Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 8. 2021,
3.13

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

4

Natisni članek

plezanje Tokio 2020 Janja Garnbret Janja Garnbret

Torek, 10. 8. 2021, 3.13

2 leti, 8 mesecev

Zadnja slovenska medalja iz Tokia je doma

Nobena ura ni prepozna. Sprejem, kot se šika, tudi za zlato Janjo. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

4

Pozno sinoči je iz Tokia v domovino pripotovala še zadnja slovenska olimpijka, in to olimpijka s kolajno najbolj žlahtnega leska. Janja Garnbret se z najtežje in najbolj stresne, a hkrati najbolj izpolnjujoče tekmovalne preizkušnje v življenju vrača s prvim naslovom olimpijske prvakinje v zgodovini športnega plezanja. Z njo so se na Brniku veselili številni prijatelji in podporniki. 

Tri dni po največjem uspehu v karieri se je z olimpijskih iger v Tokiu v domovino vrnila Janja Garnbret, prva olimpijska prvakinja v zgodovini športnega plezanja.

Čeprav so od njene zmage v olimpijski kombinaciji minili že trije dnevi in se je vmes zgodilo že ogromno stvari - 22-letna Korošica je med drugim prevzela vlogo zastavonoše na zaključni slovesnosti olimpijskih iger -, je bilo videti, da še vedno jadra na valu dobre volje in adrenalina.

Z najboljšo prijateljico, prav tako plezalko Tjašo Slemenšek | Foto: Grega Valančič/Sportida Z najboljšo prijateljico, prav tako plezalko Tjašo Slemenšek Foto: Grega Valančič/Sportida

Dobrodošlica že na letališču

S trenerjem Romanom Krajnikom, ki je k Janjinemu uspehu prispeval pomemben delež, sta po dolgem potovanju na letališče Brnik prišla dobro razpoložena, še bolj razigrani pa so bili Janjini navijači in podporniki iz domačega Šmartnega pri Slovenj Gradcu ter njeni plezalni kolegi, ki so jo, oboroženi z navijaškimi rekviziti in plakati, kljub pozni uri čakali na izhodu iz letališke stavbe.

A najprej, kot to veleva zdaj že ustaljeni protokol, ki smo se ga novinarji in olimpijci v teh dneh že dodobra navadili, športnike po prihodu v domovino čaka krajša novinarska konferenca v letališki stavbi, šele nato se lahko prepustijo objemom svojih prijateljev in podpornikov.

Prihod v domovino v družbi trenerja Romana Krajnika | Foto: Grega Valančič/Sportida Prihod v domovino v družbi trenerja Romana Krajnika Foto: Grega Valančič/Sportida

Najtežja tekma v karieri. Janje in njenega trenerja.

Garnbretovi je na novinarski konferenci čestital tudi vodja slovenske olimpijske delegacije, nekdanji telovadec Miro Cerar, ki je, tako kot letos Garnbretova, Primož Roglič in Benjamin Savšek, leta 1964 osvojil naslov olimpijskega prvaka. Janja je še enkrat ponovila, da je bila olimpijska preizkušnja zanjo najzahtevnejša tekma v karieri. Ne samo po fizični, ampak tudi po psihični plati.

Fotogalerija z Brnika (foto: Grega Valančič/Sportida)

Fotogalerija
1 / 10

"Takega pritiska nisem čutila še nikoli v življenju. Vsi so pričakovali mojo zmago, vsi so si mislili, da imam zlato medaljo že zagotovljeno, a vsi vemo, da v športu, še posebej v kombinaciji športnega plezanja, kjer že ena sama napaka povsem spremeni vrstni red rezultatov, nič ni gotovo. Res mi je bilo izredno težko. Še posebej v kvalifikacijah, kjer se mi pri hitrosti ni izšlo tako, kot bi si želela.

V finalu je bilo drugače. Rekla sem si, če ne zdaj, kdaj sploh? Nisem želela zavreči dveh let trdega dela. Že po hitrosti sem vedela, da je to moj dan, in odvil se je sanjski scenarij," je spomine na tekmo kariere strnila olimpijska prvakinja v kombinaciji športnega plezanja, prva v zgodovini.

"Nisem želela zavreči dveh let trdega dela." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Nisem želela zavreči dveh let trdega dela." Foto: Grega Valančič/Sportida

S tem se je strinjal tudi Janjin trener Roman Krajnik, ki je dejal, da je bila olimpijska preizkušnja z naskokom najtežja tekma v njegovi dolgoletni trenerski karieri. Še posebej naporen je bil zadnji teden pred tekmo.

"Kar naenkrat so se pojavili dvomi. Imela sva dokaj težko obdobje. Kvalifikacije se niso dobro začele, v finalu pa je plezala tako, kot zna le ona. Kapo dol. Zdaj verjamem vsem, ki so govorili, da je olimpijska tekma posebna."

Po sprejemih nekaj počitka, a ne za dolgo

Garnbretovo tudi v prihodnjih dneh čaka natrpan urnik. Že jutri se bo ob 21. uri udeležila sprejema olimpijcev na Kongresnem trgu v Ljubljani, dan pozneje pa jo ob 18. uri pričakujejo v domačem Slovenj Gradcu.

Janja Garnbret sprejem Brnik | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Sledilo bo nekaj dni zelo težko pričakovanega dopusta, da, kot pravi Garnbretova, sploh dojame, kaj vse se je zgodilo v Tokiu, in si zares odpočije, saj toliko, kot je trenirala zadnji dve leti, ni trenirala še nikoli.

Svojo dominantnost bo v umetnih stenah spet lahko dokazovala že čez manj kot mesec dni, 3. in 4. septembra, ko bo v Kranju nastopila na tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju.

Garnbretovo že danes čaka nov sprejem. Na Kongresnem trgu v Ljubljani se bo udeležila sprejema slovenske olimpijske reprezentance, v sredo pa jo čaka sprejem v Slovenj Gradcu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Garnbretovo že danes čaka nov sprejem. Na Kongresnem trgu v Ljubljani se bo udeležila sprejema slovenske olimpijske reprezentance, v sredo pa jo čaka sprejem v Slovenj Gradcu. Foto: Grega Valančič/Sportida

Načrt sta sestavila zgolj do olimpijskih iger

Kaj sledi, ostaja nejasno, priznava najbolj raznovrstna športna plezalka na svetu. "Z Romanom sva namreč načrt pripravila samo do avgusta, saj so bile olimpijske igre edini cilj te sezone. Kaj točno sledi, še ne vem. Vedno sva govorila, da bova naslednji teden pripravila plan, pa ga nikoli nisva," se je zasmejala šele tretja slovenska športnica v samostojni Sloveniji z zlato olimpijsko medaljo in vprašujoče pogledala proti trenerju.

Letos bo še nastopala v hitrostnem plezanju. 30. oktobra bo tekmovala na zadnji tekmi v "speedu" v tej sezoni, a še prej jo v Kranju čaka domača tekma svetovnega pokala v težavnosti. Kvalifikacije bodo na sporedu 3. septembra, finale pa dan pozneje. | Foto: Anže Malovrh/STA Letos bo še nastopala v hitrostnem plezanju. 30. oktobra bo tekmovala na zadnji tekmi v "speedu" v tej sezoni, a še prej jo v Kranju čaka domača tekma svetovnega pokala v težavnosti. Kvalifikacije bodo na sporedu 3. septembra, finale pa dan pozneje. Foto: Anže Malovrh/STA

Za zdaj je gotovo le to, da bo nastopila na zadnji tekmi v hitrostnem plezanju v Džakarti v Indoneziji (30. oktobra), je potrdil Krajnik, medtem ko njena udeležba na svetovnem prvenstvu v Moskvi (od 16. do 21. september) še ni povsem gotova.

Tako kot ni jasno, ali bosta z Garnbretovo hitrostno plezanje oz. t. i. "speed" (gre za plezanje po vedno enaki steni z enako postavljenimi oprimki, pri katerem o zmagovalcu odloča čas) obdržala v svojem procesu treninga.

Na olimpijskih igrah v Parizu bo hitrost ločena disciplina

Na naslednjih olimpijskih igrah v Parizu leta 2024 bodo namreč plezalcem podelili (že) dva kompleta medalj. Hitrostno plezanje bo v mestu ljubezni na sporedu kot ločena disciplina, medtem ko bosta balvansko in težavnostno plezanje na programu skupaj, a ni še jasno, kakšno bo vrednotenje teh dveh disciplin.

Janja Garnbret sprejem Brnik | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Na dan tudi po 400 kilometrov

Korošica, ki v umetnih tekmovalnih stenah deluje bolj prepričljivo kot kdorkoli drug, je še povedala, da ji kljub neštetim uram na treningu in v avtomobilu (na dan je prevozila tudi po 400 kilometrov) nikoli ni bilo težko trenirati, niti ji ni bilo odveč.

"Vedela sem, kaj si želim in zakaj treniram. Bilo je naporno, a če veš, zakaj delaš, in imaš motivacijo, da boš nekaj dosegel, potem ti tudi to ni težko."

Na olimpijski premieri športnega plezanja v Tokiu je nastopila tudi Mia Krampl, ki je osvojila 18. mesto. | Foto: Anže Malovrh/STA Na olimpijski premieri športnega plezanja v Tokiu je nastopila tudi Mia Krampl, ki je osvojila 18. mesto. Foto: Anže Malovrh/STA

Z Dončićem se še vedno nista srečala

Z njenimi besedami bi se najbrž strinjal tudi njen vrstnik Luka Dončić, eden največjih zvezdnikov letošnjih olimpijskih iger.

Zanimivo je, da se Garnbretova in Dončić še nista spoznala, čeprav sta bila del iste olimpijske odprave, bivala v isti olimpijski vasi, Korošica pa je hitrostno plezanje trenirala tudi v Dallasu, kjer Dončić živi.

Janja Garnbret sprejem Brnik | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

"Košarkarje sem videla po tekmi z Avstralijo, a ker so izgubili, nisem hotela drezati za skupno fotografijo," je razkrila Garnbretova. Priložnosti za selfi ne bo niti na današnjem druženju olimpijcev, saj so iz Košarkarske zveze Slovenije sporočili, da košarkarjev zaradi obveznosti tam ne bo. 

Slovenija je imela v Tokiu v športnem plezanju še eno predstavnico. Mia Krampl je v kombinaciji zasedla 18. mesto in se ji ni uspelo prebiti v osmerico finalistk. Kramplova, njen trener Anže Štremfelj, glavni trener Gorazd Hren in trener Luka Fonda so v domovino pripotovali že včeraj. 
Ne spreglejte