Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 8. 2021,
19.32

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04

2

Natisni članek

sprejem Komenda Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Petek, 13. 8. 2021, 19.32

2 leti, 8 mesecev

Sprejem za bronastega Tadeja

Tadej Pogačar doma: Počutim se kot na Elizejskih poljanah v Parizu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04

2

Skoraj tri tedne po osvojitvi bronaste olimpijske medalje in slab mesec po drugi zaporedni zmagi na Dirki po Franciji se je v domačo Komendo vrnil tudi Tadej Pogačar. Na hipodromu v Komendi so mu sokrajani pripravili zabaven sprejem. Bronasti slovenski olimpijec z iger v Tokiu se je pripeljal s kolesom, oblečen v rumeno majico z Dirke po Franciji.

"To je najlepša nagrada," pa je povedal Tadej in pokazal na navijače. "Pred dvema letoma smo bili že tukaj na podobnem sprejemu, ampak tale množica danes pa je nepričakovana," je na odru hipodroma v Komendi povedal slavljenec. "Počutim se, kot sem se v Parizu na Elizejskih poljanah, kar kocine mi gredo pokonci." 

"Zdaj res lahko rečemo, da je kolesarstvo v zlati dobi in se bo čim več mladih začelo ukvarjati s tem športom, da dobimo novega Tadeja," pa pravi Miha Koncilja, prvi Pogačarjev trener.

O olimpijski dirki

"Olimpijska dirka je bila ena od težjih, kar sem jih vozil,. Res sem bil vesel, da sem dobil medaljo, Na koncu sicer najprej nisem vedel, ali je bila srebrna ali bronasta, ampak je na koncu vseeno. Medalja je medalja, ponosen sem nanjo. Po šestih urah trpljenja sem vse stavil na sprint, izteklo se je kar v redu," pa se je olimpijske cestne dirke spomnil največji sin Komende. Dirka je bil izjemno naporna, še pravi: "Kamera ne pokaže vsega, ogromno je bilo skokov, napadov, nihče ni hotel delati z nama z Van Aertom, skoraj sem že zategnil ročno zavoro, ampak potem vendarle vztrajal in splačalo se je."

Fotogalerija s sprejema (foto: Grega Valančič/Sportida):

Fotogalerija
1 / 10

Kam še do konca sezone?

"Čaka me še nekaj obveznosti, nekaj dirk do konca leta. Samo enodnevne, ampak med njimi evropsko prvenstvo, pa svetovno prvenstvo. Na tem nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi, imamo dobre kolesarje v slovenski reprezentanci in upam, da postavimo piko na i," pa je povedal o načrtih do konca sezone.

Posnetek sprejema za Tadeja Pogačarja:

Navijači, ki so se zbrali na hipodromu, so si bili v izjavah enotni. Tadej ima že zdaj za seboj izjemno sezono, ki pa še ni končana. Ponosni so nanj in verjamejo, da se bodo njegovi uspehi le še nadaljevali. Številni so na dan cestne dirke vstali že zgodaj in sovaščana spremljali do prve, zgodovinske kolesarske olimpijske kolajne za Slovenijo. Med navijači smo opazili tudi veliko mladih, nadobudnih kolesarjev, ki tudi zaradi Pogačarjevih uspehov verjamejo in upajo, da bodo tudi sami nekoč sodelovali na največjih kolesarskih tekmah.

"Žal v Komendi nimamo višjega priznanja, kot je to za častnega občana"

Tadej Pogačar se je na sprejem pripeljal s kolesom, oblečen v rumeno majico, ki jo je osvojil na letošnji Dirki po Franciji. Tour je dobil še drugič zapored.

"Žal v Komendi nimamo višjega priznanja, kot je to za častnega občana. To pa smo Tadeju podelili še lani, ko je prvič dobil Tour," je povedal ponosni župan Komende Stanislav Poglajen. Komendi je Pogačar prinesel sploh prvo olimpijsko medaljo.

"Tadej, sploh ne vem več, kaj naj ti povem, vsi smo ponosni, da ime našega kraja tako nosiš po svetu," pa je župan povedal kolesarskemu junaku še osebno. Besed ob uspehih 22-letnika ne zmanjkuje samo njemu.

Tadej Pogačar se je med najzvestejše navijače seveda pripeljal v rumeni majici. | Foto: Grega Valančič/Sportida Tadej Pogačar se je med najzvestejše navijače seveda pripeljal v rumeni majici. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Za mano je nor mesec"

Potem ko je še drugič stopil z odra, je Pogačar nekaj trenutkov namenil tudi sedmi sili: "Komaj sem čakal, da pridem domov. In zdaj, ko vidim vse tole, vem, da se je splačalo. Tole je res nekaj neverjetnega, kar kocine so mi šle pokonci. Hvala vsem, ki so prišli, navijali in me podpirali." 

Nato se je ozrl še na zadnji mesec, ko je pokoril vso konkurenco na Touru, nato pa osvojil še bron na olimpijskih igrah: "Da, pretekli mesec je bil res nor. Ne morem verjeti, kaj vse se mi je zgodilo. Sem zadovoljen, vesel, zdaj pa pol meseca uživam v prostem času. Vseeno komaj čakam naslednje dirke. Glavna cilja sta zagotovo evropsko in svetovno prvenstvo. To sta vedno posebni dirki in vedno mi je v čast voziti za slovensko reprezentanco."

"Enodnevne dirke so vedno zanimive"

Tadej Pogačar - sprejem v Komendi | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida "Osvojiti medaljo v Tokiu je bilo zelo težko. Tu je še pritisk, ker so igre vsake štiri leta, ampak da, zmaga na Touru je tudi nekaj drugega. Zato je res nehvaležno primerjati rezultata," je še dodal šampion s Klanca pri Komendi. Dodal je, da mu trasi na obeh prihajajočih prvenstvih sicer ne ustrezata, a vseeno meni, da lahko z ekipo iztrži še kakšen lep rezultat: "Zagotovo bomo na koncu delali za tistega, ki bo najboljši in ki mu bo najbolj ustrezala trasa."

Za konec je slovenski kolesarski šampion pojasnil še, zakaj ga letos ne bomo videli na Vuelti: "Še vedno imam le 22 let in se tako fizično kot psihološko še razvijam, zato mislim, da nima smisla, da vztrajam z nastopi na dveh tritedenskih dirkah v istem letu." Je pa priznal, da so enodnevne dirke bolj zabavne, saj je takrat vse odvisno tudi od dnevne forme, zato v njih zelo uživa.

V Tokiu odprl slovensko nabiranje odličij

Tadej Pogačar je 24. julija, na uvodni dan olimpijskih iger v Tokiu, odprl slovensko nabiranje olimpijskih odličij. Na cestni dirki je v dramatičnem koncu na dirkališču pod goro Fudži osvojil bronasto odličje, prvo olimpijsko medaljo za slovensko kolesarstvo. Že štiri dni pozneje se je slovenska bera kolesarskih medalj podvojila. Primož Roglič je po smoli na letošnjem Touru in težavah na cestni dirki izpeljal fenomenalen kronometer in osvojil naslov olimpijskega prvaka. 

Vmes sta si kolajni okrog vratu nadela še kanuist Benjamin Savšek in judoistka Tina Trstenjak, tik pred koncem iger pa je zlato piko na i postavila še Janja Garnbret, ki se je v zgodovino vpisala kot prva olimpijska prvakinja v športnem plezanju. Vsi našteti so se že v preteklih dneh vrnili v domovino in uživali v sprejemih, danes bo to čast dočakal tudi Pogačar, ki se je z zmago na Touru zavihtel na prvo mesto kolesarske jakostne lestvice.

Primož Roglič
Sportal Kjer je volja, tam je pot, sporoča zlati Primož Roglič #video

Pogačar se je z vodstvom ekipe odločil, da letošnjo Vuelto izpusti. Dirka po Španiji je bila prva tritedenska dirka, na kateri je nastopil, in že kar takoj stopil na zmagovalni oder. Bil je najboljši mladi kolesar in tretji v skupni razvrstitvi. Zmagal je Primož Roglič. | Foto: Luis Angel Gomez / Photogomezspo Pogačar se je z vodstvom ekipe odločil, da letošnjo Vuelto izpusti. Dirka po Španiji je bila prva tritedenska dirka, na kateri je nastopil, in že kar takoj stopil na zmagovalni oder. Bil je najboljši mladi kolesar in tretji v skupni razvrstitvi. Zmagal je Primož Roglič. Foto: Luis Angel Gomez / Photogomezspo

Pogačar si je po olimpijskih igrah vzel nekaj dni premora in z vodstvom ekipe sprejel odločitev, da nastop na letošnji Dirki po Španiji, ki se začenja že jutri in na kateri bodo nastopili štirje slovenski kolesarji (poleg Primoža Rogliča še Jan Tratnik in Polanc ter Luka Mezgec), izpusti.

Kot je nedavno sporočil prek družbenih omrežij, bo dirkal šele konec avgusta na Dirki po Bretanji (29. 8.), septembra pa se bo udeležil dveh reprezentančnih akcij. Nastopil bo na evropskem prvenstvu v Trentinu (8. 9. do 12. 9.) in na svetovnem v Flandriji (19. 9. do 26. 9.).

Sezono bo predvidoma končal na zadnjem od petih kolesarskih spomenikov, na Dirki po Lombardiji (9. 10.).

Preberite še:

Tina Trstenjak sprejem Tokio 2020
Sportal Srebrna Tina brez dlake na jeziku: Marsikdo ni verjel vame, govorili so, da sem prestara
Benjamin Savšek
Sportal Zlati Benjamin Savšek je doma! #video
Sprejem olimpijcev
Sportal Olimpijci doživeli lep sprejem: Hvala, Slovenija, vaše navijanje se je slišalo do Tokia
Janja Garnbret sprejem Brnik
Sportal Nobena ura ni prepozna. Sprejem, kot se šika, tudi za zlato Janjo. #video
Ne spreglejte