Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 4. 2020,
19.00

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

Natisni članek

Anderlecht Deceuninck QuickStep Martin Hvastija Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič Belgija zaklenjen šport Remco Evenepoel

Nedelja, 26. 4. 2020, 19.00

3 leta, 12 mesecev

Zaklenjen šport

Tako kot Roglič je tudi belgijski kolesarski biser sprva zgrešil šport

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79
Remco Evenepoel | Čudežni deček belgijskega kolesarstva Remco Evenepoel velja za novega Eddyja Merckxa. | Foto Vid Ponikvar

Čudežni deček belgijskega kolesarstva Remco Evenepoel velja za novega Eddyja Merckxa.

Foto: Vid Ponikvar

Belgijski kolesarski čudežni deček Remco Evenepoel se je podobno kot naš as Primož Roglič sprva ukvarjal z napačnim športom. V nasprotju z našim nekdanjim smučarskim skakalcem pa je Evenepoel nogomet s kolesarstvom zamenjal veliko prej, žoge je imel dovolj že pri 17 letih, pa čeprav mu je šlo tudi na travi odlično od nog. Zakaj pa se je pravzaprav naveličal nogometa?

Čudežni deček belgijskega kolesarstva je 25. januarja dopolnil 20 let, te dni pa se tako kot vsi njegovi kolegi posveča treningom v osami, tu in tam pa se udeleži kakšne virtualne dirke. Dejaven je tudi na družbenih omrežjih in na teh se je pred dnevi razgovoril o svojem življenju pred profesionalnim kolesarstvom.

Sportal Slovenskega čudežnega dečka v Algarveju nasledil belgijski

Anderlecht, Eindhoven, reprezentanca

Enajst let se je preizkušal v nogometu, ki pa ga je psihično zlomil. | Foto: Guliverimage/Getty Images Enajst let se je preizkušal v nogometu, ki pa ga je psihično zlomil. Foto: Guliverimage/Getty Images Tudi Remcov oče Patrick Evenepoel je bil kolesar, zato je bilo kar malce čudno, da se je sin sprva navdušil za nogomet. V tem pa ni bil kakšen statist, pač pa se je s pridnim delom prebijal skozi mladinske pogone najuspešnejšega belgijskega kluba Anderlecht, se za kratek čas pridružil tudi akademiji nizozemskega velikana Eindhovna, svojo domovino pa zastopal tudi v mladinskih državnih reprezentancah do 15 in 16 let. A pri 17 letih, leta 2017, je imel žoge dovolj, zamikalo ga je kolo. Zakaj?

Nogomet ga je psihično zlomil

"Enajst let sem preživel v nogometu, zadnjih nekaj let pa je bilo najtežjih, če povem iskreno. Psihično so me zlomili," je povedal svetovni članski podprvak v kronometru na lanskem prvenstvu v Yorkshiru. "A zdaj, ko pogledam nazaj, me je vse skupaj naredilo močnejšega, zato hvala, da ste me poskušali zlomiti. Veliko bolj ponosen sem na dres, ki ga nosim zdaj, in tudi veliko bolj se zabavam," je še razkril.

Sportal Kanibal, ki tekmecev ni hotel le premagati, pač pa jih uničiti #video

Novi Eddy Merckx

Leta 2017 je imel torej dovolj "psihičnih pritiskov" in nogometne igre, presedlal je na kolo in že 18 mesecev kasneje na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku posta dvakratni prvak v konkurenci kolesarjev do 23 let, zmagal je tako na cestni dirki kot v kronometru. Svoj talent je tako na ogled postavil takoj, danes ga v Belgiji vidijo kot novega Eddyja Merckxa.

Če so našemu kolesarskemu zvezdniku Primožu Rogliču, potem ko je leta 2012 skakalne smuči zamenjal za kolo, strokovnjaki očitali, da se vidi, da je izpustil osnovno šolo kolesarstva, se je Evenepoel očitno o osnovah dobro izobrazil tudi v času nogometne kariere, saj je njegova tehnika brezhibna, kot je na prvenstvu v Innsbrucku pred slabima dvema letoma opazil tudi slovenski trener Martin Hvastija.

Remco Evenepoel
Sportal To je nekaj fenomenalnega, kot da je z drugega planeta #video

"Fenomen, ki ga nismo videli že 50 let"

"Na prvenstvu sem ga prvič gledal v živo. Na vrhu klanca sem bil postavljen. To je nekaj fenomenalnega. Popolna pozicija na kolesu, popolnoma kompozicija, moč. Nenehno ima visoko število konstantnih obratov. Ne popušča. Ko sem gledal naslednjega Nemca, se mi je zdelo, kot da je z drugega planeta. Pa je bil srebrn. Fenomen, ki ga nismo videli že 50 let. Vsake toliko časa pride kdo," nam je takrat o belgijski senzaciji razlagal Hvastija.

Vsega 18 mesecev po vstopu v profesionalno kolesarstvo je osvojil dve zlati medalji v konkurenci U23 na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku. | Foto: Vid Ponikvar Vsega 18 mesecev po vstopu v profesionalno kolesarstvo je osvojil dve zlati medalji v konkurenci U23 na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku. Foto: Vid Ponikvar

Izjemen novi val tudi s Tadejem Pogačarjem

Letos bi moral novi Merckx dirkati na svoji prvi veliki tritedenski dirki, v moštvu Deceuninck – Quick Step so ga nameravali poslati na Giro, a prvenca zaradi pandemije novega koronavirusa, ki je ustavila svet, še ni dočakal. A upanje ostaja, letošnja italijanska pentlja je prestavljena, ni pa odpovedana, tudi na Giru, če jim ga bo letos vendarle uspelo izpeljati, pa bo kronometer, na katerem Evenepoel vidi svojo priložnost.

A glavna želja mladega kolesarja, ki ob Tadeju Pogačarju, Eganu Bernalu, Ivanu Sosi, Pavlu Sivakovi in drugih supertalentih napoveduje nadvse pestro desetletje dirkanja na kolesih, je olimpijska medalja. Računal je, da jo bo napadel že letos v Tokiu, pa se je tudi ta načrt zamaknil za eno leto.

Preberite še:

Sportal Opozorili so ga: "Ne zajeb... se z njim!" Pa se vseeno je. #video
Tadej Pogačar dirka UAE
Sportal Tadej Pogačar: Če bomo letos še dirkali, bomo lahko srečni
Steph Curry
Sportal Kako je Nike iz rok izpustil enega največjih zvezdnikov lige NBA
E-šport
Sportal Bo igranje videoiger nekoč olimpijski šport? Poletni ali zimski?
Gregg Popovich
Sportal Rekordno hitra izključitev legendarnega trenerja. Pa je bila res?
velodrom
Sportal Velodrom v Češči pridobil dragoceno potrdilo
Ne spreglejte