Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 6. 2022,
17.08

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Jonas Vingegaard Wout van Aert Jumbo-Visma Tour Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Sreda, 29. 6. 2022, 17.08

1 leto, 8 mesecev

Jumbo-Visma

So si v Jumbo-Vismi zastavili preveč ambiciozne cilje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
Primož Roglič, Jonas Vingegaard, Wout van Aert, Steven Kruijswijk, Dofineja 2022 | Pri Jumbo-Vismi si želijo na Toru ponoviti dosežek iz Dofineje.  | Foto Guliverimage

Pri Jumbo-Vismi si želijo na Toru ponoviti dosežek iz Dofineje.

Foto: Guliverimage

Nizozemska kolesarska ekipa Jumbo-Visma bo na Dirki po Franciji, ki se bo začela v petek s 13 kilometrov dolgo posamično vožnjo na čas v Köbenhavnu na Danskem, lovila tako rumeno majico za skupno zmago kot tudi zeleno najboljšega po točkah. V boj za prvo se bosta pognala naš šampion Primož Roglič ter danski as Jonas Vingegaar, v boj za zeleno pa se bo podal Belgijec Wout van Aert. Sta dve majici morda preveč ambiciozen cilj? 

Primož Roglič
Sportal Jasna Rogličeva napoved

Prav na to vprašanje so morali kolesarji nizozemske ekipe danes odgovarjati na spletni novinarski konferenci. "Ne vidim težav pri združevanju teh dveh ciljev. Mislim, da sem že na preteklih Tourih dokazal, da sem sposoben kombinirati številne naloge," je bil jasen odgovor Wouta van Aerta, ki mu bodo v lovu na točke v sprintih in letečih ciljih pomagali Christophe Laporte, Nathan Van Hooydonck in Tiesj Benoot.

"O rumeni majici sanjamo in jo lovimo že nekaj let"

A celotna ekipa bo vendarle na voljo tudi kapetanoma moštva, Primožu Rogliču in Jonasu Vingegaardu. Tudi van Aert je obljubil, da bo dodal svoj delež. "O rumeni majici sanjamo in jo lovimo že nekaj let in resnično se veselim, da bom ekipi lahko pri tem pomagal. Zagotovo mi bo lov na zeleno majico vzel nekaj energije in letos bom imel malenkost drugačno vlogo v ekipi, da bom lahko ujel kar se da veliko točk," pravi 27-letni specialist za enodnevne dirke.

Wout van Aert bo lovil zeleno majico. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Wout van Aert bo lovil zeleno majico. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Sam se je v zadnjih letih izkazal za zelo raznovrstnega kolesarja, ko ne bo lovil točk, bo na voljo kapetanoma, Rogliču in Vingegaardu. Tudi dejstvo, da Jumbo-Visma v boj za rumeno majico pošilja dva kolesarja, ki sta na Touru že zasedla drugi mesti, Roglič leta 2020 in Vingegaard lani, van Aert ocenjuje kot dobro odločitev. "Preteklost je pokazala, da je dobro imeti več vodij. Marsikaj se lahko zgodi na tej dirki, padci, smola ... Zato menim, da je to, da imamo dva kapetana, prednost za nas. Upam, da se bomo skozi hektičen prvi teden prebili zdravi, da bosta tako Jonas kot Primož ostala v dobri formi."

Prav vsi se zavedajo, da je prvi favorit za zmago na 109. Dirki po Franciji zmagovalec zadnjih dveh izvedb francoske pentlje Tadej Pogačar. "Pogačarju bomo poskušali pripraviti pravo dirko. Za boj z njim potrebuješ močno ekipo," je ob tem dejal van Aert. 

Matteo Trentin
Sportal Nov preplah pri Pogačarjevih, izgubili so pomembnega člana

Jonas Vingegaard se ne boji, da s Primožem Rogličem ne bi dobila dovolj pomoči. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jonas Vingegaard se ne boji, da s Primožem Rogličem ne bi dobila dovolj pomoči. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Menim, da z dvema vodjema lahko izzovemo Pogačarja"

"Marsikaj se lahko zgodi, tako nam, kot komurkoli drugemu. Kar se nas tiče, moramo preživeti prvi teden, potem pa pogledati in oceniti, kako naprej. Menim, da z dvema vodjema lahko izzovemo Pogačarja," je poudaril tudi 25-letni Danec Jonas Vingegaard. Tudi njega, tako kot Primoža Rogliča, ne skrbi, da bi bil zaradi boja za zeleno majico prikrajšan za pomoč ekipe. "Bodo dnevi, ko se bo Wout osredotočal na sprinte, ampak midva s Primožem bova zagotovo dobila pomoč, ki jo potrebujeva. Upam, da nam s to taktiko uspe," je povedal dva dni pred startom spektakla v njegovi domovini.

Kljub temu da si z Rogličem delita vlogo vodje ekipe in sta na nek način tudi tekmeca, Vingegaard poudarja, da sta velika prijatelja. "S Primožem sva dobra prijatelja, ne le midva, tudi najini družini se odlično razumeta. Nazadnje na pripravah v Tignesu. Rada se druživa, včasih spijeva tudi kakšno pivo."

Rogliču in Vingegardu bosta v klancih pomagala Sepp Kuss in Steven Kruijswijk.

Rumeno in zeleno majico na Touru je nazadnje osvojila nemška ekipa Telekom leta 1997. Tedaj je v skupnem seštevku dirke slavil sloviti Nemec Jan Ullrich, v seštevku točk pa je bil najboljši njegov rojak Erik Zabel.

Preberite še:

Florian Senechal
Sportal Zaradi koronavirusa sprememba pri QuickStepu, Cavendish vseeno ostaja brez Toura
Jonas Vingegaard Wout van Aert
Sportal Dobre novice iz tabora Primoža Rogliča
Roglič Pogačar
Sportal Nista le Pogačar in Roglič, a sta z razlogom nad vsemi
Tour 2021 Bahrain Victorious
Sportal Hišne preiskave pri Bahrain-Victorious tik pred Dirko po Franciji
Jonas Vingegaard Tadej Pogačar
Sportal Pogačar in Roglič se za te zneske ne zmenita
Primož Roglič Tadej Pogačar
Sportal Številne pasti za Rogliča in Pogačarja

 

Ne spreglejte