Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 11. 2023,
4.00

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,72

Natisni članek

Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Primož Roglič Primož Roglič Jonas Vingegaard Tadej Pogačar Tadej Pogačar Carlos Sastre

Ponedeljek, 27. 11. 2023, 4.00

5 mesecev

Carlos Sastre

Še enega upokojenca bega Pogačarjev slog dirkanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,72
Carlos Sastre | Carlos Sastre: Danes so mladi kolesarji odlično pripravljeni in izjemno močni, mislim pa, da zaradi neizkušenosti delajo preveč napak na dirkah.  | Foto Guliverimage

Carlos Sastre: Danes so mladi kolesarji odlično pripravljeni in izjemno močni, mislim pa, da zaradi neizkušenosti delajo preveč napak na dirkah.

Foto: Guliverimage

Pred dnevi je agresivni slog dirkanja mladih kolesarskih asov s Tadejem Pogačarjem na čelu kritiziral kolumbijski veteran Rigoberto Uran, kmalu za njim se je oglasil še upokojenec Carlos Sastre in bil še bolj neposreden. "Pogačar je spektakularen, ampak mogoče dirka preveč agresivno. Premočno si želi zmagovati," razmišlja 48-letni Španec, zmagovalec Toura 2008.

Podobno kot počasi poslavljajoči se Uran se je tudi Carlos Sastre razgovoril o razlikah med sodobnim profesionalnim kolesarstvom, v katerem so povsem zavladali mladi asi, in kolesarstvom njegovih dni, v katerem so na največjih dirkah zmagovali bolj izkušeni profesionalci. "Težko je primerjati. Pogačar in Vingegaard sta izjemno mlada kolesarja, v mojih časih pa so na tritedenskih dirkah zmagovali 33-letniki. To je deset let razlike. Danes so mladi kolesarji odlično pripravljeni in izjemno močni, mislim pa, da zaradi neizkušenosti delajo preveč napak na dirkah. To je morda še največja razlika med obdobjema," je Sastre razlagal v intervjuju za špansko različico portala Flashscore.

Izpostavil Tadeja Pogačarja

Sastre je kariero, v kateri je zbral devet zmag, končal leta 2011 z 19. mestom na Dirki po Španiji. Njegov največji dosežek kariere je zmaga na znamenitem Touru leta 2008. Ponovil je Uranovo ugotovitev, da je bilo dirkanje včasih bolj premišljeno in bolj mirno, zdaj pa gre na vsaki dirki na nož vse od začetka. V tem pogledu je izpostavil prav slovenskega superšampiona Tadeja Pogačarja, dvakratnega zmagovalca Dirke po Franciji. "Včasih smo čakali na pravi trenutek za napad, zdaj pa Pogačar dirka morda celo preveč agresivno in po nepotrebnem porablja energijo. Je spektakularen, ampak si premočno želi zmagovati. Je pa to za gledalce imenitno."

"Pogačar in Vingegaard sta izjemno močna in se tudi odlično pripravita na Tour." | Foto: Reuters "Pogačar in Vingegaard sta izjemno močna in se tudi odlično pripravita na Tour." Foto: Reuters

Sebe primerja s Kussom

Sebe 48-letnik primerja s Seppom Kussom, Američanom, ki je letos dobil Vuelto. "Če pogledate Pogačarja in Vingegaarda, sta to kolesarja, ki lahko zmagata na vsaki dirki, Jaz nisem bil tak. Primerjal bi se bolj s Seppom Kussom, ki je dober hribolazec, ni slab kronometrist in dobro dirka na skupni seštevek. Zdaj, ko je dobil Vuelto, bodo vsi rekli, da sta ga do zmage popeljala Vingegaard in Roglič, ampak jaz pravim, ne, dobil jo je sam. On je trpel vsak dan, on je naredil vse, da je premagal tiste gore. Dobro, res sta mu pomagala, ampak je tudi on njima pri njunih zmagah v zadnjih letih."

Navija za Rogliča

Čeprav ne razume najbolje brezkompromisnosti in agresivnosti sodobnih kolesarskih asov, pa jih izjemno ceni, tudi malce bolj zrelega slovenskega šampiona Primoža Rogliča. "Na zadnjem Giru in Vuelti je pokazal, da ima v nogah še dinamit. Na Touru je že nekajkrat poskusil, mu bo pa v prihodnje težko, saj sta Pogačar in Vingegaard izjemno močna in se tudi odlično pripravita na Tour. Bi bilo pa lepo, če bi se Roglič vrnil v najboljšo formo in se z njima spopadel za zmago," je še povedal Sastre.

Preberite še:

Jumbo-Visma Roglič Vuelta 2023
Sportal Pri Jumbo-Vismi je padla dokončna odločitev
Jonas Vingegaard
Sportal Vingegaarda preganja zamujen dopinški test
Rigoberto Uran
Sportal Pogačarju in Evenepoelu ne napoveduje dolge kariere
Ne spreglejte