Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 3. 2023,
20.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,47

10

Natisni članek

trening Jumbo-Visma Wout Van Aert

Četrtek, 30. 3. 2023, 20.00

1 leto

Sotekmovalec Rogliča se je za las izognil hudi nesreči

Trening Wouta van Aerta bi se lahko končal tragično

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,47

10

Wout Van Aert tamb | Trening intervalov bi se lahko za Wouta Van Aerta tragično končal. | Foto Strava/Jan Bakelants

Trening intervalov bi se lahko za Wouta Van Aerta tragično končal.

Foto: Strava/Jan Bakelants

Belgijski kolesarski šampion Wout van Aert, ki ga v nedeljo čaka vrhunec spomladanskega dela sezone, kraljica enodnevnih dirk, Dirka po Flandriji, se je za las izognil hudi nesreči na treningu. Novico je razkril nekdanji profesionalni kolesar Jan Bakelants, ki mu je delal družbo na treningu.

Incident se je zgodil prejšnji torek, ko je belgijski kolesarski zvezdnik Wout van Aert skupaj z nekdanjim profesionalnim kolesarjem Janom Bakelantsom in ciklokrosistom Daanom Soeto treniral v okolici Eindhovna na Nizozemskem. Kot je pripovedoval v podcastu Wielerclub Wattage, kjer je gostoval, je Wout tisti dan na programu imel intervalni trening, a ker kolesarska steza ob cesti, kjer je trojica trenirala, ni bila primerna za hitrosti nad 45 kilometrov na uro, so vozili po cesti.

To je očitno tako zmotilo voznika avtomešalca, ki je pripeljal po isti cesti, da je ta najprej glasno pohupal, nato pa trojico kolesarjev v ihti prehitel. Šlo je celo tako na tesno, da van Aertu ni preostalo drugega, kot da je Daana Soeto izrinil s ceste.

strava | Foto: Strava/Jan Bakelants Foto: Strava/Jan Bakelants

"Če se to ne bi zgodilo, bi bil naš dobrotnik (na dirki Gent–Wevelgem je van Aert zmago podaril moštvenemu kolegu Christophu Laportu, op. a.) zdaj v nebesih," je bil slikovit Bakelanst, ki je bil zgrožen nad potezo voznika.

"Odziv voznika avtomešalca je bil skrajno neprimeren," se je jezil pretreseni Bakelanst, ki se je sicer zavedal, da vožnja po cesti ni bila najboljša odločitev, poleg tega je že večkrat doživel, da povprečni Nizozemec zakon pogosto vzame v svoje roke, ko vidi, da kolesar vozi zunaj zanj predvidene kolesarske steze.

"Čeprav kot voznik avtomešalca morda misliš, da imaš pravico do vožnje na cesti ti in ne kolesar, je bilo dejstvo, da je bila kolesarska steza res slaba. Wout je skoraj izgubil življenje. Bilo je res grozno, praktično je bil že pod vozilom," je še razkril Bakelants.

Van Aert je v četrtek na novinarski konferenci pred Dirko po Flandriji ublažil različico zgodbe svojega kolega, je pa priznal, da se taki dogodki dogajajo dokaj pogosto. "Vsekakor ni bilo varno, da pa sem skoraj izgubil življenje, no, ... Bili smo samo zelo pretreseni, ko nas je tovornjak na tak način prehitel, ampak to pa je bilo tudi vse. Ko je Jan zgodbo povedal v podcastu sem dobil kar nekaj sporočil zaskrbljenih ljudi. Nobene potrebe ni bilo po tem."

Pred Woutom van Aertom je vrhunec spomladanskega dela kolesarske sezone, kraljica belgijskih dirk, Dirka po Flandriji (2. april), kjer ima visoke ambicije tudi slovenski kolesarski as Tadej Pogačar.  

Preberite še:

Christophe Laporte
Sportal Novo slavje Jumbo-Visme, Christophe Laporte tokrat napadel sam
Primož Roglič dirka po Kataloniji 2023
Sportal Roglič spet piše zgodovino: to mu je uspelo kot edinemu v zgodovini
Wout van Aert & Christophe Laporte
Sportal Mohorič padel, dvojec Jumbo-Visme zavladal v Belgiji
Primož Roglič
Sportal Velika zmaga Primoža Rogliča, na ciljnem vzponu strl Evenepoela!
Ne spreglejte