Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 7. 2021,
11.38

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,00

11

Natisni članek

Benjamin Savšek Tina Trstenjak Tadej Pogačar Tadej Pogačar kolesarstvo Tokio 2020 Primož Roglič Primož Roglič

Petek, 30. 7. 2021, 11.38

2 leti, 9 mesecev

Olimpijski prvak Primož Roglič je spet doma

Kjer je volja, tam je pot, sporoča zlati Primož Roglič #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,00

11

Po zlatem kanuistu Benjaminu Savšku in srebrni judoistki Tini Trstenjak se je danes v domovino vrnil še Primož Roglič, olimpijski prvak v kronometru. Športni navdušenci so ga že od zgodnjega dopoldneva nestrpno čakali na Letališču Jožeta Pučnika, vihteli slovenske zastave in prepevali slovenske pesmi. Zlati Roglič in selektor slovenske kolesarske reprezentance Andrej Hauptman sta najprej odgovarjala na novinarska vprašanja, malo pred 13. uro pa sta stopila še pred navdušene navijače. Veselje na Brniku je bilo nepopisno, kar lahko preverite v spodnjem videu. 

VIDEO: Kako so navijači dočakali svojega ljubljenca Primoža Rogliča

Primož Roglič, ki je v sredo s fenomenalnim kronometrom pometel s konkurenco in postal olimpijski prvak v tej disciplini, je najprej padel v objem svoje partnerice Lore Klinc in sina Leva, nato pa na novinarski konferenci odgovarjal na številna vprašanja medijev.

Dobitnik četrte olimpijske medalje za Slovenijo na teh igrah je priznal, da še vedno ne more dojeti, kaj se je zgodilo v Tokiu, saj si dogodki sledijo tako hitro, da jih ne more primerno podoživeti, niti se nima časa ozirati nazaj. "Ampak za to bo še čas. To so sladke skrbi," pravi olimpionik.

"Če smo športniki lahko razlog za veselje, naj samo traja," si želi Roglič. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Če smo športniki lahko razlog za veselje, naj samo traja," si želi Roglič. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Pripomnil je, da ga veseli, ker s svojimi predstavami skrbi za delovanje srčne mišice, ne samo svoje, ampak tudi preostale slovenske populacije, ki ga spremlja med njegovimi dirkami.

Fotogalerija s sprejema na Brniku (foto: Matic Klanšek Velej/Sportida):

Fotogalerija
1 / 34

"Če smo športniki lahko razlog za veselje, naj samo traja," si je še zaželel in dodal: "Vesel in počaščen sem, da mi je kljub vsem težavam in dogodkom, ki mi niso šli v prid, uspelo doseči to, kar mi je. Kjer je volja, tam je pot, in s to medaljo je poplačano ogromno mojega truda, vse odrekanje mene in moje družine ter vseh drugih, ki so pripomogli k temu uspehu." 

Selektor Andrej Hauptman z družino | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Selektor Andrej Hauptman z družino Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Selektor Andrej Hauptman, ki je Rogliča v sredo spodbujal iz spremljevalnega vozila, je na vprašanje, kako je voditi kolesarsko ekipo, kot je slovenska, odgovoril, da je vse skupaj precej lahko.

"Ko imaš tako ekipo in tako motivirane športnike, ki so ponosni, da so Slovenci, in dajo vse od sebe, potem res ni težko. Presrečen sem, da se je izšlo tako, kot se je. Vsa ekipa je delovala harmonično," je pohvalil vse dele, ki so v Tokiu tvorili slovenski kolesarski mozaik, ta je dal kar dve olimpijski medalji.

Primož Roglič | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Če po eni strani res ni težko, saj veš, da bo rezultat prišel, je po drugi strani to tudi velika odgovornost. Ko si enkrat eden od največjih kolesarskih narodov na svetu, je vse drugo kot medalja neuspeh," je še povedal slovenski selektor in nadaljeval: "Presrečen sem, da se je vse izšlo tako, kot se je moralo. Potem je vse videti preprosto, ko se ti vse 'poklopi', ko so fantje še stopniško višje od svetovnega vrha, ki je v kolesarstvu že tako širok. Zdaj pa se bo treba čim prej spočiti, saj je kolesarska sezona še dolga in bo treba začeti razmišljati o novih uspehih. Saj veste, kako je, če si zadovoljen s tistim, kar si naredil, si že na poti navzdol."

Zmagovalna vožnja Primoža Rogliča na olimpijskem kronometru:

Hauptman ima odlično poletje, najprej je kot športni direktor UAE Emirates pospremil Tadeja Pogačarja do druge zmage na Dirki po Franciji, nato pa v Tokiu že prvi dan olimpijskih iger s Pogačarjem proslavljal še bronasto odličje s cestne dirke, vrhunec pa doživel nekaj dni kasneje z Rogličevim zlatom na kronometru.

"Ta mesec in pol je bil tako intenziven, da se še nismo umirili in sploh še ne vemo točno, kaj so fantje naredili. Vemo, da je to velika stvar, a si še ne znamo povsem predstavljati vsega in se veseliti. Mislim, da bo šele po sezoni dovolj časa, da predelamo vse to, da bomo šli lahko mirno skozi posnetke, pogledali kakšne izjave in poskušali podoživeti vse skupaj," pravi.

Primož Roglič Brnik | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Rogličevo darilo slovenskemu športu

"Mogoče se v avtomobilu še malo bolje zavedaš tega, kako pomembna je lahko vsaka napaka. Primož je poznal progo, ampak še vedno je treba komunicirati. Zavedaš se, da si ne bi, če bi bilo pri meni karkoli narobe, si tega ne bi nikoli odpustil. Prav velikih napak nisva naredila, zato sva tudi danes tukaj. Res fenomenalna vožnja Primoža. Ko sva se večer prej pogovarjala, kako in kaj, in naredila načrt, je šlo naslednji dan še celo bolje od pričakovanj. Pričakovala sva, da bo bolj tesno, v prvem krogu je bilo deset kolesarjev v desetih sekundah, potem na cilju pa nam je bilo vsem malo lažje, ker smo vedeli, da je prednost velika. Res fenomenalna vožnja, ki pa je tudi darilo za slovensko kolesarstvo, pravzaprav ves slovenski šport, v ogromno klubih in zvezah se trdo dela in to je nagrada za vse športne delavce," še meni Hauptman.

In slovenski športniki v Tokiu blestijo. V ponedeljek je tudi kanuist Benjamin Savšek posegel po zlatu, dan pozneje pa si je Tina Trstenjak na tatamijih priborila še srebrno olimpijsko medaljo v kategoriji do 63 kilogramov.

Primož Roglič Brnik | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Že kot otrok je sanjal o medalji, a v drugem športu

Roglič je še povedal, da je kot otrok sanjal o olimpijski medalji, a je bil prepričan, da jo bo dobil v drugem športu, v smučarskih skokih.

"Uresničile so se mi sanje in kakorkoli zdaj obrnemo, ta medalja bo vedno napisana na moje ime," je na svoj najnovejši dosežek upravičeno ponosen 31-letni kolesar iz Strahovelj v občini Zagorje ob Savi, kjer mu bodo postavili kip in kolesarsko progo, ki bo nosila njegovo ime. "Vsi ti sprejemi in vse te stvari so mi v posebno čast, ob tem se vselej sprašujem, kako si vse to sploh zaslužim, ampak saj ni pomembno, kaj na koncu imaš in kaj vse je poimenovano po tebi, temveč kaj sporočaš ljudem. To, kar lahko sporočamo mi, ki imamo možnost, je nekaj najlepšega. Nikoli ne obupati, se vedno bojevati in gledati v prihodnost," pravi Roglič.

Roglič se po vseh težavah, ki jih je imel zaradi padca na Touru, zdaj lahko sprosti. "Zdaj, ko nam je uspelo doseči ta rezultat, so vse skrbi postranskega pomena. Lepo je priti domov, saj smo vsi tekmovali za Slovenijo, in to je konec koncev zmaga vseh nas. Zdaj bi rad predvsem užival ob tem dosežku, se malo poveselil, svojim navijačem pokazal medaljo. Dal si bom čas, da sem z ljudmi, in s tem poskušam dobiti tisto energijo in si dati dodaten zagon, dodatno motivacijo ter svežino, ki jo potrebuješ, da greš novim izzivom naproti, nato pa tudi mene čaka še precej natrpan urnik do konca sezone. K sreči v kolesarstvu izzivov ne manjka, zato gremo naprej."

Njegov naslednji izziv bo Dirka po Španiji, ki se začne 14. avgusta in na kateri bo poskušal Zasavec doseči še tretjo zaporedno zmago.

Tudi kanuist Benjamin Savšek se je v domovino vrnil z zlato olimpijsko medaljo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Tudi kanuist Benjamin Savšek se je v domovino vrnil z zlato olimpijsko medaljo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Judoistka Tina Trstenjak in Marjan Fabjan pa sta se v domovino vrnila z olimpijskim srebrom.  | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Judoistka Tina Trstenjak in Marjan Fabjan pa sta se v domovino vrnila z olimpijskim srebrom. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Pred dnevi sta domov pripotovala tudi Jan Polanc in Jan Tratnik, zadnjemu so sokrajani v Idriji pripravili prisrčen sprejem, kjer so mu med drugim podarili tudi medaljo, s katero so ga okronali za MVP (najbolj učinkovitega kolesarja) olimpijske cestne dirke. 

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal "Takšnega športnika še nisem videl. Roglič je resnično fenomenalen."
Tina Trstenjak sprejem Tokio 2020
Sportal Srebrna Tina brez dlake na jeziku: Marsikdo ni verjel vame, govorili so, da sem prestara
Primož Roglič
Sportal Prosim, ne pozabite nas
Primož Roglič
Sportal Zgodba Primoža Rogliča s posebnim prizvokom #video
Primož Roglič
Sportal Izsušene solze Primoža Rogliča

 

Ne spreglejte