Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
6. 11. 2022,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04

6

Natisni članek

skok v športno preteklost

Nedelja, 6. 11. 2022, 4.00

1 leto, 2 meseca

Skok v športno preteklost

Brca, ki ga je na koncu stala milijon dolarjev #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04

6

Dennis Rodman | Dennis Rodman je velikokrat poskrbel za incidente tako na igrišču kot zunaj njega. | Foto Guliverimage

Dennis Rodman je velikokrat poskrbel za incidente tako na igrišču kot zunaj njega.

Foto: Guliverimage

Dennis Rodman, nekdanji vrhunski košarkar, si bo zelo dobro zapomnil 15. januar 1997, ko je zaradi svoje nespametne poteze izgubil milijon dolarjev. In kako se je končala nesrečna zgodba z ameriškim snemalcem, ki tudi ni bil povsem nedolžen.

Ljubitelji košarke se prav zagotovo dobro spomnijo Dennisa Rodmana, ki je svoje največje uspehe dosegal v dresu Chicago Bulls. V ekipi, kjer danes uspešno igra tudi slovenski košarkar Goran Dragić. Rodman, ki bil pred časom sprejet v hišo slavnih, je imel na košarkarskem parketu kot ob njem več nešportnih izpadov. Eden od najbolj znanih izbruhov je bil, ko je v dimlje brcnil nič hudega slutečega snemalca. Ta brca ga je na koncu stala veliko denarja.

Vrhunec kariere je doživel pri Chicago Bulls

Dennis Rodman je svojo kariero v ligi NBA začel leta 1986 pri Detroit Pistons, s katerim je osvojila dva naslova prvaka. Vrhunec je doživel pri Chicago Bulls, kjer je osvojil tri šampionske prstane. Čeprav je bil znan kot problematičen igralec, je bil eden izmed ključnih igralcev takratne ekipe in mnogi menijo, da je eden najboljših skakalcev v NBA. Od leta 1992 do 1998 je bil sedemkrat zapovrstjo najboljši skakalec v ligi, kar je še vedno rekord lige. Leta 2011 so ga sprejeli v hram slavnih.

Dennis Rodman | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko In prišla je usodna tekma

Na začetku leta 1997, natančneje 15. januarja, so Chicago Bulls igrali proti Minnesoti Timberwolves in tekmo dobili s 112:102. Pravzaprav je šlo za rutinsko zmago ekipe iz "vetrovnega mesta", a tisto tekmo je veliko bolj zaznamoval incident Dennisa Rodmana.

Sredi tretje četrtine, ko se je Rodman pod košem boril za žogo, se je spotaknil ob nogo enega izmed fotografov, ki je sedel pod košem. Tam je bil tudi Eugene Amos, snemalec, ki je opravljal svoje delo in je kamero usmeril v Rodmana. To košarkarskemu zvezdniku ni bilo niti malo všeč. Izgubil je živce in brcnil nič hudega slutečega snemalca, da se je ta zaradi bolečin zvijal po parketu. Tekma je bila za sedem minut prekinjena. Nesrečnemu snemalcu so morali zagotoviti prvo pomoč, pozneje pa so ga celo odpeljali v bolnišnico.

"Mislil sem, da sem ga udaril v stegno, a kar naenkrat se je prevrnil. Vprašal sem ga, kaj je narobe, in se mu opravičil. Rekel mi je: 'Odstrani se!' Kar naenkrat je bil nezavesten," je pred leti za ameriške medije razlagal Rodman. "Vem, da sem ga udaril, a naj se ne pretvarja, da je tako hudo poškodovan."

Svojo plat zgodbe je prek svojih odvetnikov predstavil tudi Eugene Amos. "Želim povedati, da to, kar je storil Rodman, ni prav. Prav tako ne bi bilo prav, če bi se to zgodilo na ulici, kaj šele na tekmi. Kar naenkrat me je napadel."

Menijo, da je izgubil milijon dolarjev

Lahko rečemo, da jo je Amos v tej zgodbi slabo odnesel, a še slabše jo je odnesel Rodman. Čeprav je košarkar najprej trdil, da snemalca ni udaril v mednožje, so odvetniki na koncu dokazali nasprotno. Liga NBA ga je kaznovala s kaznijo 25 tisoč dolarjev (25,6 tisoč evrov) in 11 tekmami prepovedi igranja. To je bila takrat druga najdaljša kazen v ligi NBA. Pozneje so menili, da je bil zaradi tega Dennis skupno prikrajšan za okrog milijon ameriških dolarjev (1,2 milijona evrov).

Dennis Rodman | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Plačal je 200 tisoč dolarjev, razšli so se prijateljsko

Eugene Amos se je odločil za tožbo. Verjetni izid sodbe bi bil tri tisoč dolarjev denarne kazni in po vsej verjetnosti bi moral košarkarski zvezdnik še za eno leto za zapahe. Zato sta se glavna akterja te zgodbe poravnala zunajsodno. Nekdanji član bikov se je strinjal s poravnavo 200 tisoč dolarjev (205 tisoč evrov), Amos pa je kmalu za tem umaknil obtožnico. Po pričevanju agenta Denisa Rodmana so imeli s snemalcem sproščen pogovor in razšli so se brez slabe volje in zamer.

Obtožen nasilja v družini

Manj kot mesec dni po tem incidentu, se je izkazalo, da Eugene Amos ni povsem nedolžen. Po poročanju medijev iz Minneapolisa, je bil Amos aretiran in obtožen napada na svojo partnerko. Ta je 14. januarja, dan pred incidentom z Dennisom Rodmanom, proti Amosu vložila tožbo zaradi nasilja v družini.

"Plačati se moral 200 tisoč dolarjev, ker sem ga brcnil. Zdaj pa je moral iti v zapor, ker je bi nasilen do svojega dekleta. Kaj bi bila večja zgodba? Jaz, ki sem nasilen do svoje žene, ali ko sem brcnil snemalca. Vi mi povejte. Mislim, da bi moral (Eugene Amos op. p.) denar dati v dobrodelne namene. Ali pa bi moral priti do mene, mi dati roko in se mi opravičiti, ker mi je vzel 200 tisoč dolarjev," je februarja leta 1997 razlagal Rodman.

Na naslednji tekmi je spet padel na snemalca

Po končani kazni se je Rodman spet pojavil pod koši. Enajstega februarja so bile vse oči uprte v košarkarja s številko 91, ko je Chicago igral proti Charlottu. Na tej tekmi je poskusil blokirati Anthonyja Masona, izgubil je ravnotežje in spet padel na snemalca pod košem. Vsa dvorana je obnemela in čakala njegov odziv. Rodman ga je samo prijateljsko potrepljal in se prepričal, ali je z njim vse v redu. Očitno se je vendarle nekaj naučil iz svojih napak.

Prijateljuje s Kim Džong Unom, tudi hči zelo uspešna športnica

Danes 61-letni igralec je tudi po športni karieri opozarjal nase. Tudi s tem, da je večkrat obiskal Severno Korejo, kjer se je družil s tamkajšnjim diktatorjem Kim Džong Unom. Celo pel mu je za rojstni dan in voditelja nekoč označil za "prijatelja za vse življenje". Leta 2018 je bil tudi v Singapurju, ko sta se srečala Kim Džong Un in nekdanji ameriški predsednik Donald Trump.

Trinity Rodman je zelo uspešna nogometašica. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Trinity Rodman je zelo uspešna nogometašica. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Dennis Rodman ima tri otroke Alexis, Dennis Jr. in Trinity. Slednja pa je zelo uspešna športnica, saj je letos postala najbolje plačana nogometašica v ZDA. Hči legendarnega košarkarja, ki igra za ekipo Washington Spirit, bo zaslužila približno 280 tisoč evrov na leto.

Preberite še:

Phil Kessel
Sportal Neverjetni podvig, o katerem jeseni 2009 nihče ni slutil
Maria Teresa de Filipis
Sportal Brata sta se iz nje norčevala, nato je postala legenda
Aleksander Karelin
Sportal Ruski eksperiment: človek iz laboratorija ali samo surova moč? #video
Ne spreglejte