Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 1. 2023,
6.55

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,43

5

Natisni članek

Los Angeles Lakers Dallas Mavericks NBA Liga NBA LeBron James Luka Dončić Luka Dončić

Petek, 13. 1. 2023, 6.55

1 leto, 3 mesece

Liga NBA, 12. januar

Neverjetni Luka Dončić, nora tekma in kar dva podaljška

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,43

5

Luka Dončić LeBron James | Luka Dončić se je veselil zmage po dveh podaljških. Pohvalil se je lahko s 56. trojnim dvojčkom (35 točk ,14 skokov in 13 asistenc). | Foto Guliverimage

Luka Dončić se je veselil zmage po dveh podaljških. Pohvalil se je lahko s 56. trojnim dvojčkom (35 točk ,14 skokov in 13 asistenc).

Foto: Guliverimage

V dramatični tekmi, ki se je končala po kar dveh podaljških, se je Luka Dončić s soigralci Dallas Mavericks veselil velike zmage. S 118:115 so padli Los Angeles Lakers na čelu z zvezdnikom LeBronom Jamesom, ki je bil streljal od vstopa v častitljivi klub 38 tisoč. Slovenski čarovnik je spet pričaral izjemno predstavo, ki jo je končal s 56. trojnim dvojčkom (35 točk, 14 skokov in 13 asistenc), prav tako pa zadel izjemno trojko za podaljšek.

Ricky Rubio
Sportal Španski zvezdnik po letu dni okrevanja znova na delu v ligi NBA

LA Lakers : Dallas Mavericks 115:119 (22:36, 48:59, 76:82, 101:101, 108:108

Westbrook 28, James 24, 16 sk., 9 as. v 47 min.; Luka Dončić 35 (met za 3 4/9, za 2 10/19, prosti meti 3/7), 14 sk., 13 as., 1 ukr. žoga, 1 bl., 5 izg. žog, 5 os. napak v 53 min. - 56. trojni dvojček v karieri -, Wood 24, 16 sk., 6 as., 5 blokad, Hardaway jr. 22, Dinwiddie 17

 

Kako je Luka zadel trojko za podaljšek 

Za ljubitelje košarke je bil dvoboj med Los Angeles Lakers in Dallas Mavericks prava poslastica, saj sta bila na parketu dvorane, ki se je nekoč imenovala Staples Center - zdaj Crypto.com Arena -, zvezdnika lige NBA LeBron James in Luka Dončić.

Vrhunci Dončićeve igre

Oba sta med najbolj priljubljenimi v ligi, kar potrjuje glasovanje za tekmo All-Star. Dončićev vzornik je prejel že skoraj pet milijonov glasov, največ med vsemi, Luka pa je bil ob zadnjem merjenju pri 3,6 milijona glasovih podpore, kar ga uvršča na visoko peto mesto.

Nazadnje sta se pomerila na božični večer. Igralo se je v Dallasu, po prvem polčasu je bolje kazalo gostom, nato pa so Mavericks "ponoreli" v tretji četrtini, v njej dosegli kar 51 točk in na koncu brez večjih težav premagali Jezernike. 

Dončić navduševal tudi Kopitarja

V Los Angelesu se je začelo v ritmih teksaškega moštva, ki se je lahko v uvodni četrtini pohvalilo z debelimi 19 točkami naskoka (36:17), ko je Dončić zadel trojko s svojim znamenitim korakom nazaj in ob tem navdušil tudi zvezdnika hokejskih Kraljev iz Los Angelesa Anžeta Kopitarja, ki si je obračun ogledal iz neposredne bližine.

Vrhunci drugega podaljška

Razumljivo je bilo, da se domači ne bodo kar tako predali, saj so želeli nadaljevati dobre predstave, ki jih kažejo v zadnjem obdobju, v katerem so na šestih tekmah zmagali petkrat.

James streljaj od kluba 38 tisoč

Naslonili so se na ramena izkušenih košarkarjev. Russell Westbrook se je do polčasa lahko pohvalil s 15 točkami, James z enajstimi. Zanj je imel dvoboj dodaten pomen, saj je bilo v igri še nekaj več kot zmaga. Če bi mu uspelo doseči vsaj 35 točk, bi v noči na petek postal šele drugi polnopravni član kluba 38 tisoč. Na koncu mu jih je zmanjkalo enajst. Legendarni Kareem Abdul Jabbar, ki je pred leti navduševal tudi v dresu Jezernikov, je namreč že 39 let najboljši strelec lige NBA. V bogati karieri je dosegel kar 38.387 točk.

LeBron James Luka Dončić | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Dolgo časa ni bilo ne duha ne sluha o pravem kandidatu, ki bi lahko ponovil ta dosežek, nato pa je začel v ligi NBA blesteti James. Igra tako dobro, da spada med najboljše tudi pri 38 letih. Njegove fizične sposobnosti so še vedno na izjemni ravni, kar dokazuje tudi povprečje doseženih točk v tej sezoni. Na tekmo dosega kar 29 točk.

Jasno je, da bo James verjetno že na naslednji tekmi vstopil v elitni klub, prav tako pa kmalu postavil nov mejnik lige NBA, saj bo do konca sezone zagotovo zbral nekaj več kot 400 točk.

Ko so ameriški novinarji pred tekmo povprašali Dončića, ali bi se lahko v dirko za rekord spustil tudi on, so dobili iskren odgovor: "Jaz? Nikakor, saj v ligi NBA ne bom igral tako dolgo."

Na začetku tretje četrtine je bilo še vse sanjsko ...

Ko so se Lakers na tekmi približali na vsega štiri točke zaostanka (42:46), je vajeti v svoje roke vzel prav košarkar s številko 77 na hrbtu. Z devetimi točkami v zaključku prvega polčasa je popeljal Dallas na varnih +13 (59:46) ter bil pri 18 točkah, šestih skokih in petih asistencah.

Novo asistenco je vpisal takoj ob vstopu v drugi del, ko je lepo zaposlil Christiana Wooda, ki je po Lukovi podaji žogo zabil v koš. Slovenski virtuoz je imel tudi v tem delu igre vajeti v svojih rokah. Hitro je vknjižil novi asistenci in po eni je ostrostrelec Tim Hardaway jr. zadel trojko za 68:52, s katero je prisilil domačega trenerja, da se je odzval z minuto odmora.

Luka se je v nadaljevanju še naprej igral z domačimi košarkarji in polnil koš tekmeca. Čeprav mu ni šlo več pri metu za tri točke, je našel drugačno pot in iz neposredne bližine dodajal točke v skupno malho Dallasa, ki je sredi tretje četrtine vodil s 77:63.

... sledil pa je padec energije

A ni minilo veliko časa, ko je svoje košarkarje na krajši posvet na klop poklical tudi trener Dallasa Jason Kidd, saj so se Lakers približali na manj kot deset točk zaostanka (68:77). Še bližje so bili pri 75:81. Koncentracija Dallasa je občutno padla, tudi Dončićeva, kar se je odražalo na rezultatu, saj je imel tekmec ob koncu tretje četrtine vsega šest točk zaostanka (76:82) in lov za zmago je bil spet odprt na obeh straneh.

Navijači so bili kmalu v deliriju, ko je Kendrick Nunn približal ekipo na vsega točko zaostanka (81:82). Preslaba obramba Dallasa, z Dončićem na čelu, je vplivala na to, da so domači postajali vse bolj vroči. Zlasti Nunn, ki je znan po metih z razdalje in je zadel novo trojko za 84:86, nato pa je Westbrook ekipi poravnal pri 86:86.

Zanimivo je, da Kidd ni namenil nobenega počitka slovenskemu košarkarju, ki je bil vseskozi na parketu. Pri Mavs ni bilo videti prave energije, kar so gostitelji s pridom izkoristili in prek Nunna pri 87:86 prišli šele do drugega vodstva na tekmi.

Ko je kazalo, da bo zmaga ostala doma, je čarovnik Dončić začaral dvorano s trojko za podaljšek

Luka se na trojnega dvojčka, ki je bil 56. v njegovi karieri, ni oziral, saj je iskal način, kako s soigralci doseči zmago v Kaliforniji. Lažje so zadihali pri vodstvu s 95:89, a le za kratek čas, saj so domači zrežirali delni izid 10:2 ter minuto in 31 sekund pred koncem spet vodili z 99:97.

Jamesu in druščini so bili naklonjeni tudi sodniki, saj zvezdniku LA Lakers niso dosodili očitnih korakov. Namesto tega so piskali mrtvo žogo. Znova so si privoščili napako, ko je Dwight Powell naredil prekršek nad Westbrookom, sodniki pa so hoteli na črto, ki označuje proste mete, poslati nemškega košarkarja Dennisa Schröderja. Po daljšem pregledu videoposnetka so napako popravili in Westbrook, ki je slabši pri izvajanju prostih metov, je imel enajst sekund pred koncem na voljo dva meta. A tokrat je bil zbran in zadel oba meta za vodstvo s 101:98.

Kazalo je, da bo dvoboj končan že po rednem delu, ko je na sceno stopil čarovnik Luka. S trojko je šest sekund pred koncem izsilil podaljšek.

Dončić s trojko še za drugi podaljšek

Tudi v tem delu igre so bile glave vroče, olje na ogenj pa je poskušal priliti Westbrook, ki se je namerno zaletel v Dončića. Sodniki so se odločili pogledati posnetek in dosodili nešportno osebno napako. Luka je stopil na črto za proste mete, a zgrešil oba in ostalo je pri 103:103, Dallas pa je bil neučinkovit tudi pri dodatnem napadu.

Za veselje v gostujočem taboru je kmalu s silovitim zabijanjem poskrbel Spencer Dinwiddie, ko je na semaforju kazalo 105:103. A se je Dallas hitro zaustavil in LA Lakers so prišli do lepe prednosti treh točk pri 108:105, ko je spet na sceno stopil Dončić. Z novo trojko in za nov podaljšek.

Dinwiddie nerešljiva uganka v podaljških, Dončić veliko zmago kronal s 56. trojnim dvojčkom

Dinwiddie je v začetku drugega podaljška ponovil vajo iz prvega in spet zabil žogo v koš. Z Luko sta bila edina napadalno razpoložena košarkarja Mavericks v zaključnih trenutkih. Po njuni simultanki je Dallasu minuto in 52 sekund pred koncem drugega podaljška uspelo pobegniti do prednosti treh točk (116:113), a so v gostujočem taboru za kratek čas kljub temu čutili malce grenkobe, saj si je Wood nekoliko poškodoval gleženj. Stisnil je zobe in že v naslednji akciji blokiral met Jamesa, kar je bila njegova peta blokada.

V zaključku je Dončiću in soigralcem uspelo zadržati mirne živce in doseči veliko zmago (119:115), s katero so prekinili niz dveh porazov, Luka pa je tekmo končal s 56. trojnim dvojčkom (35 točk,14 skokov in 13 asistenc).

Tekma All-Stars: Luki Dončiću se nasmiha velik privilegij

Po enem tednu so osvežili rezultate glasovanja za nastop na zvezdniški tekmi All-Stars, ki jo bo letos 20. februarja gostil Salt Lake City. Luka Dončić je prejel že skoraj 3,7 milijona glasov. Več jih je zbrala le četverica zvezdnikov. Največ med njimi 38-letni LeBron James, s katerim se je v noči na petek spopad 15 let mlajši Ljubljančan. Kralj James se lahko pohvali s slabimi petimi milijoni glasov, kar priča o veliki priljubljenosti in spoštovanju, ki ga uživa med ljubitelji košarke po svetu.

Med branilci zahodne konference je več glasov od Dončića zbral le branilec naslova Stephen Curry (Golden State), tretjeuvrščeni Ja Morant (Memphis) pa zaostaja že skoraj poltretji milijon glasov, tako da se najboljšemu slovenskemu košarkarju nasmiha velik privilegij. Očitno bo še tretjič v karieri na tekmi All-Stars nastopil v začetni peterki.  

Naslednji delni izidi bodo znani prihodnji četrtek, glasovanje pa traja vse do konca 21. januarja. Glasovi navijačev predstavljajo 50 odstotkov, drugo polovico pri izboru začetnih peterk pa v enakem razmerju določajo igralci lige in novinarji, ki spremljajo ligo NBA.

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Ob grdem Dončićevem padcu navijačem zastal dih #video
Vlatko Čančar
Sportal Denver nadaljuje izjemen niz zmag, kako je šlo tokrat Čančarju?

Dallas bo naslednjič na delu v noči na nedeljo v Portlandu, Goran Dragić bo s Chicagom v noči na soboto gostil Oklahoma City Thunder, Vlatko Čančar pa se bo z Denverjem prav tako v noči na soboto mudil v Los Angelesu, kjer se bo pomeril s Clippers.

Liga NBA, 12. januar:

Lestvica:

Goran Dragić Boston
Sportal Dončićev prijatelj ruši strelske mejnike, Jokić znova pisal zgodovino #video
Ne spreglejte