Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 12. 2019,
7.20

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,91

Natisni članek

Liga NBA Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Boston Celtics Goran Dragić Goran Dragić Miami Heat Vlatko Čančar Vlatko Čančar Denver Nuggets

Četrtek, 19. 12. 2019, 7.20

4 leta, 3 mesece

Liga NBA, 18. december

Luka Dončić že poskakuje in zadeva trojke, podvig Miamija #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,91
Luka Dončić | Luka Dončić je prvič v tej sezoni dvoboj Dallasa spremljal v obleki na klopi za rezervne igralce. | Foto Guliver/Getty Images

Luka Dončić je prvič v tej sezoni dvoboj Dallasa spremljal v obleki na klopi za rezervne igralce.

Foto: Guliver/Getty Images

V ligi NBA so v noči na četrtek nastopili vsi trije klubi s slovenskimi legionarji. Dallas je brez poškodovanega Luke Dončića, ki je prvič v tej sezoni bodril soigralce v obleki s klopi, doma ostal praznih rok proti Bostonu (103:109), Miami je v derbiju vzhodne konference brez Gorana Dragića v gosteh premagal Philadelphio (108:104) in poskrbel, da v ligi ni več neporaženih gostiteljev, Denver pa je z Vlatkom Čančarjem, ki je zaman čakal na priložnost trenerja, doma odpravil Orlando (113:104).

Slovenski košarkarski biser Luka Dončić je po nezgodi na nedavni tekmi z Miamijem še vedno na seznamu poškodovanih igralcev Dallasa. Iz teksaškega moštva so po nedeljskem spopadu Dallasa in Miamija, na katerem si je 20-letni Ljubljančan zvil gleženj, sporočili, da njegova poškodba ni prehuda in da se bi njihov najboljši strelec lahko vrnil že kmalu, medtem ko je Lukova mama Mirjam Poterbin pred kratkim povedala, da je bil zvin gležnja hujši in Luke na delu letos ne bomo več videli.

Trener Rick Carlisle je po dvoboju z Bostonom (103:109) dal vedeti, da se zdravstveno stanje enega najbolj vročih košarkarjev na svetu izboljšuje in da bo Ljubljančan odpotoval z ekipo na naslednjo tekmo, ko Mavericks čaka gostovanje pri moštvu Philadelphia Sixers.

Vrhunci dvoboja med Dallasom in Bostonom:

Walker Dallasu povzročal največ težav

Slovenski as je dvoboj spremljal v obleki. | Foto: Guliverimage/Getty Images Slovenski as je dvoboj spremljal v obleki. Foto: Guliverimage/Getty Images Ljubljančan, ki mu vsi ljubitelji košarke želijo čim hitrejšo vrnitev, se je na dvoboju v Bostonu znašel v novi vlogi. Prvič v tej sezoni je spremljal obračun soigralcev v obleki na klopi za rezervne igralce. Dvoboj je doživljal čustveno, se veselil vsake dobre poteze soigralcev, teh pa je bilo v primerjavi z gosti iz Bostona vseeno premalo, da bi si lahko Dallas prislužil kaj več kot poraz s šestimi točkami (103:109).

Mavericks so tako v neposrednem obračunu tretjeuvrščenih ekip, udarili sta se najboljši tretji ekipi zahodne in vzhodne konference, še drugič v tej sezoni izgubili proti Keltom.

Dallasu je podobno kot na prvi tekmi v tej sezoni, na kateri je Dončić dosegel 34 točk in bil prvi strelec tekme (106:116), največ težav v napadu povzročal Kemba Walker. Tokrat se je ustavil pri 32 točkah in zadel pet od desetih trojk. Precejšen delež točk v napadu sta prispevala še Jaylen Brown (26, met iz igre 8/18, 9 skokov) in Jayson Tatum 24 (met za tri 2/10, 8 skokov), pri gostiteljih, ki so dobili prvi polčas (55:50), nato pa močno padli v igri in v tretji četrtini dosegli zgolj 18 točk, kar je najslabši dosežek v tej sezoni, pa je bil prvi strelec Kristaps Porzingis.

Kemba Walker je bil z 32 točkami najboljši strelec srečanja v Dallasu, s katerim je Boston prekinil niz dveh zaporednih porazov. | Foto: Reuters Kemba Walker je bil z 32 točkami najboljši strelec srečanja v Dallasu, s katerim je Boston prekinil niz dveh zaporednih porazov. Foto: Reuters

Latvijec je prispeval 23 točk, 13 skokov in tri blokade, a iz igre ni bil najbolj natančen, saj je zadel osem od 19 metov (2/7 za tri točke). Seth Curry je dodal 20 točk (trojke 4/8), Tim Hardaway Jr. in Jalen Brunson pa ob skromnem metu (4/17 in 4/13) 13 oziroma 10 točk. Boston je še nekaj minut pred koncem vodil z dvomestnim številom točk, nato se je Dallas v zadnji minuti približal na -4, bližje pa ni šlo več. Dallas je dosegel 15 točk manj od povprečja v tej sezoni, pogledi navijačev pa so bili večkrat usmerjeni v Dončića, ki okreva po zvinu desnega gležnja.

Spodbudne novice trenerja Dallasa glede Dončića

Trener Rick Carlisle je povedal, da se zdravstveno stanje Luke Dončića izboljšuje. | Foto: Reuters Trener Rick Carlisle je povedal, da se zdravstveno stanje Luke Dončića izboljšuje. Foto: Reuters Trener Dallasa Rick Carlisle je po dvoboju dejal, da se zdravstveno stanje Dončića izboljšuje. To je podkrepil s podatkom, da bo Luka Dončić na prihodnjih tekmah del ekipe. Odpotoval bo tako v Filadelfijo kot tudi Toronto, kjer čakata Dallas dve zaporedni gostovanji. Prvo bo v noči na soboto, ko bodo Mavericks poskušali ponoviti podvig Miamija in v gosteh premagati košarkarje Philadelphie Sixers, nato pa jih čaka še gostovanje pri prvakih v Torontu.

Dončić je pri zadnjem gostovanju Dallasa v Milwaukeeju ostal doma, tokrat pa bo že del ekipe, a je trener Carlisle dal vedeti, da obstaja velika verjetnost, da ne bo igral na nobeni izmed omenjenih tekem. 

Carlisle je še poudaril, da Dallas nima točno začrtanega datuma vrnitve Dončića. Ljubljančan se bo po njegovih besedah s klubom na pot odpravil zlasti zato, da bo nadaljeval program okrevanja, se družil z ekipo in postopno ob izboljšanju zdravstvenega stanja dvigoval raven aktivnosti. Da gre mlademu slovenskemu asu resnično na bolje in bi se lahko vrnil na parket morda še v tem koledarskem letu, se je na lastne oči prepričal novinar Eddie Sefko, ko je pred srečanjem z Bostonom v telovadnici spremljal Dončića. Ta je v družbi lastnika kluba Marka Cubana in kondicijskega trenerja Caseyja Smitha, ki pozorno spremlja vsak njegov korak, že treniral mete za tri točke. Cuban se je celo pošalil, da bi ga že lahko za nekaj časa poslali v razvojno ligo (G-liga), da v popolnosti okreva. 

Da je njegovo zdravstveno stanje vedno boljše, je dokazal neposredno pred srečanjem, ko se je ogreval na parketu in preizkušal met za tri točke.

Luka Dončić in Primož Roglič
Sportal Dončić ali Roglič: izbor, ki je bil obsojen na napačnega
Aleksander Čeferin
Sportal Čeferinu se zdi lepo, da je zmagal Roglič #video
Luka Dončić
Sportal Dončićeva mama nima dobrih novic #video
stop
Sportal Znak stop za slovenski tercet

Miami poskrbel, da ni več nepremagljivih, Butler izžvižgan

Košarkarji Miamija so se maščevali Philadelphii za visok novembrski poraz (86:113), največje zadoščenje pa je čutil Jimmy Butler. Zvezdnik Miamija po tem, ko je zapustil Boston in se pridružil Vročici, ni več priljubljen v Filadelfiji. Pričakali so ga žvižgi.

Vsakič, ko je bil v stiku z žogo, so ga s tribun "pozdravila" negodovanja gledalcev. Butlerja pa to ni motilo pri velikem dosežku. Miami je prvi v tej sezoni zmagal v dvorani Wells Fargo Center. Niza nepremagljivosti Sixers na domačih tekmah (14/0) je konec, v tej sezoni v ligi NBA tako ni več ekipe, ki bi ostala doma neporažena.

Miami je brez poškodovanega Gorana Dragića, ki je na seznamu poškodovanih že skoraj tri polne tedne, zmagal s 108:104. Gostje so se spogledovali še z višjo zmago, saj so v zadnji četrtini vodili tudi za +16, a so se domačini tik pred koncem približali na dve točki (104:106) zaostanka, nato pa je Al Horford zgrešil met za tri točke in omogočil Bamu Adebayu, najboljšemu igralcu tedna vzhodne konference, da je prek prostih metov postavil končni rezultat.

Vrhunci dvoboja v Filadelfiji:

Pri gostih, trener Erik Spoelstra je na celotni tekmi bolj ali manj računal le na sedem košarkarjev,  sta po točkah izstopala Kendrick Nunn (26) in Adebayo (23 in 9 skokov), Duncan Robinson je dal 15 točk, Butler pa je prispeval 14 točk, sedem skokov in pet asistenc. Pri gostiteljih je pod košem kraljeval Joel Embiid (22 točk in 19 skokov), Tobias Harris je dodal 20 točk, Ben Simmons in Josh Richardson pa po 17.

Jokiću zmanjkal skok do 33. trojnega dvojčka

Denver je na krilih izjemnega delnega rezultata v tretji četrtini (24:0), za katerega sta bila najbolj zaslužna Jamal Murray (skupno 33 točk) in povratnik Paul Millsap (kar 14 od 15 točk je dosegel v tretji četrtini), ki je okreval po poškodbi mišice, doma premagal Orlando (113:104). Gostje s Floride so na začetku tretje četrtine vodili za 19 točk, nato pa je sledil velik preobrat Denverja, ki je s četrto zaporedno zmago na lestvici zahodne konference prehitel Dončićev Dallas in napredoval na tretje mesto. 

Izjemna predstava Murrayja:

Srbskega zvezdnika Nikolo Jokića je ločil le en skok od trojnega dvojčka (18 točk, 12 asistenc in 9 skokov), pri gostih pa sta bila najboljša strelca Črnogorec Nikola Vučević (20) in D. J. Augustin (18).

Domači trener Michael Malone slovenskemu reprezentantu Vlatku Čančarju, ki po vrnitvi iz razvojne lige še čaka na prve minute, ni ponudil priložnosti za nastop. Primorec je dvoboj spremljal s klopi za rezervne igralce. Nova priložnost ga čaka v noči na soboto, ko se bo Denver pomeril z Minnesoto.

Liga NBA, 18. december:

Lestvica:

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Dončić se je poškodoval, Dallas vstal od mrtvih, nato je sledila drama #video
Luka Dončić
Sportal Dobrodošla novica glede poškodbe Luke Dončića
Denver Nuggets - Portland Trail Blazers - Nikola Jokić
Sportal Denver brez Čančarja do zmage, James in Davis prva v zgodovini lige NBA
Goran Dragić, Dion Waiters
Sportal Nova neumnost Dragićevega soigralca, ki je morda končala njegovo kariero v NBA
Dallas Milwaukee
Sportal Dallas brez Dončića navdušil in priredil veliko senzacijo v ligi NBA #video
Domantas Sabonis
Sportal LeBron James in Lakers so doživeli hladno prho

 

Ne spreglejte