Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 11. 2023,
4.00

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Alessandro del Piero Evander Holyfield Mike Tyson na današnji dan

Četrtek, 9. 11. 2023, 4.00

3 mesece, 2 tedna

Na današnji dan (9. november …)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

leta 1996 je Mike Tyson, eden najboljših boksarjev vseh časov, izgubil naslov svetovnega prvaka po verziji WBA. V Las Vegasu v dvorani MGM Grand Garden Arena ga je premagal Evander Holyfield. Borba se je končala v enajsti rundi. Dvoboj je prekinil sodnik, ki je presodil, da Tyson ni mogel več boksati proti nasprotniku.

Glavna akterja sta se znova pomerila naslednje leto in tudi tisti dvoboj so prekinili. Železni Mike je bil namreč diskvalificiran, potem ko je Holyfieldu odgriznil del ušesa. To borba je bila označena kot ena najbolj bizarnih v zgodovin boksa. Mike Tyson je svojo športno kariero končal leta 2006.


Zgodilo se je še:

Leta 1927 je Urugvaj v Limi igral proti Boliviji in zmagal z 9:0, kar je najvišja zmaga v njegovi zgodovini.

Leta 1965 je bilo na tekmi nemške bundeslige med Borussio Mönchengladbachom in Borussio Dortmund kar pet enajstmetrovk v rednem delu igre, kar je rekord tekmovanja.

Leta 1968 so pri londonskem nogometnem klubu Arsenal praznovali 50 let igranja v prvi ligi, kar je v angleški nogometni zgodovini rekordno dolgo obdobje. Topničarji so prvo uradno tekmo v tem tekmovanju odigrali leta 1919, ko jih je na njihovem stadionu Highbury premagal Newcastle z 1:0.

Leta 1974 se je v Coneglianu pri Trevisu rodil Alessandro Del Piero, odlični napadalec italijanske reprezentance in Juventusa iz Torina. Svojo nogometno pot je začel pri drugoligašu Padovi, kjer je igral dve sezoni in na igrišče stopil vsega štirinajstkrat. Za Juventus je podpisal leta 1993 in že v prvi sezoni odigral 11 tekem ter dosegel pet golov. Tako je postal stalni član prve enajsterice in že naslednje leto je z Juventusom osvojil dve lovoriki – italijansko prvenstvo in pokal.

Leta 1985 je Gari Kasparov postal najmlajši šahovski svetovni prvak v zgodovini, potem ko je ugnal Anatolija Karpova. Kasparov je bil star 22 let in 210 dni.

Leta 1997 je slovenska reprezentanca v golbalu, igri z zvenečo žogo za slepe in slabovidne, na evropskem prvenstvu v Stockholmu osvojila prvo mesto. V finalni tekmi je Slovenija s 3:1 premagala Dansko. 

Leta 1997 je v Benetkah, star 81 let umrl Helenio Herrera, mednarodni nogometni trener argentinskega rodu, ki je postal znan po izumu ekstremno zaprtega načina obrambe, popularno imenovanega catenaccio oz. ključavnica.

Leta 2002 so predsednika nogometnega kluba Atletico iz Madrida Jesusa Gil y Gila obsodili na 17 let in pol zapora zaradi nezakonite obogatitve v času vodenja tega kluba.

Leta 2005 se je ukrajinski boksar Vitalij Kličko, svetovni prvak v težki kategoriji po verziji WBC, odločil, da konča svojo športno pot. Štiriintridesetletni boksar se je ta korak odločil zaradi poškodbe desnega kolena.

Leta 2007 je zamejski Slovenki Tanji Romano, ki nastopa za italijansko reprezentanco, je v avstralskem Gold Coastu uspel veliki met, saj je osvojila dva svetovna naslova: v kombinaciji in prostem programu. S tem je 24-letna kotalkarica Športnega društva Polet iz Opčin pri Trstu postala najboljša kotalkarica vseh časov, saj je osvojila že enajst zaporednih naslovov svetovne prvakinje (šest v kombinaciji in pet v prostem programu).

Leta 2010 je hrvaški strokovnjak Zvonimir Serdarušić podal nepreklicno odstopno izjavo z mesta trenerja rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško.

Leta 2014 je 15-letni slovenski košarkar Luka Dončić postal drugi najmlajši igralec, ki je bil uradno registriran za tekmo španskega prvenstva. Dres madridskega Reala je oblekel na tekmi 6. kroga, vendar v igro v vstopil. Mlajši od njega je bil le španski zvezdnik Ricky Rubio.

Leta 2016 so slovenske plezalke na mladinskem svetovnem prvenstvu v športnem plezanju Guangzhou 2016 proslavljale trojno zmago. V konkurenci do 18 let je naslov mladinske svetovne prvakinje v težavnosti ubranila Janja Garnbret, srebro si je priplezala Mia Krampl, bron pa Vita Lukan.

Leta 2017 je slovenska hokejska reprezentanca v uvodni tekmi turnirja evropskega izziva v francoskem Cergyju po podaljšku premagala domačo zasedbo Francije s 3:2. To je bila jubilejna 400. tekma "risov" v obdobju državne samostojnosti.

Leta 2018 je Didier Drogba, nogometni zvezdnik iz Slonokoščene obale, odigral zadnjo tekmo v karieri. Pri 40 letih je s Phoenixom izgubil z 0:1 na gostovanju pri Louisvillu v finalu severnoameriške nogometne lige USL.

Leta 2020 je v 88. letu starosti umrl Miroslav "Miro" Steržaj, slovenski športnik, športni delavec, štirikratni svetovni in trikratni evropski prvak v kegljanju.

Leta 2022 so Ferrari nemškega dirkača formule 1 Michaela Schumacherja, s katerim je ta leta 2003 postal svetovni prvak, na dražbi v Ženevi prodali za 13,1 milijona evrov. 


Rodili so se:

1921 pokojni ukrajinski telovadec Viktor Čukarin
1949
nekdanji in častni predsednik NZS Rudi Zavrl
1963
nekdanji ameriški košarkar Anthony Bowie
1968
slovenska strelka Denis Bola Ujčič
1973
nekdanji grški nogometaš Zisis Vryzas
1974
nekdanji nemški smučarski skakalec Sven Hannawald
1974
nekdanji italijanski nogometaš Alessandro Del Piero
1974
nekdanji slovenski hokejist Jure Smolej
1976
nekdanja slovenska alpska smučarka Anja Kalan
1981 nekdanji slovenski nogometaš Andrej Ficko
1982 
britanska kajakašica Fiona Pennie
1983
 nekdanji slovenski hokejist Aleš Remar
1983
nekdanji slovenski kanuist na divjih vodah Anže Ruden
1990 norveška smučarska tekačica Ingvild Flugstad Ostberg
1992 venezuelski nogometaš Romulo Oter
1992 danski igralec namiznega tenisa Jonathan Groth
1995 nigerijski nogometaš Peter Etebo
1997 urugvajski nogometaš Matias Vina
1997 slovenska rokometašica Aneja Beganović
1999 slovenska šahistka Laura Unuk
2000
italijanski nogometaš Fabiano Parisi
2001 
slovenski košarkar Miha Cerkvenik

Primož Roglič Vuelta 2020
Sportal Na današnji dan (8. november …)
Magic JOhnson
Sportal Na današnji dan (7. november) …
James Naismith
Sportal Na današnji dan (6. november) …
george foreman
Sportal Na današnji dan (5. november) …
Rudi Hiti
Sportal Na današnji dan (4. november) …
Ne spreglejte