Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 10. 2022,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

Natisni članek

skok v športno preteklost Boston Bruins Arizona Coyotes Toronto Maple Leafs Vegas Golden Knights Phil Kessel liga NHL

Nedelja, 30. 10. 2022, 4.00

1 leto, 5 mesecev

Skok v športno preteklost

Neverjetni podvig, o katerem jeseni 2009 nihče ni slutil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56
Phil Kessel | V teh dneh mineva 13 let, odkar je še vedno aktivni NHL-ovec Phil Kessel izpustil zadnjo tekmo rednega dela lige NHL.  | Foto Guliverimage

V teh dneh mineva 13 let, odkar je še vedno aktivni NHL-ovec Phil Kessel izpustil zadnjo tekmo rednega dela lige NHL.

Foto: Guliverimage

Pogled na Phila Kessla ter prebiranje mitov in "resnic", ki so se v letih nakopičili ob Američanovem imenu, pa jih je treba jemati z rezervo, ne dajeta občutka, da gre za enega najbolj trdoživih, neuničljivih in fizično pripravljenih NHL-ovcev na svetu. A knjige ne gre soditi po platnici. Začetek neverjetnega niza tokratnega Skoka v športno preteklost sega v jesen 2009. V ponedeljek bo preteklo 13 let od dne, ko je 35-letni rekorder po številu odigranih zaporednih tekem NHL rednega dela izpustil zadnjo. "Železni mož", ki ga je bolezen že zgodaj opozorila na prave življenjske vrednote, se lahko pohvali z 991. zaporednimi odigranimi tekmami. In štetja še ni konec.

Phil Kessel
Sportal Neuničljivi Phil Kessel ob rekordu še z jubilejnim zadetkom

Najkakovostnejše severnoameriške lige slovijo tudi po najrazličnejših statističnih rekordih, ki jih onkraj Atlantika vestno beležijo in dnevno ponujajo navdušencem košarke, hokeja, ameriškega nogometa, bejzbola ... Če gredo pri nekaterih kategorijah rekordov že v precej bizarne smeri, pa je sredi tedna padel en od bolj impozantnih.

Liga NHL je dobila novega "ironmana" oziroma železnega moža. Phil Kessel je postal rekorder po številu zaporednih odigranih tekem rednega dela. Obračun Vegas Golden Knights in San Jose Sharks je bil za člana zlatih vitezov že 990. zaporedni v rednem delu najmočnejše hokejske lige na svetu.

Z drugimi besedami, 35-letnik je igral na vseh tekmah rednega dela od 3. novembra 2009 do danes, zadnjič je bil zaradi poškodbe odsoten 31. oktobra 2009. Zapišimo še drugače: Američan v 4.739 dneh ni manjkal na nobenem srečanju svojega moštva rednega dela sezone in številka se le še viša. V soboto je Vegasu pomagal do nove zmage. Če ne bo presenečenja, bo sredi novembra kot prvi dosegel zaporedno tisočico.

Tako je v torek s 400. zadetkom v ligi NHL postal rekorder po številu zaporednih odigranih tekem − nanizal jih je 990. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tako je v torek s 400. zadetkom v ligi NHL postal rekorder po številu zaporednih odigranih tekem − nanizal jih je 990. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Maria Teresa de Filipis
Sportal Brata sta se iz nje norčevala, nato je postala legenda

3. november 2009, in še kar traja  Prizor izpred 4.744 dni, ko se je začel njegov rekordni niz. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Prizor izpred 4.744 dni, ko se je začel njegov rekordni niz. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

A vrnimo se na začetek tega osupljivega niza, katerega rekorder je bil do preteklega tedna sveži upokojenec Keith Yandle.

Kessla je leta 2006 na naboru lige NHL kot petega po vrsti izbral Boston Bruins. Po treh sezonah se je v prestopu, ki je sprožil precej prahu in dvomov v delovanje precej svežega generalnega direktorja Toronto Maple Leafs Briana Burka, preselil h kanadski ekipi.

Krilni napadalec je zaradi poškodbe rame sicer izpustil uvodne tekme, zadnjo 31. oktobra 2009, kot član Toronta pa je debitiral 3. novembra 2009. Ob porazu s Tampa Bay Lightning, takrat je vpisal eno malo kazen, nihče ni vedel, da je rojen najdaljši niz tekem v rednem delu sezone.

Dnevi, tedni, meseci in leta so tekli, Kessel je zamenjal več klubov, a njegova ljubezen do hokeja in vztrajnost, zaradi katerih je kljub poškodbam in slabemu počutju - tem se mu v 13 letih ni uspelo povsem izogniti - raje igral kot bil gledalec, sta ostajali.

V šestih sezonah pri Torontu so le enkrat zaigrali v končnici, precej več uspeha je doživel na svoji naslednji postaji pri Pittsburgh Penguins. K Pingvinom se je preselil ravno pred zmagovito sezono 2015/16 in z njimi dvakrat zapored osvojil Stanleyjev pokal. Po štirih letih je sledila selitev k Arizona Coyotes, pred letošnjim tekmovalnim obdobjem pa se je dogovoril za sodelovanje z Vegasom, v dresu katerega je postal rekorder.

Največji uspeh je vknjižil kot član Pittsburgh Penguins, s katerim je dvakrat osvojil Stanleyjev pokal. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Največji uspeh je vknjižil kot član Pittsburgh Penguins, s katerim je dvakrat osvojil Stanleyjev pokal. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ne rojstvo prvorojenke ne poškodbe ga niso ustavile  Lani je z Arizono odpotoval v Detroit, tam odigral pol minute, nato pa z letalom odhitel domov in bil prisoten ob rojstvu prvorojenke. | Foto: Reuters Lani je z Arizono odpotoval v Detroit, tam odigral pol minute, nato pa z letalom odhitel domov in bil prisoten ob rojstvu prvorojenke. Foto: Reuters

Kesslovi (nekdanji) soigralci znajo veliko povedati, kako ga na tekmah enega najzahtevnejših ekipnih športov, v katerem je vselej akcija in ni časa za nezbranost, ni zaustavilo prav nič, tudi poškodbe ne.

Mnogi bi ob podobnih težavah odsedeli vsaj nekaj dni, je prepričan Alex Goligoski, ki si je z njim slačilnico delil pri Arizoni. Goligoski se je v pogovoru z NHL spomnil, da je imel Kessel v nekem obdobju precejšnje težave s poškodbo mehkega tkiva, izpustil je več treningov, a tekme ne.

Pri tem, da se njegov niz ne bi prekinil, mu je letos spomladi pomagalo tudi vodstvo Arizona Coyotes. Kessel je pričakoval prvorojenko, a obračuna 8. marca v Detroitu ni želel zamuditi. Z ekipo je odpotoval na gostovanje, odigral menjavo, v 30 sekundah sprožil en strel, nato pa se je z zasebnim letalom, ki ga je uredil lastnik kluba Alex Meruelo, takoj vrnil v Phoenix in prisostvoval rojstvu hčerke.

"Raje igram, kot pa sedim. Poskušam igrati, ne glede na vse. Zagotovo sem imel veliko sreče. Nekaj večerov bi lahko zamudil, a jih na koncu nisem." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Raje igram, kot pa sedim. Poskušam igrati, ne glede na vse. Zagotovo sem imel veliko sreče. Nekaj večerov bi lahko zamudil, a jih na koncu nisem." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Raje igra, kot sedi

"Raje igram, kot pa sedim. Poskušam igrati, ne glede na vse. Zagotovo sem imel veliko sreče. Nekaj večerov bi lahko zamudil, a jih na koncu nisem," je ob mejniku sredi tedna dejal redkobesedni napadalec in dodal, da se ne spomni trenutka, ko je moral biti zadnjič v vlogi gledalca.

- Kessel je dvakratni prvak lige NHL (s Pittsburghom 2016, 2017).
- Igra 17. sezono lige NHL.
- Na olimpijskih igrah je igral dvakrat, leta 2010 je z rojaki postal podprvak, leta 2014 je bil razglašen za najboljšega napadalca OI, dosegel je največ točk (osem).
- Bil je svetovni prvak in podprvak do 18 let.
- Tudi sestra Amanda Kessel je odlična hokejistka, trikratna svetovna in enkratna olimpijska prvakinja.

Zavajajoča javna podoba

Pred mikrofoni in kamerami deluje redkobesedno in naveličano, tako da je njegova javna podoba precej drugačna od tiste za vrati slačilnice, v kateri je med najbolj priljubljenimi. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Pred mikrofoni in kamerami deluje redkobesedno in naveličano, tako da je njegova javna podoba precej drugačna od tiste za vrati slačilnice, v kateri je med najbolj priljubljenimi. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kessel nikoli ni veljal za človeka, ki bi se hranil z lučjo žarometov. Nikoli ni užival v središču pozornosti. Njegove pogosto kratke izjave in naveličano obnašanje pred kamerami in mikrofoni po mnenju bližnjih in prijateljev, ki mu pomenijo največ, lahko ustvarijo zmotno predstavo o v resnici predanem partnerju, prijatelju in športniku.

Na to, da je njegova javna podoba precej drugačna od tiste, ki je za vrati slačilnice, je opozoril tudi generalni direktor Kojotov Bill Armstrong. "Phil je izjemna oseba, zanimiva in pogosto narobe razumljena. Ko mu včasih ne gre, kot bi si želel, je razočaran. Takrat se zapre vase. Ljudje njegovo obnašanje razumejo kot brezbrižno, kot da mu je vseeno. Pa ni tako. Ravno obratno. Preveč mu je mar, stvari si preveč jemlje k srcu. Če ga ne poznaš, lahko deluje leno, pa je vse prej kot to."

Še preden je dobro spoznal ligo NHL, so mu odkrili raka na modih. Bolezen je spremenila prioritete in pogled na svet. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Še preden je dobro spoznal ligo NHL, so mu odkrili raka na modih. Bolezen je spremenila prioritete in pogled na svet. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Spogledovanje z zgodovino NHL se lahko sploh ne bi začelo

Kesslov pogled na svet je močno zaznamovala bolezen, ki je udarila kot strela z jasnega, ko je imel komaj 19 let. Pol leta za tem, ko ga je Boston izbral na naboru lige NHL, so mu diagnosticirali raka na modih.

Prestal je operativni poseg in se le po enem mescu vrnil v tekmovalni ritem. Izpustil je le 11 tekem. Boj z rakom ga je še kot najstnika naučil, kaj je v življenju res pomembno. Slava, razvpitost in podobne stvari zagotovo ne.

"Ni enostavno. Bolezen ti odpre oči. Hitro odrasteš. Spremenila me je kot osebo, spremenila je pogled na življenje. Nikoli ne veš, kaj se ti lahko zgodi v življenju. Življenje je kratko. Kar mi je bilo pri hokeju pomembno, je igranje. V tem sem in še vedno uživam. Druge stvari okoli hokeja (javno izpostavljanje, intervjuji ..., op. a.) me ne zanimajo."

Več iz rubrike Skok v športno preteklost

Sam dopustil, da so šale prerasle v "resnico"

Kot pravi, mnogi hokeja niti ne razumejo, zato se z ljudmi ne želi spuščati v debate. Ni mu mar, ko se nekateri norčujejo iz njegove postave. Izkušeni hokejist namreč ne pooseblja najbolj izklesanega športnika na svetu.

V preteklosti so že kazali na njegov "pivski trebušček", v njegovih časih pri Torontu pa se je razširila anekdota, da je na njegovem meniju vsak dan hot dog. Kessel je "sprejel" igro in vse to obrnil na humor ter po drugem Stanleyju poziral s kupom hot dogov v pokalu.

Nekdanji soigralec Morgan Rielly je v pogovoru za SportsNet dejal, da se je mnogo govoric o Kesslovih navadah zunaj ledu začelo kot šala, nato pa so, ker je sam tako dovolil, prerasle v "resnico": "Ves čas se je norčeval iz sebe in rad je imel, ko so se fantje norčevali iz njega." 

Nekateri so na OI prinesli beljakovinske ploščice, on pa bonbone

Dvakrat je z reprezentanco ZDA nastopil na olimpijskih igrah, leta 2010 so osvojili srebro. Fotografija je iz Sočija, kjer so igrali s Slovenijo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Dvakrat je z reprezentanco ZDA nastopil na olimpijskih igrah, leta 2010 so osvojili srebro. Fotografija je iz Sočija, kjer so igrali s Slovenijo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Nekatere njegove prehranjevalne navade sicer niso najbolj zdrave. Blake Wheeler, ki novega rekorderja dobro pozna, saj sta skupaj igrala na univerzi, v reprezentančnih selekcijah in pri Bostonu, je za SN razkril, da obožuje sladkarije in sovraži vodo.

"Ko sem v olimpijski vasi v Sočiju vstopil v njegovo sobo, je bilo ob njegovi postelji ogromno ovitkov od bonbonov. Mislim, da jih je od doma prinesel na olimpijske igre. Večina drugih fantov si je prinesla beljakovinske ploščice, Phil pa svoje najljubše bonbone Sour Patch Kids. Ne vem, ali še vedno drži, a dolgo časa je veljalo, da ne pije vode, le modri Powerade, saj mu okus vode ni bil všeč (smeh, op. a.)." Nekateri so sprožili celo govorice, da med tretjinami posega po kokakoli.

Izjemen atlet in pameten hokejist

Kljub nekaterim razvadam pa Kessel velja za fenomenalnega atleta in enega fizično najmočnejših. "O njegovem telesu lahko krožijo kakršnekoli šale, a če vprašate kogarkoli, ki je kdaj treniral z njim, vam bo povedal, da je on načeloma eden najmočnejših fantov na trening kampu. Je neverjeten atlet. Dober je v vsem, česar se loti. V fitnesu je neverjetno močan, na ledu leti gor in dol, žogico za golf lahko udari zelo daleč, na košarkarskem igrišču zadene trojke, je dober nogometaš ... Ima sposobnost, da je odličen v več športih, čeprav si ob pogledu na njegovo postavo tega ne bi mislil," o Kesslovi vsestranskosti in vzdržljivosti pravi Rielly.

Nekdanji soigralec Morgan Rielly v Kesslu vidi izjemnega atleta, nadarjenega za več športov. Ob genetiki pa njegovo trdoživost pripisujejo dejstvu, da gre za hokejista z visokim IQ-jem, ki zna dobro brati igro in se izmikati kočljivim položajem, ki bi lahko pripeljali do poškodb. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nekdanji soigralec Morgan Rielly v Kesslu vidi izjemnega atleta, nadarjenega za več športov. Ob genetiki pa njegovo trdoživost pripisujejo dejstvu, da gre za hokejista z visokim IQ-jem, ki zna dobro brati igro in se izmikati kočljivim položajem, ki bi lahko pripeljali do poškodb. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Wheeler dejstvo, da se je njegovemu rojaku, ki sicer v obrambi ne blesti, v vseh teh letih uspelo izogniti hujšim poškodbam, ob genetiki in konstituciji pripisuje še izjemnemu pregledu nad igro in čutu za hokej, "ki mu je dal sposobnost, da se obvaruje položajev, zaradi katerih bi se lahko znašel v težavah. Je neverjetno pameten hokejist, ki ve, kje mora biti na ledu, da se izogne slabim situacijam."

Podobno razmišlja tudi trener Rick Tocchet, ki je s Kesslom delal pri Pittsburghu in Arizoni: "Znal se je izogibati položajem, v katerih bi jo lahko skupil, zna ubežati, preden bi pristal v ogradi."

Soigralci verjamejo, da je pred njim še kopica tekem NHL. 992. zaporedna v rednem delu že zvečer, ko bo z Vegasom gostil Winnipeg.

Anže Kopitar
Sportal Hellebuyck zaustavil 39 strelov kraljev, tudi Kopitarjevega
Boston Bruins
Sportal Deveta tekma in že osma zmaga za Boston
Ne spreglejte