Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 10. 2023,
16.48

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Varese Tadej Pogačar Tadej Pogačar Jan Tratnik Primož Roglič Primož Roglič Tre valli Varesine

Torek, 3. 10. 2023, 16.48

6 mesecev, 3 tedne

Tre Valli Varesine 2023

Mladi Belgijec zmago posvetil svoji ekipi: Dovolj imamo tega sra...!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Ilan Van Wilder | Mladi Belgijec Ilan Van Wilder je zmago na dirki Tre Valli Varesine posvetil moštvenim tovarišem in osebju ekipe Soudal - QuickStep. | Foto Guliverimage

Mladi Belgijec Ilan Van Wilder je zmago na dirki Tre Valli Varesine posvetil moštvenim tovarišem in osebju ekipe Soudal - QuickStep.

Foto: Guliverimage

Zmagovalec 102. izvedbe dirke Tre Valli Varesine je 23-letni Belgijec Ilan Van Wilder (Soudal - QuickStep), Ekvadorec Richard Carapaz (EF Education - EasyPost) je zasedel drugo mesto, tretje pa Rus Aleksander Vlasov (Bora - Hansgrohe). Slovenska asa Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Tadej Pogačar (UAE Emirates) sta na zadnjem testu pred Dirko po Lombardiji zasedla četrto in peto mesto. 

 
Primož Roglič
Sportal Primož Roglič vse bližje podpisu z novo ekipo

Ilan Van Wilder je prvi belgijski zmagovalec na dirki Tre Valli Varesine po legendarnemu Eddyju Merckxu, ki mu je podvig uspel davnega leta 1968.

"Ne strinjamo se z vsem tem sra...!"

"Hotel sem le naviti tempo, pa sem si kar naenkrat privozil prednost, šel sem 'na polno', nato pa se je moj športni direktor razjezil v spremljevalnem avtomobilu in mi govoril, da moram zdaj do cilja odpeljati kronometer. Uspelo mi je. Iz te zmage črpam veliko mentalne energije, za nami je težak teden, ta zmaga je v resnici za moje moštvene kolege in naše osebje, z njo lahko pokažemo, da se ne strinjamo z vsem tem sr... in si želimo nadaljevati kot Soudal - QuickStep. Pokazali smo, da smo dovolj močni, in upam, da bo ostalo tako, kot je zdaj," se je v zaključnem intervjuju kritično dotaknil tudi napovedane združitve ekip Soudal - QuickStep in Jumbo-Visma.

Results powered by FirstCycling.com

 

Pogačar in Roglič se bosta pomerila še na sobotnem spomeniku po Lombardiji. Tam bo tretjo zaporedno zmago lovil mlajši slovenski as.

Jan Tratnik je danes opravil veliko dela za Rogliča pred zaključkom dirke, že pred startom pa je za Eurosport/GCN potrdil, da bo tudi prihodnje leto dirkal za ekipo Jumbo-Visme.

Žensko različico dirke treh dolin Vareseja je pred tem dobila Nemka Liane Lippert (Movistar). Edina Slovenka v cilju je bila Urša Pintar (BTC City Ljubljana Scott), ki je z zaostankom 37 sekund zasedla 19. mesto.

Tre Valli Varesine 2023, potek dirke:

Cilj: Zmagovalec 102. izvedbe dirke Tre Valli Varesine je 23-letni Belgijec Ilan Van Wilder (Soudal - QuickStep), Ekvadorec Richard Carapaz (EF Education - EasyPost) je zasedel drugo mesto, tretje pa Rus Aleksander Vlasov (Bora - Hansgrohe). Slovenska zvezdnika Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Tadej Pogačar (UAE Emirates) sta končala tik pod stopničkami.

1 km do cilja - Iz skupine favoritov se je izstrelil Richard Carapaz, a mora nadoknaditi 26 sekund zaostanka za vodilnim Belgijcem.

2 km do cilja - 23-letni Belgijec je prednost povečal na 20 sekund, vse kaže na presenetljivo zmago.

4 km do cilja - Ilan Van Wilder drži 16 sekund prednosti pred zvezdniškimi zasledovalci. Na čelu te skupine sta Roglič in Pogačar, a pravega sodelovanja med kolesarji ni.

7 km do cilja - Van Wilder ima 14 sekund prednosti pred favoriti. Ti ne sodelujejo v lovu. 

9 km do cilja - Zdaj je skočil Belgijec Ilan Van Wilder (Soudal - QuickStep), ima nekaj metrov prednosti pred favoriti. 

10,5 km do cilja - Skočil je Richard Carapaz, Enric Mas ga je hitro ujel, Pogačar in Roglič sta se prav tako priključila in spet združila skupino favoritov. 

11,5 km do cilja - Pogačar je močno pospešil, Roglič se ga drži brez večjih težav. Zraven so še Carapaz, Mas, Ben O'Connor, Filippo Zana, IIlan Van Wilder, Michael Woods, Ion Izagirre, Carlos Rodriguez, Aleksander Vlasov.

12 km do cilja - Calzoni je bil ujet, napadel je Aleksander Vlasov, odzvala sta se tudi Pogačar in Roglič, pa Carapaz, Mas in ostali favoriti.

12,5 km do cilja - S protinapadom je odgovoril neuničljivi Walter Calzoni (Q36.5 Pro Cycling Team). 

13 km do cilja - Na vznožju klanca Morosolo (1,6 kilometra dolg vzpon s 7,8-odstotno povprečno naklonino) je glavnina ujela trojico vodilnih. Rigoberto Uran spet navija tempo. 

20 km do cilja - Esteban Chaves (EF Education - EasyPost) zdaj vleče glavnino, za njim je Adam Yates (UAE Emirates), vodilna trojica vztraja 15 sekund pred zasledovalci. 

23 km do cilja - Kolesarji so v zadnjem krogu, Kelderman, Barguil in Calzoni vozijo 17 sekund pred glavnino, na čelu te je zdaj kolesar Pogačarjevega UAE Emirates. 

28 km do cilja - Vodilna Italijana sta ujela Nizozemec Wilco Kelderman (Jumbo-Visma) in Francoz Warren Barguil (Arkea - Samsic), Calzoni se ju še drži, Busatto je odpadel. Trojica ima 18 sekund prednosti pred glavnino. 

34 km do cilja - Karavana je zdaj razdrobljena na številne majhne skupine, v ospredju še vztrajata Italijana Busatto in Calzoni, sledi jima Kron, temu Pacher, Attila Valter, Filippo Zana in Erik Fetter, glavnina je nekaj sekund za njimi ...

36 km do cilja - Andreas Kron in Quentin Pacher sta nekoliko pobegnila glavnini in se zdaj vozita le 12 sekund za vodilno peterico. V glavnini so ekipe favoritov, predvsem Jumbo in UAE, pripravljene na napad.  

39 km do cilja - Na čelo glavnine se je prebila celotna ekipa Ineos Grenadiers, Diego Ulissi in Rafal Majka (UAE Emirates) prežita v ospredju, Jumbo-Visma se je malce skrila, sta pa Pogačar in Roglič ves čas skupaj in pazita drug na drugega. Vodilna peterica ima zdaj le še 40 sekund prednosti pred glavnino.

47 km do cilja - Vodilna peterica ima le še dobro minuto prednosti (1:17) pred glavnino, na čelu te pa je vse bolj pestro. Ekipi UAE Emirates Tadeja Pogačarja in Jumbo-Visma Primoža Rogliča se zbirata v ospredju.  

53 km do cilja - Glavnina je ujela Alaphilippa, Vlasova in Sivakova in se vodilni peterici približala na 1:42. Na čelu glavnine je spet Jan Tratnik.

60 km do cilja - Battistella, Rochas, Busatto, Fetter in Calzoni imajo 2:09 prednosti pred najbližjimi zasledovalci (Alaphilippu in Vlasovu se je pridružil še Aleksander Vlasov iz Bore - hansgrohe) in 2:20 pred spet združeno glavnino.

65 km do cilja - Na čelu dirke je le še pet kolesarjev, v glavnini sta zdaj napadla še Francoz Julian Alaphilippe (Soudal - QuickStep) in Rus s francoskim potnim listom Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers). Hitro sta si privozila nekaj deset metrov prednosti pred skupino favoritov. 

67 km do cilja - V ospredju je le še šesterica, v glavnini pa je pestro. Po Tratniku je narekovanje tempa prevzel Jay Vine (UAE Emirates) in raztrgal glavnino na dva dela, z njim se je odpeljalo kakšnih 22 kolesarjev, ki imajo zdaj le še 2:45 zaostanka za čelom dirke. 

73 km do cilja - Iz vodilne skupine je odpadel Španec Gonzalo Serrano, Jan Tratnik pa je glavnino vodilni sedmerici približal na 3:15. 

78 km do cilja - Prednost vodilne osmerice je padla na 4:10. Na čelu glavnine je zdaj Kolumbijec Rigoberto Uran, kolesar moštva EF Education - EasyPost, Rogličevi in Pogačarjevi so se začasno malce potuhnili, zdaj se je v ospredje spet prebil Jan Tratnik (Jumbo-Visma). 

97 km do cilja - Glavnina je ujela Eritrejca, Američana in Francoza, ki so neuspešno lovili vodilno osmerico, ta pa ima še vedno 4:58 prednosti.

100 km do cilja - Samuele Battistella (Ita/Astana), Remy Rochas (Fra/Cofidis), Francesco Busatto (Ita/Intermarche – Circus – Wanty), Gonzalo Serrano (Špa/Movistar), Erik Fetter (Niz/EOLO – Kometa), Alessio Martinelli (Ita/Green Project-Bardiani CSF-Faizane) ter Gianluca Brambila in Walter Calzoni (oba Ita/Q36.5 Pro Cycling Team) vozijo 4:35 pred trojico, v kateri so Natnael Tesfatsion (Eri/Lidl – Trek), Kevin Vermaerke (ZDA/DSM – Firmenich) in Matteo Vercher (Fra/TotalEnergies).

Glavnina se je vodilnim približala na manj kot pet minut, Jumbo-Visma pa ne sodeluje več pri diktiranju tempa, UAE Emirates pač.

110 km do cilja - V vodstvu je spet osem kolesarjev, Battistella je na ravnini ujel kolege. Na čelu glavnine tempo diktirajo kolesarji Pogačarjevega UAE Emirates in Rogličeve Jumbo-Visme. Glavnina sicer še vedno zaostaja nekaj več kot pet minut za čelom dirke.

115 km do cilja - Battistella je izgubil stik z Rochasom, Busattom, Serranom, Fetterjem, Martinellijem, Brambillo in Calzonijem. Costiou, Tesfatsion, Vermaerke in Vercher vztrajajo v lovu, vodilna sedmerica pa ima še vedno dobrih pet minut prednosti pred glavnino.

125 km do cilja - Kolesarji se že tretjič vzpenjajo na kombinacijo klancev Casbeno (2,5 kilometra, 4,8-odstotni povprečni naklon) in Montello (dva kilometra, 5,3 odstotka), v vodstvu vztraja osmerica Battistella, Rochas, Busatto, Serrano, Fetter, Martinelli, Brambuilla in Calzoni, 45 sekund za njimi vozi Ewen Costiou, dobri dve minuti za čelom dirke pa trojica Tesfatsion, Vermaerke in Vercher. Glavnina, na čelu katere so občasno tudi člani Pogačarjevega moštva UAE Emirates, ima že več kot pet minut zaostanka za vodilnimi.

145 km do ciljaSamuele Battistella, Remy Rochas, Francesco Busatto, Gonzalo Serrano, Ewen Costiou, Erik Fetter, Alessio Martinelli, Gianluca Brambilla in Walter Calzoni imajo 11 sekund prednosti pred Natnaelom Tesfatsionom, Kevinom Vermaerkejem in Matteom Vercherjem ter 23 sekund pred glavnino, na čelu katere so kolesarji Jumbo-Visme.

148 km do cilja - V ospredju se je zbrala skupina devetih kolesarjev (Samuele Battistella, Remy Rochas, Francesco Busato, Gonzalo Serrano, Ewen Costiou, Alessio Martinelli, Gianluca Brambilla in Walter Calzoni), med njimi je kar pet Italijanov, ki pa ima pred ubežno skupino zgolj 11, pred glavnino pa 23 sekund prednosti.

163 km do cilja - Številni napadi iz glavnine, a vsi brez uspeha. Tempo narekujejo kolesarji Jumbo-Visme, ki danes spet stavijo na Primoža Rogliča. Triintridesetletni Zasavec je na tej dirki zmagal leta 2019.  

167 km do cilja - V prvih 30 kilometrih dirke ni bilo kakšnega razburljivejšega dogajanja, bilo je nekaj poskusov pobega, a so bili vsi neuspešni. Kmalu se bodo začeli krogi in klanci, kjer bo najbrž že veliko bolj pestro.

Jan Tratnik ostaja v ekipi Jumbo-Visma!
"V dobri formi sem bil že na Vuelti, po njej pa sem opravil nekaj kratkih in intenzivnih treningov, nisem pa vedel, kako bo tukaj. Ampak že včeraj je bilo dobro, opravili smo dobro delo in v zaključku pripravili lep šov. Zmaga Wouta je bila lepa, danes pa je nov dan. Najprej moram videti, kako se bom počutil, saj sem se zbudil precej utrujen. Bomo videli. Spet imamo veliko močnih kolesarjev v ekipi, delili si bomo odgovornost, seveda pa si želimo zmagati. A zdaj je glavni fokus Lombardija," je pred današnjo dirko povedal 33-letni Idrijčan Jan Tratnik, ki je včeraj Woutu Van Aertu pomagal do zmage na dirki Coppa Bernochi.

Kako bo nanj vplival odhod Primoža Rogliča iz ekipe Jumbo-Visma? "Zame to ne pomeni nič, saj imam še vedno pogodbo z Jumbo-Vismo. Ena stran je prijateljstvo, druga posel. Odločil se je, in če je s tem zadovoljen, sem zanj vesel tudi jaz. Ampak zame se ne spremeni nič," je odgovoril Tratnik, njegov agent in ekipa pa so potrdili, da tudi v prihodnji sezoni ostaja v ekipi čebel.

V ekipi so po poročanju Daniela Densona, urednika portala Global Cycling Network, potrdili, da Roglič v novo ekipo ne bo vzel niti enega kolesarja iz ekipe Jumbo-Visma. 

12:00 - Kolesarji so se podali na 196,5 kilometra dolgo pot s 24 klanci in skupaj skoraj 3.500 višinskimi metri. Startal ni Belgijec Harm Vanhoucke (Lotto Dstny).

Končana pa je že ženska različica dirke, 112,3 kilometra dolgo preizkušnjo od Busta Arsizia do Vareseja je dobila Nemka Liane Lippert (Movistar), pred Danko Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ – Suez) in Italijanko Eliso Balsamo (Lidl – Trek). Slovenske barve so na dirki branile članice ekipe BTC Cita Ljubljana Scott Špela Colnar, Urša Pintar, Ema Pirš, Tjaša Sušnik in Hana Žumer. Njihove rezultate še čakamo.

Ob 12. uri se bo začela 102. Dirka Tre Valli Varesine. Za zmago se bosta spet udarila slovenska asa Tadej Pogačar in Primož Roglič. Triintridesetletni Zasavec, ki po letošnji sezoni zapušča nizozemsko moštvo Jumbo-Visma, je v soboto zmagal na Dirki po Emiliji, Pogačar pa je bil tam drugi.

Znane so tudi dokončne postave ekip. Rogliču bodo danes pomagali Jan Tratnik, Tiesj Benoot, Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk,  Milan Vader in Attila Valter. Čeprav so nekateri nizozemski mediji pisali, da bo dirkal tudi Wout Van Aert, se v Jumbo-Vismi Belgijca niso odločili umestiti v ekipo.

Pogačar bo imel pri UAE Emirates ob sebi Rafala Majko, Adama Yatesa, Jaya Vina, Diega Ulissija, Davida Formola in Vegarda Stakeja Laengena.  

Pogačar je lanski zmagovalec te italijanske polklasike, Roglič jo je osvojil leta 2019.

giro dell'emilia Primož Roglič Tadej Pogačar
Sportal Roglič in Pogačar obračunala v zadnjem kilometru, dvojna slovenska zmaga!

Pred dirko

Kolesarje danes čaka 196,5 kilometra dolga trasa s kar 24 vzponi in skupno skoraj 3.500 višinskimi metri. Na 102. izvedbi dirke Tre Valli Varesine bosta nastopila tudi najboljša slovenska kolesarja, Tadej Pogačar in Primož Roglič. Oba sta na tej italijanski pol klasiki že zmagala, Pogačar lani, Roglič pa leta 2019.

Primož Roglič je v zadnjih tednih v središču pozornosti kolesarskega sveta, ki ugiba, kje bo 33-letni Zasavec nadaljeval svojo imenitno profesionalno kariero. V soboto je v Bologni potrdil govorice, da po letošnji sezoni zapušča Jumbo-Vismo. Nato pa je osvojil svojo 15. zmago v sezoni, prvo na enodnevni dirki leta in že jubilejno 80. v karieri.

Vrhunci dirke iz leta 2019, ko je zmagal Primož Roglič:

Pogačar, četrti, tretji, drugi in ...

Tudi danes je mogoče pričakovati spopad slovenskih asov, tako Rogliča kot Pogačarja strokovnjaki umeščajo v najožji krog favoritov. Zasavcu na podlagi izidov na sobotni Dirki po Emiliji pripisujejo za kanček več možnosti, a v oči bode tudi dejstvo, da Pogačar po avgustovskem svetovnem prvenstvu spet prihaja v odlično formo. Na Dirki po Toskani 13. septembra, na svoji prvi dirki po Glasgowu, je bil 25-letni Gorenjec četrti, dan pozneje na veliki nagradi Pecciolija tretji, v soboto v Bologni pa že drugi. Če se bo trend nadaljeval, bi moral danes torej zmagati. Je pa današnja dirka za Pogačarja še zadnji preizkus pred zadnjim spomenikom sezone, Dirko po Lombardiji, na kateri bo v soboto, 7. oktobra, napadal tretjo zaporedno zmago.

Lani je v Vareseju zmagal Tadej Pogačar. Bil je najmočnejši v zaključnem sprintu večje skupine:

Primož Roglič
Sportal Nenavadna ponudba za Rogliča: Dragi Primož …

Rogličeva močna podporna ekipa

Roglič je po drugi strani očitno izjemno motiviran, da se od nizozemske ekipe, v kateri je preživel osem sezon, poslovi zmagovito. Tudi zasavski as bo sezono končal na Dirki po Lombardiji, dokazala pa je že, da se na severnoitalijanskih cestah počuti odlično. Danes bo imel tudi izjemno močno podporno ekipo, v kateri bo še en naš as Jan Tratnik, ob Slovencih pa še Belgijec Tiesj Benoot, Madžar Attila Valter ter Nizozemci Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk in Milan Vader. Močno zasedbo Jumbo-Visme naj bi dopolnil še belgijski zvezdnik Wout Van Aert, ki je včeraj dobil dirko Coppa Bernocchi.

Pogačar bo imel ob sebi Britanca Adama Yatesa, ki se je kot odličen pomočnik izkazal v soboto v Emiliji, pa mladega Španca Juana Ayusa, prekaljenega Poljaka Rafala Majko, Avstralca Jayja Vina ter Italijana Diega Ulissija in Davida Formola.

Remco Evenepoel Vuelta 2023
Sportal Kaj bo z ekipo Jumbo-Visma? Soudal želi svoje ime obdržati v imenu ekipe.

Kdo še prihaja?

Čeprav startni seznam vse do nekaj ur pred dirko ne bo potrjen, se pričakuje močna udeležba. Španski Movistar naj bi prišel z Enricom Masom, Alexom Aranburujem in Carlosom Verono, francoski AG2R Citroën z Benom O'Connorjem, Bennoitom Cosnefroyem in Felixom Gallom, pa Ineos Grenadiers s Carlosom Rodriguezom, Bora – Hansgrohe z Jaijem Hindleyjem, Aleksandrom Vlasovom, Lennardom Kämno, Jayco-AlUla s Simonom Yatesom, Soudal – QuickStep z Julianom Alaphilippom, pa DSM – Firmenich z Romainom Bardetom, Gropama – FDJ s Thibautom Pinotom, EF Education – EasPost z Richardom Carapazom in Estebanom Chavesom, Israel – PremierTech z Jakobom Fuglasngom in Domenicom Pozzovivom

Primož Roglič Remco Evenepoel
Sportal L'Equipe: Če pride do združitve, Remco odhaja v Ineos

Tre Valli Varesine, trasa 2023 | Foto: zajem zaslona/ProCyclingStats Foto: zajem zaslona/ProCyclingStats

Kaj čaka kolesarje

Dirka se bo začela opoldne v Busto Arsiziu po približno 38 kilometrih pa bodo kolesarji prispeli v Varese, kjer se bodo nato vozili v krogih. Osemkrat po slabih 13 kilometrov dolgi zanki, v kateri bosta ključna vzpona Casbeno (2,5 km, s 4,9-odstotnim povprečnim naklonom) in Montello (2 km, 5,2 odstotka), nato pa še dvakrat po daljšem, 25-kilometrskem krogu, v katerem bosta kombinacijo vzponov tvorila Casciago (1,8 km, pet odstotkov) ter Morosolo. Ta je najzahtevnejši klanec na dirki, gre za 1,6 kilometra dolg vzpon s 7,8-odstotno povprečno naklonino, drugih 800 metrov klanca ima skoraj devet odstotkov naklona. Cilj bo na ulici Sacco v Vareseju, zadnji kilometer dirke je povsem raven, povsem mogoče je, da bo o zmagovalcu odločal sprint večje skupine tekmovalcev. V cilju kolesarje pričakujejo med 16.30 in 17.00.

Preberite še:

Peter Sagan
Sportal Sagan in Bouhanni pomahala v slovo. Kdo še odhaja?
Kristijan Koren
Sportal Kristijan Koren končal kariero
Primož Roglič Dirk po Emiliji 2023
Sportal Kdo sta glavna snubca Primoža Rogliča? Seznam vse krajši ...
Isaac Del Toro
Sportal Nova izjemna pridobitev za ekipo Tadeja Pogačarja

 

Ne spreglejte