reuters

Luka Dončić je v zadnjem obdobju v imenitni formi. Že šestič zapored je v prvem polčasu dosegel vsaj 21 točk! Skupno je bil z 39 točkami prvi strelec večera lige NBA, a se je zmage veselil Caris LeVert, ki je v zadnji četrtini poskrbel za izjemen preobrat gostov.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallasa so zadnjo letošnjo tekmo na domačem parketu izgubili s Clevelandom (110:113). Čeprav so v prvem polčasu vodili že za +20, Luka Dončić je v tem delu srečanja dosegel 29 od skupno 39 točk, so v zadnji četrtini povsem popustili in iz rok izpustili dobro prednost. Gostje so z delnim rezultatom 15:0 prišli do vodstva, povedli s 111:105, Seth Curry pa je ob zvoku sirene zapravil priložnost za podaljšek. Dončića, najbolj vročega strelca večera v ligi NBA, čaka nov zahteven izziv že v noči na petek, ko bo gostoval pri najboljši ekipi zahodne konference Minnesoti.

Dallas Mavericks : Cleveland Cavaliers 110:113 (39:27, 69:54, 90:82)
Dončić 39, Curry 19 (trojke 5/9), Hardaway Jr. 14, Exum 13; LeVert 29 (trojke 6/11), Allen 24, 23 sk., Okoro 22, Niang 16

Učinek Luke Dončića: 39 točk (za tri 3/10, za dve 11/19, prosti meti 8/10), 7 sk., 6 as., 2 ukr. žogi, 2 blok., 5 izg. žog v 36 minutah

Dallas Mark Cuban
Sportal Soglasna podpora prodaji Dallas Mavericks

Vrhunci dvoboja v Dallasu:

Dolgo je kazalo, da bo dvoboj v Dallasu minil v znamenju uspeha domače ekipe, ki se je proti Clevelandu za letos poslovila od domače dvorane American Airlines Center, a se gostje niso predali. Čeprav so v prvem polčasu ponudili bistveno manj in niso imeli odgovora na novo izjemno predstavo Luke Dončića, so v odločilnih trenutkih zadnje četrtine z izjemnim preobratom zaostanek 97:106 pretopili v zmago s 113:110, s katero so dokazali, da zmorejo zmagovati v nizu tudi brez kopice manjkajočih prvokategornikov.  

V Teksas so prispeli močno oslabljeni, saj so manjkali najboljši strelec Donovan Mitchell (bolezen), Ty Jerome (gleženj), Darius Garland (čeljust), Evan Mobley (koleno) in še nekateri, a jim to ni preprečilo novega uspeha, že šeste zmage na zadnjih sedmih tekmah, s katero so pokvarili letošnje slovo Mavericksom od domačega občinstva.

Smejalo se je tudi Cubanu 

Mark Cuban ni več večinski lastnik franšize Dallas Mavericks. | Foto: Reuters Mark Cuban ni več večinski lastnik franšize Dallas Mavericks. Foto: Reuters

Sprva še zdaleč ni dišalo po takšnem razpletu. Štiriindvajsetletni slovenski zvezdnik je v prvem polčasu znova navduševal. Podobno kot na nedavnem gostovanju v Phoenixu, ko je v božični rapsodiji dosegel kar 50 točk, podelil pa še 15 asistenc, se je izkazal tudi s Clevelandom. Za dvoboj je bil zaradi težav z levo stegensko mišico vprašljiv, a je junaško stisnil zobe in že v uvodni četrtini prispeval kar 20 točk. Gostom iz zvezne države Ohio je paral živce z neustavljivimi prodori in natančnimi meti iz igre. Znova je bil vroč, še tretjič zapored je v prvi četrtini dosegel vsaj 17 točk.

Clevelandu so pripadle le uvodne minute. Vodili so še s 7:4, nato so na krilih Ljubljančana na parketu zagospodarili Telički. Varovanci Jasona Kidda so povedli s 15:12, Dončić je že takrat prispeval 11 točk, nato se je razigral še Seth Curry. Ko mu je LD77 z novo čarovnijo, še eno v nizu atraktivnih asistenc, omogočil neoviran met za tri točke, brat zvezdnika Golden Stata Stephena Curryja pa je povišal prednost na 37:21, je dvorana norela od navdušenja.

Izjemna asistenca Luke Dončića, po kateri je Seth Curry zadel trojko:

To je bila ena najlepših akcij večera. Med občinstvom se je takrat upravičeno smejalo tudi Marku Cubanu, ki si je s prodajo 73-odstotnega deleža franšize pošteno napolnil žepe. Bogati družini Adelson in Dumont sta mu odšteli 3,5 milijarde evrov, a bo še naprej nadzoroval športne odločitve v klubu.

Vrnitev Greena, Irving izpustil deseto tekmo zapored

V uvodni četrtini je po dolgem času za Dallas zaigral Avstralec Josh Green, tako da je trener Jason Kidd izmed (naj)boljših varovancev zaradi zdravstvenih težav pogrešal le še Kyrieja Irvinga, ki je zaradi poškodbe stopala izpustil že deseto zaporedno tekmo, ter Nemca Maxija Kleberja. Dallas je uvodno četrtino dobil z 39:27, Dončić pa si je nato privoščil krajši počitek.

Luko Dončića je med srečanjem pokrival tudi Isaac Okoro. | Foto: Reuters Luko Dončića je med srečanjem pokrival tudi Isaac Okoro. Foto: Reuters

Njegovim soigralcem je šlo v nadaljevanju sprva odlično. Zadevali so za tri točke, povedli kar za +20 (50:30), a se zasedba Cavaliersov ni predala. Znižala je na +7 (49:56), nato se je znova prebudil Dončić. Podobno kot na nedavnem gostovanju v Phoenixu je bil nezgrešljiv s črte prostih metov. Dallas je odgovoril z delnim rezultatom 9:0, vroči slovenski as pa je prvi polčas, čeprav je ob koncu zgrešil nekaj metov, končal pri izjemnih 29 točkah! Dallas si je priigral dobro prednost (69:54), dišalo je po domači zmagi.

Detroit Pistons
Sportal Padel je neslaven rekord lige NBA

Allen kraljeval pod košema, nato se je razigral še LeVert

Jarrett Allen je zbral 24 točk in kar 23 skokov, od tega devet v napadu! Drugič v karieri je tako zbral vsaj 20 točk in skokov na eni tekmi. | Foto: Reuters Jarrett Allen je zbral 24 točk in kar 23 skokov, od tega devet v napadu! Drugič v karieri je tako zbral vsaj 20 točk in skokov na eni tekmi. Foto: Reuters V nadaljevanju je Dallas izgubil tisto, kar ga je krasilo v prvem polčasu. Vse težje je dosegal koše, pri gostih, kjer je pod košem kraljeval Jarrett Allen, ki je na koncu zbral kar 24 točk in 23 skokov, pa se je razigral Caris LeVert. Cleveland je bil vse bližje. Gostiteljem je začel nagajati met z razdalje, zadevali so vse manj trojk, hkrati pa imeli vse več težav v obrambi, saj so stežka prihajali do skokov. Gostje so jih v napadu zbrali kar 18, Dallas le sedem. Še večja razlika je bila v skupnem številu skokov (57 proti 37 v korist Clevelanda), podobno je bilo tudi pri asistencah (33 proti 21).

Dončić, na katerem so gostje večkrat podvajali obrambo, je skušal po ustaljenem receptu takrat zaposliti soigralce, ki so se jim takrat ponujali neovirani meti, a žoga ni hotela skozi mrežico. Prednost Dallasa se je topila, a jo je Curry z dvema zaporednima trojkama, pred tem so Mavericks zapored zgrešili kar 14 metov za tri točke, le vrnil na 86:74. Do konca tretje četrtine je prednost padla na +8. Dončić je v tem delu srečanja prispeval pet točk, skupno je bil pri 34.

Pet črnih minut Dallasa, Cleveland naredil 15:0

Luka Dončić, ki je imel v zadnji četrtini nekaj pripomb na sojenje, se bo v noči na petek v gosteh pomeril z Minnesoto. | Foto: Reuters Luka Dončić, ki je imel v zadnji četrtini nekaj pripomb na sojenje, se bo v noči na petek v gosteh pomeril z Minnesoto. Foto: Reuters V zadnjem delu srečanja, v katerem si je prvi zvezdnik Dallasa znova privoščil težko potreben počitek, so se gostje iz Clevelanda nekajkrat približali, a so Mavericks po edini trojki Danteja Exuma, ki je v začetni peterki dobil prednost pred Grantom Williamsom, še vodili za +8 (97:89).

Ko se je vrnil na parket Dončić, so kmalu sledile črne minute Kiddove čete. Začelo se je z izgubljeno žogo Ljubljančana, nato je sledilo nekaj njegovih zgrešenih metov iz igre, podobno neuspešni so bili tudi njegovi soigralci, v tem obdobju pa so na plin stopili gostje, zaigrali na vse ali nič in prek razigranih posameznikov, Caris LeVert je ob šestih trojkah končal dvoboj pri 29 točkah, mejo 20 točk pa je poleg dominantnega centra Allena presegel še Isaac Okoro (trojke 4/7), poskrbeli za preobrat.

V petih minutah so povsem ustavili napad Dallasa in z delnim rezultatom 15:0 zaostanek devetih točk (96:105) prelevili v vodstvo s 111:105. Gostitelji, ki so zgrešili deset zaporednih metov iz igre, so se znašli v skoraj brezizhodnem položaju, Cleveland je vodil s 113:107, a je nato Dončić s trojko le še povrnil nekaj upanja na čudežen preobrat. In res, ko je Georges Niang dobrih osem sekund pred koncem zgrešil oba prosta meta, čeprav ga v ligi NBA, kar zadeva to krasi izjemno visok odstotek, se je Dallasu ponudila priložnost. Natanko leto dni po nepozabnem podvigu Dončića proti New Yorku, ko je Dallas v zadnji minuti vstal od mrtvih in nadoknadil zaostanek devetih točk, Ljubljančan pa se je izkazal s kar 60 točkami in veličastnim trojnim dvojčkom, je znova zadišalo po podaljšku.

Caris LeVert je bil največji junak zmage Clevelanda v Teksasu. | Foto: Reuters Caris LeVert je bil največji junak zmage Clevelanda v Teksasu. Foto: Reuters

Dončić je krenil v zadnji napad, a sta ga LeVert in Allen odlično pokrila. S skrajnimi močmi je v zadnjih sekundah srečanja s težavami podal žogo do Curryja, ki je do takrat metal trojke 5/8, a ta ni dobro sprejel žoge. Max Strus je blokiral njegov met iz težkega položaja, ostalo je pri 113:110 za Cleveland. Dallas se je tako od domače dvorane in leta 2023 poslovil z bolečim porazom.

Curry je z 19 točkami postavil osebni strelski rekord sezone, Dončić, drugi najboljši strelec lige NBA, pa je že 14. na zadnjih 15 tekmah presegel mejo 30 točk. Kaj pa učinek Greena, ki se je vrnil na parket po 12 tekmah? V 21 minutah je prispeval dve točki in pet asistenc.

Durant postavil nov rekord

Dončić je bil z 39 točkami najboljši strelec večera v ligi NBA. Kaj pa se je dogajalo na preostalih tekmah? Najbližje Slovencu sta bila Shai Gilgeous-Alexander in Jalen Williams. Dosegla sta 36 točk in Oklahoma Cityju pomagala do zmage nad New Yorkom (129:120). Williams je blestel v zadnji četrtini, v kateri je ob metu 6/7 dosegel kar 17 točk. Pri Knicksih, ki so izgubili kar 18 žog, sta bila najboljša strelca Julius Randle (25) in Jalen Brunson (24). Oklahoma je prvič po sezoni 2015/16 na uvodnih 29 srečanjih zbrala 20 zmag.

Phoenix, ki je na božični dan na domačem parketu ostal praznih rok proti razigranemu slovenskemu zvezdniku, je v gosteh premagal Houston (129:113), dvoboj pa je z 18. trojnim dvojčkom v karieri zaznamoval Kevin Durant. Prispeval je 27 točk, 10 skokov in 16 asistenc. Toliko uspešnih podaj v karieri še ni zbral, tako da je poskrbel za osebni rekord. Sonca so tako po treh zaporednih porazih le dočakala zmago, v gosteh pa so zmagala prvič po 26. novembru. Eric Gordon je proti nekdanjemu klubu dosegel 27, Devin Booker pa 20 točk. Pri gostiteljih sta izstopala Turek Alperen Sengun (24) in Jalen Green (23).

Milwaukee je na krilih Giannisa Antetokounmpa (32 točk, 10 skokov in 8 asistenc) ter Khrisa Middletona (27 točk in 10 asistenc) napolnil koš Brooklyna in zmagal v gosteh s 144:122, Toronto je nadigral Washington in ga odpravil za 30 točk (132:102), prvi strelec srečanja je bil OG Anonuby (26).  

Philadelphia je brez poškodovanega Joela Embiida zlahka ugnala Orlando s 112:92. V napadu so se pri zmagovalni ekipi najbolj izkazali Tyrese Maxey (23), Tobias Harris in De'Anthony Melton (oba 22), pri poražencih, ki so dosegli najmanj točk v tej sezoni, jih je dal največ Nemec Franz Wagner (24).

Natanko leto dni od epske predstave proti New Yorku

Danes mineva natanko leto dni od Dončićevega epskega podviga proti New York Knicksom. Takrat je slovenski as tekmecem nasul kar 60 točk, tem pa dodal 21 skokov in 10 asistenc ter kot prvi košarkar v zgodovini lige NBA poskrbel za takšen trojni dvojček (60/20/10).

Kako se je Luka Dončić izkazal pred letom dni proti New Yorku:

 

V najmočnejši košarkarski ligi na svetu je zbral že 62 trojnih dvojčkov, skoraj na vsaki tekmi pa podre kakšnega od rekordov, bodisi lige, še pogosteje pa teksaške franšize. V torek je že presegel mejo deset tisoč doseženih točk v karieri in postal šele šesti igralec v ligi NBA, ki je dosegel petmestno število točk pred 25. rojstnim dnem.

To mu je uspelo na 358. tekmi. Manj od njega so jih v preteklosti potrebovali le rekorder Wilt Chamberlain (236 tekem), Michael Jordan (303), Elgin Baylor (315), Kareem Abdul-Jabbar (319), Oscar Robertson (334) in George Gervin (355), Dončić se je na večni lestvici izenačil z Bobom McAdoojem (358). "Kralj" LeBron James je denimo za omenjeni dosežek potreboval 368 tekem.

Phoenix Dallas
Sportal Božična rapsodija Luke Dončića, liga NBA česa takega še ni videla! #video

Liga NBA, 27. december:

Lestvica:

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Američani so si po sanjski predstavi Dončića privoščili Bookerja
Detroit Pistons
Sportal Na pragu sramote, kot je v ligi NBA še ni bilo
Ne spreglejte